Annonse

USA-valg 2020

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten
Annonse

Kritiseres av sine egne

Onsdag har president Donald Trump framsatt grunnløse anklager om valgfusk og svindel i forbindelse med det amerikanske presidentvalget. Nå taler en rekke partifeller ham midt imot.

- Det er rett og slett ikke grunnlag for å framsette den anklagen i kveld. Det er rett og slett ikke det. Alle mottatte stemmer må telles, sier Christie til ABC News.

Christie regnes som en av Trumps allierte i det republikanske partiet.

- Man må la prosessen utspille seg naturlig før man stempler den som feilaktig. Dersom man gjør dette prematurt, og man faktisk oppdager feil seinere, så har han undergravd sin egen kredibiliet. Så jeg mener at det er en lite strategisk avgjørelse, og det er ikke den type beslutning man forventer at noen i hans posisjon skal gjøre i kveld.

Republikaneren Marco Rubio understreker på Twitter at det ikke er svindel å bruke dager på å telle opp stemmene, republikaner og Trump-kritiker Rob Portman oppfordrer til å respektere valgprosessen, republikaneren Mike Lee ber folk om å ikke la seg påvirke av støy, og la valgmedarbeiderne gjøre jobben sin, mens republikaneren Spencer Cox omtaler Trump-kampanjens anklager som søppel.

Annonse

Mutantmistanke ved byggvarebutikk

Trondheim kommune melder i en pressemelding at det er smitteutbrudd med mistanke om den britiske mutantvarianten ved byggvarebutikken Byggern'n på Heimdal i Trondheim.

Alle som har vært innom den svære butikken i tidsrommet 1. til og med 5. februar, må gå i karantene sammen med hele sin husstand.

I tillegg må alle som har besøkt byggvarebutikken, testes umiddelbart og på dag sju etter siste besøk. Man kan melde seg til test elektronisk via kommunens nettside.

- Husstandsmedlemmer til personer som har vært i butikken, kan løses fra karantene så snart personen i karantene har testet negativt. Personen som sitter i karantene, skal fullføre karantenetida selv om første test er negativ, skriver kommunen.

Kunder som i etterkant av besøk i butikken har utviklet symptomer, bes isolere seg i hjemmet og ta kontakt med smittevernkontoret i kommunen, nummer 90 50 90 52.

Annonse
- Han hadde tilbudet
Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB

- Han hadde tilbudet

- Han hadde tilbud om å komme og forklare seg. Han bestemte seg for ikke å gjøre det. Vi vil la Senatet finne ut av dette, sier Joe Biden om sin forgjenger Donald Trumps andre riksrettssak. Dette melder Bloomberg-journalist Jennifer Epstein på Twitter.

Annonse
- Ikke et sekund å miste
Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix

- Ikke et sekund å miste

President Joe Biden tvitrer i ettermiddag at det haster med å få igjennom den såkalte American Rescue Plan - et økonomisk tiltak verdt 1,9 billioner dollar (16 trillioner kroner) som skal få i gang hjulene i økonomien og helsevesenet etter coronapandemien og den pågående resesjonen.

- Vi har ikke et sekund å miste når det gjelder å gi det amerikanske folk avlastningen de så sårt trenger. Jeg ber Kongressen om å handle raskt og få American Rescue Plan igjennom, skriver han.

Annonse
Senatet godkjenner Mayorkas
Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Senatet godkjenner Mayorkas

Senatet i USA har bekreftet president Joe Bidens valg av cubanskfødte Alejandro Mayorkas som landets nye minister for innenlands sikkerhet.

57 senatorer stemte tirsdag for Mayorkas og 43 stemte imot.

Mayorkas blir dermed den første med latinamerikansk bakgrunn og den første innvandreren som leder departementet for innenlands sikkerhet. Departementet har ansvar for innvandrings- og grensesaker.

61 år gamle Mayorkas ble født i Havanna og kom til USA som barn da foreldrene flyktet dit. Under president Barack Obamas administrasjon var han viseminister i departementet for innenlands sikkerhet. Han hadde da ansvar for å fronte DACA-programmet, som gir oppholdstillatelse til unge som kom til USA som barn.

(NTB)