Annonse

USA-valg 2020

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten
Annonse
Trump kan erkjenne nederlag hvis han ikke når fram i rettsvesenet
Foto: Evan Vucci / NTB

Trump kan erkjenne nederlag hvis han ikke når fram i rettsvesenet

Donald Trump er innstilt på å erkjenne valgnederlag hvis han ser det ikke er mulig å nå fram i rettsvesenet, hevder kilder overfor Fox News.

De ikke navngitte kildene sier han i så fall også vil bidra til en fredelig maktoverføring.

Nyhetsbyrået AP melder at noen av Trumps medarbeidere og støttespillere har oppfordret ham til å erkjenne nederlag. De har angivelig rådet ham til å holde en tale om dette i løpet av den kommende uken.

Ifølge både CNN og AP er Trumps svigersønn, Jared Kushner, også en av dem som skal ha oppfordret ham til å akseptere valgutfallet, selv om presidenten er svært kritisk til hvordan valget ble gjennomført. Kushner skal ha fortalt flere han kjenner om sin oppfordring til Trump.

Samtidig mener andre i kretsen rundt Trump at han bør fortsette kampen for å få omgjort valgresultatene i flere delstater. Trumps sønner og hans advokat Rudy Giuliani befinner seg i denne leiren, ifølge AP.

Giuliani har angivelig lovet Trump å framskaffe bevis for valgfusk. Men foreløpig har han lite konkret å vise til. Trumps valgkampstab har så langt hatt lite suksess i rettsvesenet i etterkant av valget.

Annonse

Mutantmistanke ved byggvarebutikk

Trondheim kommune melder i en pressemelding at det er smitteutbrudd med mistanke om den britiske mutantvarianten ved byggvarebutikken Byggern'n på Heimdal i Trondheim.

Alle som har vært innom den svære butikken i tidsrommet 1. til og med 5. februar, må gå i karantene sammen med hele sin husstand.

I tillegg må alle som har besøkt byggvarebutikken, testes umiddelbart og på dag sju etter siste besøk. Man kan melde seg til test elektronisk via kommunens nettside.

- Husstandsmedlemmer til personer som har vært i butikken, kan løses fra karantene så snart personen i karantene har testet negativt. Personen som sitter i karantene, skal fullføre karantenetida selv om første test er negativ, skriver kommunen.

Kunder som i etterkant av besøk i butikken har utviklet symptomer, bes isolere seg i hjemmet og ta kontakt med smittevernkontoret i kommunen, nummer 90 50 90 52.

Annonse
- Han hadde tilbudet
Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB

- Han hadde tilbudet

- Han hadde tilbud om å komme og forklare seg. Han bestemte seg for ikke å gjøre det. Vi vil la Senatet finne ut av dette, sier Joe Biden om sin forgjenger Donald Trumps andre riksrettssak. Dette melder Bloomberg-journalist Jennifer Epstein på Twitter.

Annonse
- Ikke et sekund å miste
Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix

- Ikke et sekund å miste

President Joe Biden tvitrer i ettermiddag at det haster med å få igjennom den såkalte American Rescue Plan - et økonomisk tiltak verdt 1,9 billioner dollar (16 trillioner kroner) som skal få i gang hjulene i økonomien og helsevesenet etter coronapandemien og den pågående resesjonen.

- Vi har ikke et sekund å miste når det gjelder å gi det amerikanske folk avlastningen de så sårt trenger. Jeg ber Kongressen om å handle raskt og få American Rescue Plan igjennom, skriver han.

Annonse
Senatet godkjenner Mayorkas
Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Senatet godkjenner Mayorkas

Senatet i USA har bekreftet president Joe Bidens valg av cubanskfødte Alejandro Mayorkas som landets nye minister for innenlands sikkerhet.

57 senatorer stemte tirsdag for Mayorkas og 43 stemte imot.

Mayorkas blir dermed den første med latinamerikansk bakgrunn og den første innvandreren som leder departementet for innenlands sikkerhet. Departementet har ansvar for innvandrings- og grensesaker.

61 år gamle Mayorkas ble født i Havanna og kom til USA som barn da foreldrene flyktet dit. Under president Barack Obamas administrasjon var han viseminister i departementet for innenlands sikkerhet. Han hadde da ansvar for å fronte DACA-programmet, som gir oppholdstillatelse til unge som kom til USA som barn.

(NTB)