JoeBiden

53.3%

DonaldTrump

45.4%

345

193

US election logo

Grafen viser fordeling av valgmenn basert på de siste meningsmålingene. *Prosent av totale velgere (popular vote)

USA-valg 2020

Amanda Walnum

- Verste kandidaten i historien:

Litt før klokka ett natt til søndag norsk tid avsluttet president Donald Trump et folkemøte i staten Michigan. Han gikk om bord Air Force One og satte kursen mot Wisconsin, hvor et stort publikum ventet.

Trump inntar scenen på folkemøtet i Janesville, Wisconsin, rett før klokka to norsk tid. I talen langer presidenten ut mot rivalen, demokratenes presidentkandidat Joe Biden.

- Jeg stiller mot den verste i historien. Se for dere om jeg taper. Jeg ville tapt mot den verste kandidaten i historien av politikk. Hva gjør jeg hvis jeg taper? Jeg vil heller stille mot noen som er usedvanlig talentfull, da kan jeg i det minste gå videre og leve livet mitt. Men vi kommer ikke til å tape, vi kommer til å vinne, sier han, til jubel fra publikum.

Trump kom med et lignende angrep under et folkemøte i Georgia natt til lørdag.

I talen i Janesville langer Trump også ut mot TV-kanalen CNN og håner tidligere president Barack Obama.

Senere i talen snakker presidenten også om at han ble smittet av coronaviruset i begynnelsen av oktober.

- Jeg fikk det. Og nå sier de vell at jeg er immun. Jeg er immun! Og jeg ble bedre fort. Jeg kan hoppe inn i publikum og gi dere et stort kyss. Kvinnene og mennene. Jeg vil til og med kysse mennene. Jeg vil kysse de store, mektige mennene der nede. Jeg vil ikke like det, men jeg kan gjøre det, sier presidenten.

Videre snakker om behandlingen han fikk på sykehus.

- Vi kommer til å gjøre det jeg fikk tilgjengelig for alle, gratis, lover han.

Han kommer ikke med en spesifikk redegjørelse om han mener alt han ble behandlet med. I forrige uke ble det kjent at Trump har blitt behandlet med blant annet Remdesivir.. Nylig kom det fram at foreløpige resultater fra en WHO-studie viser at middelet ikke reduserer dødeligheten hos covid-19-pasienter.

Trump har tidligere snakket opp legemiddelet Regeneron, som han også ble behandlet med.

Studioet fortsetter under annonsen

Pence-rådgiver testet positivt for corona:

En rådgiver for USAs visepresident Mike Pence har testet positivt for coronaviruset, bekrefter Det hvite hus.

Det var Marc Short, Pences stabssjef og nærmeste rådgiver, som testet positivt lørdag. Visepresidenten endrer likevel ikke sin innholdsrike reiseplan i valginnspurten.

Pence og kona Karen Pence testet begge negativt lørdag og er friske og raske, ifølge talsperson Devin O’Malley.

Han har i samråd med legestaben i Det hvite hus bestemt at Pence fortsetter som planlagt i henhold til retningslinjene for guidelines for uunnværlig personell som har vært i kontakt med en smittet person.

Ifølge disse retningslinjene må Pence sjekkes nøye for symptomer og bruke munnbind, noe han ble sett med da han returnerte til Washington etter en dag med valgkamparbeid.

Les saken her:

Pences stabssjef testet positivt for corona

Pences stabssjef testet positivt for corona

dagbladet

Truer med søksmål etter Ivanka-reklame:

På to store reklameskilt på folksomme Times Square i New York, kan man se president Donald Trumps datter, Ivanka, posere og smile ved siden av antallet coronadødsfall i USA.

Reklameskiltet er reist av organisasjonen Lincoln Project, som består av republikanere som jobber for å bekjempe Trump i presidentvalget 3. november.

Nå planlegger Ivanka og hennes ektemann Jared Kushner, som også er å se på skiltene, å saksøke organisasjonen.

- Jeg skriver til dere i forbindelse med deres falske, ondsinnede og ærekrenkende reklamer som vises på skilt på Times Square. Disse reklamene viser Ms. Trump posere og smile ved siden av tall på antall døde amerikanere og newyorkere, og siterer Mr. Kushner på uttalelsen om at «(newyorkere) kommer til å lide», og at det er «deres problem» - med kister under, skriver deres advokat, Marc E. Kasowitz, i et brev til Lincoln Project.

- Selvfølgelig har Mr. Kushner aldri kommer med noen slike uttalelser, ei heller Ms. Trump med slike poseringer. Lincoln Projects fremstilling av mine klienter er opprørende og skammelige. Hvis reklamene ikke fjernes umiddelbart, kommer vil til å saksøke dere for det som uten tvil er enormt belastende og straffbare skader, fortsetter han.

Organisasjonen har delt brevet på sin Twitter-profil, under teksten: «Galskap!». Natt til søndag norsk tid deler de sitt tilsvar.

Les saken her:

Truer med søksmål etter Ivanka-reklame

Truer med søksmål etter Ivanka-reklame

dagbladet

Biden: - Vil ikke forby skiferoljeleting:

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden bedyret igjen lørdag at han ikke har planer om å forby skiferoljeleting.

På et valgmøte i Bristol ved Philadelphia i Pennsylvania gjorde han det klart at han ikke har tenkt å forby skiferoljeleting verken i Pennsylvania eller i andre delstater.

Men han presiserte at klimaendringer kan føre til flere katastrofale oversvømmelser, blant annet i Delaware-elva i nærheten av Philadelphia.

President Donald Trump grep begjærlig fatt i Bidens bemerkning mot slutten av torsdagens TV-debatt om at han vil gå bort fra fossile drivstoff på grunn av klimasituasjonen.

– Hørte dere, i Texas, i Oklahoma, i Pennsylvania, sa han henvendt til velgerne i delstater der utvinning av olje er en viktig næringsvei med mange arbeidsplasser.

Biden presiserte senere at han mener en slik overgang fra fossile drivstoff til fornybare energikilder må foregå over lang tid, og at den også vil bidra til mange nye grønne arbeidsplasser.

(NTB)

Obama driver valgkamp for Biden:

Tidligere president Barack Obama holder tale til støtte for sin tidligere visepresident Joe Biden i Miami i Florida.

Florida er en av vippestatene som er med på å avgjøre om Donald Trump vinner gjenvalg eller om Joe Biden blir USAs neste president.

- Det er ti dager til det viktigste valget i vår levetid, starter Obama, med en sterk oppfordring til å gå og stemme.

Obama hyller også Bidens innsats i torsdagens debatt.

- Biden var helt utrolig.

Så trekker Obama fram spørsmålet Trump fikk under debatten om hva planen hans var for corona.

- Han sa at corona snart er borte i flere stater, samtidig som det er nye smitteutbrudd. Han har ingen plan!

Obama sier videre at Trump ikke har noen plan for å beskytte det amerikanske folk mot corona.

- Han klarer ikke en gang å ta enkle forholdsregler for å beskytte seg selv, sier Obama.

Obama fyrer virkelig av mot Trump og trekker blant annet fram at det ble kjent at Trump har en kinesisk bankkonto.

- Er det noen her som har en hemmelig kinesisk bankkonto? spør Obama, før han trekker fram avsløringen i New York Times om at Trump betalte 750 dollar i skatt et år.

Obama latterliggjør Trump for hans håndtering av orkanen som traff Puerto Rico og sier at Trump foreslo å selge Puerto Rico.

- Men det kunne faktisk vært verre. Trump lurte faktisk på om han kunne "nuke" orkaner, sier Obama og ler.

Valget er 3. november.

NÅ: Trump taler i Nord-Carolina:

President Donald Trump fortsetter valgkampen i Nord-Carolina med et nytt folkemøte.

Trump startet med å lange ut mot Biden og kalte ham korrupt, før oppmerksomheten ble ledet mot en tromme blant publikum og ikke minst sola.

- Sola steker her, jeg kommer til å bli en hummer, sier Trump, før han fortsetter å henvende seg til publikum.

- Er det noen som har solkrem? fleiper presidenten.

Tidligere i dag forhåndsstemte Trump i Florida og han tar en snartur innom Nord-Carolina på vei til Ohia der han skal tale senere i dag.

Trump fortsatte å angripe Biden på kjente områder, blant annet påstanden hans om at Biden vil legge ned oljeindustrien. En påstand Biden har kraftig imøtegått.

Trump spilte så av en Bernie Sanders-video som var ment å angripe Joe Biden.

Videoen er fra en debatt mellom Biden og Bernie Sanders fra demokratenes primærvalgkamp der Sanders spør Biden gjentatte om han noen gang i sentatet ville kutte i social security og medicaid.

Biden svarte nei i debatten med Sanders, som var svært overrasket. I videoen vises det så flere ganger da Biden har skrytt av nettopp å ha gitt inn for kutt i de to velferdsprogrammene.

Ifølge faktasjekkerne i Politifact er budskapet i videoen misvisende for Bidens syn på velferdsprogrammene..

Trump lover også å få amerikanske tropper hjem til publikum, som han kaller en gruppe med nære venner.

NÅ: Joe Biden taler:

Joe Biden taler til velgere i Pennsylvania, en av vippestatene i presidentvalget 3. november.

Du kan følge talen direkte her.

Kaller Borat ekkel fyr:

President Donald Trump sier han synes Sacha Baron Cohen, komikeren bak Borat-filmene, er en «ekkel fyr».

I den nye filmen til Baron Cohen, «Borat Subsequent Moviefilm», avsløres Trumps advokat Rudy Giuliani på et hotellrom med hånden i buksa sammen med en ung skuespiller som spiller journalist.

Trump sa fredag kveld om bord på Air Force One at han ikke visste hva som skjedde med Giuliani.

– Men du vet, for noen år siden prøvde han å lure meg. Og jeg var den eneste som sa «denne fyren er en falsk fyr», sa Trump.

– Jeg synes ikke han er morsom. For meg er han en ekkel fyr, sa presidenten videre.

Trump var å se på HBOs «Da Ali G Show» i 2003, men forlot intervjuet med Baron Cohens Ali G-karakter etter noen minutter.

Den nye Borat-filmen inkluderer en sekvens der Giuliani ligger på en seng mens hans stapper skjorta ned i buksa, etter at en en ung kvinnen har hjulpet han med å fjerne en mikrofon. Giuliani omtaler scenen som et angrep og sier han innså at han ble forsøkt lurt.

NTB/Dagbladet

Over 50 millioner har forhåndsstemt:

Flere enn 50 millioner amerikanere har forhåndsstemt i presidentvalget, ifølge en opptelling.

Velgerne har dermed knust rekorden for forhåndsstemming før valgdagen 3. november. Mange ønsker å slippe folkemengder og lange køer ved valglokalene og forhåpentligvis unngå koronasmitte.

Opptellingen er gjort av US Elections Project ved University of Florida. Deres statistikk viser at 35 millioner til nå har stemt via posten, mens ytterligere 15 millioner har lagt stemmeseddelen sin i spesialtilpassede valgurner.

(NTB)

KØ: Velgere står i kø for å stemme ved et valglokale i Augusta, Georgia, 12. oktober. Foto: Michael Holahan/The Augusta Chronicle via AP / NTB

- Misunnelig:

Fox News’ Chris Wallace, som ledet den første presidentdebatten, sier han er misunnelig på hvordan nattas debatt forløp.

Den forrige debatten ble stemplet som kaotisk og som den verste debatten i historien. Den var preget av svært mange avbrytelser, hovedsakelig fra presidenten.

Denne gangen var Trump for det meste mye mer kontrollert.

- Jeg skulle likt å få styre den debatten og få en ordentlig utveksling av synspunkter, i stedet for hundrevis av avbrytelser, sier han til Fox News rett etter debatten.

Wallace fikk kritikk for hvordan han styrte ordvekslingen under debatten i slutten av september.

Mens to eksperter Dagbladet har snakket med kårer Biden til debattens vinner, ser det ut til at sosiale medier kårer ordstyrer Kristen Welker fra NBC News til vinneren.

Det skriver BBC. Welker hylles av flere på sosiale medier, spesielt for å passe på at kandidatene holdt seg til tiden og for at de ikke fikk snakke over hverandre.

Til og med Trump skrøt av Welker.

Det var for øvrig Trump som fikk mest taletid i nattens debatt, viser en oversikt fra CNN. Han talte i 41 prosent av tiden, mens Biden kom til ordet i 37,5 prosent av tiden.

Forrige debatts ordstyrer, Chris Wallace. Foto: Olivier Douliery/Pool vi AP

- Snedig strategi fra Trump:

Det var knyttet stor spenning til om valgkampens siste debatt mellom Trump og Biden ble en krangleseanse som den første.

Men en mutefunksjon og en god moderator la til rette for det Marie Simonsen kaller «tilløp til en interessant debatt» der Trump tidvis utviste en snedig strategi.

Få full oversikt over nattens debatt i Dagbladets nyhetspodkast «Rett På».

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars