JoeBiden

53.4%

DonaldTrump

45.3%

347

191

US election logo

Grafen viser fordeling av valgmenn basert på de siste meningsmålingene. *Prosent av totale velgere (popular vote)

USA-valg 2020

Amanda Walnum

Raser mot Trumps corona-retorikk:

Michigan-guvernør Gretchen Whitmer sier president Donald Trumps retorikk bidro til at hun ble planlagt bortført av ekstreme militsgrupper og ber ham slutte.

Det skjer etter at Trump på et valgmøte i Michigan kritiserte Whitmer for coronarestriksjonene i delstaten.

Frammøtte støttespillere svarte med å taktfast rope «bur henne inne!", og Trump svarte med «bur dem inne, alle sammen».

- Dette er akkurat den typisk retorikk som har satt meg, familien min, og andre tjenestepersoner i fare mens vi forsøker å redde livene til våre medborgere. Dette må ta slutt, tvitret Whitmer etterpå.

13 menn, blant dem medlemmer av to høyreekstreme militsgrupper, ble forrige uke pågrepet og siktet for å ha planlagt å bortføre guvernøren og utløse en borgerkrig.

Whitmer gikk senere ut mot Trump og anklaget ham for å oppmuntre tilhengere av hvit overmakt og høyreekstreme militser.

(NTB)

Michigan-guvernør Gretchen Whitmer ber president Donald Trump tone ned retorikken hun mener bidro til at hun ble planlagt bortført av høyreekstreme militsgrupper. Foto: Carolyn Kaster
Knytter Trump til kidnappingsplaner

Knytter Trump til kidnappingsplaner

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Epost-trusler sendt til velgere i vippestater:

Natt til torsdag opplyste FBI at de har funnet ut av demokratiske velgere i minst fire vippestater, inkludert Florida og Pennsylvania, er truet av noen som hevder å være den høyreekstreme gruppen Proud Boys.

Eposten advarer om at «vi kommer for å ta deg» dersom mottakerne ikke stemmer på president Donald Trump i valget 3. november, ifølge FBI.

I skremselsforsøket er trolig informasjonen hentet fra delstatenes velgerregistrering, som forteller om partitilhørighet og kan inneholde epostadresser.

Disse adressene er igjen brukt i en masseutsendelse der avsenderen hevder å vite hvilken kandidat mottakerne stemmer på.

Regjeringen mener Iran står bak epostutsendelsen, ifølge to tjenestemenn i USAs sikkerhetsdepartement, skriver The Washington Post.

(NTB)

Foto: AFP/NTB

Trump taler i vippestat:

USAs president Donald Trump taler natt til torsdag norsk tid til velgere i vippestaten North Carolina.

Under valgkampmøtet prater Trump blant annet om at sønnens hans Barron Trump testet positivt for coronaviruset etter at både Trump og førstedame Melania Trump testet positivt.

Trump forteller om øyeblikket han fikk vite at sønnen hadde testet positivt:

- Han testet akkurat positivt.

- Hvem?

- Barron.

- Hvordan har han det?

- Omtrent 12 sekunder seinere. Han har kommet seg, sier Trump under valgkampmøtet, og viser til en samtale mellom han og Det hvite hus sin lege.

- Barron testet positivt

- Barron testet positivt

dagbladet

Pågrepet for trusler mot Biden og Harris:

En mann i Maryland har blitt pågrepet og siktet for trusler mot demokratenes presidentkandidat Joe Biden og visepresidentkandidat Kamala Harris.

Truslene skal ifølge avisa innebære å kidnappe og drepe Biden og Harris, skriver New York Times.

Den mistenkte mannen skal ha oppsøkt et hus i sin hjemby. Huset hadde Biden-Harris-plakater i gården. Der skal han ha etterlatt et håndskrevet notat som inneholdt trussler mot kandidatene og deres supportere.

Han ble tatt på fersken da et kamera ved husets dør fanget ham på video om morgenen 4. oktober.

- Vi tar denne typen trusler ekstremt alvorlig. Slike voldstrusler er ulovlige og har ingen plass i vårt demokrati, sier statsadvokat Robert Hur, ifølge nyhetsbyrået AP.

REUTERS/Kevin Lamarque

Avslørte ukjent Trump-konto:

The New York Times' gjennomgang av Donald Trumps skattedokumenter avslørte en hittil ukjent bankkonto presidenten har hatt i Kina.

Storavisen peker i sin sak på kontrasten mellom Trump-leirens angrep på motstander Joe Biden for å være myk overfor Kina og det faktum at Trump selv har forsøkt å bygge seg opp i landet som forretningsmann.

Skattedokumentene viser at Kina er ett av tre andre land Trump har hatt en bankkonto i. De andre er Storbritannia og Irland.

Dokumentene viser at Trump har brukt over et tiår på å forsøke å slå seg opp i Kina og at han også var aktiv der da han stilte som presidentkandidat i 2016.

(NTB)

KONTO I KINA: The New York Times avslørte Donald Trumps konto i Kina. Foto: Tasos Katopodis / AFP / NTB

Truer med å publisere intervjuet:

Natt til onsdag truer USAs president Donald Trump med å publisere et intervju med CBS News «60 Minutes».

Ifølge CNN, som viser til flere kilder, satt Trump seg ned med reporter Lesley Stahl i omtrent 45 minutter før han brått avsluttet intervjuet, og fortalte at han mente de hadde nok materiale.

- Jeg er glad for å kunne informere dere om at jeg av hensyn til nøyaktighet i rapporteringen vurderer å legge ut intervjuet mitt med Lesley Stahl på «60 minutes» før det blir sendt, skriver Trump på Twitter og fortsetter:

- Dette så alle kan få et glimt av hvordan et falskt og partisk intervju ser ut. Alle bør sammenlikne dette med de siste intervjuene med Sleepy Joe Biden.

Foto: AFP/NTB
- Trump forlot intervju

- Trump forlot intervju

dagbladet

- Korrupt:

USAs president Donald Trump holdt natt til onsdag norsk tid valgkampmøte i den viktige vippestaten Pennsylvania.

- Du må se hva vi gjør med «60 Minutes». Du vil få et kikk av det. Lesley Stahl vil ikke være glad, sa Trump til velgerne om intervjuet han skal ha forlatt.

Trump kommenterte også antallet som har møtt opp på de siste valgkampmøtene hans.

- Flere møter opp nå enn for fire år siden, sa presidenten.

Trump gikk som ventet også til angrep på motstander Joe Biden.

- Joe Biden er en korrupt politiker, sa Trump om Biden.

- Trump forlot intervju

- Trump forlot intervju

dagbladet

- Trump forlot intervju:

USAs president Donald Trump skal ha forlatt et intervju med CBS News «60 minutes».

Det skriver CNN, som viser til kilder med kjennskap til saken.

Ifølge kanalen satte Trump seg ned med programleder Lesley Stahl i omtrent 45 minutter før han brått avsluttet intervjuet, og fortalte CBS News at han mente de hadde nok materiale.

Trump kom heller ikke tilbake til en seanse han skulle filme sammen med visepresident Mike Pence, ifølge kanalen.

Det har ikke lyktes CNN å få en kommentar fra CBS News.

Trump har selv kommentert intervjuet på Twitter:

- Lesley Stahl på «60 minutes» uten munnbind i Det hvite hus etter intervjuet med meg. Mye mer kommer framover, skrev Trump tirsdag kveld norsk tid.

Natt til onsdag truer han også med å publisere intervjuet før det sendes på TV.

- Jeg er glad for å kunne informere dere om at jeg av hensyn til nøyaktighet i rapporteringen vurderer å legge ut intervjuet mitt med Lesley Stahl på «60 minutes» før det blir sendt, skriver Trump og fortsetter:

- Dette så alle kan få et glimt av hvordan et falskt og partisk intervju ser ut. Alle bør sammenlikne dette med de siste intervjuene med Sleepy Joe Biden.

Foto: Reuters/NTB
Trump har corona - Hånet smittevern - ble smittet

Trump har corona - Hånet smittevern - ble smittet

dagbladet

Melania avlyser velgermøte:

USAs president Donald Trump og førstedame Melania skulle etter planen reise til Pennsylvania tirsdag for å holde et velgermøte sammen. Nå avlyser Melania møtet, skriver CNN.

Årsaken skal være at hun ikke føler seg helt frisk etter å ha blitt smittet med coronaviruset.

- Fru Trump fortsetter å føle seg bedre for hver dag som går, men som følge av en langvarig hoste, og en god dose forsiktighet, vil hun ikke reise i dag, sier Stephanie Grisham, førstedamens stabssjef, ifølge CNN.

Velgermøtet ville vært det første til Melania på mer enn ett år.

Harris: - Mest mislykkede i historien:

Demokratenes visepresidentkandidat Kamala Harris mener Donald Trumps håndtering av coronaviruset gjør at USA står overfor flere kriser.

Visepresidentkandidaten, som gikk i isolasjon fra valgkampen da kommunikasjonssjefen hennes testet positivt for coronavirus forrige uke, var mandag tilbake i valgkampen og møtte velgere i Orlando.

Der la Harris vekt på at USA står overfor en rekke kriser som følge av måten koronaviruset er blitt håndtert på.

– Det er den mest mislykkede håndteringen gjort av noen administrasjon i den amerikanske historien, sa Harris.

Hennes presidentkandidat, Joe Biden, tilbringer selv tiden i Delaware, der han forbereder seg på den siste presidentdebatten torsdag.

(NTB)

Foto: Robyn Beck / AFP

Melania gjør «comeback»:

Førstedame Melania Trump vil delta på sin ektemanns folkemøte i Erie, Pennsylvania, tirsdag kveld lokal tid, skriver CNN. Også NBC News omtaler saken, og viser til Det hvite hus.

Dette vil bli Melania Trumps første opptreden på et kampanjearrangement på over ett år, hvis man ser bort ifra Republikanernes landsmøte i august, skriver TV-kanalene videre. Sist førstedamen var med på et kampanjearrangement, var da gjenvalgskampanjen startet i juni i fjor.

Førstedame Trumps offentlige rolle står i kontrast til USAs forrige førstedame, Michelle Obama. Spesielt har hun spilt en veldig begrenset rolle siden coronapandemien rammet USA i mars.

- Førstedamer er nesten alltid en så stor ressurs at det må være en veldig god grunn for at en førstedame ikke er der ute og driver kampanje, sier historiker Michael Beschloss til NBC.

Melania Trump er ikke ventet å holde noen tale under folkemøtet, og har ei heller noen kommende opptredener eller reise relatert til kampanjen på hennes kalender i nærmere fremtid, sier en kilde til CNN.

Da Melania holdt tale under landsmøtet i august, benyttet hun anledningen til å hylle president Donald Trump.

Les mer her:

Foto: REUTERS/Carlos
Melania Trump - Hyller ektemannen

Melania Trump - Hyller ektemannen

dagbladet

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars