USA-valg 2020

Mutantmistanke ved byggvarebutikk:

Trondheim kommune melder i en pressemelding at det er smitteutbrudd med mistanke om den britiske mutantvarianten ved byggvarebutikken Byggern'n på Heimdal i Trondheim.

Alle som har vært innom den svære butikken i tidsrommet 1. til og med 5. februar, må gå i karantene sammen med hele sin husstand.

I tillegg må alle som har besøkt byggvarebutikken, testes umiddelbart og på dag sju etter siste besøk. Man kan melde seg til test elektronisk via kommunens nettside.

- Husstandsmedlemmer til personer som har vært i butikken, kan løses fra karantene så snart personen i karantene har testet negativt. Personen som sitter i karantene, skal fullføre karantenetida selv om første test er negativ, skriver kommunen.

Kunder som i etterkant av besøk i butikken har utviklet symptomer, bes isolere seg i hjemmet og ta kontakt med smittevernkontoret i kommunen, nummer 90 50 90 52.

Studioet fortsetter under annonsen

- Han hadde tilbudet:

- Han hadde tilbud om å komme og forklare seg. Han bestemte seg for ikke å gjøre det. Vi vil la Senatet finne ut av dette, sier Joe Biden om sin forgjenger Donald Trumps andre riksrettssak. Dette melder Bloomberg-journalist Jennifer Epstein på Twitter.

Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB

- Ikke et sekund å miste:

President Joe Biden tvitrer i ettermiddag at det haster med å få igjennom den såkalte American Rescue Plan - et økonomisk tiltak verdt 1,9 billioner dollar (16 trillioner kroner) som skal få i gang hjulene i økonomien og helsevesenet etter coronapandemien og den pågående resesjonen.

- Vi har ikke et sekund å miste når det gjelder å gi det amerikanske folk avlastningen de så sårt trenger. Jeg ber Kongressen om å handle raskt og få American Rescue Plan igjennom, skriver han.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix

Senatet godkjenner Mayorkas:

Senatet i USA har bekreftet president Joe Bidens valg av cubanskfødte Alejandro Mayorkas som landets nye minister for innenlands sikkerhet.

57 senatorer stemte tirsdag for Mayorkas og 43 stemte imot.

Mayorkas blir dermed den første med latinamerikansk bakgrunn og den første innvandreren som leder departementet for innenlands sikkerhet. Departementet har ansvar for innvandrings- og grensesaker.

61 år gamle Mayorkas ble født i Havanna og kom til USA som barn da foreldrene flyktet dit. Under president Barack Obamas administrasjon var han viseminister i departementet for innenlands sikkerhet. Han hadde da ansvar for å fronte DACA-programmet, som gir oppholdstillatelse til unge som kom til USA som barn.

(NTB)

Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Trumps team slår tilbake:

Tidligere president Donald Trumps forsvarsteam har kommet med sitt svar på den rettslige innkallelsen til riksrettssaken.

De argumenterer med at Senatet mangler jurisdiksjon til å fjerne et embete fra en mann som ikke lenger er i embetet.

Ifølge Maggie Haberman, New York Times-korrespondent i Det hvite hus, sier forsvarerne at Trumps tale i forkant av stormingen av kongressen 6. januar var beskyttet av det første grunnlovstillegget.

Trumps team mener at uttrykket "om du ikke kjemper som et helvete, kommer du ikke til å ha et land lenger" ikke hadde noe å gjøre med handlingene, da det tydelig handlet om behovet for å kjempe for valgsikkerhet generelt.

En av Trumps advokater, David Schoen, sa mandag til Fox News at de vil argumentere for at rettssaken er grunnlovsstridig. De mener dessuten at forsøk på å hindre Trump fra å få politiske verv i framtida, er udemokratisk og at hans uttalelser beskyttes av ytringsfriheten.

Dagbladet følger saken.

- Total katastrofe

- Total katastrofe

dagbladet

Demokratene: Trump var ansvarlig:

Tidligere president Donald Trump har et "umiskjennelig" ansvar for det dødelige angrepet på Kongressen 6. januar og burde forhindres fra å inneha et føderalt kontor, argumenterer lederne for riksrett i Representantenes hus.

Det skriver Politico.

I et notat sendt inn i forkant av riksrettssaken, kommer det fram at demokratene vil argumentere for at Trump var alene ansvarlig for angrepet, skriver NBC News.

I notatet skriver demokratene at Trump siktet en "ladd kanon" mot Capitol ved å oppildne mobben. De mener Senatet må dømme ham i den kommende riksrettssaken 9. februar, og utestenge ham fra å noen sinne stille til valg for et offentlig kontor igjen, skriver nyhetsbyrået AP.

Trump har stablet nytt forsvarsteam på beina:

Et døgn etter at samtlige advokater i USAs avgåtte president Donald Trumps forsvarsteam trakk seg, har han stablet et nytt team på beina.

Advokatene David Schoen and Bruce Castor vil nå angripe riksrettssaken på vegne av ham, melder flere amerikanske medier.

- Schoen har allerede jobbet med den 45. presidenten og andre rådgivere for å forberede seg på den kommende rettssaken. Både han og Castor er enige om at saken er grunnlovsstridig. Også 45 senatorer stemte mot prosessen i forrige uke, heter det i en uttalelse.

Natt til søndag meldte CNN at det tidligere forsvarsteamet trakk seg etter en «felles avgjørelse» som skyldtes uenighet om hvordan saken skal bygges opp.

En kilde med kjennskap til avgjørelsen sa at Trump ba forsvarerne angripe riksrettssaken med de fortsatt udokumenterte påstandene om valgfusk i presidentvalget, i stedet for å fokusere på selve lovligheten av å stille en avgått president for riksrett, skrev kanalen.

- Demokratenes kamp om å stille en president som allerede har forlatt embetet for riksrett, er totalt grunnlovsstridig og ille for landet vårt, sa også Trumps rådgiver Jason Miller samme dag.

Trump stilles for riksrett for at han angivelig visste om opptøyene i forkant av angrepet på Kongressen 6. januar, og at han var vel vitende om at hans ord og handlinger ville påvirke demonstrantene.

Saken starter den andre uken i februar, etter planen 9. februar.

Samtlige forsvarere trekker seg fra Trumps forsvarsteam

Samtlige forsvarere trekker seg fra Trumps forsvarsteam

dagbladet

Samtlige forsvarere trekker seg fra Trumps forsvarsteam:

Ei drøy uke før riksrettssaken mot USAs avgåtte president Donald Trump, melder flere amerikanske medier at forsvarsteamet hans har gått opp i røyk.

To av Trumps fremste advokater i forsvarsteamet, Butch Bowers og Deborah Barbier, trekker seg, meldte først CNN.

Nå har samtlige advokater i den avgåtte presidentens forsvarsteam trukket seg, melder CNN, NBC News og AP.

Bowers og Barbier, begge advokater fra South Carolina, trekker seg fra forsvarsteamet etter en «felles avgjørelse» som skyldes «uenighet om hvordan saken skal bygges opp».

Det er ukjent hvorfor Johnny Gasser og Greg Harris, også advokater fra South Carolina, og Josh Howard fra North Carolina trekker seg.
Like etter melder kanalen at samtlige i Trumps forsvarsteam har trukket seg.

Meldingene om frafallene er dårlig nytt for Trump, og kommer en drøy uke før riksrettssaken kommer opp i februar. Det er imidlertid ikke kritisk for ham, og han vil trolig gå fri i riksrettssaken, mener ekspert.

Les saken her:

Samtlige forsvarere trekker seg fra Trumps forsvarsteam

Samtlige forsvarere trekker seg fra Trumps forsvarsteam

dagbladet

Politiet om Capitol-angrepet: - Sviktet oss:

Gus Papathanasiou, som er tillitsvalgt i Capitol-politet, sier i en uttalelse at nesten 140 politibetjenter ble skadd under angrepet på Kongressen 6. januar. Det melder NBC News.

Ifølge Papathanasiou fikk noen hjerneskader, én betjent knakk flere ribbein, én vil mest sannsynlig miste et øye og en annen ble stukket med en metallstang. Én politibetjent mistet livet under opptøyene. En annen døde kort tid seinere.

Politisjef Yogananda Pittman beklaget tirsdag at de ikke var bedre forberedt. I en underkomité i Representantenes hus erkjente hun at departementet kjente til demonstrasjonen to dager i forveien, og at de ikke gjorde nok for å forberede seg.

Gus Papathanasiou kaller det «tankeløst».

- Politibetjentene er sinte, og jeg dømmer dem ikke. Hele ledergruppa sviktet oss og de må holdes ansvarlige. Deres passivitet kostet liv, sier han.

MANGE SKADD: Mange politibetjenter ble skadd under opptøyene i Kongressen. Foto: Olivier Douliery / AFP / NTB

Sier nei til å stanse riksrettssaken:

Senatet i USA stoppet tirsdag et republikansk forsøk på å stoppe den nye riksrettsprosessen mot tidligere president Donald Trump.

Forslaget med nedstemt med 55 mot 45 stemmer.

Aldri før har en tidligere president blitt stilt for riksrett i USA, og det er fortsatt uenighet om grunnloven tillater det. Planen er at selve saken skal innledes andre uke i februar.

Trump anklages for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» i forbindelse med stormingen av kongressbygningen. Han anklages også for ha «undergravd og forsøkt å hindre godkjenningen av resultatet av presidentvalget».

Demokratene og Republikanerne har 50 senatorer hver i Senatet, som fungerer som domstol i riksrettssaker.

Skal Trump bli dømt, trengs to tredels flertall i Senatet. Det forutsetter at minst 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene, noe som ikke er ventet om ikke Republikaneres leder i Senatet, Mitch McConnell, skulle stemme for.

Donald Trump ble også stilt for riksrett vinteren 2020. Han ble da frikjent av det republikanske flertallet. De to tiltalepunktene dreide seg om maktmisbruk og forsøk på å hindre Kongressens arbeid.

Hvis Trump bli dømt, er det intet embete han kan avsettes fra. Men de folkevalgte kan deretter stemme over om han for all framtid skal forbys å inneha offentlige verv.

(NTB)

Foto: Saul Loeb / AFP / NTB

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars