USA-valg 2020

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Trump krever ny omtelling i Georgia:

President Donald Trump har formelt bedt om nok en omtelling av stemmene i Georgia.

Delstaten, som har 16 valgmenn, er en av de avgjørende statene han tapte i presidentvalget. Joe Biden vant delstaten med over 12 000 stemmer.

Delstaten har historisk vært republikansk.

Resultatet har blitt gjennomgått en gang tidligere, og har blitt godkjent av valgansvarlig Brad Raffensperger, som selv er republikaner.

Siden seiersmarginen var så lav hadde den tapende part rett til å kreve omtelling noe Trump har gjort nå.

Godkjenningen av Georgia ble beskrevet som et hardt slag mot president Donald Trumps forsøk på å gjøre om valgresultatet.

Han og hans folk har forsøkt å blokkere den formelle godkjenningen i viktige stater i håp om å hindre at stater utpeker valgmenn som støtter Biden, i strid med valgresultatet.

Flere andre delstater skal innen 1. desember godkjenne sine resultater, noe som vil føre til at Biden formelt har vunnet 306 valgmenn, mot Trumps 232.

Studioet fortsetter under annonsen

Trump-medarbeider utestengt fra justisdepartementet:

En medarbeider som fungerte som president Donald Trumps øyne og øre i justisdepartementet er utestengt etter å ha presset ansatte for informasjon.

Heidi Stirrup ble i det stille plassert i justisdepartementet for noen måneder siden, men har i løpet av de siste to ukene blitt bedt om å forlate departementsbygningen.

Årsaken er at ledende embetsmenn i departementet oppdaget at hun prøvde å få ansatte til å gi fra seg sensitiv informasjon. Denne informasjonen skulle hun angivelig gi videre til Det hvite hus. Det sier tre kilder med kjennskap til saken til nyhetsbyrået AP.

Stirrup er anklaget for å kreve ansatte for informasjon om pågående etterforskninger, inkludert saker som handlet om valgjuks, forteller kildene.

Trump hevder det var omfattende valgjuks som gjorde at Joe Biden vant valget, men USAs justisdepartement har ikke avdekket bevis for omfattende valgfusk som ville ha endret resultatet av presidentvalget. Det sa justisminister William Barr i et intervju med nyhetsbyrået AP tirsdag.

- Til dags dato har vi ikke sett fusk i et omfang som kunne ha ført til et annet utfall av valget, sa Barr.

Stirrup tilbød også jobber til politiske allierte i justisdepartementet uten å rådføre seg med ledelsen i justisdepartementet eller Det hvite hus.

Justisdepartementet har nektet å kommentere saken, og AP har ikke fått kontakt med Stirrup for en kommentar.

(NTB)

Innfører munnbind-krav:

I et intervju med CNN sier påtroppende president Joe Biden at han vil be alle amerikanere om å bruke munnbind de 100 første dagene av hans periode i Det hvite hus.

- Bare 100 dager med munnbind - ikke for alltid. 100 dager. Og jeg tror vil vil se en betraktelig reduksjon, sier Biden til kanalen.

Biden sier også i intervjuet at han vil innføre et krav om bruk av munnbind i føderale bygninger og når amerikanere reiser mellom to stater.

Den påtroppende presidenten sier at han vil være «glad for» å ta en coronavaksine når Anthony Fauci, nåværende direktør for Nasjonalinstituttet for allergi og smittsomme sykdommer (NIAID), sier at det er trygt, og at han vil ta vaksinen offentlig for å demonstrere sin tillit til den.

- Folk har mistet trua på vaksinens evne til å fungere. Tallene er allerede utrolig lave, og det betyr noe hva presidenten og visepresidenten gjør.

Uttalelsen kommer bare én dag etter tre av hans forgjengere - Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama - har meldt seg frivillige til å ta en coronavaksine på direktesendt fjernsyn.

Foto: NTB

Fauci får ny jobb:

I et intervju med CNN sier påtroppende president Joe Biden at han har bedt Anthony Fauci, nåværende direktør for Nasjonalinstituttet for allergi og smittsomme sykdommer (NIAID), om å være øverste medisinske rådgiver i den nye administrasjonen og en del av hans coronateam.

- Jeg har spurt ham om å fortsette i den samme rollen han har hatt for de forrige presidentene, sier Biden til CNN.

- Og jeg har bedt ham om å være den øverste medisinske rådgiveren for meg og del av covid-arbeidsgruppen, fortsetter han.

President Donald Trump har tidligere antydet at han ville sparke Fauci etter valget.

Foto: CBS News / 60 MINUTES / AP / NTB

Kommunikasjonsdirektør slutter:

Kommunikasjonsdirektør i Trump-administrasjon, Alyssa Farah (31), trekker seg fra stillingen sin etter tre og et halvt år i Det hvite hus, ifølge The Washington Post.

I løpet av årene i Det hvite hus har hun vært pressesekretær under visepresident Pence og talsperson for Pentagon. Hun startet som kommunikasjonsdirektør i april i år.

I sitt avskjedsbrev, som hun leverte torsdag, beskrev Farah sin tid i Trump-administrasjonen for «mitt livs ære», og skrev at hun var «dypt stolt over de utrolige tingene vi var i stand til å oppnå for å gjøre landet vårt sterkere, tryggere og mer sikkert».

Hennes siste dag i jobben vil være fredag. Ifølge kilder til avisa planla hun å forlate administrasjonen allerede før valget.

Farah er imidlertid ikke den eneste i Trump-administrasjonen som har fratrådt stillingen sin nylig. En av Donald Trumps medisinske rådgivere, Scott Atlas, trakk seg fra stillingen sin mandag.

- Jeg skriver dette for å trekke meg fra stillingen min som spesialrådgiver for USAs president, skrev Atlas i et oppsigelsesbrev, og sa at det var «en ære å få tjene det amerikanske folket», ifølge Fox News.

Richard Pilger, tidligere direktør for justisdepartementets avdeling for valgkriminalitet, trakk seg i protest i november, da justisdepartementet åpnet for etterforskning av «spesifikke tilfeller» av valgfusk.

Foto: NTB / AP Photo / Alex Brandon

Nytt nederlag for Donald Trump:

Høyesterett i Wisconsins avviste torsdag Trump-kampanjens forsøk på å utfordre valgresultatet i delstaten. Dommerne konkluderte med at Trump-kampanjen må søke behandling i en lavere rettsinstans først, i henhold til delstatens lover.

Det skriver The Washington Post.

Mandag ble det kjent at lederen av Wisconsins valgkommisjon, Ann Jacobs, godkjente valgresultatene i delstaten, og Wisconsins 10 valgmenn gikk dermed til USAs påtroppende president Joe Biden. Ifølge avisa vant Biden med knappe 20 000 stemmer.

Trump-kampanjen hevder at over 200 000 stemmesedler ble feilaktig akseptert av valgansvarlig. De argumenterte for at saken var så presserende at den umiddelbart skulle behandles av Høyesterett i delstaten.

Foto: Doug Mills-Pool / Getty Images / AFP

Ivanka Trump hardt ut mot søksmål:

Ivanka Trump (39), presidentens eldste datter og rådgiver, har denne uka blitt avhørt under ed som en del av et pågående søksmål fra statsadvokaten i Washington DC.

Det var i januar at statsadvokaten i Washington DC, Karl Racine, saksøkte president Donald Trumps innvielseskomité, Trump-organisasjonen og Trump International Hotel i Washington.

Statsadvokaten beskylder Trumps innvielseskomité for å «kaste bort» rundt en million dollar på arrangementer på Trump-hotellet knyttet til Trumps-innvielse i 2017.

På Twitter skriver Ivanka Trump torsdag ettermiddag at hun har blitt avhørt under ed i over fem timer, og at hun har delt en intern mail fra fire år siden.

Mailen skal angivelig vise at Ivanka Trump har sendt instruksjoner til hotellet om å belaste dem «en rettferdig markedspris», noe hotellet angivelig skal ha gjort.

Hun betegner søksmålet som «nok en politisk motivert demonstrasjon av hevngjerrighet og sløsing med skattebetalernes penger».

Racine, statsadvokaten i Washington DC, hevder at innvielseskomiteen var klar over at de betalte langt over markedsprisene for bruk av hotellet, og at det «aldri ble vurdert rimeligere alternativer». Statsadvokaten hevder at dette ble gjort på en måte som beriket Trump-familien, ifølge flere medier.

Foto: NTB scanpix

Donald Trump: - Viktigste talen jeg har holdt:

I en tale onsdag kveld, som president Donald Trump betegner som «kanskje den viktigste talen jeg har holdt», går han igjen ut mot «omfattende valgfusk» under årets presidentvalg.

- Jeg vil gi en oppdatering på vårt pågående arbeid med å avdekke omfattende valgfusk og uregelmessigheter som fant sted under det latterligere lange valget, sier Trump.

Trump sier han vil fortsette å beskytte valgsystemet, som nå er under «koordinert angrep».

Både Twitter og Facebook har allerede flagget påstanden om valgfusk i videoen som «omstridt».

I talen fyrer Donald Trump også løs mot sin demokratiske rival, Joe Biden.

- Min motstander ble bedt om å holde seg unna valget: «Ikke hold valgkampanje, vi trenger ikke deg, vi har kontroll. Dette valget er ferdig».

- Faktisk så oppførte de seg som at de allerede visste hva resultatet ville bli. De hadde det under kontroll, og kanskje de hadde det, dessverre for landet vårt. Det hele var veldig, veldig rart, sier Trump.

Han sier videre at han vil sørge for at hver eneste lovlige stemme blir talt - og at ingen ulovlige stemmer blir det.

USAs justisminister William Barr avviste tirsdag påstandene til sin egen sjef, USAs president Donald Trump, og sa at justisdepartementet ikke har funnet bevis for omfattende valgfusk som kan endre valgresultatet.

I et intervju med nyhetsbyrået AP sier han at statsadvokater og FBI-agenter har jobbet med å følge opp spesifikke klager og informasjon de har mottatt, men at de ikke har avdekket bevis som kan endre utfallet av valget.

- Til dags dato har vi ikke funnet valgfusk i en skala som kan ha påvirket utfallet av valget, sier han.

USAs cybersikkerhetsbyrå, underlagt av Homeland Security, har også omtalt valget som det sikreste i landets historie.

Påtalemyndigheten etterforsker mulige bestikkelser:

Det kommer fram av rettsdokumenter fra dommeren Beryl A. Howell fra 28. august i år. Rettsdokumentene ble offentliggjort tirsdag, og viser at påtalemyndigheten etterforsker mulige bestikkelser mot benådning av Trump.

Det skriver en rekke amerikanske medier, blant dem AP, ABC News og CNN.

Rettsdokumentet er på 18 sider, og store deler av det er sensurert. Det kommer derfor ikke fram av dokumentet hvem som etterforskes.

Ifølge CNN skal ingen være siktet i saken så langt, men kanalen skriver at minst tre personer skal være involvert i saken.

Som del av etterforskningen er mer enn 50 datamaskiner, nettbrett, harddisker og andre digitale enheter beslaglagt, ifølge dokumentet.

Reuters skriver at etterforskningen handler om overføringer av penger til Det hvite hus, men også politiske bidrag i bytte mot benådning fra Trump.

Det hvite hus har så langt ikke kommentert etterforskningen.

Presidenten har i løpet av sin presidentperiode benådet 29 personer.

Så seint som i forrige uke skal Trumps advokat, Rudolph W. Giuliani, ha diskutert muligheten for en benådning før Trump overlater Det hvite hus til Joe Biden. Det melder New York Times.

Ifølge storavisa har presidenten også diskutert muligheten for å benåde sine tre eldste barn, samt svigersønnen.

Trump benådet i forrige uke sin tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael T. Flynn, som i 2017 erkjente å ha løyet til FBI om sin kontakt med Russland.

Foto: Reuters/NTB
Nyhetsstudio - Skal ha diskutert benådning med Trump

Nyhetsstudio - Skal ha diskutert benådning med Trump

dagbladet

USAs justisminister: Ikke bevis for valgfusk som kan endre valgresultat:

USAs justisminister William Barr sier at justisdepartementet ikke har funnet bevis for omfattende valgfusk som kan endre valgresultatet.

I et intervju med nyhetsbyrået AP sier han at statsadvokater og FBI-agenter har jobbet med å følge opp spesifikke klager og informasjon de har mottatt, men at de ikke har avdekket bevis som kan endre utfallet av valget.

- Til dags dato har vi ikke funnet valgfusk i en skala som kan ha påvirket utfallet av valget, sier han.

Demokratenes senatsleder, Chuck Schumer, sier at han antar at justisminister Barr vil være den neste som nå får sparken av president Donald Trump, «siden han nå sier at det ikke er valfusk», ifølge HuffPost sin reporter Michael McAuliff.

Foto: NTB / AP Photo / Jeff Roberson

Wisconsin godkjenner valgresultat:

Lederen av Wisconsins valgkommisjon, Ann Jacobs, godkjente mandag valgresultatene i delstaten, og Wisconsins 10 valgmenn går dermed til USAs påtroppende president Joe Biden.

Tidligere mandag ble det også kjent at delstaten Arizona godkjenner valgresultatet, noe som gir Joe Biden ytterligere 11 valgmenn.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars