USA-valg 2020

Amanda Walnum

Slaktes etter dette:

Natt til lørdag norsk tid var det ikke bare president Donald Trump som vakte oppmerksomhet på sitt folkemøte i Macon, Georgia.

Det var nok et tettpakket publikum som ventet på presidenten, som kom rett fra et annet folkemøte i Florida. Demokraten Vernon Jones, som sitter i delstatsforsamlingen i Georgia, benyttet anledningen til å «crowdsurfe». Jones brukte ikke munnbind under stuntet, ei heller mange av Trump-supporterne i publikum.

Trumps folkemøter har vært gjenstand for kritikk lenge, da han samler store folkemengder som står tett sammen, mange uten munnbind.

Jones rettet i vår skarp kritikk mot partiet og ga sin støtte til Trump i det kommende presidentvalget. Han ble mottatt av republikanerne som en rockestjerne, men nå ser det ut til å ha gått til hodet på ham, skriver The Guardian.

- Ja, jeg «surfet» på folkemengden! Til haterne - bare forbli sinte. Dere vil bli enda sintere 3.november, skrev Jones på Twitter etter stuntet.

Men på sosiale medier var reaksjonene raske og brutale, skriver avisa. En Twitter-bruker kaller Jones for «kaptein covid», mens andre fordømmer Jones og stuntet.

- Ikke be meg vise sympati for denne klovnen Vernon Jones om og når han blir syk av coronaviruset, skriver CNN-kommentator og forfatter Keith Boykin på Twitter.

Også Huffington Post og Business Insider omtaler kritikken Jones har fått på sosiale medier, og påpeker at stuntet var et klart brudd på retningslinjene fra smittevernsenteret CDC.

USA er svært hardt rammet av coronaviruset. For øyeblikket er det registrert over åtte millioner smittetilfeller og over 219 000 dødsfall tilknyttet viruset.

Foto: AP Photo/John Bazemore
Studioet fortsetter under annonsen

Trump taler i Pennsylvania:

USAs president Donald Trump taler nå på et folkemøte i Pennsylvania.

Følg folkemøtet direkte på Dagbladet TV. 

Trump i ledelsen i Iowa:

USAs president Donald Trump har overtatt ledelsen på meningsmålingene i Iowa.

Det skriver avisa Des Moines Register.

I september lå Donald Trump og Joe Biden likt med 47-47, men nå ligger Trump sju prosentpoeng foran Biden, ifølge avisa.

Målingen, som er utført av Selzer & Co, har en feilmargin på pluss/minus 3,4 prosentpoeng.

Foto: Reuters/NTB

Mener 700 dødsfall skyldes valgmøter:

En ny studie fra Stanford-universitetet anslår at 18 av Donald Trumps valgmøter har ført til mer en 30 000 smittetilfeller og 700 coronarelaterte dødsfall.

Det er ikke nødvendigvis valgmøte-deltakere som har måttet bøte med livet, skriver forskerne.

Studien tar for seg valgkamp-arrangementer i tidsrommet 20. juni til 30. september.

Forskerne skriver at Trumps valgmøter har flere egenskaper som gjør dem interessante å se nærmere på. Blant annet har arrangementene hatt et høyt antall deltakere, fra tusener til titusener av oppmøtte.

Demokraten Pete Buttigieg er blant dem som har omtalt studien. På Twitter deler politikeren en lenke til studien, sammen med følgende kommentar:

«Presidentkampanje-arrangementer burde ikke ha et dødstall.»

Saken oppdateres.

KAMPEN OM VELGERNE: USAs president Donald Trump på valgmøte i Pennsylvania 22. september. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB

Trump i «USAs fattigste by»:

READING, PENNSYLVANIA (Dagbladet): Donald Trump er lørdag på en ordentlig blitzturné i den svært viktige vippestaten Pennsylvania. Presidenten har lagt inn hele firestopp i delstaten i dag.

Dagbladet er til stede på folkemøtet i Reading, der han etter planen skal på scenen 19.30 norsk tid.

Reading er kjent som en av USAs fattigste byer, og ble kåret til nettopp det av New York Times i 2011. Over 35 prosent av befolkningen her levde i fattigdom i 2018.

Det er også et fylke Donald Trump vant mot Hillary Clinton i 2016, med 10,2 prosentpoeng.

Tusenvis har møtt opp på den lille flyplassen i Reading. Køene strakk seg flere hundre meter fra inngangen en drøy time før Trump skulle på scenen. De færreste av deltakerne her bruker heller ikke munnbind.

Trump kommer hit rett fra Newton i Pennsylvania fra byen Newton. De fire store folkemøtene han holder i dag skaper raseri hos Pennsylvania guvernør.

- Forrige måned sendte min administrasjon et brev til president Trump og ba ham om å begrense publikum på arrangementene sine og følge vettuge regler for distansering og munnbindbruk.

- Vi fik aldri noe svar, skriver den demokratiske guvernøren Tom Wolf.

Han advarer mot folkemøtene i helga, samtidig som det er økning i antall saker i USA hver dag. Før helga var det ny smitterekord med over 90 000 nye tilfeller på en dag. Landet opplevde også 1000 corona-dødsfall på én dag.

- Jeg ber igjen. Hold deltakerne og folkene de er i kontakt med trygge, skriver Wolf på Twitter

Derfor frykter Trump dette huset

Derfor frykter Trump dette huset

dagbladet

Biden: Trump har gitt opp:

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden mener president Donald Trump har gitt opp og sier at han «vifter med det hvite flagget».

Biden dro fredag til Midtvesten for å sanke stemmer på valgmøter i Wisconsin og Minnesota, hvor han gikk løs på Trumps plan om å skrote Obamacare, refset ham for å nekte offentliggjøre selvangivelsene sine og slaktet Trumps handelspolitikk med Kina.

- Vi har ikke råd til fire nye år med Donald Trump, sa den 77 år gamle demokraten på drive-in-arrangementet i St. Paul, Minnesota.

Trump dro også til Midtvesten og holdt sine valgmøter i Iowa, Michigan og Wisconsin, hvor Biden foreløpig leder målingene i alle tre statene. Trump har ønsket å lette på tiltakene i en rekke stater for å få i gang dagliglivet igjen.

- Dersom du blir smittet, kommer du til å bli bedre, og deretter vil du bli immun, sa Trump på valgmøtet i Michigan.

KRITIKK: President Donald Trump har fått kritikk for å forsøke å dysse ned coronavirusets alvorlighetsgrad. Foto: Bruce Kluckhohn / AP / NTB

Ny smitterekord i USA:

USA har satt enda en dyster døgnrekord med 94 000 nye registrerte smittetilfeller, ifølge tall innhentet fredag kveld.
94 125 nye smittetilfeller ble registrert siste 24-timersperiode fram til klokken 20.30 fredag kveld, viser en oversikt fra Johns Hopkins-universitetet i Baltimore.

Forrige døgnrekord ble satt torsdag med over 91 000 nye tilfeller.

Totalt har over 9 millioner mennesker i USA fått påvist coronasmitte siden pandemiens utbrudd og det er registrert rundt 230 000 coronarelaterte dødsfall.

(NTB)

Ny dyster smitterekord i USA. Her et Donald Trump-velgermøte 24. oktober. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB
- Uansvarlig og farlig

- Uansvarlig og farlig

dagbladet

- Trump avlyser valgfest:

FAYETTEVILLE, NORD-CAROLINA (Dagbladet): Ifølge New York Times avlyser Donald Trump planene å møte opp på valgfesten på sitt eget hotell i Washington, D.C. tirsdag.

Ifølge avisa skal han i stedet være i Det hvite hus. Avisa siterer kilder med kjennskap til planene. Kampanjen hadde allerede sendt ut flere meldinger til mulige sponsorer om arrangementet om at Trump ville være til stede.

Nå skal de planene ha endret seg, uten at avisa vet hvorfor.

Trump har opp gjennom presidentskap fått omfattende kritikk for å blande egne forretninger inn i presidentembedet. Samtidig har det vært rettet flere spørsmål om arrangementet kan stride mot hovedstadens coronarestriksjoner.

Trump er nå på en meget omfattende sluttspurt i valgkampen, med en rekke folkemøter daglig.


Biden langer ut: - Sprer viruset:

Presidentkandidat Joe Biden og president Donald Trump kjemper om velgerne i den viktige vippestaten Florida. De to presidentkandidatene ligger nesten skulder ved skulder på meningsmålingene i delstaten, der Trump ifølge ekspertene må vinne om han skal sikre seg gjenvalg.

Mens president Donald Trump den siste tiden har holdt mange store folkemøter rundt om i USA, har Biden-kampanjen satset på for eksempel "drive-in"-møter, hvor deltakerne sitter i bilene sine. Begge møtte velgerne i Tampa, Florida, torsdag.

– Dette landets sjel og hjerte står nå på spill, sa Biden, som også hevdet at hvis Florida stemmer blått, er det over for Trump.

Biden langet også ut mot presidentens mange folkemøter.

- Donald Trump holdt nettopp et superspreder-arrangement her igjen. Han sprer mer enn coronavirus, han sprer splittelse og splid. Vi trenger en president som bringer oss sammen, ikke en som splitter oss.

Også Washington Post og CNN omtaler saken.

Torsdag ble det kjent at to personer som var til stede på Donald Trumps valgkampmøte i Gastonia i North Carolina i forrige uke, har testet positivt for corona.

Under sitt valgmøte i Tampa beskrev Trump nok en gang Biden som en rabiat sosialist som vil stenge ned det amerikanske samfunnet og ruinere landets økonomi for å stanse coronapandemien.

Trumps folkemøter preges av store folkemengder som står tett i tett, mange uten munnbind. Det var også tilfellet i Tampa. Likevel snakket presidenten om sosial distansering til publikum.

- Om du kommer nær, bruk et munnbind. Åh, det er så kontroversielt. Det er ikke kontroversielt for meg. Om du kommer nærme, bruk et munnbind. Sosial distansering, sosial distansering, sa Trump ifølge CNN.

Til tross for at over 200 000 amerikanere har mistet livet som følge av viruset, sa presidenten også at "hvis jeg kan bli bedre, kan hvem som helst bli bedre".

Presidenten og førstedame Melania testet positivt for covid-19 i begynnelsen av oktober.

President Donald Trump og presidentkandidat Joe Biden. Foto: JIM WATSON and SAUL LOEB / AFP
Nyhetsstudio - USA: Ni millioner smittede

Nyhetsstudio - USA: Ni millioner smittede

dagbladet

Til sykehus etter Trump-møte:

Torsdag kveld norsk tid holdt president Donald Trump et stort folkemøte i Tampa, Florida. Nå melder The Guardian at flere av Trump-tilhengerne som hadde møtt opp for å se presidenten tale, ble sendt til sykehus på grunn av den intense varmen.

17 deltakere trengte medisinsk hjelp og ett dusin ble sendt til sykehus, ifølge NBC News.

Hundrevis av Trump-tilhengere, mange uten munnbind, stod tett i tett på folkemøtet i 30,5 grader. På et tidspunkt sprutet en brannbil vann i lufta over folkemengden for å kjøle ned deltakerne, ifølge NBC News.

Trump snakket rett i underkant av en time, men mange hadde ventet i timevis.

Dette skjer to dager etter at presidenten etterlot tusener av sine egne tilhengere i kulda i Omaha, Nebraska. Allerede fire timer før presidenten skulle ankomme var det kø. Da presidenten steg om bord i Air Force One, og deretter tok av, ble publikum værende på flyplassen i flere timer.

Der ventet de i kulda på at Trumps valgkampanje klarte å organisere busstransport ut av området. Påkjenningen skal ha vært så stor for noen av Trumps velgere at de måtte tas hånd om av politiet. Atter andre måtte få behandling av ambulansepersonell på stedet.

At det var kaldt erkjente også Trump i talen sin.

- Jeg står her og fryser. Jeg spør om en liten tjeneste: Kom dere til helvete ut og stem, var oppfordringen fra Trump.

En kvinne får hjelp under Trumps folkemøte i Tampa torsdag kveld norsk tid. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
Etterlot tusener strandet i kulda

Etterlot tusener strandet i kulda

dagbladet

Overrasket med rapper:

Natt til fredag norsk tid la den amerikanske rapperen Dwayne Michael Carter Jr. - bedre kjent som Lil Wayne - ut et bilde der han poserer sammen med USAs presdent Donald Trump.

Bildet ble raskt delt av presidenten selv.

- Hadde nettopp et flott møte med Donald Trump. I tillegg til alt han har gjort for kriminalreform, vil platinumplanen gi eierskap tilbake til fellesskapet. Han lyttet til hva vi hadde å si i dag, og forsikret oss om at han kan få det gjort! skriver rapperen.

Platinumplanen er en firepunkts plan med valgløfter fra Trump til afrikansk-amerikanere.


Skjermdump: Twitter
Skuffet Trump-fan: - Nedtur

Skuffet Trump-fan: - Nedtur

dagbladet

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars