USA-valg 2020

Amanda Walnum

Frykter væpnede protester:

Ifølge et internt FBI-notat som ABC News har fått tilgang på, blir væpnede protester planlagt i hovedstadene til USAs 50 stater. Disse skal angivelig starte denne uka og fortsette fram til 20. januar, da påtroppende president Joe Bidens innsettelse skal finne sted.

Ifølge NBC News har FBI sendt ut en advarsel til politi rundt om i landet med advarsel om mulige væpnede protester.

FBI har mottatt informasjon de siste dagene om en gruppe som oppfordrer til storming av statlige, lokale og føderale myndigheters administrative bygg og tinghus i forkant av 20. januar.

Dette gjelder også Washington D.C., hvor det for under en uke siden oppstod kaos da Trump-tilhengere stormet Kongressen.

ABC News skriver at FBI har mottatt informasjon om at en identifisert, væpnet gruppe planlegger å reise til Washington D.C. 16. januar. De har advart om at et stort opprør vil finne sted om Kongressen forsøker å fjerne president Donald Trump via det 25. grunnlovstillegget.

Bilde fra stormingen av Kongressen i forrige uke. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
Studioet fortsetter under annonsen

Sier nei til å stanse riksrettssaken:

Senatet i USA stoppet tirsdag et republikansk forsøk på å stoppe den nye riksrettsprosessen mot tidligere president Donald Trump.

Forslaget med nedstemt med 55 mot 45 stemmer.

Aldri før har en tidligere president blitt stilt for riksrett i USA, og det er fortsatt uenighet om grunnloven tillater det. Planen er at selve saken skal innledes andre uke i februar.

Trump anklages for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» i forbindelse med stormingen av kongressbygningen. Han anklages også for ha «undergravd og forsøkt å hindre godkjenningen av resultatet av presidentvalget».

Demokratene og Republikanerne har 50 senatorer hver i Senatet, som fungerer som domstol i riksrettssaker.

Skal Trump bli dømt, trengs to tredels flertall i Senatet. Det forutsetter at minst 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene, noe som ikke er ventet om ikke Republikaneres leder i Senatet, Mitch McConnell, skulle stemme for.

Donald Trump ble også stilt for riksrett vinteren 2020. Han ble da frikjent av det republikanske flertallet. De to tiltalepunktene dreide seg om maktmisbruk og forsøk på å hindre Kongressens arbeid.

Hvis Trump bli dømt, er det intet embete han kan avsettes fra. Men de folkevalgte kan deretter stemme over om han for all framtid skal forbys å inneha offentlige verv.

(NTB)

Foto: Saul Loeb / AFP / NTB

I telefonsamtale med Putin:

Det hvite hus opplyser at president Joe Biden har hatt sin første telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin, etter at han ble tatt i ed som USAs 46. president.

Biden skal blant annet ha tatt opp bekymringer knyttet til pågripelsen av opposisjonspolitikeren Alexsej Navalnyj, samt presset Putin på Russlands spionasjevirksomhet, opplyser kilder til nyhetsbyrået AP.

Den amerikanske presidenten skal også ha fortalt at han støtter Ukraina mot det han omtaler som russisk aggresjon. Angivelig russisk innblanding i amerikanske valg ble også tatt opp, ifølge Det hvite hus.

Ifølge AP var det Russland som tok initiativ til telefonsamtalen. Biden takket ja, men skal først ha ønsket å snakke med sine europeiske allierte. AP viser her til Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

Før samtalen med Putin, skal Biden også ha snakket med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, der han understreket USAs forpliktelse til alliansen.

- Flott å snakke med presidenten og gratulere ham med innsettelsen. Dette er et nytt kapittel for den transatlantiske alliansen. Jeg ser fram til å ønske ham velkommen til Nato-toppmøte og jobbe nærmere sammen, skriver Stoltenberg på Twitter.

Biden skal ha presset Putin på påstander om at Russland har tilbudt Taliban betaling for å drepe amerikanske soldater i Afghanistan. Biden skal ha sagt at USA er villige til å forsvare seg, og at de kan iverksette ytterligere sanksjoner.

Ifølge Kreml støtter Putin en «normalisering» av forholdet mellom Russland og USA.

Biden til Putin: «Du har ingen sjel»

Biden til Putin: «Du har ingen sjel»

dagbladet

Beklager etter Capitol-angrepet:

Politisjef Yogananda D. Pittman i Capitol-politiet beklager sikkerhetsbristene under angrepet på Kongressen 6. januar. Det skriver The New York Times.

Hun bekrefter at styret i politiet takket nei til en forespørsel to dager tidligere om å utstasjonere tropper fra nasjonalgarden, og at det endte med den timelange forsinkelsen under protestene.

- Jeg beklager på det sterkeste på vegne av mitt departement, sier politisjefen.

Pittmann forklarer at politiet visste at det var sannsynlig med protester denne dagen, og at det var sannsynlig at flere hadde med seg våpen.

- Vi visste at det var voldspotensial og at Kongressen var målet. Vi var forberedt for å møte disse utfordringene, men vi gjore ikke nok, sier hun.

1200 ansatte i Capitol-politiet var på stedet da angrepet fant sted. De klarte ikke å håndtere de tusenvis av Trump-tilhengerne som møtte opp og som tok seg inn i Kongressbygningen.

Pittman var ikke fungerende politisjef da hendelsen fant sted.

KLARTE IKKE: Politiet klarte ikke å holde protestene under kontroll, da flere tok seg inn i Kongressen 6. januar. Foto: Julio Cortez / AP / NTB

Formelt valgt som utenriksminister:

Senatet i USA har bekreftet at Antony Blinken blir utenriksminister i Joe Bidens regjering.

Allerede i november kunngjorde den nyvalgte presidenten at han ønsket Blinken som utenriksminister.

Tirsdag ble Blinken innsatt av Senatet, hvor han raskt fikk de nødvendige 50 stemmene. Også sentrale medlemmer i det republikanske partiet stemte på ham.

Blinken var viseutenriksminister i Barack Obamas regjering fra januar 2015 til januar 2017. Han var presidentens nest øverste rådgiver for nasjonal sikkerhet mellom 2013 og 2015.

(NTB)

Ny uttalelse: - Fantastisk:

USAs tidligere president Donald Trump sier i en uttalelse at han støtter Sarah Sanders guvernørkandidatur i Arkansas.

Det skriver The Washington Post.

- Sarah kommer til å bli en fantastisk guvernør. Hun har min fulle og totale støtte, sier Trump i en uttalelse.

Sanders var Trumps tidligere pressesjef, og kunngjorde mandag at hun vil stille til valg som guvernør i hjemstaten sin Arkansas.

Sanders var Trumps pressesjef fram til juni 2019.

Foto: NTB

Har åpnet kontor:

USAs tidligere president Donald Trump har åpnet et kontor i Palm Beach i Florida.

Det opplyser Trump i en pressemelding.

Kontoret har fått navnet «Office of the Former President».

- Kontoret vil være ansvarlige for å håndtere Trumps kommunikasjon, offentlige uttalelser, opptredener og andre aktiviteter som skal være i USAs interesser, står det i pressemeldingen.

Ifølge pressemeldingen vil kontoret også «videreføre Trump-organisasjonens agenda gjennom påvirkning, organisering og offentlig engasjement».

- President Trump vil for alltid være en hedersmann for det amerikanske folket, heter det videre i pressemeldingen.

Åpningen av kontoret ble kjent kort tid før Representantenes hus overleverte riksrettstiltalen mot Trump til Senatet.

Palm Beach, hvor kontoret ligger, har blitt Trump og tidligere førstedame Melania Trumps permanente bosted etter at Trump gikk av som president 20. januar.

Foto: NTB

USAs høyesterett stanser søksmål mot Trump:

USAs høyesterett stanser søksmål om at Donald Trump på ulovlig vis profitterte på sin stilling som president.

Trump var anklaget i flere domstoler for å ha tatt imot betaling fra amerikanske og utenlandske tjenestemenn som bodde på hotellet hans i Washington og brukte andre tjenester eid av hans familie.

Som begrunnelse sier høyesterett at søksmålene ikke er gyldige når Trump ikke lenger er president.

Blant søksmålene mot Trump var ett fra delstaten Maryland og flere fra hoteller og restauranter i New York og Washington som opplevde at det var vanskelig å konkurrere med bedrifter som USAs president eide.

(NTB)

Foto: Reuters/NTB

- Det må skje:

USAs president Joe Biden sier i et intervju med CNN at riksrettssaken mot USAs tidligere president Donald Trump «må skje».

- Jeg tror det må skje, sier Biden til kanalen.

Biden har tidligere uttalt at han håper Senatet klarer å behandle både riksrettssaken og andre viktige saker samtidig.

Overfor kanalen erkjenner Biden at riksrettssaken kan ha en effekt på Senatets arbeid, men sier at det vil være en verre effekt hvis riksrettssaken ikke skjedde.

USAs president sier også at han tror utfallet av riksrettssaken ville ha vært annerledes om Trump hadde hatt seks måneder igjen av sin presidentperiode.

Skal Trump bli dømt, trengs to tredels flertall i Senatet. Det forutsetter at 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene. Blir han dømt får han ikke stille som presidentkandidat på nytt.

Biden tror derimot ikke at 17 republikanske senatorer kommer til å stemme for å dømme Trump.

- Senatet har endret seg siden jeg var der, men det har ikke endret seg så mye, la han til overfor kanalen.

Riksrettstiltalen mot Trump ble natt til tirsdag overlevert fra Representantenes hus til Senatet.

USAs president Joe Biden. Foto: NTB
Biden med uttalelse

Biden med uttalelse

dagbladet

Riksrettstiltalen levert:

USAs tidligere president Donald Trump er stilt for riksrett for andre gang, og i 01-tida norsk tid ble riksrettstiltalen overlevert fra Representantenes hus til Senatet.

Trump er tiltalt for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» og for å ha «undergravd og forsøkt å hindre godkjenningen av resultatet av presidentvalget».

Nå som tiltalen er levert til Senatet vil senatorer tas i ed i riksrettsdomstolen. Så vil Trump motta en rettslig innkallelse til riksrettssaken. Etter at den tidligere presidenten har mottatt den vil han ha fram til 2. februar på seg til å svare.

Innen 2. februar vil Representantenes hus også ha levert inn sin etterforskning.

Selve riksrettssaken begynner derimot ikke før i uke seks, nærmere bestemt 8. februar. Bakgrunnen for det skal være at Trump og hans advokater skal få nok tid på seg til å forberede seg.

Før riksrettsaken kan starte må Trump også ha levert sitt skriftlige materiale, og Representantenes hus må komme med eventuelle motbevis. Deretter kan rettssaken begynne.

Skal Trump bli dømt, trengs to tredels flertall i Senatet. Det forutsetter at 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene. Blir han dømt får han ikke stille som presidentkandidat på nytt.

Det er så langt uklart hvem som skal lede riksrettssaken mot Trump.

(Dagbladet/NTB)

Senatet har godkjent Janet Yellen som finansminister:

Utnevnelsen av Janet Yellen til USAs nye finansminister er godkjent i Senatet. Hun blir dermed den første kvinnen som leder det amerikanske finansdepartementet.

Yellen, som tidligere har ledet USAs sentralbank, kommer til å spille en sentral rolle i utformingen av president Joe Bidens økonomiske politikk.

Hun har allerede signalisert at USA må tenke stort om koronakrisepakker og at lave renter gjør det lurt å bruke mye penger nå.

Yellen erstatter Steven Mnuchin, som gikk av sammen med Donald Trump.

(NTB)

Foto: AFP/NTB

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars