USA-valg 2020

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Medier: Trump inviterer til Det hvite hus:

Donald Trump skal ha kalt inn republikanske ledere i Michigans delstatsforsamling til et møte i et omstridt forsøk på å få omgjort Joe Bidens valgseier.

The New York Times , CNN og nyhetsbyrået AP har kilder som sier at president Trump har invitert folkevalgte fra vippestaten til Det hvite hus fredag.

Trump inviterte republikanerne Mike Shirley og Lee Chatfield, som er flertallsledere i henholdsvis Michigans senat og representantenes hus, ifølge APs kilder, som sier de to vil møte opp.

Ingen av de to har kommentert saken. Det er uklart hva møtet skal dreie seg om.

Trump-leiren har gjennom søksmål og andre inngrep forsøkt å utfordre resultatet av presidentvalget i en rekke delstater etter nederlaget 3. november.

Påtroppende president Joe Biden vant ifølge AP med 153.000 stemmers margin i Michigan, og både Shirkey og Chatfield har signalisert at de ikke vil prøve å omgjøre resultatet. Valgstyret må godkjenne resultatet senest mandag.

Trump har personlig kontaktet minst én representant for valgmyndighetene i Michigan, ifølge New York Times.

(NTB)

Foto: Reuters/NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Wisconsin godkjenner valgresultat:

Lederen av Wisconsins valgkommisjon, Ann Jacobs, godkjente mandag valgresultatene i delstaten, og Wisconsins 10 valgmenn går dermed til USAs påtroppende president Joe Biden.

Tidligere mandag ble det også kjent at delstaten Arizona godkjenner valgresultatet, noe som gir Joe Biden ytterligere 11 valgmenn.

Arizona godkjenner valgresultat:

Demokratenes administrasjonsminister Katie Hobbs og republikanernes guvernør Doug Ducey har begge formelt godkjent valgresultatet i Arizona, og delstatens 11 valgmenn går dermed til USAs påtroppende president Joe Biden, ifølge The Washington Post.

De to lederne, fra hvert sitt parti, sto opp for valgsystemets integritet.

- Vi er gode på valg her i Arizona. Systemet er sterkt, sier Doug Ducey.

Demokraten Mark Kelly er også bekreftet som vinner av senatsvalget i Arizona. Han tar plassen til avdøde John McCain.

Wisconsin er dermed den siste vippestaten som ikke har formelt godkjent sine valgresulater.

President Donald Trump har lenge bestridt valgresultatet, og Trump-kampanjen har lovet å fortsette sin juridisk kamp, skriver avisa.

Trumps personlige advokat Rudy Giuliani er blant dem som mandag deltar på et møte i Phoenix i Arizona med republikanske lovgivere og støttespillere, for å diskutere valgfusk under årets presidentvalg.

(Dagbladet / NTB)

Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP / NTB

Trump: - Store ting skjer:

I et Twittermelding natt til mandag norsk tid hevder president Donald Trump nok en gang at 2020-valget var rigget.

- Vi har noen store ting som skjer i våre forskjellige rettstvister om valg-bløffen. Alle vet det var rigget. De vet at Biden ikke fikk flere stemmer fra det svarte samfunnet enn Obama og han fikk absolutt ikke 80 000 000 stemmer. Se hva som skjedde i Detroit, Philadelphia, pluss!

Helt siden Joe Biden ble utropt som valgvinner har presidenten holdt fast ved at han er den rettmessige vinneren av valget, og viser til valgfusk. Det har ikke blitt lagt fram bevis for omfattende valgfusk, og valget har blitt omtalt av USAs cybersikkerhetsbyrå, underlagt av Homeland Security, som det sikreste i landets historie.

Lederen for byrået (CISA) ble sparket av Trump tidligere i november, som følge av denne uttalelsen.

Når det kommer til Trumps juridiske krig - i form av søksmål mot vippestater - har teamet foreløpig utrettet lite. Eksempelvis avslo Pennsylvanias øverste domstol et søksmål fra Trump-leiren på lørdag. Søksmålet krevde at poststemmer blir avvist. En føderal ankedomstol i delstaten konkluderte fredag med at et annet av Trump-kampanjens søksmål var grunnløst.

Trump sparker sikkerhetssjef

Trump sparker sikkerhetssjef

dagbladet

Samlet etter smitten:

Fredag forrige uke bekreftet Donald Trump jr. at han hadde testet positivt for covid-19. Fem dager seinere, onsdag, sier han i en Instagram-video at han er friskmeldt.

Derfor kunne han spise middag med kjæresten, Kimberly Guilfoyle. I videoen sier han også at han skal spise Thanksgiving-middag med andre torsdag.

Torsdag kveld samlet søsknene seg, og stabssjef Dan Scavino i Det hvite hus dokumenterte møtet på Twitter.

Det er uklart når Trump jr. testet positivt for coronaviruset. Smittede må isoleres i ti dager uavhengig av om de har symptomer eller ikke. En talsperson sa fredag forrige uke, da den positive testen ble bekreftet, at han hadde testet positivt på starten av uka.

SAMLET: Søsknene Trump var samlet torsdag kveld. Foto: Dan Scavino

Trump benåder Flynn :

President Donald Trump benåder general Michael Flynn. Det skriver han på Twitter, og bemerker at det er en stor ære.

- Gratulerer til General Flynn og hans fantastiske familie. Jeg vet du nå vil ha en fantastisk thanksgiving.

Flynn var Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Flynn erkjente seg i 2017 skyldig i ha løyet til FBI om sin kontakt med Russland i ukene før Trumps innsettelse. Flynn samarbeidet med spesialetterforsker Robert Mueller og ble avhørt 19 ganger.

I januar varslet han imidlertid at han ville trekke tilståelsen. Flynns forsvarere har hevdet at FBI forsøkte å få ham i en felle ved lokke ham til å lyve, en såkalt «perjury trap» – eller menedsfelle på norsk. Tanken er at FBI skal ha stilt spørsmål som de visste ville føre til at Flynn løy.

Justisdepartementet under ledelse av William Barr henla saken i mai. En av konklusjonene som ble trukket, var at FBIs samtale med Flynn ikke hadde noe legitimt grunnlag knyttet til etterforskningen av ham. Flynns usannheter ble derfor ansett som ubetydelige.

En føderal dommer har senere rettet krav om en ny gjennomgang av saken. En benådning fra Trump vil ta saken ut av rettssystemet.

I en pressemelding fra Det hvite hus står det at benådningen er gjort ettersom Flynn aldri skulle ha vært tiltalt i utgangspunktet. Det står også at Justisdepartementet har konkludert med at tiltalen bør frafalles.

- Denne benådningen oppnår dette og setter med det et endelig punktum for denne nådeløse, ensidige forfølgelsen av en uskyldig mann, heter det blant annet i pressemeldingen.

2016: Donald Trump avbildet med Michael Flynn. Foto: JIM WATSON / AFP

Trump-rådgiver smittet:

Trump-rådgiver Boris Epshteyn har testet positivt for covid-19.

- Jeg har milde symptomer, og jeg følger alle passende protokoller, inkludert karantene og smittesporing, skriver han på Twitter.

Jennifer Jacobs, Det hvite hus-korrespondent for Bloomberg, påpeker at Epshteyn var til stede på Rudy Giulianis pressekonferanse ved Republikanernes nasjonale hovedkvarter forrige uke.

Epshteyn er rådgiver for president Donald Trumps gjenvalgskampanje.

Kampanjens juridiske rådgiver Jenna Ellis snakker under pressekonferansen forrige uke. Til høyre i bildet hvisker Boris Epshteyn noe til Rudy Giuliani. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
Jan Thomas: Dette skjedde

Jan Thomas: Dette skjedde

dagbladet

Gratulerer Biden:

Kinas president Xi Jinping gratulerer USAs kommende president Joe Biden med valgseieren, skriver flere nyhetsbyråer.

Foto: Reuters / NTB
Full krasj mellom USA og Kina

Full krasj mellom USA og Kina

dagbladet

- Pinligste noensinne:

Tidligere tirsdag ble det kjent at guvernøren i Pennsylvania, Tom Wolf, endelig har godkjent Joe Biden som vinner av presidentvalget i delstaten. Nå har Bob Bauer, advokat i Biden-kampanjen, kommentert nyheten:

- Det er lett for alle å se, bortsett fra Donald Trump, Rudy Giuliani og Jenna Ellis, at dette valget er over, og at Joe Biden vant, sier han i en uttalelse, ifølge ABC News.

- Trump gjorde alt han kunne for å endre utfallet og hindre at resultatet ble godkjent i Pennsylvania. Det inkluderer 15 mislykkede søksmål, i tillegg til at han nylig skapte en av de pinligste opptredenene i en rettsal noensinne, hvor dommeren i saken mente det var mangel på bevis. Trump lyktes ikke i Pennsylvania, og han vil ikke lykkes andre steder heller, legger han til.

Trump-kampanjen har tidligere tapt fem valgfusk-søksmål i Pennsylvania.

Foto: NTB

Guvernør bekrefter valgresultatet:

Guvernøren i Pennsylvania, Tom Wolf, skriver på Twitter at valgmyndighetene endelig har godkjent Joe Biden som vinner av presidentvalget i delstaten.

Det skjer etter at en føderal dommer i helga avviste kravet fra Donald Trump og Republikanerne om å stoppe godkjenningen av valgresultatet i Pennsylvania. Delstatsmyndighetene og fylkene som var saksøkt, argumenterte for at Trumps påstander allerede var blitt behandlet i retten, og at det vil være ekstremt å forkaste flere millioner stemmesedler.

Valgresultatet i Nevada blir også godkjent av høyesterett tirsdag kveld. Joe Biden bekreftes som vinner i delstaten, og får Nevadas seks valgmenn, ifølge nyhetsbyåret AP.

Trump-kampanjen taper dermed nok et søksmål.

Foto: Joshua Roberts / NTB

- Utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko:

Donald Trump har fremdeles ikke erkjent nederlaget mot demokratenes presidentkandidat Joe Biden. Mandag oppfordrer imidlertid en gruppe nasjonale sikkerhetseksperter republikanske ledere, særlig de i Kongressen, om å kreve at Trump erkjenner valgresultatet og umiddelbart begynner overgangen til den kommende Biden-administrasjonen. Det skriver Washington Post.

- President Trumps benektelse av presidentovergangen utgjør en betydelig risiko for vår nasjonale sikkerhet på et tidspunkt USA står overfor en pandemi og alvorlige trusler fra globale motstandere, terrorgrupper og andre styrker, heter det i en uttalelse signert av over 100 GOP-eksperter.

Tom Ridge er blant de som har signert dokumentet. Han er tidligere guvernør i Pennsylvania og fungerte som innenrikssekreæter under president George W. Bush. Også tidliger CIA-direktør Michael Hayden har skrevet under.

Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars