USA-valg 2020

Amanda Walnum

Flere utalte stemmer oppdaget i Georgia:

Det har blitt funnet 2755 utalte stemmer i fylket Fayette i Georgia, hvor de nå holder på med en omtelling av stemmene etter presidentvalget 3. november.

Det var innholdet på et minnekort som ikke var lastet opp og dermed ikke inkludert i resultatet. Minnekortet ble funnet i forbindelse med at delstatens 159 fylker teller stemmene på nytt for hånd.

Ifølge nyhetsbyrået AP er ikke de utalte stemmene nok til å snu resultatet i delstaten, hvor demokraten Joe Biden leder. Av de 2275 stemmene var 1577 for Trump, 1128 for Biden og de resterende for en tredje kandidat.

Tirsdag ble over 2500 nye stemmesedler oppdaget i Floyd County. Minnekortet i Fayette inneholdt 2755 stemmer. Biden ledet før nytellingen med 14 000 stemmer over Trump i Georgia, og etter at de nyoppdagede stemmene fra Floyd County og Fayette County er regnet med, vil marginen være om lag 13 000 stemmer i Bidens favør.

Staten er ikke avgjørende for Joe Bidens seier i valget, da han har sikret seg nok valgmenn uansett.

Valgmyndigheter i delstaten har konsekvent forsvart Georgias stemmeopptelling og har uttalt at de forventer omtellingen vil bekrefte resultatene. De har erkjent at forseelser eller feil kan forekomme, og har lovet å etterforske eventuelle saker.

- Vi har ikke sett omfattende valgfusk. Vi vet at det kommer til å være ulovlige stemmer, men det kommer til å være nede i noen få hundre, ikke mange tusen, sier lederen for gjennomføringen av valget i Georgia, Gabriel Sterling.

Delstatens fylker har til klokka 6 norsk tid til å fullføre opptellingen for hånd. Resultatet skal deretter godkjennes av delstatsmyndighetene.

(Dagbladet / NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Austin godkjent som forsvarsminister:

Lloyd Austin er godkjent som USAs nye forsvarsminister. Det gjør ham til den første svarte forsvarsministeren i USAs historie.

Austin har en 41 år lang militærkarriere bak seg, og han har blant annet vært øverstkommanderende for den amerikanske sentralkommandoen, skriver NTB.

Foto: AP/NTB

Stenger falsk konto etter Trump-trussel:

Reuters skriver fredag ettermiddag at Irans øverste leder Ali Khamenei er utestengt fra Twitter etter det som skal ha framstått som trusler mot USAs tidligere president Donald Trump.

Seinere korrigerer Reuters til at det skal deie seg om en falsk konto.

Det skal ha blitt postet et bilde av en golfer, som lignet den tidligere presidenten, som et mål for en drone. Samtidig skal han ha kommet med en lovnad om å hevne drapet på den iranske generalen Qasem Solemani, skriver Reuters.

Khamenei har flere ganger slengt med leppa mot Trump, blant annet i forbindelse med valget.

Skjermdump

NBC: Pelosi sender riksrettstiltalen mandag:

Det melder NBC.

Det var i forrige uke Representantenes hus stemte for å stille USAs tidligere president Donald Trump for riksrett. Trump er anklaget for å ha oppildnet til de voldelige opptøyene i Kongressen, der fem personer mistet livet.

Saken skal så behandles videre i Senatet. Nå sier altså senatsleder Chuck Schumer til NBC altså at Nancy Pelosi, lederen for Representantenes hus, sender riksrettstiltalen dit mandag.

Det vil gjøre at saken kommer i gang relativt raskt.

Trump er den første amerikanske president som blir stilt for riksrett to ganger. Han blir den første som stilles for riksrett etter at han har forlatt Det hvite hus.

Foto: Reuters/NTB

Mistenkt for å ha stjålet Pelosis PC - løslatt:

En 22 år gammel kvinne, som ble pågrepet etter angrepet på kongressen i Washington, USA, mistenkt for å ha bidratt til å stjele Nancy Pelosis laptop, er nå løslatt. Det skriver The Guardian.

Kvinnen, Riley June Williams, deltok i kongresstormingen 6. januar og stjal datamaskinen til speaker Nancy Pelosi. Hun ble siden etterlyst av amerikanske føderale myndigheter.

Kvinnen skal ha ønsket å selge Pelosis datamaskin, som er en av USAs mektigste politikere, til russisk etterretning, het det i et rettsdokument fra søndag kveld.

Myndighetene ble kontaktet av en ekskjæreste til kvinnen, som kjente henne igjen i TV-bilder fra stormingen, før hun ble pågrepet.

Han skal også ha sett at hun stjal den bærbare datamaskinen, og hadde sagt til ham at hun ønsket å selge datamaskinen til en venn i Russland. Derfra kunne datamaskinen gis til SVR, den sivile russiske etterretningstjenesten.

22-åringen ble løslatt med reisebegrensninger. Ifølge Washington Post var en av betingelsene for løslatelsene at hun reiser hjem til leiligheten hun deler med sin mor i Harrisburg i Pennsylvania.

Hun skal møte opp i retten igjen mandag der saken mot henne fortsetter. Hun er ikke tidligere straffedømt.

LØSLATT: Riley June Williams, siktet for å ha deltatt i kongress-stormingen, ble løslatt torsdag. Foto: Reuters

Biden beholder FBI-sjefen:

USAs president Joe Biden beholder Chris Wray som FBI-sjef, opplyser Det hvite hus. Wray ble utnevnt av Bidens forgjenger Donald Trump.

- President Biden har til hensikt å beholde FBI-sjef Wray og har tillit til jobben som Wray gjør, uttaler Det hvite hus' pressetalskvinne Jen Psaki.

FBI-sjefer velges for ti år av gangen. Et unntak var da Trump sparket James Comey i 2017. Comey var FBI-sjef i fire år.

Wray ble utnevnt i 2017 og har fortsatt seks år igjen av perioden.

Den demokratiske kongressrepresentanten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus, er glad for at Biden beholder Wray.

- Christopher Wray ble FBI-sjef på et tidspunkt med store omveltninger i FBI og landet, og han har tjenestegjort med stor profesjonalitet og integritet, sier Schiff.

(NTB)

Vil utsette riksrettssaken:

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, vil utsette riksrettssaken mot Donald Trump. Det skriver Washington Post torsdag kveld.

Grunnen er at han skal ønske å gi Trumps forsvarsteam bedre tid til å forberede seg. Også Politico skriver dette.

Trump er anklaget for å ha oppildnet til voldelig opprør 6. januar.

Lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sa imidlertid tidligere torsdag at hun ville ha saken gjennomført så fort som mulig.

Foto: NTB

Møter pressen:

Joe Bidens pressesekretær Jen Psaki møter pressen torsdag kveld. Der møter epidemiolog Anthony Fauci, en av Joe Bidens nærmeste rådgivere i kampen mot coronaviruset.

- Vi er fortsatt i en alvorlig situasjon. Det er fortsatt høyt smittetrøkk, sier Fauci.

Han sier at det er tegn til at smittekurven flater ut, men ber likevel folk være forsiktige.

- Jeg sto her for mindre enn ett år siden og snakket om økningen i smittetilfeller, da New York var episenteret. Jeg må bare forberede dere på at det vil gå opp og ned, sier Fauci.

Han snakker videre om mutantene, som også er kjent her i Norge. Fauci sier at den britiske varianten blant annet er oppdaget i 20 stater.

- Virus muterer hele tida. Noen ganger endrer de seg på en måte som endrer viruset. Det vi har erfart, er at den britiske varianten kan være så mye som dobbelt så smittsom som den opprinnelige, sier Fauci.

Han nevner også den sørafrikanske og brasilianske varianten. Fauci sier de følger nøye med.

Fauci forventer at store deler av vaksineringen er gjort innen vi er halvveis inne i 2021, og forventer at man kan leve tilnærmet normalt mot høsten.

Dagbladet følger saken.

Foto: NTB

- Tragisk feilslått:

USAs president Joe Biden møter pressen torsdag kveld for å orientere om coronasituasjonen. Biden skulle etter planen møte klokka 20.00. Først 50 minutter seinere dukker han opp.

Biden har varslet en større offensiv for å bekjempe coronaviruset.

Epidemiolog Anthony Fauci er også til stede. Han er utnevnt som Bidens øverste medisinske rådgiver i sistnevntes nye administrasjon. Biden presenterer alle i helseteamet aller først.

400 000 amerikanere har dødd med eller av coronaviruset.

- Det siste året, har vi ikke kunnet stole på regjeringen til å håndtere dette ordentlig. Det har vært tragisk feilslått, sier Biden.

Biden svartmaler også utrullingen av vaksinene i USA.

- Jeg skjønner frustrasjonen dere føler. Jeg forstår hvorfor mange føler at de er overlatt til seg selv, uten en nasjonal plan, sier Biden.

Han er imidlertid klar på at viruset skal overvinnes. Hjelpen er på vei, sier Biden. Han kommer i dag med en nasjonal strategi for å håndtere viruset.

- Denne er basert på forskning. Dette er basert på sannhet, ikke fornektelse, sier Biden.

Han sier at vaksiner nå blant annet skal bli tilgjengelig for flere. Han vil også legge en plan for at man kan nå behovene med tanke på kapasitet. Han kommer også til å sette nasjonalgarden inn på stedene det trengs hjelp til å håndtere viruset.

- Vi må ta grep for å stanse spredningen. Jeg kommer med en 100-dagers utfordring, der amerikanere skal bruke munnbind i 100 dager, sier Biden.

Han innfører også karantenetid og et krav om at alle reisende til USA skal testes.

Han sier at målet også er å bekjempe konspirasjoner og feilinformasjon om viruset og vaksinen.

Dagbladet følger saken.

Foto: AP/NTB

Washington Post: Biden vil forlenge atomavtale med Russland:

President Joe Biden vil forlenge atomnedrustningsavtalen med Russland med fem år, sier to høytstående kilder til Washington Post.

Den såkalte Ny Start-avtalen er den siste store atomnedrustningsavtalen mellom USA og Russland. Den trådte i kraft i 2011 og utløper 5. februar.

Få timer etter at Biden var tatt i ed som president onsdag, tilbød Russland seg «betingelsesløst» å forlenge avtalen med fem år.

To høytstående kilder i Biden-administrasjonen sier til Washington Post at Biden også ønsker å forlenge avtalen med fem år.

(NTB)

Foto: Reuters/NTB

- Trump oppfordret til lovløshet:

Lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, møter pressen torsdag ettermiddag. Det er første gang etter at hennes partifelle Joe Biden ble innsatt som president onsdag.

- For en annerledes dag. Var ikke det en vakker innsettelse? Temaet "et forent USA" var så perfekt, etter mitt synspunkt, sier Pelosi.

Hun nevner også det etter hvert mye omtalte diktet framført av Amanda Gormand, som hun mener representerer alt som bør jobbes med framover.

- Med Biden/Harris-administrasjonen på plass og et demokratisk flertall i Senatet, kan vi prøve å komme oss etter pandemien og begynne arbeidet for å bli sterkere.

- Vi vet i dag at Trump-administrasjonen ikke hadde noen som helst plan for distribuering av vaksinen. Det er forferdelig og lite effektiv håndtering. Vi vet at de ikke en gang hadde en plan. Vi ser nå at Biden umiddelbart har lagt en plan for å knekke viruset, sier Pelosi.

Pelosi forteller videre hva som skal skje i Kongressen torsdag. Hun sier at hun også nettopp var i et møte for Kongress-ansatte etter angrepet 6. januar.

- Jeg er mest bekymret for skaden de gjorde på de ansatte og kollegaene våre her i USAs kongressbygninger. Det er skade som må gjøres noe med. Vi kom rett tilbake samme kveld og utførte jobben vår, sier Pelosi.

- Mange følte seg truet på livet, og det var stor usikkerhet. Dette er noe alle i landet bør vurdere - hvordan de opplevde det. Om et par dager skal vi snakke om når Senatet er klare for riksrettssak mot han som da var president, og hans rolle i angrepet på Capitol Hill, sier Pelosi.

Hun kan ikke si nøyaktig når saken blir tatt opp, men at Senatet er klare for å motta saken.

- Han oppildnet dem, han sendte dem til Capitol, han oppfordret til lovløshet, og viste veien til Capitol, der opptøyene skjedde.

- Vi er klare. Det vil skje snart, og det må gjøres, sier Pelosi.

Dagbladet følger saken.

Foto: NTB

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars