Terrorangrepet på Sri Lanka

Amanda Walnum

76 pågrepet etter terroren:

Politiet på Sri Lanka har pågrepet ytterligere 16 personer etter terrorangrepene første påskedag.

Tjenestemenn opplyser torsdag at ytterligere 16 personer er pågrepet etter de koordinerte selvmordsangrepene som kostet minst 359 mennesker livet. Antall pågrepne er nå oppe i 76. Det har så langt torsdag morgen ikke kommet nye tall på antall døde.

Det er også innført nye sikkerhetstiltak, som et forbud mot å fly droner, mens politiet og sikkerhetsstyrkene fortsetter arbeidet for å ta dem som var involvert i terroren i påsken. Det er fortsatt strenge sikkerhetstiltak ved hoteller, gudshus og regjeringsbygninger, og biler og busser er gjenstand for stikkprøver og ransaking.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen
Amanda Walnum

Politiet etterlyser fire personer:

Politiet på Sri Lanka ber folk om tips i jakten på tre kvinner og én mann som mistenkes for å ha vært involvert i terrorangrepene i påsken.

Siden selvmordsbombene rammet tre kirker og tre hoteller på Sri Lanka første påskedag, er over 70 personer pågrepet i øystaten.

(NTB)

Amanda Walnum

Drept japansk kvinne fraktet hjem:

Minst 359 personer mistet livet i terrorangrepet på Sri Lanka 1. påskedag. Blant de omkomne var over 30 utlendinger fra 12 land.

En japansk kvinne omkom i angrepet. Torsdag ble hennes kropp fraktet hjem, skriver Japan Today. Hennes ektemann, som ble skadet i angrepet, og deres to barn ble også fraktet hjem.

Ifølge Japan Today ble Kaori Takahashi (39) drept mens hun spiste frokost på ett av de tre hotellene som ble angrepet.

En kiste med et blått dekke over ble fraktet ut av flyet på Narita flyplass torsdag morgen lokal tid. Det ble plassert en hvit bukett på kista, og de ansatte ved flyplassen bukket dypt for kista.

Foto: Kyodo/via REUTERS
Amanda Walnum

Israel ber borgere forlate Sri Lanka:

Myndighetene i Israel ber israelere på reise på Sri Lanka om å forlate landet på grunn av sikkerhetssituasjonen og faren for nye terrorangrep.

Oppfordringen fra Israels antiterrorbyrå begrunnes med en «hevet konkret trussel» i kjølvannet av terrorangrepene som krevde nesten 360 menneskeliv første påskedag.

Det nye reiserådet ble utstedt torsdag etter konsultasjoner med tjenestemenn fra sikkerhetstjenestene og utenriksdepartementet.

Advarselen kommer «i lys av den forverrede sikkerhetssituasjonen og frykten for at hendelsene ennå ikke er over, eller at det er en mulighet for gjentakelse i nær fremtid», opplyser israelske myndigheter.

(NTB)

Amanda Walnum

Selvmordsbomber tidligere arrestert:

En av selvmordsbomberne bak terrorangrepene på Sri Lanka har tidligere blitt arrestert for så å bli løslatt.

Det uttaler myndighetene til CNN.

Amanda Walnum

Tre personer arrestert i Colombo:

Ifølge Reuters skal politiet på Sri Lanka ha arrestert tre personer i Colombo, samt beslaglagt granater og andre våpen.

Torsdag morgen hadde antall pågrepne i saken økt til totalt 76.

Amanda Walnum

Stenger kirkene:

Alle Sri Lankas katolske kirker har blitt bedt om å holde stengt inntil sikkerheten blir forbedret etter terrorangrepet. Det sier en prest til AFP torsdag.

- Etter råd fra sikkerhetsstyrkene holder vi alle kirker stengt. Det blir ingen gudstjenester inntil videre, sier den ikke navngitte presten til nyhetsbyrået AFP torsdag.

Det holdes vakt utenfor St. Anthonys kirke i Colombo, der en av de første bombene ble detonert. Foto: Jewel SAMAD / AFP
Amanda Walnum

Stenger veien til flyplassen :

Politiet skal ha stengt innkjørselsveien til Colombos hovedflyplass etter at et mistenkelig kjøretøy angivelig ble sett i nærheten av flyplassens parkeringsplass, skriver Reuters.

Etter rundt en halvtime ble veien åpnet igjen.

Amanda Walnum

Bes om å gå av:

Sri Lankas president, Maithripala Sirisena, skal ha bedt sin egen stabssjef, Hemasiri Fernando, og landets politisjef, Pujith Jayasundara, og om å gå av. Det sier to kilder nær presidenten til Reuters.

Stabssjefen Hemasiri Fernando hadde også en stilling som sekretær i det srilankiske forsvarsdepartementet.

Myndighetene i landet har tidligere erkjent at de på forhånd ble advart om at ytterliggående islamister planla terrorangrep – men at advarslene ikke ble brakt videre til landets øverste ledere.

Amanda Walnum

Usikkert om angrepet var hevn :

New Zealands statsminister Jacinda Ardern sier at hennes regjering ikke kjenner til etterretning som tilsier at angrepet på Sri Lanka var hevn for Christchurch-angrepet i mars.

- Vi har ikke mottatt noe offisielt eller mottatt etterretningsrapporter som bekrefter det som har blitt sagt på Sri Lanka, sier hun under en pressekonferanse onsdag, ifølge Reuters.

Sri Lankas statsminister Ranil Wickremesinghe sa tirsdag at det er mulig angrepet var hevn, men at dette er ikke sikkert enda. Viseforsvarsminister Ruwan Wijewardene sa derimot at den foreløpige etterforskningen viser at det terroraksjonen var hevn for angrepet mot muslimer i Christchurch.

50 mennesker ble drept og nesten like mange såret i et skyeangrep mot to moskeer i Christchurch på New Zealand. Australieren Brenton Tarrant (28) er siktet for angrepet. Den antatte gjerningsmannen beskrives som høyreekstremist og strømmet massakren direkte på internett.

Over 300 personer har blitt bekreftet omkommet etter det koordinerte bombeangrepet som rammet luksushoteller og kirker på Sri Lanka første påskedag.

Norske myndigheter har foreløpig ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet.

Amanda Walnum