Annonse

USA-valg 2020

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten
Annonse

Trump sparker Chris Krebs

I en Twitter-melding natt til onsdag norsk tid kommer det fram at president Donald Trump sparker Chris Krebs.

- Den nylige uttalelsen fra Chris Krebs om sikkerheten rundt 2020-valget var svært unøyaktig, begynner presidenten, som videre viser til at han mener det var massiv svindel og uregelmessigheter: Avdøde mennesker som stemte, valgobservatører som ikke fikk tilgang, feil i stemmemaskiner som forandret stemmer fra Trump til Biden, sene stemmer og mye mer.

- Derfor har Chris Krebs blitt sagt opp som direktør for "Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, skriver Trump.

Twitter har allerede merket meldingene og skriver at påstanden om valgsvindel er omstridt.

Valget har blitt omtalt som det sikreste noen sinne, og foreløpig er det ikke lagt fram beviser som støtter Trumps anklager. Det er bred enighet om at demokratenes Joe Biden har vunnet valget, men helt siden Biden ble utropt som vinner har Trump holdt fast ved at han er den rettmessige vinneren om man bare teller "lovlige" stemmer.

Det er ikke mange dagene siden Krebs avdeling i Homeland Security slo fast at det ikke finnes bevis for at noe stemmesystem har slettet eller mistet stemmer eller var på noen måte kompromittert.

- Vi vet at det er mange udokumenterte påstander og muligheter for desinformasjon om valgprosessen vår, men vi kan forsikre dere om at vi har fullstendig tillit til sikkerheten og integriteten til valgene våre, og det bør dere ha også.

Les mer her:

Les hele saken

Trump sparker sikkerhetssjef

Mutantmistanke ved byggvarebutikk

Trondheim kommune melder i en pressemelding at det er smitteutbrudd med mistanke om den britiske mutantvarianten ved byggvarebutikken Byggern'n på Heimdal i Trondheim.

Alle som har vært innom den svære butikken i tidsrommet 1. til og med 5. februar, må gå i karantene sammen med hele sin husstand.

I tillegg må alle som har besøkt byggvarebutikken, testes umiddelbart og på dag sju etter siste besøk. Man kan melde seg til test elektronisk via kommunens nettside.

- Husstandsmedlemmer til personer som har vært i butikken, kan løses fra karantene så snart personen i karantene har testet negativt. Personen som sitter i karantene, skal fullføre karantenetida selv om første test er negativ, skriver kommunen.

Kunder som i etterkant av besøk i butikken har utviklet symptomer, bes isolere seg i hjemmet og ta kontakt med smittevernkontoret i kommunen, nummer 90 50 90 52.

- Han hadde tilbudet
Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB

- Han hadde tilbudet

- Han hadde tilbud om å komme og forklare seg. Han bestemte seg for ikke å gjøre det. Vi vil la Senatet finne ut av dette, sier Joe Biden om sin forgjenger Donald Trumps andre riksrettssak. Dette melder Bloomberg-journalist Jennifer Epstein på Twitter.

- Ikke et sekund å miste
Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix

- Ikke et sekund å miste

President Joe Biden tvitrer i ettermiddag at det haster med å få igjennom den såkalte American Rescue Plan - et økonomisk tiltak verdt 1,9 billioner dollar (16 trillioner kroner) som skal få i gang hjulene i økonomien og helsevesenet etter coronapandemien og den pågående resesjonen.

- Vi har ikke et sekund å miste når det gjelder å gi det amerikanske folk avlastningen de så sårt trenger. Jeg ber Kongressen om å handle raskt og få American Rescue Plan igjennom, skriver han.

Senatet godkjenner Mayorkas
Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Senatet godkjenner Mayorkas

Senatet i USA har bekreftet president Joe Bidens valg av cubanskfødte Alejandro Mayorkas som landets nye minister for innenlands sikkerhet.

57 senatorer stemte tirsdag for Mayorkas og 43 stemte imot.

Mayorkas blir dermed den første med latinamerikansk bakgrunn og den første innvandreren som leder departementet for innenlands sikkerhet. Departementet har ansvar for innvandrings- og grensesaker.

61 år gamle Mayorkas ble født i Havanna og kom til USA som barn da foreldrene flyktet dit. Under president Barack Obamas administrasjon var han viseminister i departementet for innenlands sikkerhet. Han hadde da ansvar for å fronte DACA-programmet, som gir oppholdstillatelse til unge som kom til USA som barn.

(NTB)

Trumps team slår tilbake

Tidligere president Donald Trumps forsvarsteam har kommet med sitt svar på den rettslige innkallelsen til riksrettssaken.

De argumenterer med at Senatet mangler jurisdiksjon til å fjerne et embete fra en mann som ikke lenger er i embetet.

Ifølge Maggie Haberman, New York Times-korrespondent i Det hvite hus, sier forsvarerne at Trumps tale i forkant av stormingen av kongressen 6. januar var beskyttet av det første grunnlovstillegget.

Trumps team mener at uttrykket "om du ikke kjemper som et helvete, kommer du ikke til å ha et land lenger" ikke hadde noe å gjøre med handlingene, da det tydelig handlet om behovet for å kjempe for valgsikkerhet generelt.

En av Trumps advokater, David Schoen, sa mandag til Fox News at de vil argumentere for at rettssaken er grunnlovsstridig. De mener dessuten at forsøk på å hindre Trump fra å få politiske verv i framtida, er udemokratisk og at hans uttalelser beskyttes av ytringsfriheten.

Dagbladet følger saken.

Les hele saken

- Total katastrofe

Demokratene: Trump var ansvarlig

Tidligere president Donald Trump har et "umiskjennelig" ansvar for det dødelige angrepet på Kongressen 6. januar og burde forhindres fra å inneha et føderalt kontor, argumenterer lederne for riksrett i Representantenes hus.

Det skriver Politico.

I et notat sendt inn i forkant av riksrettssaken, kommer det fram at demokratene vil argumentere for at Trump var alene ansvarlig for angrepet, skriver NBC News.

I notatet skriver demokratene at Trump siktet en "ladd kanon" mot Capitol ved å oppildne mobben. De mener Senatet må dømme ham i den kommende riksrettssaken 9. februar, og utestenge ham fra å noen sinne stille til valg for et offentlig kontor igjen, skriver nyhetsbyrået AP.

Trump har stablet nytt forsvarsteam på beina

Et døgn etter at samtlige advokater i USAs avgåtte president Donald Trumps forsvarsteam trakk seg, har han stablet et nytt team på beina.

Advokatene David Schoen and Bruce Castor vil nå angripe riksrettssaken på vegne av ham, melder flere amerikanske medier.

- Schoen har allerede jobbet med den 45. presidenten og andre rådgivere for å forberede seg på den kommende rettssaken. Både han og Castor er enige om at saken er grunnlovsstridig. Også 45 senatorer stemte mot prosessen i forrige uke, heter det i en uttalelse.

Natt til søndag meldte CNN at det tidligere forsvarsteamet trakk seg etter en «felles avgjørelse» som skyldtes uenighet om hvordan saken skal bygges opp.

En kilde med kjennskap til avgjørelsen sa at Trump ba forsvarerne angripe riksrettssaken med de fortsatt udokumenterte påstandene om valgfusk i presidentvalget, i stedet for å fokusere på selve lovligheten av å stille en avgått president for riksrett, skrev kanalen.

- Demokratenes kamp om å stille en president som allerede har forlatt embetet for riksrett, er totalt grunnlovsstridig og ille for landet vårt, sa også Trumps rådgiver Jason Miller samme dag.

Trump stilles for riksrett for at han angivelig visste om opptøyene i forkant av angrepet på Kongressen 6. januar, og at han var vel vitende om at hans ord og handlinger ville påvirke demonstrantene.

Saken starter den andre uken i februar, etter planen 9. februar.

Les hele saken

Samtlige forsvarere trekker seg fra Trumps forsvarsteam