USA-valg 2020

Amanda Walnum

Trump-rådgiver smittet:

Trump-rådgiver Boris Epshteyn har testet positivt for covid-19.

- Jeg har milde symptomer, og jeg følger alle passende protokoller, inkludert karantene og smittesporing, skriver han på Twitter.

Jennifer Jacobs, Det hvite hus-korrespondent for Bloomberg, påpeker at Epshteyn var til stede på Rudy Giulianis pressekonferanse ved Republikanernes nasjonale hovedkvarter forrige uke.

Epshteyn er rådgiver for president Donald Trumps gjenvalgskampanje.

Kampanjens juridiske rådgiver Jenna Ellis snakker under pressekonferansen forrige uke. Til høyre i bildet hvisker Boris Epshteyn noe til Rudy Giuliani. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
Jan Thomas: Dette skjedde

Jan Thomas: Dette skjedde

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Trump opphever innreiseforbud - Biden stritter imot:

President Donald Trump opphever innreiseforbudet for ikke-amerikanske borgere som har vært i Brasil og store deler av Europa, blant annet Schengen-landene og derav Norge, fra og med 26. januar, skriver Reuters og AFP.

Dette skal ifølge Reuters skje samtidig som en coronatest blir obligatorisk for alle internasjonale reisende ved ankomst til USA.

Opphevelsen vil imidlertid ikke Joe Bidens administrasjon ha noe av. Biden-talskvinne Jen Psaki tvitrer at restriksjonene ikke skal fjernes.

- Etter råd fra medisinske eksperter, har administrasjonen ikke plan om å lette disse restriksjonene fra 26. januar. Faktisk vil vi styrke folkehelsetiltak knyttet til internasjonale reiser, skriver Psaki.

Biden hadde ikke tatt stilling til reiserestriksjonene offentlig før Trump offentliggjorde at de vil bli fjernet.

Luftfartsmyndighetene har allerede varslet at USA fra 26. januar vil kreve negativt testresultat for alle som vil inn i landet.

(Dagbladet/NTB)

Har fått 200 000 tips:

200.000 tips med digital dokumentering av opptøyene og volden under stormingen av kongressbygningen 6. januar er blitt sendt inn til FBI.

Det hevder FBIs feltkontor i Washington D.C., ifølge CNN.

FBI ber fortsatt alle som har informasjon eller dokumentasjon som kan være relevant for etterforskningen av angrepet om å sende inn det de har.

Etterforskningen av kongressangrepet er blitt gjort langt enklere for amerikanske myndigheter av at mange av inntrengerne ikke bar munnbind under coronapandemien, samt at mange selv la ut videoer og bilder av stormingen på sosiale medier. (NTB)

Melania med avskjed:

USAs førstedame Melania Trump har mandag postet en avskjed på Twitter. Onsdag tas Joe Biden i ed som USAs neste president, og kona Jill blir dermed landets førstedame.

I den flere minutter lange videohilsenen beskriver Melania tida i Det hvite hus som «uforglemmelig».

Hun fortalte både om hvordan unge soldater ofrer seg og hvordan mange har kjempet hardt gjennom coronapandemien.

Hun mente også man i løpet av denne tida har sett «det beste av USA». Hun takker videre alle som har bidratt under coronapandemien.

- Vi sørger for de som har mistet en de er glad i på grunn av pandemien. Hvert eneste liv er verdifullt. Jeg ber dere være forsiktige og fornuftige for å beskytte de sårbare, sier Trump.

- Vær lidenskapelig i alt du gjør, men vold er aldri svaret og vil aldri bli rettferdiggjort, sier Melania.

- Mens jeg sier farvel, håper jeg at alle amerikanere gjør sin del for å vise barna hva det vil si å være best. Vi må være et eksempel og vise at vi bryr oss om alle i samfunnet. Bruk enhver mulighet til å vise omtanke for andre, og bygg gode vaner i livet.

Hun avslutter med en oppfordring:

- Velg alltid fred over vold, kjærlighet framfor hat, og sett andre foran deg selv. Som en stor familie kan vi være et glimt av håp for kommende generasjoner, og løfte oss til nye høyder, sier Trump.

Holder avskjedsseremoni:

Donald Trump skal holde en avskjedsseremoni onsdag morgen, skriver The Guardian.

Ifølge avisa har presidenten sendt ut invitasjoner til et arrangement på en militærflyplass i Maryland onsdag morgen - bare fire timer før Joe Biden tas i ed som USAs nye president.

Ifølge The Guardian skal Trump blant annet overvære en militærparade. I tillegg skal en rekke støttespillere og både nåværende og tidligere ansatte i hans administrasjon delta.

Videre drar Trump mest sannsynlig til storslåtte Mar-a-Lago, den private klubben han eier i Florida. Det blir Air Force Ones siste reise med Trump, før de står til Bidens disposisjon.

Trump blir den første presidenten på minst ett århundre som ikke deltar i den kommende presidentens innsettelse.

Donald Trump har som kjent hatt noen turbulente siste uker som president. Først tapte han valget i høst, hvorpå han har kommet med gjentatte grunnløse påstander om valgfusk. Han anklages også for å ha oppildnet følgere i forkant av angrepet på Kongressen, noe han nå stilles til riksrett for.

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Skulle selge Pelosis PC til russisk etterretning - etterlyst:

En kvinne som deltok i kongresstormingen 6. januar og stjal datamaskinen til speaker Nancy Pelosi, er etterlyst av amerikanske føderale myndigheter.

Kvinnen skal ha ønsket å selge Pelosis datamaskin, som er en av USAs mektigste politikere, til russisk etterretning, heter det i et rettsdokument fra søndag kveld.

Føderale myndigheter har nå en arrestordre på den 22 år gamle kvinnen fra Harrisburg, delstatshovedstaden i Pennsylvania. Myndighetene ble kontaktet av en ekskjæreste til kvinnen, som kjente henne igjen i TV-bilder fra stormingen.

Han skal også ha sett at hun stjal den bærbare datamaskinen, og hadde sagt til ham at hun ønsket å selge datamaskinen til en venn i Russland. Derfra kunne datamaskinen gis til SVR, den sivile russiske etterretningstjenesten.

Salget ble aldri gjennomført, og datamaskinen er fortsatt i 22-åringens besittelse. Politiet oppsøkte leiligheten kvinnen deler med sin mor i Harrisburg, men hun skal fortsatt være på rømmen. (NTB)

Foto: FBI

Giuliani ut av Trumps forsvarsteam:

New York Times skriver mandag at Donald Trumps lojale advokat gjennom flere år, Rudy Giuliani, går ut av forsvarsteamet foran riksrettssaken.

Storavisa har dette gjennom en kilde tett på Trump.

Lørdag skal Giuliani og Trump ha møttes, og søndag skal presidenten ha ytret til flere at Giuliani ikke kommer til å være en del av forsvarsteamet.

Giuliani selv sa i utgangspunket at han skulle være med, før han tok helomvending og sa det motsatte. Ifølge New York Times skal Trump ha blitt forbanna etter at Giuliani i et intervju med ABC indikerte at Trump kunne møte opp til saken det nå tas ut tiltale mot ham i.

Foto: NTB

Alarm i Capitol:

Mandag ettermiddag norsk tid ble personer fra Capitol Hill i Washington DC, USA, evakuert. Det melder ABC og Global News. Det var snakk om en sikkerhetstrussel etter at det skal ha oppstått en brann i nærheten av Capitol.

Folk ble bedt om å holde seg innendørs og holde seg unna vinduer på stedet. Personer som holder seg utendørs, er bedt om å ta seg i dekning.

NBC skriver at det skal ha gått ut en melding til de ansatte i Capitol at ingen skal gå ut eller inn av området på grunn av en sikkerhetstrussel.

Det skal foregå en øvelse til onsdagens innsettelsesseremoni mandag. Joe Biden skal tas i ed som president førstkommende onsdag.

Kort tid seinere melder brannvesenet i DC at de rykker ut til en brann i nærheten av Capitol. Klokka 16.35 norsk tid er brannen slukket. Ingen skal ha blitt skadd.

Nyhetsbyrået AP melder klokka 16.45 at evakueringen var på grunn av brannen, og at dette nå ikke anses som en trussel.

Foto: AP/Carolyn Kaster/NTB

Foreløpig rolig i USA:

Kongressen i Washington D.C. og delstatskongresser i alle 50 stater har stålsatt seg for mulige voldelige demonstrasjoner i dag, og de neste dagene fram mot innsettelsen av Joe Biden som president på onsdag.

Men stort sett er det rolig så langt, skriver både Washington Post og New York Times.

Det har samlet seg noen væpnede demonstranter i Texas, Ohio, Oregon og Michigan, skriver New York Times. Det har også dukket opp noen motdemonstranter, men foreløpig uten sammenstøt.

Blant de som har dukket opp er rundt 25 medlemmer av den ekstemistiske gruppa Boogaloo Boys som har samlet seg utenfor kongressbygget i Ohio. Boogaloo Boys håper at en ny borgerkrig kommer til å føre til at regjeringa faller.

De sier at de er på stedet for en demonstrasjon som har vært planlagt lenge, til støtte for retten til å bære våpen.

En mann med halvautomatisk rifle i Austin, Texas sier til New York Times at han er på plass bare for å «observere hva som skjer».

Demonstrant i Ohio. Foto: Jay LaPrete / AP / NTB

Ny pågripelse i Washington D.C.:

En kvinne er pågrepet i Washington D.C. etter at hun skal ha utgitt seg for å være politi og forsøkt å komme seg gjennom en veisperring i Washington D.C.

Hun skal blant annet ha vist fram en såkalt «challenge coin» med logoen til militærpolitiet, skriver NBC. Challenge coins brukes i politiet og militæret for å belønne prestasjoner.

Hun skal også ha sagt at hun var en del av Bidens regjering.

Veisperringer i Washington D.C. Foto: Caitlin Ochs / Reuters / NTB

Trump-støtten stuper:

Andelen som sier de er fornøyde med innsatsen til avtroppende president Donald Trump i Det hvite hus, stuper etter at hans støttespillere stormet Kongressen.

Etter kaoset i Capitol-bygningen i Washington DC har den avtroppende presidentens popularitet falt kraftig.

Bare 34 prosent av amerikanske velgere mener nå at Trump har gjort en god nok jobb som president, ifølge en meningsmåling fra CNN. Støtten lå på 42 prosent i forkant av valget.

Til sammenligning hadde de siste fem presidentene før Trump minst halvparten av befolkningens støtte i lignende meningsmålinger like før de forlot Det hvite hus. (Dagbladet / NTB)

STØTTEN STUPER: Bare 34 prosent av amerikanske velgere mener nå at Donald Trump har gjort en god innsats i Det hvite hus, viser meningsmålinger. Foto: AP / NTB

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars