USA-valg 2020

Brage Lie Jor

Facebook advarer: Indikasjoner på voldsplanlegging:

Facebook ser tegn som tyder på at det planlegges nye voldshandlinger i USA i forbindelse med innsettelsen av Joe Biden som president.

Det opplyser en talskvinne for selskapet til nyhetsbyrået Reuters. Av sikkerhetsgrunner ønsker hun ikke å bli navngitt.

Facebook har registrert en økende mengde «signaler» som tyder på at nye voldelige aksjoner planlegges. Blant disse signalene er forsøk på å fronte arrangementer merket med symbolene til væpnede militser og hatgrupper.

Tendensen er i tråd med advarsler fra det amerikanske føderale politiet FBI. I et internt notat har FBI advart om at det planlegges væpnede demonstrasjoner i Washington og alle USAs delstatshovedsteder fram mot innsettelsen av Biden 20. januar.

(NTB)

GJERDER: Det er satt opp gjerder og sperringer i Washington D.C. Foto: Brandon Bell / Reuters / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

IKEA ber Trump-tilhengere holde seg unna:

Onsdag neste uke er det tid for president Donald Trump å forlate Det hvite hus, og Joe Biden vil bli USAs president. Etter forrige ukes storming av Kongressen i Washington er store deler av området rundt Capitol Hill og sentrum av byen stengt av. Nasjonalgarden har sendt mer enn 20.000 soldater for å bidra til sikkerheten under innsettelsen.

Sikkerhetsmyndigheter og FBI har advart om økt fare for trusler og opptøyer i alle landets delstater i dagene fram til innsettelsen 20. januar.

Det kan se ut som Trump-tilhengere planlegger en demonstrasjon i New Haven, Connecticut, lørdag. IKEA USA har gått ut på Twitter og opplyst om at et Make Amerika Great Again-arrangement ikke er velkomment på deres eiendom.

- Vi er klar over at parkeringsplassen til vår butikk i New Haven blir promotert som et møtested for et MAGA-arrangement denne lørdagen. Vi ber de som planlegger å samles på IKEA New Haven om å forstå at de ikke er autorisert til å bruke eiendommen som et møtested. Vi jobber tett med lokalt politi for å sikre et trygt miljø for våre kunder og ansatte.

Det understrekes at IKEA ikke har noen politisk tilhørighet.

Foto: Audun Braastad / NTB

Azar med Trump-stikk i oppsigelsesbrevet:

USAs helseminister Alex Azar har gitt president Donald Trump sin oppsigelse. Den er datert 12. januar, men det slås fast at han først går av 20. januar, dagen Joe Biden blir USAs president. En talsperson for Helsedepartementer sier til Politico-reporter David Lim at administrasjonens ministre har blitt bedt om å levere sine oppsigelsesbrev 12. januar. Biden skal tross alt ha med sine egne ministre når han tar over Det hvite hus.

I sitt oppsigelsesbrev skryter han av vaksineprosjektet operasjon Warp Speed, men også andre ting departementet har oppnådd de siste åra.

- Dessverre truer handlingene og retorikken som fulgte etter valget, spesielt den siste uka, med å sverte dette og annen historisk arv fra denne administrasjonen, skriver han i brevet.

President Trump har hevdet at han selv er den rettmessige vinneren av valget, til tross for at det ikke er lagt fram bevis for dette. Onsdag forrige uke stormet hans tilhengere Kongressen etter at Trump selv hadde holdt en tale om nettopp dette. Han sa blant annet "slåss som helvete" og oppfordret tilhengerne til å marsjere mot The Capitol. Nå har Representantenes hus besluttet at han skal stilles for riksrett, tiltalt for å oppildne til vold.

- Angrepene på The Capitol var et overgrep mot vårt demokrati og på tradisjonen for fredelige maktoverganger. Jeg ber deg om å fortsette å fordømme enhver form for vold og kreve at ingen forsøker å forstyrre innsettelsesaktivitetene i Washington eller noen andre steder, og å fortsette å støtte den fredelige og ryddige overføringen av makt 20. januar 2021, skriver Azar.

- På grunn av pandemien, det fortsatte behovet for å levere vaksiner og medisiner til det amerikanske folket og viktigheten av å sikre en enkel maktoverføring til Biden-administrasjonen, har jeg bestemt at det er i folkets beste interesse at jeg er minister fram til slutten av (president)perioden.

Det kan se ut til at Azar har vurdert å trekke seg før 20. januar, nettopp på grunn av angrepet på Kongressen, påpeker New York Times.

Etter meldinger om at han har trukket seg, skriver Azar selv på Twitter at han fortsatt tjener det amerikanske folket, og at han mener det er hans plikt å hjelpe til med å sikre en god overgang til Bidens team.

- Jeg levert inn mitt brev sammen med alle andre poltiske utnevnte, bekrefter han.

Trump og Alex Azar avbildet 25. oktober 2018. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Skal ha blitt advart tre dager før angrepet:

Tre dager før kongressbygningen i Washington D.C. ble stormet av Trump-tilhengere, advarte en intern politirapport om et voldelig scenario hvor Kongressen kunne være målet for sinte Trump-tilhengere 6. januar.

En 12 sider lang rapport fra kongresspolitiets etterretningsenhet advarte om at tusenvis av rasende demonstranter - egget av Trump og flankert av høyreradikale og ekstreme militsgrupper - sannsynligvis ville strømme til Washington D.C., klare for kamp. Ifølge rapporten kunne The Capitol og kongressmedlemmene være målet deres, skriver Washington Post.

– Tilhengere av den sittende presidenten ser 6. januar 2021 som en siste mulighet til å endre valgresultatet, heter det i rapporten.

Senatet skulle formelt godkjenne Joe Bidens valgseier denne dagen. Seansen ble forsinket med mange timer på grunn av angrepet, men valgresultatet ble til slutt formelt godkjent av visepresident Mike Pence.

Politiet som var på stedet hadde ikke sjanse mot den store mobben. Steven Sund, sjef for Capitol-politiet, trakk seg etter kritikken som fulgte etter stormingen. Lederen for fagforeningen til Capitol-politiet, som har som oppgave å beskytte Kongressen, har uttalt at dårlig planlegging førte til at politiet ble overmannet.

Volden og kaoset som oppstod endte med at fem personer mistet livet. Representantenes hus har stemt for å stille presidenten for riksrett, tiltalt for å ha oppildnet til vold.

FBI advarte mot «krig» før angrepet

FBI advarte mot «krig» før angrepet

dagbladet

Over 250 forlagsfolk går imot at Trump får utgi bøker:

Over 250 forfattere, forleggere og andre i USAs bokverden krever i et åpent brev at ingen forlag utgir bøker av Donald Trump eller noen i hans administrasjon.

- Vi elsker alle utgivelse av bøker, men vi må være ærlige: Landet vårt er der det er på grunn av forleggernes jakt på penger og berømmelsen til noen temmelig tvilsomme folk, noe som har gitt disse folkene både respekt og penger, skriver de.

De mener at «ingen som satte barn i bur, hånet vitenskapen slik at millioner av mennesker er blitt smittet av et dødelig virus eller var med på å oppmuntre til kuppforsøket i forrige uke, bør få profittere på en god bokavtale».

I brevet viser de til den såkalte Son of Sam-loven, som skal forhindre at dømte forbrytere profitterer fra bokavtaler.

Blant underskriverne av brevet, som har «Ingen bokavtale til forrædere» som overskrift, er tidligere direktør for DC Comics, Paul Levitz, journalisten Sarah Weinman og forfatterne Celeste Ng og Barry Lyga.

(NTB)

2015: Trump avbildet med boken sin, The Art of the Deal, som ble utgitt i 1987. Foto: AP Photo/Mary Schwalm

Setter inn 25 000 soldater til innsettelsen:

Det amerikanske forsvarsdepartementet skal angivelig utstasjoneres 25 000 soldater for å bistå med sikkerheten under Joe Bidens innsettelsesseremoni den 20. januar.

Det skriver The Hill og Defense One-journalist Katie Bo Williams på Twitter.

Det er 5000 flere soldater enn antallet på 20 000 som opprinnelig ble godkjent.

SKAL BISTÅ: 25 000 soldater skal angivelig utstasjoneres under Joe Bidens innsettelsesseremoni den 20. januar. Foto: NTB / AP Photo / Susan Walsh

Mike Pence tilbyr Kamala Harris sin hjelp:

Avtroppende visepresident Mike Pence skal ha ringt påtroppende visepresident Kamala Harris for å gratulere henne og for å tilby sin hjelp i forkant av innsettelsen den 20. januar.

Det melder The New York Times.

Telefonsamtalen blir beskrevet som «hyggelig» av to tjenestemenn som er kjent med samtalen, ifølge avisa. Dette skal være første gang de har pratet siden visepresident-debatten i oktober.

Avisa skriver at dette er en indikasjon på at Pence nå fyller lederskapsrollen som skal ha blitt forlatt av avtroppende president Donald Trump.

Trump har på sin side nektet å ringe påtroppende president Joe Biden etter valgseieren.

En kilde forteller til nyhetsbyrået AP at Trump kommer til å forlate Washington D.C. tidlig morgenen 20. januar, bare timer før Joe Biden blir innsatt som president.

Han har tidligere varslet at han ikke kommer til å delta på innsettelsesseremonien til Biden, selv om avtroppende presidenter tradisjonelt deltar på seremonien.

TILBYR HJELP: Avtroppende visepresident Mike Pence skal ha ringt påtroppende visepresident Kamala Harris for å tilby sin hjelp. Foto: NTB / Joe Raedle / AFP

FBI etterforsker 37 personer etter politi-dødsfall:

FBI etterforsker 37 personer etter dødsfallet på Capitol-politimannen Brian Sicknick (42).

Han døde av skadene han pådro seg etter angrepet på Kongressen.

Det melder avisa New York Times, som er i besittelse av en kopi av rapporten.

Sicknick skal ha blitt slått med et brannslukningsapparat. Kort tid etter dødfallet ble kjent, ble det åpnet en føderal drapsetterforskning.

I går ble det kjent at en pensjonert brannmann fra Pennsylvania er pågrepet, siktet for å ha kastet et brannslukningsapparat på tre politifolk under stormingen av Kongressen.

Dette skal ikke dreie seg om politibetjenten Sicknick.

Brian (42) døde etter stormingen

Brian (42) døde etter stormingen

dagbladet

Pelosi om Auschwitz-genser: - Bølle:

Speaker Nancy Pelosi holder sin ukentlige pressekonferanse.

Pressekonferansen skjer etter en turbulent uke i amerikansk politikk.

- Akkurat nå forbereder våre rådgivere seg på rettssaken som skal gå i Senatet, sier Pelosi.

Representantenes hus vedtok å stille Trump for riksrett. Nå skal saken opp i senatet.

- Om bare fem dager blir Joe Biden og Kamala Harris innsatt som president og visepresident. Det har vært en enorm mobilisering de siste dagene. Jeg vil rette min takknemmelighet til blant annet Capitol Police, som har gjort en enorm innsats, sier Pelosi.

Hun vil nå sette ned en granskningskommisjon som skal undersøke hvordan angrepet på Kongressen.

Det er en tydelig preget Pelosi som snakker.

Hun trekker blant annet fram at en av inntrengerne hadde på seg en genser med påskriften «Camp Auschwitz» og påskriften «arbeid gir frihet».

- Det var overveldende å se denne bølla med skjorta si, og sin antisemittisme, som han skryter av, sier Pelosi.

Nancy Pelosi. Foto: Stefani Reynolds / Getty / AFP / NTB

- Sekunder avgjorde da mobben angrep:

Det var snakk om avgjørende sekunder for visepresident Mike Pence da mobben stormet Kongressen.

Det forteller kilder blant livvaktene hans i Secret Service til Washington Post.

Det tok 14 minutter fra de første meldingene om inntrengere i Kongressen kom, til Pence ble flyttet til et sikkert rom i bygningen.

Politimannen Eugene Goodman lurte mobben til å følge ham opp en trapp og inn i en gang i andre etasje utenfor Kongressens kammer. Pence ble evakuert gjennom den samme gangen, og befant seg der rundt ett minutt før Trump-mobben ankom, ifølge Washington Post.

Videoer fra stedet viser at flere av inntrengerne høylytt omtaler Pence som «forræder».

Avtroppende visepresident Mike Pence. Foto: Erin Schaff / AFP / NTB
- Sto om sekunder

- Sto om sekunder

dagbladet

Justisdepartementet: Kongress-inntrengere planla å drepe folkevalgte:

Enkelte av president Donald Trumps støttespillere planla å «fange og likvidere folkevalgte», tror det amerikanske justisdepartementet.

Det kommer fram i en siktelse tatt ut sent torsdag mot Jacob Chansley fra Arizona, som ble fotografert inne i Kongressen i bar overkropp, vikinghjelm og pelslue. Han er ventet å møte i retten fredag.

- Sterke beviser, inkludert Chansleys egne ord og handlinger ved Kongressen, støtter opp om at hensikten til opprørerne var å ta til fange og likvidere folkevalgte i den amerikanske regjeringen, heter det, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Etterforskerne mener Chansley la igjen en lapp til visepresident Mike Pence der det sto «det er kun et tidsspørsmål, rettferdigheten kommer». Han ble pågrepet fordi det er en alvorlig fluktrisiko og fordi han er en fare for samfunnet, heter det.

Minst 21 nåværende eller tidligere militær- og politifolk ble observert i eller rundt Kongressen under stormingen forrige uke. En av dem er pågrepet. I tillegg er over ti soldater og politibetjenter under etterforskning, viser en gjennomgang nyhetsbyrået AP har gjort.

I flere tilfeller så det ut til at de som stormet Kongressen, brukte samme taktikk og samme type skuddsikre vester og teknologi som politiet gjorde. (NTB)

SKAL HA PLANLAGT: Trump-støttespilleren Jacob Chansley, her fotografert med vikinghorn og pelslue, skal ha planlagt å ta folkevalgte til fange og likvidere dem, ifølge det amerikanske justisdepartementet. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars