USA-valg 2020

Amanda Walnum

- Potensielt superspreder-arrangement:

President Donald Trump holder folkemøte i Omaha, Nebraska klokka 2 natt til onsdag norsk tid. Presidenten lover en vaksine som vil ende pandemien fort og hevder at det nærmer seg slutten. Dette til tross smittetallene i USA, som tegner et annet bilde. I skrivende stund har landet registrert 8,7 millioner smittede og over 226 000 døde som følge av viruset.

- Normalt liv vil gjenopptas for fullt. Det er alt vi vil ha, normalt liv. Gå tilbake syv måneder. Den beste økonomien vi noen sinne har hatt. Vi vil ha normalt liv. Neste år vil bli det beste økonomiske året i historien av vårt land, vi er på vei dit, sier Trump.

Som på mange andre av Trumps folkemøter, stod publikum tett i tett. Hundrevis av Trump-tilhengere stod i kø for å se presidenten tale, i en stat hvor coronatilfellene øker, påpeker New York Times.

Demokratenes leder i Nebraska, Jane Kleeb, gikk i forkant hardt ut mot folkemøtet. Noen dager i forveien kom hun med en uttalelse som påpekte at Nebraska i forrige uke hadde 60 000 bekreftede tilfeller og at antall innleggelser var rekordhøyt.

- Pandemien spinner ut av kontroll i Nebraska på grunn av Donald Trumps feilslåtte lederskap, og i stedet for å ta steg for å kontrollere viruset, fornyer Trump nådeløse angrep på The Affordable Care Act (Obamacare) og beskyttelse for mennesker med pre-eksisterende tilstander. President Trumps planlagte folkemøte i Omaha er ikke bare et desperat politisk stunt, det er et potensielt superspreder-arrangement som vil sette liv i fare, sa Kleeb i uttalelsen.

Også i natt har hun vært ute på Twitter og kalt folkemøtet for et superspreder-arrangement.

Rett i forkant av folkemøtet publiserte Nebraska-demokratene en ny pressemelding, hvor de omtalte folkemøtet som farlig.

- Timer før Donald Trump arrangerer et farlig arrangement i Omaha, som bryter retningslinjer satt av hans eget smittesenter (CDC), fremhever demokrater i Nevada Trumps feilslåtte respons til covid-19-krisa og hans angrep på The Affordable Act.

I pressemeldinga sier Kleeb at demokratene tror på vitenskap og på å følge retningslinjer satt av folkehelseeksperter, og viser til at demokrater får ut budskapet sitt uten å bryte disse.

Foto: AP Photo/Evan Vucci
Studioet fortsetter under annonsen

Donald Trump: - Viktigste talen jeg har holdt:

I en tale onsdag kveld, som president Donald Trump betegner som «kanskje den viktigste talen jeg har holdt», går han igjen ut mot «omfattende valgfusk» under årets presidentvalg.

- Jeg vil gi en oppdatering på vårt pågående arbeid med å avdekke omfattende valgfusk og uregelmessigheter som fant sted under det latterligere lange valget, sier Trump.

Trump sier han vil fortsette å beskytte valgsystemet, som nå er under «koordinert angrep».

Både Twitter og Facebook har allerede flagget påstanden om valgfusk i videoen som «omstridt».

I talen fyrer Donald Trump også løs mot sin demokratiske rival, Joe Biden.

- Min motstander ble bedt om å holde seg unna valget: «Ikke hold valgkampanje, vi trenger ikke deg, vi har kontroll. Dette valget er ferdig».

- Faktisk så oppførte de seg som at de allerede visste hva resultatet ville bli. De hadde det under kontroll, og kanskje de hadde det, dessverre for landet vårt. Det hele var veldig, veldig rart, sier Trump.

Han sier videre at han vil sørge for at hver eneste lovlige stemme blir talt - og at ingen ulovlige stemmer blir det.

USAs justisminister William Barr avviste tirsdag påstandene til sin egen sjef, USAs president Donald Trump, og sa at justisdepartementet ikke har funnet bevis for omfattende valgfusk som kan endre valgresultatet.

I et intervju med nyhetsbyrået AP sier han at statsadvokater og FBI-agenter har jobbet med å følge opp spesifikke klager og informasjon de har mottatt, men at de ikke har avdekket bevis som kan endre utfallet av valget.

- Til dags dato har vi ikke funnet valgfusk i en skala som kan ha påvirket utfallet av valget, sier han.

USAs cybersikkerhetsbyrå, underlagt av Homeland Security, har også omtalt valget som det sikreste i landets historie.

Påtalemyndigheten etterforsker mulige bestikkelser:

Det kommer fram av rettsdokumenter fra dommeren Beryl A. Howell fra 28. august i år. Rettsdokumentene ble offentliggjort tirsdag, og viser at påtalemyndigheten etterforsker mulige bestikkelser mot benådning av Trump.

Det skriver en rekke amerikanske medier, blant dem AP, ABC News og CNN.

Rettsdokumentet er på 18 sider, og store deler av det er sensurert. Det kommer derfor ikke fram av dokumentet hvem som etterforskes.

Ifølge CNN skal ingen være siktet i saken så langt, men kanalen skriver at minst tre personer skal være involvert i saken.

Som del av etterforskningen er mer enn 50 datamaskiner, nettbrett, harddisker og andre digitale enheter beslaglagt, ifølge dokumentet.

Reuters skriver at etterforskningen handler om overføringer av penger til Det hvite hus, men også politiske bidrag i bytte mot benådning fra Trump.

Det hvite hus har så langt ikke kommentert etterforskningen.

Presidenten har i løpet av sin presidentperiode benådet 29 personer.

Så seint som i forrige uke skal Trumps advokat, Rudolph W. Giuliani, ha diskutert muligheten for en benådning før Trump overlater Det hvite hus til Joe Biden. Det melder New York Times.

Ifølge storavisa har presidenten også diskutert muligheten for å benåde sine tre eldste barn, samt svigersønnen.

Trump benådet i forrige uke sin tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael T. Flynn, som i 2017 erkjente å ha løyet til FBI om sin kontakt med Russland.

Foto: Reuters/NTB
Nyhetsstudio - Skal ha diskutert benådning med Trump

Nyhetsstudio - Skal ha diskutert benådning med Trump

dagbladet

USAs justisminister: Ikke bevis for valgfusk som kan endre valgresultat:

USAs justisminister William Barr sier at justisdepartementet ikke har funnet bevis for omfattende valgfusk som kan endre valgresultatet.

I et intervju med nyhetsbyrået AP sier han at statsadvokater og FBI-agenter har jobbet med å følge opp spesifikke klager og informasjon de har mottatt, men at de ikke har avdekket bevis som kan endre utfallet av valget.

- Til dags dato har vi ikke funnet valgfusk i en skala som kan ha påvirket utfallet av valget, sier han.

Demokratenes senatsleder, Chuck Schumer, sier at han antar at justisminister Barr vil være den neste som nå får sparken av president Donald Trump, «siden han nå sier at det ikke er valfusk», ifølge HuffPost sin reporter Michael McAuliff.

Foto: NTB / AP Photo / Jeff Roberson

Wisconsin godkjenner valgresultat:

Lederen av Wisconsins valgkommisjon, Ann Jacobs, godkjente mandag valgresultatene i delstaten, og Wisconsins 10 valgmenn går dermed til USAs påtroppende president Joe Biden.

Tidligere mandag ble det også kjent at delstaten Arizona godkjenner valgresultatet, noe som gir Joe Biden ytterligere 11 valgmenn.

Arizona godkjenner valgresultat:

Demokratenes administrasjonsminister Katie Hobbs og republikanernes guvernør Doug Ducey har begge formelt godkjent valgresultatet i Arizona, og delstatens 11 valgmenn går dermed til USAs påtroppende president Joe Biden, ifølge The Washington Post.

De to lederne, fra hvert sitt parti, sto opp for valgsystemets integritet.

- Vi er gode på valg her i Arizona. Systemet er sterkt, sier Doug Ducey.

Demokraten Mark Kelly er også bekreftet som vinner av senatsvalget i Arizona. Han tar plassen til avdøde John McCain.

Wisconsin er dermed den siste vippestaten som ikke har formelt godkjent sine valgresulater.

President Donald Trump har lenge bestridt valgresultatet, og Trump-kampanjen har lovet å fortsette sin juridisk kamp, skriver avisa.

Trumps personlige advokat Rudy Giuliani er blant dem som mandag deltar på et møte i Phoenix i Arizona med republikanske lovgivere og støttespillere, for å diskutere valgfusk under årets presidentvalg.

(Dagbladet / NTB)

Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP / NTB

Trump: - Store ting skjer:

I et Twittermelding natt til mandag norsk tid hevder president Donald Trump nok en gang at 2020-valget var rigget.

- Vi har noen store ting som skjer i våre forskjellige rettstvister om valg-bløffen. Alle vet det var rigget. De vet at Biden ikke fikk flere stemmer fra det svarte samfunnet enn Obama og han fikk absolutt ikke 80 000 000 stemmer. Se hva som skjedde i Detroit, Philadelphia, pluss!

Helt siden Joe Biden ble utropt som valgvinner har presidenten holdt fast ved at han er den rettmessige vinneren av valget, og viser til valgfusk. Det har ikke blitt lagt fram bevis for omfattende valgfusk, og valget har blitt omtalt av USAs cybersikkerhetsbyrå, underlagt av Homeland Security, som det sikreste i landets historie.

Lederen for byrået (CISA) ble sparket av Trump tidligere i november, som følge av denne uttalelsen.

Når det kommer til Trumps juridiske krig - i form av søksmål mot vippestater - har teamet foreløpig utrettet lite. Eksempelvis avslo Pennsylvanias øverste domstol et søksmål fra Trump-leiren på lørdag. Søksmålet krevde at poststemmer blir avvist. En føderal ankedomstol i delstaten konkluderte fredag med at et annet av Trump-kampanjens søksmål var grunnløst.

Trump sparker sikkerhetssjef

Trump sparker sikkerhetssjef

dagbladet

Samlet etter smitten:

Fredag forrige uke bekreftet Donald Trump jr. at han hadde testet positivt for covid-19. Fem dager seinere, onsdag, sier han i en Instagram-video at han er friskmeldt.

Derfor kunne han spise middag med kjæresten, Kimberly Guilfoyle. I videoen sier han også at han skal spise Thanksgiving-middag med andre torsdag.

Torsdag kveld samlet søsknene seg, og stabssjef Dan Scavino i Det hvite hus dokumenterte møtet på Twitter.

Det er uklart når Trump jr. testet positivt for coronaviruset. Smittede må isoleres i ti dager uavhengig av om de har symptomer eller ikke. En talsperson sa fredag forrige uke, da den positive testen ble bekreftet, at han hadde testet positivt på starten av uka.

SAMLET: Søsknene Trump var samlet torsdag kveld. Foto: Dan Scavino

Trump benåder Flynn :

President Donald Trump benåder general Michael Flynn. Det skriver han på Twitter, og bemerker at det er en stor ære.

- Gratulerer til General Flynn og hans fantastiske familie. Jeg vet du nå vil ha en fantastisk thanksgiving.

Flynn var Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Flynn erkjente seg i 2017 skyldig i ha løyet til FBI om sin kontakt med Russland i ukene før Trumps innsettelse. Flynn samarbeidet med spesialetterforsker Robert Mueller og ble avhørt 19 ganger.

I januar varslet han imidlertid at han ville trekke tilståelsen. Flynns forsvarere har hevdet at FBI forsøkte å få ham i en felle ved lokke ham til å lyve, en såkalt «perjury trap» – eller menedsfelle på norsk. Tanken er at FBI skal ha stilt spørsmål som de visste ville føre til at Flynn løy.

Justisdepartementet under ledelse av William Barr henla saken i mai. En av konklusjonene som ble trukket, var at FBIs samtale med Flynn ikke hadde noe legitimt grunnlag knyttet til etterforskningen av ham. Flynns usannheter ble derfor ansett som ubetydelige.

En føderal dommer har senere rettet krav om en ny gjennomgang av saken. En benådning fra Trump vil ta saken ut av rettssystemet.

I en pressemelding fra Det hvite hus står det at benådningen er gjort ettersom Flynn aldri skulle ha vært tiltalt i utgangspunktet. Det står også at Justisdepartementet har konkludert med at tiltalen bør frafalles.

- Denne benådningen oppnår dette og setter med det et endelig punktum for denne nådeløse, ensidige forfølgelsen av en uskyldig mann, heter det blant annet i pressemeldingen.

2016: Donald Trump avbildet med Michael Flynn. Foto: JIM WATSON / AFP

Trump-rådgiver smittet:

Trump-rådgiver Boris Epshteyn har testet positivt for covid-19.

- Jeg har milde symptomer, og jeg følger alle passende protokoller, inkludert karantene og smittesporing, skriver han på Twitter.

Jennifer Jacobs, Det hvite hus-korrespondent for Bloomberg, påpeker at Epshteyn var til stede på Rudy Giulianis pressekonferanse ved Republikanernes nasjonale hovedkvarter forrige uke.

Epshteyn er rådgiver for president Donald Trumps gjenvalgskampanje.

Kampanjens juridiske rådgiver Jenna Ellis snakker under pressekonferansen forrige uke. Til høyre i bildet hvisker Boris Epshteyn noe til Rudy Giuliani. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
Jan Thomas: Dette skjedde

Jan Thomas: Dette skjedde

dagbladet

Gratulerer Biden:

Kinas president Xi Jinping gratulerer USAs kommende president Joe Biden med valgseieren, skriver flere nyhetsbyråer.

Foto: Reuters / NTB
Full krasj mellom USA og Kina

Full krasj mellom USA og Kina

dagbladet

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars