USA-valg 2020

Jørgen Gilbrant

NÅ: Trump taler i Nord-Carolina:

President Donald Trump fortsetter valgkampen i Nord-Carolina med et nytt folkemøte.

Trump startet med å lange ut mot Biden og kalte ham korrupt, før oppmerksomheten ble ledet mot en tromme blant publikum og ikke minst sola.

- Sola steker her, jeg kommer til å bli en hummer, sier Trump, før han fortsetter å henvende seg til publikum.

- Er det noen som har solkrem? fleiper presidenten.

Tidligere i dag forhåndsstemte Trump i Florida og han tar en snartur innom Nord-Carolina på vei til Ohia der han skal tale senere i dag.

Trump fortsatte å angripe Biden på kjente områder, blant annet påstanden hans om at Biden vil legge ned oljeindustrien. En påstand Biden har kraftig imøtegått.

Trump spilte så av en Bernie Sanders-video som var ment å angripe Joe Biden.

Videoen er fra en debatt mellom Biden og Bernie Sanders fra demokratenes primærvalgkamp der Sanders spør Biden gjentatte om han noen gang i sentatet ville kutte i social security og medicaid.

Biden svarte nei i debatten med Sanders, som var svært overrasket. I videoen vises det så flere ganger da Biden har skrytt av nettopp å ha gitt inn for kutt i de to velferdsprogrammene.

Ifølge faktasjekkerne i Politifact er budskapet i videoen misvisende for Bidens syn på velferdsprogrammene..

Trump lover også å få amerikanske tropper hjem til publikum, som han kaller en gruppe med nære venner.

Studioet fortsetter under annonsen

- Utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko:

Donald Trump har fremdeles ikke erkjent nederlaget mot demokratenes presidentkandidat Joe Biden. Mandag oppfordrer imidlertid en gruppe nasjonale sikkerhetseksperter republikanske ledere, særlig de i Kongressen, om å kreve at Trump erkjenner valgresultatet og umiddelbart begynner overgangen til den kommende Biden-administrasjonen. Det skriver Washington Post.

- President Trumps benektelse av presidentovergangen utgjør en betydelig risiko for vår nasjonale sikkerhet på et tidspunkt USA står overfor en pandemi og alvorlige trusler fra globale motstandere, terrorgrupper og andre styrker, heter det i en uttalelse signert av over 100 GOP-eksperter.

Tom Ridge er blant de som har signert dokumentet. Han er tidligere guvernør i Pennsylvania og fungerte som innenrikssekreæter under president George W. Bush. Også tidliger CIA-direktør Michael Hayden har skrevet under.

Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB

Bloomberg: Tony Blinken blir Bidens utenriksminister:

USAs påtroppende president Joe Biden vil ha tidligere viseutenriksminister Tony Blinken som sin utenriksminister, opplyser kilder til Bloomberg.

Blinken tjenestegjorde fra 2015 til 2017 som viseutenriksminister under Bill Burr i Obama-regjeringen, og har lenge jobbet med Biden.

Han jobbet også like under landet nasjonale sikkerhetsrådgiver fra 2013 til 2015.

Jake Sullivan, som var sikkerhetsrådgiver under Obama og senere seniorrådgiver for Hillary Clinton, vil ifølge folk tett på prosessen bli utnevnt som USAs nye nasjonale sikkerhetsrådgiver.

En kunngjørelse om utnevnelsene er ventet tirsdag, får Bloomberg opplyst.

(NTB)

Foto: AP/NTB

Trump-teamet tar avstand fra advokat:

Trump-kampanjen sier at advokaten Sidney Powell, som på en pressekonferanse i Trump-regi fremmet påstander om utbredt valgfusk, ikke jobber for presidenten.

Sidney Power arbeider som advokat på egen hånd og er ikke en del av advokat-teamet til Trump-kampanjen, sier Rudy Giuliani og Jenna Ellis, som begge jobber for presidenten, i en uttalelse gjengitt av Reuters.

Uttalelsen kommer dagen etter at en føderal dommer avviste et søksmål fra Trump-kampanjen som forsøkte å stanse godkjenningen av valgresultatet i Pennsylvania.

I en skarp kjennelse avviste dommeren fullstendig påstanden om utbredt juks med forhåndsstemmer.

Trump refererte til Powell som en av sine advokater i en Twitter-melding 14. november.

(NTB)

- Slutt å spille golf!:

Guvernøren i Maryland, republikaneren Larry Hogan, ber president Donald Trump om å «slutte å spille golf og erkjenne valgnederlaget».

Det skriver guvernøren, som er en kjent Trump-kritiker, på Twitter.

- Hvis du hadde gjort jobben din ville ikke amerikanske guvernører ha blitt tvunget til å selv klare å finne tester midt i en pandemi slik vi med hell gjorde i Maryland, skriver Hogan på Twitter.

- Slutt å spille golf og erkjenn valgnederlaget, fortsetter han.

Uttalelsen kommer etter at Trump kalte ham bare republikaner i navnet på Twitter. Trumps tweet var et svar på at Hogan gikk hardt ut og sa at han var «flau over at flere partifeller ikke prater» om det han omtaler som «bisarre trekk» fra Trump-leiren den siste tida.

- Vi pleide å overvåke valg over hele verden, og vi var et land som respektere valg. Nå begynner det å se ut som om vi er en bananrepublikk. Det er på tide å stoppe dette tullet, har Hogan uttalt ifølge CNN.

Presidenten har brukt mye tid på golfbanen siden valget 3. november. Seinest lørdag forlot Trump G20-toppmøtet etter knappe to timer, og dro heller til golfbanen, ifølge journalister som var med ham.

Donald Trump på golfbanen lørdag. Foto: AP/NTB
Vender Trump ryggen: - En nasjonal skam

Vender Trump ryggen: - En nasjonal skam

dagbladet

Senator isolert etter mulig coronasmitte:

Den republikanske senatoren Kelly Loeffler, som er midt i duellen om et sete i delstaten Georgia som kan avgjøre hvem som kontrollerer Senatet, er isolert etter mulig coronasmitte.

En talsperson sier til ABC News at Loeffler testet positivt for viruset fredag, men at en ny test lørdag kom uten klart resultat. Senatoren er derfor i isolasjon fram til man har et prøvesvar man kan konkludere med. Hun har ingen symptomer ifølge avisa, og vil drive valgkamp fra hjemmekontoret fram til et nytt testsvar foreligger.

5. januar skal Loeffler ut i omkamp om sitt senatsete mot demokraten Raphael Warnock. Delstaten har omkom om to plasser, og Demokratene må vinne begge for å ta kontroll over Senatet.

(Dagbladet/NTB)

USA godkjenner Trumps antistoff-cocktail til coronabehandling:

Amerikanske helsemyndigheter tillater bruk av firmaet Regenerons eksperimentelle coronamedisin. President Donald Trump ble behandlet med antistoff-cocktailen.

Legemiddelet blir godkjent i et forsøk på å forhindre sykehusinnleggelse og et alvorlig sykdomsforløp for pasienter med milde til moderate symptomer.

Antistoff-cocktailen er blitt fremhevet av Trump-administrasjonen flere ganger. Da presidenten selv var innlagt med coronasykdom, ble han behandlet med blant annet Regenerons legemiddel.

Det er varslet at det vil være 300 000 doser tilgjengelig foreløpig. Pasienter trenger ikke betale for legemiddelet.

(NTB)

Trump krever ny omtelling i Georgia:

President Donald Trump har formelt bedt om nok en omtelling av stemmene i Georgia.

Delstaten, som har 16 valgmenn, er en av de avgjørende statene han tapte i presidentvalget. Joe Biden vant delstaten med over 12 000 stemmer.

Delstaten har historisk vært republikansk.

Resultatet har blitt gjennomgått en gang tidligere, og har blitt godkjent av valgansvarlig Brad Raffensperger, som selv er republikaner.

Siden seiersmarginen var så lav hadde den tapende part rett til å kreve omtelling noe Trump har gjort nå.

Godkjenningen av Georgia ble beskrevet som et hardt slag mot president Donald Trumps forsøk på å gjøre om valgresultatet.

Han og hans folk har forsøkt å blokkere den formelle godkjenningen i viktige stater i håp om å hindre at stater utpeker valgmenn som støtter Biden, i strid med valgresultatet.

Flere andre delstater skal innen 1. desember godkjenne sine resultater, noe som vil føre til at Biden formelt har vunnet 306 valgmenn, mot Trumps 232.

Forkaster Trump-krav i Pennsylvania:

En føderal dommer avviser kravet fra Donald Trump og Republikanerne om å stoppe godkjenningen av valgresultatet i Pennsylvania.

Trump-leiren har tidligere gått til søksmål i delstaten.

Delstatsmyndighetene kan nå formelt godkjenne resultatet i delstaten som viser at Joe Biden vinner delstaten med over 80 000 stemmer.

Rettsavgjørelsen blir sett på som et kraftig skudd for baugen for forsøket på å endre valgresultatet i Pennsylvania. Trumps advokater hevder krav i grunnloven ble brutt da valgkretser tok ulike strategier i bruk for å varsle velgerne om mulige feil ved forhåndsstemmer.

Delstatsmyndighetene og fylkene som var saksøkt, argumenterte for at Trumps påstander allerede er blitt behandlet i retten, og at det vil være ekstremt å forkaste flere millioner stemmesedler.

(Dagbladet/NTB)

Twitter vil gi Biden presidentkontoen i januar:

Twitter opplyser at Joe Biden og hans administrasjon vil overta de offisielle Twitter-kontoene knyttet til det amerikanske presidentkontoret 20. januar.

Det er dagen Biden formelt tar over som USAs nye president. Twitter opplyser til Politico at uansett hva Donald Trump måtte mene om saken, vil de offisielle kontoene bli overført til Biden-administrasjonen.

Det gjelder kontoen @potus og en håndfull andre offisielle kontoer knyttet til Det hvite hus. Potus-kontoen brukes stort sett til å retvitre meldinger fra Donald Trumps personlige konto, som han vil beholde også etter at han går av som president.

Twitter opplyser at de tar samme grep som i 2017 da Trump ble tatt i ed. Alle meldinger på de offisielle kontoene til forgjengeren blir overført til et nasjonalt arkiv.

(NTB)

Etter Trump-møte: Endrer ikke utfallet:

Donald Trump hadde fredag møte i Det hvite hus med flere republikanske ledere i Michigans delstatsforsamling for å diskutere valget.

Resultatet viser at Joe Biden vinner delstaten, men det er ennå ikke formelt godkjent.

Etter møtet bekrefter CNNs korrespondent i Det hvite hus, Kaitlan Collins, at de ikke har funnet informasjon som vil endre utfallet i delstaten. Det skriver Collins selv på Twitter.

Flertallsleder Mike Shirkey i Michigans senat og flertallsleder Lee Chatfield i Michigans underhus, som deltok på møtet med presidenten, bekrefter også dette selv i en uttalelse.

- Vi har ikke fått noen informasjon som endrer utfallet av valget i Michigan, og ledere for lovgiverne vil vi følge loven og normale prosesser som gjelder Michigans valgmenn, som vi har sagt hele tida, opplyser republikanerne fra Michigan i en uttalelse.

- Vi brukte vår tid i Det hvite hus til å levere et president et brev der vi gjorde det klart at vi støttet ytterligere føderale midler til å bekjempe covid-19 i delstaten. Vi har også formidlet dette til representanter i Kongressen, skriver de videre.

Foto: Reuters/NTB

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars