USA-valg 2020

Amanda Walnum

Trump: - Store ting skjer:

I et Twittermelding natt til mandag norsk tid hevder president Donald Trump nok en gang at 2020-valget var rigget.

- Vi har noen store ting som skjer i våre forskjellige rettstvister om valg-bløffen. Alle vet det var rigget. De vet at Biden ikke fikk flere stemmer fra det svarte samfunnet enn Obama og han fikk absolutt ikke 80 000 000 stemmer. Se hva som skjedde i Detroit, Philadelphia, pluss!

Helt siden Joe Biden ble utropt som valgvinner har presidenten holdt fast ved at han er den rettmessige vinneren av valget, og viser til valgfusk. Det har ikke blitt lagt fram bevis for omfattende valgfusk, og valget har blitt omtalt av USAs cybersikkerhetsbyrå, underlagt av Homeland Security, som det sikreste i landets historie.

Lederen for byrået (CISA) ble sparket av Trump tidligere i november, som følge av denne uttalelsen.

Når det kommer til Trumps juridiske krig - i form av søksmål mot vippestater - har teamet foreløpig utrettet lite. Eksempelvis avslo Pennsylvanias øverste domstol et søksmål fra Trump-leiren på lørdag. Søksmålet krevde at poststemmer blir avvist. En føderal ankedomstol i delstaten konkluderte fredag med at et annet av Trump-kampanjens søksmål var grunnløst.

Trump sparker sikkerhetssjef

Trump sparker sikkerhetssjef

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Senatet har godkjent Janet Yellen som finansminister:

Utnevnelsen av Janet Yellen til USAs nye finansminister er godkjent i Senatet. Hun blir dermed den første kvinnen som leder det amerikanske finansdepartementet.

Yellen, som tidligere har ledet USAs sentralbank, kommer til å spille en sentral rolle i utformingen av president Joe Bidens økonomiske politikk.

Hun har allerede signalisert at USA må tenke stort om koronakrisepakker og at lave renter gjør det lurt å bruke mye penger nå.

Yellen erstatter Steven Mnuchin, som gikk av sammen med Donald Trump.

(NTB)

Foto: AFP/NTB

Dominion saksøker Trump-advokat:

Selskapet Dominion, som produserte maskinene som ble brukt til å stemme i det amerikanske presidentvalget, saksøker Donald Trumps advokat Rudy Giuliani, skriver Washington Post.

Selskapet krever 1,3 milliarder dollar av Giuliani, etter at de mener at han undergravde selskapet deres i kjølvannet av valget. Det tilsvarer litt over 11 milliarder norske kroner.

Både han og en rekke andre Trump-støttespillere hevdet at det var noe feil med maskinene, og at det bidro til at Joe Biden vant. Det er ikke funnet noen beviser for feil på maskinene.

I det 107 sider lange søksmålet siterer selskapet Giuliani på en rekke utsagn som de mener at er løgn.

Giuliani hevdet blant annet flere ganger at selskapet egentlig er styrt av Venezuela, og har endret tusenvis av Trump-stemmer til Biden-stemmer.

- Biden opphever transperson-forbud:

I 2017 forbød president Donald Trump transpersoner å være en del av det amerikanske militæret.

Tirsdag skal president Joe Biden signere en presidentordre som fjerner dette forbudet, erfarer flere amerikanske medier, blant annet ABC News.

Trump presenterte forbudet i en Twitter-melding. Det skjedde få år etter at president Obama hadde åpnet for at transpersoner kunne tjene i militæret.

Biden sa flere ganger under valgkampen at han var tilhenger av å fjerne forbudet.

President Joe Biden. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

Motstanderen: - Jeg liker Ivanka:

Det spekuleres i om Donald Trumps datter Ivanka kommer til å stille i senatsvalget om to år.

Hvis hun gjør det, kommer hun til å utfordre sittende senator Marco Rubio om plassen som førstekandidat i delstaten.

Han ble utfordret søndag kveld av programleder Chris Wallace på Fox News, på hva han tenkte om muligheten om å få et medlem av Trump-familien som motstander i 2023-valget.

- Jeg eier ikke plassen i senatet. Det tilhører ikke meg. Hvis jeg vil tilbake i det amerikanske Senatet må jeg fortjene det hvert sjette år, sier Rubio, ifølge The Guardian.

Rubio sier videre at han ikke bryr seg så mye med «salongspillene i Washington».

- Jeg liker Ivanka, vi har jobbet godt sammen på flere områder, sier Rubio.

POLITIKERE: Senator Marco Rubio kan bli utfordret av Ivanka Trump om plassen i Senatet. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

«Sjamanen» angrer:

Jacob Chansley, mannen som har blitt kjent som «sjamanen» etter stormingen av Kongressen, angrer på at han lot seg «lure» av Donald Trump.

- Han angrer veldig, veldig mye for ikke bare å ha blitt lurt av presidenten, men også la seg selv bli lurt til å ta avgjørelser han ikke burde tatt, sier forsvareren hans Al Watkins til TV-kanalen KSDK, gjengitt av The Hill.

Chansley har tidligere uttalt at han tok seg inn i Kongressen fordi han følte seg invitert av president Trump. Forsvareren hans ba også Trump om å benåde Chansley. Det gjorde han ikke.

- La oss vise filmen. La oss se på månedene med løgner og feilframstillinger og forferdelige insinuasjoner og overdrivelser som presidenten har framsatt, lagd for å fyre opp under folk, gjøre de sinte og motiverte, sier Watkins til kanalen.

«Sjaman» Jacob Chansley angrer. Foto: Saul Loeb / AFP / AP

Reuters: Sanders vil bli guvernør:

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ønsker Donald Trumps tidligere pressesjef Sarah Huckabee Sanders å stille til valg som guvernør i hjemstaten sin Arkansas.

Reuters skriver at Sanders kommer til å kunngjøre dette på mandag.

Sanders var Trumps pressesjef fram til juni 2019.

Foto: NTB

- Snakket bort fra partiplaner:

Maggie Haberman, Washington-korrespondent for New York Times og analytiker for CNN, skriver på Twitter seint søndag kveld at Donald Trump skal ha luftet tanken om å starte et tredje parti med flere.

Ifølge journalisten skal han ha drømt om dette for å styrke egen posisjon foran riksrettssaken.

- Trump er snakket ut av dette, og har gjort det klart at han ikke kommer til å prøve å opprette et eget parti, skriver hun på Twitter.

Trump skal ha begynt å tro at det vil bli færre som stemmer for å felle ham i riksrettssaken enn det ville ha vært om saken ble holdt umiddelbart etter 6. januar.

Foto: NTB

Tatt med ladd pistol nær Det hvite hus:

En 37 år gammel mann skal ha blitt pågrepet nær Det hvite hus for å ha oppbevart en ladd pistol og et fullt magasin i bilen sin.

Mannen skal ha sagt at han «trengte informasjon om Det ovale kontor», ifølge Scott MacFarlane i NBC på Twitter.

Smittevernsjef om Trump: - Ikke sett noe lignende på 40 år:

USAs smittevernsjef og epidemiolog Anthony Fauci sier i et intervju med TV-kanalen MSNBC at presset fra tidligere president Donald Trump og hans administrasjon under pandemien var «ukomfortabelt».

President Joe Bidens nye smittevernsjef hevder Trump-administrasjonen prøvde å overtale han til å beskrive smittesituasjonen i landet som mye bedre enn det den egentlig var.

- Dette er min sjuende administrasjon. Det har aldri vært en slik forakt for vitenskapen. Jeg har ikke sett noe lignende på de nesten 40 åra jeg har gjort dette, sier Fauci i intervjuet med TV-kanalen.

Fauci spilte en stor rolle for Trump under starten av pandemien, men ble stadig mindre og mindre synlig etter at Trump flere ganger kritiserte og motsa ham. Trump spøkte også med å sparke ham.

Biden har på sin side gjort det klart at Fauci blir en nøkkelperson for ham i kampen mot coronaviruset.

- Dere kommer til å høre mer fra ham, har Biden uttalt.

Foto: NTB
Bidens Trump-stikk

Bidens Trump-stikk

dagbladet

Bloomberg: Samlet inn rekordsum fra anonyme donasjoner:

USAs president Joe Biden samlet inn 145 millioner dollar i «dark-money-donasjer».

Det melder avisa Bloomberg, som skriver at donasjonene er en type pengeinnsamling demokratene tidligere har kritisert.

Ifølge avisa kommer de anonyme donorer fra grupper på utsiden som støtter Biden, og er donasjoner som offentligheten ikke får vite hvor kommer fra.

145 millioner dollar er langt mer enn USAs tidligere president Donald Trump fikk i «dark-money-donasjer». Han fikk omtrent 28,4 millioner dollar.

Foto: Reuters/NTB

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars