USA-valg 2020

Amanda Walnum

Trump med skremselstaktikk i Michigan:

President Donald Trump avsluttet nettopp et valgmøte i Muskegon, Michigan.

- Det var flott å være tilbake i Michigan, med tusenvis av lojale, hardtarbeidende amerikanske patrioter. Om 17 dager vil vi vinne staten Michigan og vi kommer til å vinne fire nye år i Det hvite hus, skriver presidenten på Twitter kort tid etter at han forlot scenen.

På valgmøtet hevdet han at Demokratene forsøker å utslette USAs historie og rense landet for amerikanske verdier. Trump sa videre at landets moderate velgere derfor har en «moralsk plikt» til å stemme på Republikanerne i november.

Det blåste en del på stedet, og vinden tok på et tidspunkt litt tak i håret til Trump. Det syntes ikke presidenten ut til å like. Etter å ha kommentert at "det blåser veldig her", ba han om å få en caps.

Presidenten dro deretter videre til et nytt folkemøte i staten Wisconsin. Michigan og Wisconsin er to delstater i Midtvesten som var sentrale i valgseieren hans i 2016. Trump-kampanjen har kuttet ned bruken av reklamepenger i Midtvesten, og rettet mer oppmerksomhet mot Florida, North Carolina, Arizona og Georgia, noe som kan tyde på at de forventer nederlag.

Myndighetene i både Michigan og Wisconsin, som begge har registrert nye smittetilfeller denne uka, har oppfordret folk til å holde trygg avstand og avlyse større arrangementer. Men på Trumps valgmøte sto tusenvis av støttespillere tett sammen, brorparten av dem uten munnbind.

(NTB/Dagbladet)

Studioet fortsetter under annonsen

Trump leder i Florida:

RealClearPolitics' siste statistikk, som baserer seg på en rekke meningsmålinger i USA, viser for første gang siden 5. april at president Donald Trump nå leder i Florida.

Ifølge de siste tallene, ligger Trump foran Biden med henholdsvis 48,2 mot 47,8 prosent av stemmene. Ett døgn i forveien var tallene motsatt.

Skiftet i lederposisjonen skjer etter to uker med jevn oppslutning for de to presidentkandidatene.

Statistikken baserer seg på 71 meningsmålinger fra blant annet CNN, New York Times og Fox News.


Foto: Evan Vucci / NTB
- Stemte på en fyr som heter Trump

- Stemte på en fyr som heter Trump

dagbladet

USA: En halv million coronatilfeller den siste uka:

Amerikanske helsemyndigheter registrerte mer enn 500.000 nye coronatilfeller den siste uka. Det er en ny smittetopp i landet, en uke før valget.

Som respons på den økende smitten har flere byer og delstater innført strengere tiltak for å få bukt med smitten. Særlig hardt rammet er statene i Midtvesten og sentralt i USA.

I snitt har landet registrert rundt 71.000 nye tilfeller hver dag den siste uka, en økning på omtrent 40 prosent fra snittet for to uker siden, ifølge New York Times.

USA er med drøyt 9 millioner registrerte smittetilfeller og 232.084 coronadødsfall det landet i verden som er hardest rammet av pandemien.

(NTB)

En helsearbeider gir instruksjoner ved en coronateststasjon i Los Angeles. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB

- Potensielt superspreder-arrangement:

President Donald Trump holder folkemøte i Omaha, Nebraska klokka 2 natt til onsdag norsk tid. Presidenten lover en vaksine som vil ende pandemien fort og hevder at det nærmer seg slutten. Dette til tross smittetallene i USA, som tegner et annet bilde. I skrivende stund har landet registrert 8,7 millioner smittede og over 226 000 døde som følge av viruset.

- Normalt liv vil gjenopptas for fullt. Det er alt vi vil ha, normalt liv. Gå tilbake syv måneder. Den beste økonomien vi noen sinne har hatt. Vi vil ha normalt liv. Neste år vil bli det beste økonomiske året i historien av vårt land, vi er på vei dit, sier Trump.

Som på mange andre av Trumps folkemøter, stod publikum tett i tett. Hundrevis av Trump-tilhengere stod i kø for å se presidenten tale, i en stat hvor coronatilfellene øker, påpeker New York Times.

Demokratenes leder i Nebraska, Jane Kleeb, gikk i forkant hardt ut mot folkemøtet. Noen dager i forveien kom hun med en uttalelse som påpekte at Nebraska i forrige uke hadde 60 000 bekreftede tilfeller og at antall innleggelser var rekordhøyt.

- Pandemien spinner ut av kontroll i Nebraska på grunn av Donald Trumps feilslåtte lederskap, og i stedet for å ta steg for å kontrollere viruset, fornyer Trump nådeløse angrep på The Affordable Care Act (Obamacare) og beskyttelse for mennesker med pre-eksisterende tilstander. President Trumps planlagte folkemøte i Omaha er ikke bare et desperat politisk stunt, det er et potensielt superspreder-arrangement som vil sette liv i fare, sa Kleeb i uttalelsen.

Også i natt har hun vært ute på Twitter og kalt folkemøtet for et superspreder-arrangement.

Rett i forkant av folkemøtet publiserte Nebraska-demokratene en ny pressemelding, hvor de omtalte folkemøtet som farlig.

- Timer før Donald Trump arrangerer et farlig arrangement i Omaha, som bryter retningslinjer satt av hans eget smittesenter (CDC), fremhever demokrater i Nevada Trumps feilslåtte respons til covid-19-krisa og hans angrep på The Affordable Act.

I pressemeldinga sier Kleeb at demokratene tror på vitenskap og på å følge retningslinjer satt av folkehelseeksperter, og viser til at demokrater får ut budskapet sitt uten å bryte disse.

Foto: AP Photo/Evan Vucci

Rammet av hackerangrep:

Valgkampnettsidene til USAs president Donald Trump ble natt til onsdag rammet av et hackerangrep. Gjerningspersonene ba om penger i kryptovaluta.

Flere Twitter-brukere meldte først at det på deler av nettsiden kom opp en melding om at siden var overtatt av noen som hadde skaffet seg tilgang til flere enheter tilknyttet Trump og folk rundt ham og slik fått tilgang til skadelig informasjon om presidenten.

Gjerningspersonene ga så folk muligheten til å stemme ja eller nei til om informasjonen skulle offentliggjøres. Man kunne stemme ved å betale i kryptovalutaen monero via én av de to linkene som knyttet seg til valgalternativene.

Like etterpå sto det kun at siden var nede da man gikk inn på den, og en stund senere var den tilbake på nett.

Trump-kampanjens talsperson Tim Murtaugh sier kampanjen samarbeider med politimyndigheter i etterforskning av angrepet, der nettsidene ifølge ham ble «vansiret».

Murtaugh legger til at ingen har fått tilgang til sensitiv informasjon.

Amerikanske etterretningsmyndigheter har tidligere slått alarm om utenlandsk påvirkning av det kommende presidentvalget og pekt på Kina, Russland og Iran.

(NTB)

Donald Trump under et valgkamparrangement i Wisconsin tirsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Twitter merker Trump-melding:

Twitter har nok en gang merket en av Donald Trumps Twitter-meldinger. Rett før klokka ett natt til tirsdag norsk tid skrev presidenten at "det er store problemer og avvik med poststemmer over hele USA."

Twitter stempler deler av eller hele meldinga som omstridt og advarer om at det kan være "villedende om hvordan man deltar i et valg eller en annen samfunnsprosess."

Videre lenkes det til en side som forklarer at å stemme via post er trygt.

President Trump har lenge advart om at poststemmer kan følge til valgjuks og svindel, men det finnes ikke noe bevis for massiv stemmesvindel og valgeksperter har gjentatte ganger påpekt at hvis det skulle skje, er det lett å oppdage, skriver NBC News.

Raser etter Trump-seier:

Demokratenes visepresidentkandidat, Kamala Harris, raser etter at president Donald Trumps kanditat til Høyesterett i natt ble godkjent av Senatet.

- I dag nektet republikanerne viljen til det amerikanske folket ved å bekrefte en høyesterettsdommer gjennom en illegitim prosess. Alt i deres innsats for å ødelegge the Affordable Care Act (Obamacare) og fjerne helsetjenester fra millioner med pre-eksisterende tilstander.

- Vi vil ikke glemme dette, avslutter hun.

Topp-demokraten Nancy Pelosi kaller godkjennelsen av Coney Barrett for en handling av desperasjon fra republikanernes side.

- Slik at de kan oppnå sin mangeårige kampanje for å ødelegge amerikaneres helsetjenester.

Hun oppfordrer amerikanere til å gjøre seg hørt ved å stemme i presidentvalget neste uke.

- Presidenten river vekk helsetjenester for millioner av familier i midten av en pandemi som har smittet over 8,6 millioner og nesten drept en kvart million amerikanere.

At Coney Barrett nå er godkjent og sverget inn, betyr at den konservative fløyen vil kunne dominere domstolen i mange år framover, noe som vil kunne få konsekvenser for blant annet kvinners rett til abort, for likekjønnet ekteskap og for ekspresident Barack Obamas helsereform.

Les mer her:

Demokrater raser etter Trump-seier

Demokrater raser etter Trump-seier

dagbladet

Amy Coney Barrett godkjent:


SISTE: Avstemningen begynte klokka 00.53 norsk tid, og få minutter senere var det klart: Flertallet i Senatet sa ja, og Coney Barrett blir ny dommer i USAs høyesterett.

Det er ventet at president Donald Trumps valg til det ledige setet i Høyesterett, Amy Coney Barrett, skal bli godkjent av Senatet snart.

Siden 53 av representantene er republikanere tyder det meste på at Barrett blir godkjent som høyesterettsdommer bare en drøy uke før presidentvalget.

Barrett blir da den tredje dommeren innsatt av Trump. Hun ligger an til å overta plassen til den liberale dommeren Ruth Bader Ginsburg, som døde i september.

Domstolen får da et konservativt flertall på seks mot tre dommere.

Det betyr at den konservative fløyen vil kunne dominere domstolen i mange år framover, noe som vil kunne få konsekvenser for blant annet kvinners rett til abort, for likekjønnet ekteskap og for ekspresident Barack Obamas helsereform.

Les mer her:

Trumps valg godkjent

Trumps valg godkjent

dagbladet

- Dette kunne bare skjedd meg:

LITITZ, PENNSYLVANIA (Dagbladet): President Donald Trump er mandag på en intens valgkampturné i Pennsylvania. I byen Lititz, med knappe 10 000 innbyggere, har han i dag klart å samle flere tusen mennesker. Opp mot 8000 mennesker er til stede på arrangementet.

Trump ligger omkring fem prosentpoeng bak Joe Biden på meningsmålingene her i delstaten og trenger en virkelig sluttspurt. Han benyttet anledningen i dag til å angripe sin motkandidat.

Han mener Biden er tidenes verste kandidat.

- Han er innelåst i kjelleren, sier Trump, og gjentar dermed budskapet som har blitt brukt på Fox News de siste ukene.

Biden driver ingen aktiv kampanje rundt omkring i starten av denne uka, og skal holde et virtuelt arrangement fra hjemstaten sin Delaware. I Pennsylvania angrep han Bidens skattepolitikk og handelspolitikk.

- Han vil åpne grensene og ofre det amerikanske folk og avvikle oljeindustrien. Han vil sørge for den største skatteøkningen, sier Trump før han går ut på et resonnement.

- Jeg har alltid hørt politikere si at de skal sørge for lavere skatter.
Hvem har sagt skal øke skattene? Dette kunne bare skjedd meg, sier Trump og sikter til at Biden har varslet skatteøkning for de rikeste.

Presidentkandidaten har imidlertid lovet å ikke øke skattene for noen som tjener under 400 000 dollar.

Trump gjentok også et kampanjebudskap om at han ønsker slutt på «den politiske korrektheten».

- Vi skal si «god jul igjen», sier han og viser til at enkelte butikker og andre aktører har brukt budskap som «happy holidays» i markedsføring.

Biden glemte Trumps navn:

Under en tale på et digital valgkamparrangement søndag kveld glemmer Joe Biden tilsynelatende mostanderens navn. Glippen skjedde da 77 år gamle Biden skulle innlede sammen med kona Jill i forkant av arrangementet.

– Fire nye år med George, eh, George, eh, han – vi kommer til å ende i en posisjon der vi, om Trump blir gjenvalg, vil befinne oss i en annen verden, sa Biden i talen.

President Donald Trump kommenterte hendelsen på Twitter i etterkant:

– Joe Biden kalte meg George i går. Han kunne ikke huske navnet mitt, skrev han.

Det er usikkert om demokratenes presidentkandidat tenkte på far eller sønn George Bush, eller om forvirringen skyldtes noe annet. Amerikanske medier skriver at Biden refererer til komiker Georg Lopez som ledet det digitale arrangementet.

Flere Trump-tilhengere spekulerer imidlertid i om tabben skyldes demens.

Under et intervju med «60 Minutes», som ble sendt på amerikansk TV søndag kvled, svarer Biden på demensanklagene.

– Den samme fyren som trodde at angrepet 9/11 var et angrep mot 7-Eleven? Han snakker om demens? svarte Biden ifølge The Hill.

- Alt jeg har å si til det amerikanske folket er: se på meg, se hva jeg har gjort og se hva jeg skal gjøre. Se på meg. Sammenlign den fysiske og mentale skarpheten vår. Jeg er glad for den sammenligningen, fortsatte Biden.


(NTB / Dagbladet)

Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

Axios: Trump planlegger å sparke disse hvis han vinner:

Dersom USAs president Donald Trump får fire nye år i Det hvite hus, planlegger han å skifte ut en rekke nøkkelpersoner i den føderale regjeringen, ifølge kilder.

Det er nettavisa Axios som kommer med den oppsiktsvekkende avsløringen, ført i pennen av deres Det hvite hus-korrespondent Alayna Treene.

Blant dem presidenten planlegger å skifte ut hvis han vinner presidentvalget 3. november, er FBI-sjef Christopher Wray og CIA-sjef Gina Haspel, skriver avisa.

Det skal han planlegge å gjøre umiddelbart.

Avisa, som siterer to kilder som skal ha diskutert avgjørelsen med Trump, skriver at bakgrunnen for utskiftingene er mistillit og stor misnøye innenfor Trump-administrasjonen.

Hvis det ikke hadde vært for presidentvalget og politisk hodebry utskiftingene kunne medført, hadde han allerede gjort det, skriver Axios.

Også USAs forsvarsminister Mark Esper skal være på lista. Trump vurderer også å skifte ut justisminister Bill Barr og utdanningsminister Betsy DeVos, ifølge avisa.

Opplysningene er imidlertid ikke bekreftet fra offisielt hold.

Les saken her:

Axios: Trump planlegger å sparke disse hvis han vinner

Axios: Trump planlegger å sparke disse hvis han vinner

dagbladet

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars