USA-valg 2020

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Forkaster Trump-krav i Pennsylvania:

En føderal dommer avviser kravet fra Donald Trump og Republikanerne om å stoppe godkjenningen av valgresultatet i Pennsylvania.

Trump-leiren har tidligere gått til søksmål i delstaten.

Delstatsmyndighetene kan nå formelt godkjenne resultatet i delstaten som viser at Joe Biden vinner delstaten med over 80 000 stemmer.

Rettsavgjørelsen blir sett på som et kraftig skudd for baugen for forsøket på å endre valgresultatet i Pennsylvania. Trumps advokater hevder krav i grunnloven ble brutt da valgkretser tok ulike strategier i bruk for å varsle velgerne om mulige feil ved forhåndsstemmer.

Delstatsmyndighetene og fylkene som var saksøkt, argumenterte for at Trumps påstander allerede er blitt behandlet i retten, og at det vil være ekstremt å forkaste flere millioner stemmesedler.

(Dagbladet/NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Samlet etter smitten:

Fredag forrige uke bekreftet Donald Trump jr. at han hadde testet positivt for covid-19. Fem dager seinere, onsdag, sier han i en Instagram-video at han er friskmeldt.

Derfor kunne han spise middag med kjæresten, Kimberly Guilfoyle. I videoen sier han også at han skal spise Thanksgiving-middag med andre torsdag.

Torsdag kveld samlet søsknene seg, og stabssjef Dan Scavino i Det hvite hus dokumenterte møtet på Twitter.

Det er uklart når Trump jr. testet positivt for coronaviruset. Smittede må isoleres i ti dager uavhengig av om de har symptomer eller ikke. En talsperson sa fredag forrige uke, da den positive testen ble bekreftet, at han hadde testet positivt på starten av uka.

SAMLET: Søsknene Trump var samlet torsdag kveld. Foto: Dan Scavino

Trump benåder Flynn :

President Donald Trump benåder general Michael Flynn. Det skriver han på Twitter, og bemerker at det er en stor ære.

- Gratulerer til General Flynn og hans fantastiske familie. Jeg vet du nå vil ha en fantastisk thanksgiving.

Flynn var Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Flynn erkjente seg i 2017 skyldig i ha løyet til FBI om sin kontakt med Russland i ukene før Trumps innsettelse. Flynn samarbeidet med spesialetterforsker Robert Mueller og ble avhørt 19 ganger.

I januar varslet han imidlertid at han ville trekke tilståelsen. Flynns forsvarere har hevdet at FBI forsøkte å få ham i en felle ved lokke ham til å lyve, en såkalt «perjury trap» – eller menedsfelle på norsk. Tanken er at FBI skal ha stilt spørsmål som de visste ville føre til at Flynn løy.

Justisdepartementet under ledelse av William Barr henla saken i mai. En av konklusjonene som ble trukket, var at FBIs samtale med Flynn ikke hadde noe legitimt grunnlag knyttet til etterforskningen av ham. Flynns usannheter ble derfor ansett som ubetydelige.

En føderal dommer har senere rettet krav om en ny gjennomgang av saken. En benådning fra Trump vil ta saken ut av rettssystemet.

I en pressemelding fra Det hvite hus står det at benådningen er gjort ettersom Flynn aldri skulle ha vært tiltalt i utgangspunktet. Det står også at Justisdepartementet har konkludert med at tiltalen bør frafalles.

- Denne benådningen oppnår dette og setter med det et endelig punktum for denne nådeløse, ensidige forfølgelsen av en uskyldig mann, heter det blant annet i pressemeldingen.

2016: Donald Trump avbildet med Michael Flynn. Foto: JIM WATSON / AFP

Trump-rådgiver smittet:

Trump-rådgiver Boris Epshteyn har testet positivt for covid-19.

- Jeg har milde symptomer, og jeg følger alle passende protokoller, inkludert karantene og smittesporing, skriver han på Twitter.

Jennifer Jacobs, Det hvite hus-korrespondent for Bloomberg, påpeker at Epshteyn var til stede på Rudy Giulianis pressekonferanse ved Republikanernes nasjonale hovedkvarter forrige uke.

Epshteyn er rådgiver for president Donald Trumps gjenvalgskampanje.

Kampanjens juridiske rådgiver Jenna Ellis snakker under pressekonferansen forrige uke. Til høyre i bildet hvisker Boris Epshteyn noe til Rudy Giuliani. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
Jan Thomas: Dette skjedde

Jan Thomas: Dette skjedde

dagbladet

Gratulerer Biden:

Kinas president Xi Jinping gratulerer USAs kommende president Joe Biden med valgseieren, skriver flere nyhetsbyråer.

Foto: Reuters / NTB
Full krasj mellom USA og Kina

Full krasj mellom USA og Kina

dagbladet

- Pinligste noensinne:

Tidligere tirsdag ble det kjent at guvernøren i Pennsylvania, Tom Wolf, endelig har godkjent Joe Biden som vinner av presidentvalget i delstaten. Nå har Bob Bauer, advokat i Biden-kampanjen, kommentert nyheten:

- Det er lett for alle å se, bortsett fra Donald Trump, Rudy Giuliani og Jenna Ellis, at dette valget er over, og at Joe Biden vant, sier han i en uttalelse, ifølge ABC News.

- Trump gjorde alt han kunne for å endre utfallet og hindre at resultatet ble godkjent i Pennsylvania. Det inkluderer 15 mislykkede søksmål, i tillegg til at han nylig skapte en av de pinligste opptredenene i en rettsal noensinne, hvor dommeren i saken mente det var mangel på bevis. Trump lyktes ikke i Pennsylvania, og han vil ikke lykkes andre steder heller, legger han til.

Trump-kampanjen har tidligere tapt fem valgfusk-søksmål i Pennsylvania.

Foto: NTB

Guvernør bekrefter valgresultatet:

Guvernøren i Pennsylvania, Tom Wolf, skriver på Twitter at valgmyndighetene endelig har godkjent Joe Biden som vinner av presidentvalget i delstaten.

Det skjer etter at en føderal dommer i helga avviste kravet fra Donald Trump og Republikanerne om å stoppe godkjenningen av valgresultatet i Pennsylvania. Delstatsmyndighetene og fylkene som var saksøkt, argumenterte for at Trumps påstander allerede var blitt behandlet i retten, og at det vil være ekstremt å forkaste flere millioner stemmesedler.

Valgresultatet i Nevada blir også godkjent av høyesterett tirsdag kveld. Joe Biden bekreftes som vinner i delstaten, og får Nevadas seks valgmenn, ifølge nyhetsbyåret AP.

Trump-kampanjen taper dermed nok et søksmål.

Foto: Joshua Roberts / NTB

- Utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko:

Donald Trump har fremdeles ikke erkjent nederlaget mot demokratenes presidentkandidat Joe Biden. Mandag oppfordrer imidlertid en gruppe nasjonale sikkerhetseksperter republikanske ledere, særlig de i Kongressen, om å kreve at Trump erkjenner valgresultatet og umiddelbart begynner overgangen til den kommende Biden-administrasjonen. Det skriver Washington Post.

- President Trumps benektelse av presidentovergangen utgjør en betydelig risiko for vår nasjonale sikkerhet på et tidspunkt USA står overfor en pandemi og alvorlige trusler fra globale motstandere, terrorgrupper og andre styrker, heter det i en uttalelse signert av over 100 GOP-eksperter.

Tom Ridge er blant de som har signert dokumentet. Han er tidligere guvernør i Pennsylvania og fungerte som innenrikssekreæter under president George W. Bush. Også tidliger CIA-direktør Michael Hayden har skrevet under.

Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB

Bloomberg: Tony Blinken blir Bidens utenriksminister:

USAs påtroppende president Joe Biden vil ha tidligere viseutenriksminister Tony Blinken som sin utenriksminister, opplyser kilder til Bloomberg.

Blinken tjenestegjorde fra 2015 til 2017 som viseutenriksminister under Bill Burr i Obama-regjeringen, og har lenge jobbet med Biden.

Han jobbet også like under landet nasjonale sikkerhetsrådgiver fra 2013 til 2015.

Jake Sullivan, som var sikkerhetsrådgiver under Obama og senere seniorrådgiver for Hillary Clinton, vil ifølge folk tett på prosessen bli utnevnt som USAs nye nasjonale sikkerhetsrådgiver.

En kunngjørelse om utnevnelsene er ventet tirsdag, får Bloomberg opplyst.

(NTB)

Foto: AP/NTB

Trump-teamet tar avstand fra advokat:

Trump-kampanjen sier at advokaten Sidney Powell, som på en pressekonferanse i Trump-regi fremmet påstander om utbredt valgfusk, ikke jobber for presidenten.

Sidney Power arbeider som advokat på egen hånd og er ikke en del av advokat-teamet til Trump-kampanjen, sier Rudy Giuliani og Jenna Ellis, som begge jobber for presidenten, i en uttalelse gjengitt av Reuters.

Uttalelsen kommer dagen etter at en føderal dommer avviste et søksmål fra Trump-kampanjen som forsøkte å stanse godkjenningen av valgresultatet i Pennsylvania.

I en skarp kjennelse avviste dommeren fullstendig påstanden om utbredt juks med forhåndsstemmer.

Trump refererte til Powell som en av sine advokater i en Twitter-melding 14. november.

(NTB)

- Slutt å spille golf!:

Guvernøren i Maryland, republikaneren Larry Hogan, ber president Donald Trump om å «slutte å spille golf og erkjenne valgnederlaget».

Det skriver guvernøren, som er en kjent Trump-kritiker, på Twitter.

- Hvis du hadde gjort jobben din ville ikke amerikanske guvernører ha blitt tvunget til å selv klare å finne tester midt i en pandemi slik vi med hell gjorde i Maryland, skriver Hogan på Twitter.

- Slutt å spille golf og erkjenn valgnederlaget, fortsetter han.

Uttalelsen kommer etter at Trump kalte ham bare republikaner i navnet på Twitter. Trumps tweet var et svar på at Hogan gikk hardt ut og sa at han var «flau over at flere partifeller ikke prater» om det han omtaler som «bisarre trekk» fra Trump-leiren den siste tida.

- Vi pleide å overvåke valg over hele verden, og vi var et land som respektere valg. Nå begynner det å se ut som om vi er en bananrepublikk. Det er på tide å stoppe dette tullet, har Hogan uttalt ifølge CNN.

Presidenten har brukt mye tid på golfbanen siden valget 3. november. Seinest lørdag forlot Trump G20-toppmøtet etter knappe to timer, og dro heller til golfbanen, ifølge journalister som var med ham.

Donald Trump på golfbanen lørdag. Foto: AP/NTB
Vender Trump ryggen: - En nasjonal skam

Vender Trump ryggen: - En nasjonal skam

dagbladet

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars