Annonse

USA-valg 2020

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten
Annonse

Donald Trump: - Viktigste talen jeg har holdt

I en tale onsdag kveld, som president Donald Trump betegner som «kanskje den viktigste talen jeg har holdt», går han igjen ut mot «omfattende valgfusk» under årets presidentvalg.

- Jeg vil gi en oppdatering på vårt pågående arbeid med å avdekke omfattende valgfusk og uregelmessigheter som fant sted under det latterligere lange valget, sier Trump.

Trump sier han vil fortsette å beskytte valgsystemet, som nå er under «koordinert angrep».

Både Twitter og Facebook har allerede flagget påstanden om valgfusk i videoen som «omstridt».

I talen fyrer Donald Trump også løs mot sin demokratiske rival, Joe Biden.

- Min motstander ble bedt om å holde seg unna valget: «Ikke hold valgkampanje, vi trenger ikke deg, vi har kontroll. Dette valget er ferdig».

- Faktisk så oppførte de seg som at de allerede visste hva resultatet ville bli. De hadde det under kontroll, og kanskje de hadde det, dessverre for landet vårt. Det hele var veldig, veldig rart, sier Trump.

Han sier videre at han vil sørge for at hver eneste lovlige stemme blir talt - og at ingen ulovlige stemmer blir det.

USAs justisminister William Barr avviste tirsdag påstandene til sin egen sjef, USAs president Donald Trump, og sa at justisdepartementet ikke har funnet bevis for omfattende valgfusk som kan endre valgresultatet.

I et intervju med nyhetsbyrået AP sier han at statsadvokater og FBI-agenter har jobbet med å følge opp spesifikke klager og informasjon de har mottatt, men at de ikke har avdekket bevis som kan endre utfallet av valget.

- Til dags dato har vi ikke funnet valgfusk i en skala som kan ha påvirket utfallet av valget, sier han.

USAs cybersikkerhetsbyrå, underlagt av Homeland Security, har også omtalt valget som det sikreste i landets historie.

Annonse

Mutantmistanke ved byggvarebutikk

Trondheim kommune melder i en pressemelding at det er smitteutbrudd med mistanke om den britiske mutantvarianten ved byggvarebutikken Byggern'n på Heimdal i Trondheim.

Alle som har vært innom den svære butikken i tidsrommet 1. til og med 5. februar, må gå i karantene sammen med hele sin husstand.

I tillegg må alle som har besøkt byggvarebutikken, testes umiddelbart og på dag sju etter siste besøk. Man kan melde seg til test elektronisk via kommunens nettside.

- Husstandsmedlemmer til personer som har vært i butikken, kan løses fra karantene så snart personen i karantene har testet negativt. Personen som sitter i karantene, skal fullføre karantenetida selv om første test er negativ, skriver kommunen.

Kunder som i etterkant av besøk i butikken har utviklet symptomer, bes isolere seg i hjemmet og ta kontakt med smittevernkontoret i kommunen, nummer 90 50 90 52.

- Han hadde tilbudet
Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB

- Han hadde tilbudet

- Han hadde tilbud om å komme og forklare seg. Han bestemte seg for ikke å gjøre det. Vi vil la Senatet finne ut av dette, sier Joe Biden om sin forgjenger Donald Trumps andre riksrettssak. Dette melder Bloomberg-journalist Jennifer Epstein på Twitter.

Annonse
- Ikke et sekund å miste
Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix

- Ikke et sekund å miste

President Joe Biden tvitrer i ettermiddag at det haster med å få igjennom den såkalte American Rescue Plan - et økonomisk tiltak verdt 1,9 billioner dollar (16 trillioner kroner) som skal få i gang hjulene i økonomien og helsevesenet etter coronapandemien og den pågående resesjonen.

- Vi har ikke et sekund å miste når det gjelder å gi det amerikanske folk avlastningen de så sårt trenger. Jeg ber Kongressen om å handle raskt og få American Rescue Plan igjennom, skriver han.

Senatet godkjenner Mayorkas
Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Senatet godkjenner Mayorkas

Senatet i USA har bekreftet president Joe Bidens valg av cubanskfødte Alejandro Mayorkas som landets nye minister for innenlands sikkerhet.

57 senatorer stemte tirsdag for Mayorkas og 43 stemte imot.

Mayorkas blir dermed den første med latinamerikansk bakgrunn og den første innvandreren som leder departementet for innenlands sikkerhet. Departementet har ansvar for innvandrings- og grensesaker.

61 år gamle Mayorkas ble født i Havanna og kom til USA som barn da foreldrene flyktet dit. Under president Barack Obamas administrasjon var han viseminister i departementet for innenlands sikkerhet. Han hadde da ansvar for å fronte DACA-programmet, som gir oppholdstillatelse til unge som kom til USA som barn.

(NTB)

Annonse

Trumps team slår tilbake

Tidligere president Donald Trumps forsvarsteam har kommet med sitt svar på den rettslige innkallelsen til riksrettssaken.

De argumenterer med at Senatet mangler jurisdiksjon til å fjerne et embete fra en mann som ikke lenger er i embetet.

Ifølge Maggie Haberman, New York Times-korrespondent i Det hvite hus, sier forsvarerne at Trumps tale i forkant av stormingen av kongressen 6. januar var beskyttet av det første grunnlovstillegget.

Trumps team mener at uttrykket "om du ikke kjemper som et helvete, kommer du ikke til å ha et land lenger" ikke hadde noe å gjøre med handlingene, da det tydelig handlet om behovet for å kjempe for valgsikkerhet generelt.

En av Trumps advokater, David Schoen, sa mandag til Fox News at de vil argumentere for at rettssaken er grunnlovsstridig. De mener dessuten at forsøk på å hindre Trump fra å få politiske verv i framtida, er udemokratisk og at hans uttalelser beskyttes av ytringsfriheten.

Dagbladet følger saken.

Les hele saken

- Total katastrofe