USA-valg 2020

Brage Lie Jor

McConnell vil ikke fremskynde riksrett:

Republikanernes flertallsleder Mitch McConnell kommer ikke til å tillate fremskyndet behandling av en riksrettssak i Senatet, melder AP.

Det har onsdag blitt diskutert om det er mulig å samle Senatet til behandling av en mulig riksrett-tiltale tidligere enn neste planlagte møte 19. januar. Det vil ikke McConnell gjøre.

Journalist Seung Min Kim tvitrer at McConnells kontor har vært i kontakt med demokratenes senatsleder Chuck Schumer for å si at han ikke går med på å innkalle Senatet tidligere enn neste uke.

Tidligere onsdag sa en kilde til Reuters at Senatet vurderte å framskynde behandlingen av riksrettssaken mot president Donald Trump til fredag denne uka, om Representantenes hus vedtar å stille Trump for riksrett.

I utgangspunktet er planen at Senatet samles tirsdag i neste uke, dagen før Joe Biden innsettes som president 20. januar.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

I telefonsamtale med Putin:

Det hvite hus opplyser at president Joe Biden har hatt sin første telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin, etter at han ble tatt i ed som USAs 46. president.

Biden skal blant annet ha tatt opp bekymringer knyttet til pågripelsen av opposisjonspolitikeren Alexsej Navalnyj, samt presset Putin på Russlands spionasjevirksomhet, opplyser kilder til nyhetsbyrået AP.

Den amerikanske presidenten skal også ha fortalt at han støtter Ukraina mot det han omtaler som russisk aggresjon. Angivelig russisk innblanding i amerikanske valg ble også tatt opp, ifølge Det hvite hus.

Ifølge AP var det Russland som tok initiativ til telefonsamtalen. Biden takket ja, men skal først ha ønsket å snakke med sine europeiske allierte. AP viser her til Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

Før samtalen med Putin, skal Biden også ha snakket med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, der han understreket USAs forpliktelse til alliansen.

- Flott å snakke med presidenten og gratulere ham med innsettelsen. Dette er et nytt kapittel for den transatlantiske alliansen. Jeg ser fram til å ønske ham velkommen til Nato-toppmøte og jobbe nærmere sammen, skriver Stoltenberg på Twitter.

Biden skal ha presset Putin på påstander om at Russland har tilbudt Taliban betaling for å drepe amerikanske soldater i Afghanistan. Biden skal ha sagt at USA er villige til å forsvare seg, og at de kan iverksette ytterligere sanksjoner.

Ifølge Kreml støtter Putin en «normalisering» av forholdet mellom Russland og USA.

Biden til Putin: «Du har ingen sjel»

Biden til Putin: «Du har ingen sjel»

dagbladet

Beklager etter Capitol-angrepet:

Politisjef Yogananda D. Pittman i Capitol-politiet beklager sikkerhetsbristene under angrepet på Kongressen 6. januar. Det skriver The New York Times.

Hun bekrefter at styret i politiet takket nei til en forespørsel to dager tidligere om å utstasjonere tropper fra nasjonalgarden, og at det endte med den timelange forsinkelsen under protestene.

- Jeg beklager på det sterkeste på vegne av mitt departement, sier politisjefen.

Pittmann forklarer at politiet visste at det var sannsynlig med protester denne dagen, og at det var sannsynlig at flere hadde med seg våpen.

- Vi visste at det var voldspotensial og at Kongressen var målet. Vi var forberedt for å møte disse utfordringene, men vi gjore ikke nok, sier hun.

1200 ansatte i Capitol-politiet var på stedet da angrepet fant sted. De klarte ikke å håndtere de tusenvis av Trump-tilhengerne som møtte opp og som tok seg inn i Kongressbygningen.

Pittman var ikke fungerende politisjef da hendelsen fant sted.

KLARTE IKKE: Politiet klarte ikke å holde protestene under kontroll, da flere tok seg inn i Kongressen 6. januar. Foto: Julio Cortez / AP / NTB

Formelt valgt som utenriksminister:

Senatet i USA har bekreftet at Antony Blinken blir utenriksminister i Joe Bidens regjering.

Allerede i november kunngjorde den nyvalgte presidenten at han ønsket Blinken som utenriksminister.

Tirsdag ble Blinken innsatt av Senatet, hvor han raskt fikk de nødvendige 50 stemmene. Også sentrale medlemmer i det republikanske partiet stemte på ham.

Blinken var viseutenriksminister i Barack Obamas regjering fra januar 2015 til januar 2017. Han var presidentens nest øverste rådgiver for nasjonal sikkerhet mellom 2013 og 2015.

(NTB)

Ny uttalelse: - Fantastisk:

USAs tidligere president Donald Trump sier i en uttalelse at han støtter Sarah Sanders guvernørkandidatur i Arkansas.

Det skriver The Washington Post.

- Sarah kommer til å bli en fantastisk guvernør. Hun har min fulle og totale støtte, sier Trump i en uttalelse.

Sanders var Trumps tidligere pressesjef, og kunngjorde mandag at hun vil stille til valg som guvernør i hjemstaten sin Arkansas.

Sanders var Trumps pressesjef fram til juni 2019.

Foto: NTB

Har åpnet kontor:

USAs tidligere president Donald Trump har åpnet et kontor i Palm Beach i Florida.

Det opplyser Trump i en pressemelding.

Kontoret har fått navnet «Office of the Former President».

- Kontoret vil være ansvarlige for å håndtere Trumps kommunikasjon, offentlige uttalelser, opptredener og andre aktiviteter som skal være i USAs interesser, står det i pressemeldingen.

Ifølge pressemeldingen vil kontoret også «videreføre Trump-organisasjonens agenda gjennom påvirkning, organisering og offentlig engasjement».

- President Trump vil for alltid være en hedersmann for det amerikanske folket, heter det videre i pressemeldingen.

Åpningen av kontoret ble kjent kort tid før Representantenes hus overleverte riksrettstiltalen mot Trump til Senatet.

Palm Beach, hvor kontoret ligger, har blitt Trump og tidligere førstedame Melania Trumps permanente bosted etter at Trump gikk av som president 20. januar.

Foto: NTB

USAs høyesterett stanser søksmål mot Trump:

USAs høyesterett stanser søksmål om at Donald Trump på ulovlig vis profitterte på sin stilling som president.

Trump var anklaget i flere domstoler for å ha tatt imot betaling fra amerikanske og utenlandske tjenestemenn som bodde på hotellet hans i Washington og brukte andre tjenester eid av hans familie.

Som begrunnelse sier høyesterett at søksmålene ikke er gyldige når Trump ikke lenger er president.

Blant søksmålene mot Trump var ett fra delstaten Maryland og flere fra hoteller og restauranter i New York og Washington som opplevde at det var vanskelig å konkurrere med bedrifter som USAs president eide.

(NTB)

Foto: Reuters/NTB

- Det må skje:

USAs president Joe Biden sier i et intervju med CNN at riksrettssaken mot USAs tidligere president Donald Trump «må skje».

- Jeg tror det må skje, sier Biden til kanalen.

Biden har tidligere uttalt at han håper Senatet klarer å behandle både riksrettssaken og andre viktige saker samtidig.

Overfor kanalen erkjenner Biden at riksrettssaken kan ha en effekt på Senatets arbeid, men sier at det vil være en verre effekt hvis riksrettssaken ikke skjedde.

USAs president sier også at han tror utfallet av riksrettssaken ville ha vært annerledes om Trump hadde hatt seks måneder igjen av sin presidentperiode.

Skal Trump bli dømt, trengs to tredels flertall i Senatet. Det forutsetter at 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene. Blir han dømt får han ikke stille som presidentkandidat på nytt.

Biden tror derimot ikke at 17 republikanske senatorer kommer til å stemme for å dømme Trump.

- Senatet har endret seg siden jeg var der, men det har ikke endret seg så mye, la han til overfor kanalen.

Riksrettstiltalen mot Trump ble natt til tirsdag overlevert fra Representantenes hus til Senatet.

USAs president Joe Biden. Foto: NTB
Biden med uttalelse

Biden med uttalelse

dagbladet

Riksrettstiltalen levert:

USAs tidligere president Donald Trump er stilt for riksrett for andre gang, og i 01-tida norsk tid ble riksrettstiltalen overlevert fra Representantenes hus til Senatet.

Trump er tiltalt for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» og for å ha «undergravd og forsøkt å hindre godkjenningen av resultatet av presidentvalget».

Nå som tiltalen er levert til Senatet vil senatorer tas i ed i riksrettsdomstolen. Så vil Trump motta en rettslig innkallelse til riksrettssaken. Etter at den tidligere presidenten har mottatt den vil han ha fram til 2. februar på seg til å svare.

Innen 2. februar vil Representantenes hus også ha levert inn sin etterforskning.

Selve riksrettssaken begynner derimot ikke før i uke seks, nærmere bestemt 8. februar. Bakgrunnen for det skal være at Trump og hans advokater skal få nok tid på seg til å forberede seg.

Før riksrettsaken kan starte må Trump også ha levert sitt skriftlige materiale, og Representantenes hus må komme med eventuelle motbevis. Deretter kan rettssaken begynne.

Skal Trump bli dømt, trengs to tredels flertall i Senatet. Det forutsetter at 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene. Blir han dømt får han ikke stille som presidentkandidat på nytt.

Det er så langt uklart hvem som skal lede riksrettssaken mot Trump.

(Dagbladet/NTB)

Senatet har godkjent Janet Yellen som finansminister:

Utnevnelsen av Janet Yellen til USAs nye finansminister er godkjent i Senatet. Hun blir dermed den første kvinnen som leder det amerikanske finansdepartementet.

Yellen, som tidligere har ledet USAs sentralbank, kommer til å spille en sentral rolle i utformingen av president Joe Bidens økonomiske politikk.

Hun har allerede signalisert at USA må tenke stort om koronakrisepakker og at lave renter gjør det lurt å bruke mye penger nå.

Yellen erstatter Steven Mnuchin, som gikk av sammen med Donald Trump.

(NTB)

Foto: AFP/NTB

Dominion saksøker Trump-advokat:

Selskapet Dominion, som produserte maskinene som ble brukt til å stemme i det amerikanske presidentvalget, saksøker Donald Trumps advokat Rudy Giuliani, skriver Washington Post.

Selskapet krever 1,3 milliarder dollar av Giuliani, etter at de mener at han undergravde selskapet deres i kjølvannet av valget. Det tilsvarer litt over 11 milliarder norske kroner.

Både han og en rekke andre Trump-støttespillere hevdet at det var noe feil med maskinene, og at det bidro til at Joe Biden vant. Det er ikke funnet noen beviser for feil på maskinene.

I det 107 sider lange søksmålet siterer selskapet Giuliani på en rekke utsagn som de mener at er løgn.

Giuliani hevdet blant annet flere ganger at selskapet egentlig er styrt av Venezuela, og har endret tusenvis av Trump-stemmer til Biden-stemmer.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars