Annonse

Tengs-rettssaken

7. november begynte rettssaken mot Johny Vassbakk (52), som er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs, i Haugaland og Sunnhordland tingrett.

Vassbakk ble pågrepet i september i fjor, og nekter straffskyld i den 27 år gamle drapssaken.

Birgitte Tengs (17) ble funnet drept og ille tilredt langs en vei, ikke langt fra hjemmet sitt på Karmøy på Vestlandet en maimorgen i 1995.

Tiltalen kommer etter at politiet i 2019 fikk treff i sine nye DNA-undersøkelser i saken. Materialet som ble analysert, stammer fra funn gjort på strømpebuksa Tengs hadde på seg da hun ble drept.

I studioet: Ralf Lofstad, Audun Hageskal

Annonse
Husker ikke voldshendelse med Birgitte
SKREV OM KONFRONTASJON: Kort tid før hun ble drept, skrev Birgitte Tengs (17) om en trefning med kvinnen i vitneboksen - som ikke husker hendelsen. Foto: Våge studio / NTB

Husker ikke voldshendelse med Birgitte

I dag får Haugaland og Sunnhordland tingrett høre en rekke kvinner forklare seg om tida rundt drapet på Birgitte Tengs våren 1995, da de var tilknyttet en beryktet ungdomsgjeng vest på Karmøy som ofte havnet i trøbbel.

En kvinne på samme alder som Birgitte er tidligere pekt ut som personen som skal ha startet en voldelig konfrontasjon på utestedet Costa i Kopervik noen uker før drapet. Birgitte skriver selv om dette i dagboka si:

«Da tok hun tak i meg, presset meg inntil en vegg, prøvde å provosere meg til å slå først», skriver 17-åringen.

Ifølge Birgitte måtte de to skilles av en venn som kom til.

«Han ble nødt til å dra meg løs. Satans kvinnfolk», bemerker hun i dagboka.

Den aktuelle kvinnen i 40-åra har vært i avhør hele fem ganger i forbindelse med saken, seinest i fjor, etter pågripelsen av Johny Vassbakk - som hun og venninnene ofte satt på med i denne perioden.

Hun sier hun ikke husker det angivelige sammenstøtet.

- Jeg ble fortalt om det i avhør, men har ikke peiling, sier kvinnen i vitneboksen.

Hun og det forrige vitnet, også tilknyttet ungdomsgjengen, har fortalt at det ofte ble drukket mye alkohol under transporten til og fra ulike steder på Karmøy og i Haugesund.

- Jeg kan godt ha kranglet med Birgitte, fordi hun var typen til det - men jeg husker ikke, understreker vitnet.

Hun forteller at det var «mye knuffing, og det skulle ikke så mye til på denne tida».

- Vi var vel litt frekke i kjeften, men ikke noe utover det, sier hun til Vassbakks forsvarer Stian Kristensen.

På et tidspunkt ble vitnet og venninner omtalt som «voldsjenter» i lokalavisa.

- Jeg husker et eller annet skjedde. Men jeg tror vi fikk like mye som dem, vi var ikke noe verre, sier kvinnen og sikter til motstanderne under de omtalte hendelsene.

Les hele saken

Pekte og gestikulerte på åstedet

Annonse
- Hver minste prikk ble undersøkt
DREPT: Birgitte Tengs (17) ble funnet drept på Karmøy i 1995. Foto: Våge studio / NTB

- Hver minste prikk ble undersøkt

I rettssaken hvor Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs, gikk rettsmedisinerne Inge Morild og Peer Lilleng tirsdag detaljert gjennom obduksjonen som ble utført i mai i 1995.

Retten hadde begjært lukkede dører mens de omfattende skadene ble illustrert med bilder fra undersøkelsene. I forkant ble det advart mot sterke bilder.

- Det var en krevende obduksjon. Vi brukte veldig, veldig lang tid på den utvendige undersøkelsen. Hver minste prikk ble undersøkt, før vi kunne begynne på selve obduksjonen. Totalt holdt vi på omkring åtte timer, sier Morild.

Den erfarne rettsmedisineren har obdusert tusenvis av lik, og var blant annet i Thailand og deltok i arbeidet etter tsunamien i 2004. Han påpeker at det ikke er normalt med så langvarige undersøkelser.

- Det er kanskje den obduksjonen vi har vært grundigst med, sier Morild.

Hva som kan ha vært brukt til å påføre 17 år gamle Tengs skadene, antallet skader og graden av disse, ble også tema under gjennomgangen.

- Hun er truffet av minst 20 slag, konkluderer Morild.

Tidligere har det blitt vist til at en stein på 23 kilo ble funnet på åstedet, og at denne ble brukt under drapet. Morild utelukker ikke at en eller flere andre steiner er brukt tidligere i handlingen.

- Jeg tror det er stein som er redskapen på grunn av formen på skadene. Det kan selvsagt ha vært en eller annen gjenstand. Et bordbein, en skiftenøkkel, et eller annet. Men det er ikke noe spesielt utseende ved noen av skadene som gjør at vi kan gjenkjenne et redskap. Det er brukt stor kraft. Men hvor stor, det kan vi ikke si, sier rettsmedisineren.

Flere teorier om drapet har vært lagt fram fra forsvarernes side. Blant annet har en teori om at Tengs kan ha blitt påkjørt, vært nevnt. På spørsmål fra aktor Nina Grande var imidlertid Morild klar på spørsmålet om det er noe som gir belegg for at 17-åringen ble påkjørt.

- Da ser vi ofte skader på beina. Og hodeskaden er helt utelukket at stammer fra en slik hendelse. Nei, det er ingenting som taler for påkjørsel, sier Morild.

Les hele saken

Skjebneuke:- Ren spekulasjon

Annonse

Politiet følger nye opplysninger

Underveis i rettssaken om drapet på Birgitte Tengs har det kommet nye opplysninger i saken. Nå undersøker politiet opplysningene.

- Det er ikke uvanlig at man gjennomfører noen etterforskningsskritt, selv når saken føres for retten. Og ja, det har kommet inn noen nye opplysninger her, og dem følger vi opp, sier statsadvokat Thale Thomseth til NTB.

Hun er aktor under den pågående rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha drept 17 år gamle Birgitte Tengs 6. mai 1995.

Thomseth vil ikke gå inn på hvilke opplysninger de følger opp, men sier at det ikke er mange etterforskningsskritt som pågår nå.

Tengs-saken har blitt etterforsket på nytt siden 2017, etter at Cold Case-gruppen til Kripos i 2016 kom fram til at det var en mulighet for at saken kunne løses.

En ny rettsak i Tengs-saken er berammet til å begynne i 2023, men dette vil avhenge av saksgangen frem til det tidspunktet.

– Først må vi få en avgjørelse i denne runden, så må partene avgjøre om de skal anke og ankefristen må løpe ut, og lagmannsretten må vurdere om man skal slippe inn en eventuell anke. Derfor skal man ikke legge for mye i dette, sier Thomseth.


(NTB)

Annonse
Fra åstedet
Foto: Heiko Junge / NTB /Pool

Fra åstedet

Annonse

På befaring

Rettssaken er inne i den tredje uka, og denne uka har det vært mye snakk om åstedet.

Nå skal retten følge ruta Birgitte Tengs tok den natta hun ble drept for 27 år siden.

Johny Vassbakk er med på befaringen.

CA 12:45 forfylttet rettsmøtet seg fra Koppervik sentrum til åstedet hvor Birgitte Tengs ble funnet.

Dagbladets reporter på stedet sier at retten kom i samlet flokk opp Gamle Sundsvegen.

Tengs ble funnet 6. mai 1995, og det ble funnet blodsport flere steder i området – også slepespor.

Ifølge Dagbladets reporter, så følger Vassbakk med i bakgrunnen, samt prøver å framstå så anonym så mulig.

- Han holder en svært lav profil, sier Dagbladets reporter på stedet, og legger til at han har opplevd Vassbakk som uttryksløs gjennom hele rettsaken.

Johny Vassbakk, som er tiltalt for drapet, nekter for å ha noe med saken å gjøre.

Befaringen er en del av den pågående rettssaken. Retten har opphevet fotoforbudet, og tiltalte samtykker til fotografering mot anonymisering.

På befaring
På befaring i Koppervik: Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet