USA-valg 2020

Amanda Walnum

Ny uttalelse fra Trump:

Mens debatten om riksrett raser i Representantenes hus, har president Donald Trump sendt en uttalelse til Fox News.

- I lys av rapporter om flere demonstrasjoner oppfordrer jeg innstendig om at det må være INGEN vold, INGEN lovbrudd og INGEN vandalisme av noe slag, heter det i uttalelsen fra presidentens kontor onsdag kveld.

- Det er ikke hva jeg står for og er ikke hva Amerika står for. Jeg ber alle amerikanere om å hjelpe til med å lette på spenningen.

- President Trump ber alle amerikanere om å hjelpe ham med å sikre at det blir en ryddig og fredelig overføring (av makt) neste uke, sier en av presidentens seniorrådgivere til kanalen.

I underkant av en time etter at Fox News publiserte uttalelsen, publiserer presidentens pressesekretær, Kayleigh McEnany, uttalelsen på Twitter.

NÅ: Debatt om riksrett i gang

NÅ: Debatt om riksrett i gang

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Sanders vil bli guvernør:

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ønsker Donald Trumps tidligere pressesjef Sarah Huckabee Sanders å stille til valg som guvernør i hjemstaten sin Arkansas.

Reuters skriver at Sanders kommer til å kunngjøre dette på mandag.

Sanders var Trumps pressesjef fram til juni 2019.

- Snakket bort fra partiplaner:

Maggie Haberman, Washington-korrespondent for New York Times og analytiker for CNN, skriver på Twitter seint søndag kveld at Donald Trump skal ha luftet tanken om å starte et tredje parti med flere.

Ifølge journalisten skal han ha drømt om dette for å styrke egen posisjon foran riksrettssaken.

- Trump er snakket ut av dette, og har gjort det klart at han ikke kommer til å prøve å opprette et eget parti, skriver hun på Twitter.

Trump skal ha begynt å tro at det vil bli færre som stemmer for å felle ham i riksrettssaken enn det ville ha vært om saken ble holdt umiddelbart etter 6. januar.

Foto: NTB

Tatt med ladd pistol nær Det hvite hus:

En 37 år gammel mann skal ha blitt pågrepet nær Det hvite hus for å ha oppbevart en ladd pistol og et fullt magasin i bilen sin.

Mannen skal ha sagt at han «trengte informasjon om Det ovale kontor», ifølge Scott MacFarlane i NBC på Twitter.

Smittevernsjef om Trump: - Ikke sett noe lignende på 40 år:

USAs smittevernsjef og epidemiolog Anthony Fauci sier i et intervju med TV-kanalen MSNBC at presset fra tidligere president Donald Trump og hans administrasjon under pandemien var «ukomfortabelt».

President Joe Bidens nye smittevernsjef hevder Trump-administrasjonen prøvde å overtale han til å beskrive smittesituasjonen i landet som mye bedre enn det den egentlig var.

- Dette er min sjuende administrasjon. Det har aldri vært en slik forakt for vitenskapen. Jeg har ikke sett noe lignende på de nesten 40 åra jeg har gjort dette, sier Fauci i intervjuet med TV-kanalen.

Fauci spilte en stor rolle for Trump under starten av pandemien, men ble stadig mindre og mindre synlig etter at Trump flere ganger kritiserte og motsa ham. Trump spøkte også med å sparke ham.

Biden har på sin side gjort det klart at Fauci blir en nøkkelperson for ham i kampen mot coronaviruset.

- Dere kommer til å høre mer fra ham, har Biden uttalt.

Foto: NTB
Bidens Trump-stikk

Bidens Trump-stikk

dagbladet

Bloomberg: Samlet inn rekordsum fra anonyme donasjoner:

USAs president Joe Biden samlet inn 145 millioner dollar i «dark-money-donasjer».

Det melder avisa Bloomberg, som skriver at donasjonene er en type pengeinnsamling demokratene tidligere har kritisert.

Ifølge avisa kommer de anonyme donorer fra grupper på utsiden som støtter Biden, og er donasjoner som offentligheten ikke får vite hvor kommer fra.

145 millioner dollar er langt mer enn USAs tidligere president Donald Trump fikk i «dark-money-donasjer». Han fikk omtrent 28,4 millioner dollar.

Foto: Reuters/NTB

Siktet for draptrusler mot AOC:

Garrett Miller, som var med på angrepet på Kongressen, er siktet for dødstrusler mot Alexandria Ocasio-Cortez. Det skriver CNN lørdag kveld.

«AOC» er en demokratisk representant i Kongressen.

Miller skal ha postet dødstrusler på nett. Han er totalt siktet for fem forhold, og ble pågrepet onsdag.

Millers advokat sier til CNN at han angrer på det han har gjort.

- Han gjorde det i støtte til Donald Trump, men angrer, sier advokaten.

Foto: NTB

Biden har ringt til naboene:

Canadas statsminister og Mexicos president var de to første utenlandske lederne som USAs president Joe Biden ringte til fredag.

Samtalen med Canadas statsminister Justin Trudeau dreide seg blant annet om stans av byggingen av oljerørledningen Keystone XL fra Canada til USA. Biden skrev ut en presidentordre bare timer etter presidentinnsettelsen der han skrinla prosjektet.

Trudeau sa til Biden at han er skuffet over beslutningen, skriver statsministerens kontor i en uttalelse som ble sendt ut etterpå.

De snakket også om en rekke andre saker, som coronapandemien, miljø, økonomi og styrking av forholdet mellom de to naboene.

Etter at samtalen var over, kunngjorde Ottawa at Trudeau og Biden skal møtes ansikt til ansikt i februar.

- De to lederne er enige om å møtes i neste måned for å fremme viktig arbeid som skal fornye det dype og varige vennskapet mellom Canada og USA, het det i en uttalelse fra Trudeaus kontor.

I samtalen med Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador var temaene blant annet coronaviruset og innvandring. Etter samtalen sendte presidentkontoret i Mexico by ut en uttalelse der det het at samtalen var vennskapelig og respektfull.

(NTB)

CNN: Nasjonalgarden kan bli til mars:

Deler av Nasjonalgarden som har vært i Washington D.C. i forbindelse med innsettelsen av Joe Biden som USAs president blir trolig værende i byen til mars.

Det skriver CNN, som viser til to kilder som er kjent med saken.

Ifølge kanalen diskuteres det om man skal holde Nasjonalgarden i Washington fram til mars i påvente av riksrettssaken mot USAs tidligere president Donald Trump.

Ifølge kanalen er det frykt for ny uro i forbindelse med riksrettssaken som gjør at dette nå diskuteres.

Riksrettssaken starter 8. februar:

Riksrettssaken mot USAs tidligere president Donald Trump vil begynne i uke seks, altså fra og med 8. februar.

Det kunngjorde flertallsleder Chuck Schumer fredag, melder Washington Post og CNN.

Representantenes hus stemte tidligere i januar for å stille Trump for riksrett. Den tidligere presidenten er anklaget for å ha oppildnet til de voldelige opptøyene i Kongressen, der fem personer mistet livet.

Saken vil videre bli behandlet i Senatet, og fredag sa senatsleder Chuck Schumer til NBC at Nancy Pelosi, lederen for Representantenes hus, sender riksrettstiltalen dit førstkommende mandag.

Foto: NTB
Bidens Trump-stikk

Bidens Trump-stikk

dagbladet

Stoltenberg ringte til Lloyd Austin:

Nato-sjef Jens Stoltenberg gratulerer Lloyd Austin som USAs nye forsvarsminister. Partene ser fram til å styrke båndet mellom alliansen og USA.

- Vi hadde en flott samtale om verdiene vi deler og utfordringene vi står overfor. Jeg ser fram til å samarbeide tett med ham for å styrke båndet mellom Europa og Nord-Amerika via Nato, skrev Stoltenberg på Twitter fredag kveld.

- Kjempemessig å snakke med Jens Stoltenberg i dag, den første telefonsamtalen jeg hadde i den nye jobben, skrev Austin etterpå i en melding på Twitter.

- Jeg gjentok USAs faste forpliktelse overfor Nato-alliansen og vår verdsettelse for samarbeidet og relevansen som våre allierte tar med seg på oppdrag verden rundt, skrev Austin.

Onsdag ringte Stoltenberg for å gratulere Joe Biden med presidentinnsettelsen.

(NTB)

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars