USA-valg 2020

Amanda Walnum

Pelosis talestol er tilbake:

Nancy Pelosis talerstol er tilbake etter stormingen av Kongressen forrige uke.

- Husker du talestolen som ble båret rundt kongressbygget av en opprører (som senere ble arrestert)? Vell, den er tilbake og kommer til å bli brukt under Pelosis pressekonferanse etter Husets avstemning om riksrett, skriver NBC News produsent og reporter Frank Thorp V på Twitter.

Også The Guardian skriver at Pelosi vil benytte talestolen i dag. En ansatt i Representantenes hus ble observert mens hun rullet talestolen fram.

36 år gamle Adam Johnson, som ble avbildet idet han stjal Nancy Pelosis talerstol under stormingen av Kongressen 6. januar, ble mandag denne uka løslatt mot kausjon. Han står overfor alvorlige siktelser som følge av sin deltakelse i stormingen av Kongressen.

Studioet fortsetter under annonsen

Over 250 forlagsfolk går imot at Trump får utgi bøker:

Over 250 forfattere, forleggere og andre i USAs bokverden krever i et åpent brev at ingen forlag utgir bøker av Donald Trump eller noen i hans administrasjon.

- Vi elsker alle utgivelse av bøker, men vi må være ærlige: Landet vårt er der det er på grunn av forleggernes jakt på penger og berømmelsen til noen temmelig tvilsomme folk, noe som har gitt disse folkene både respekt og penger, skriver de.

De mener at «ingen som satte barn i bur, hånet vitenskapen slik at millioner av mennesker er blitt smittet av et dødelig virus eller var med på å oppmuntre til kuppforsøket i forrige uke, bør få profittere på en god bokavtale».

I brevet viser de til den såkalte Son of Sam-loven, som skal forhindre at dømte forbrytere profitterer fra bokavtaler.

Blant underskriverne av brevet, som har «Ingen bokavtale til forrædere» som overskrift, er tidligere direktør for DC Comics, Paul Levitz, journalisten Sarah Weinman og forfatterne Celeste Ng og Barry Lyga.

(NTB)

2015: Trump avbildet med boken sin, The Art of the Deal, som ble utgitt i 1987. Foto: AP Photo/Mary Schwalm

Setter inn 25 000 soldater til innsettelsen:

Det amerikanske forsvarsdepartementet skal angivelig utstasjoneres 25 000 soldater for å bistå med sikkerheten under Joe Bidens innsettelsesseremoni den 20. januar.

Det skriver The Hill og Defense One-journalist Katie Bo Williams på Twitter.

Det er 5000 flere soldater enn antallet på 20 000 som opprinnelig ble godkjent.

SKAL BISTÅ: 25 000 soldater skal angivelig utstasjoneres under Joe Bidens innsettelsesseremoni den 20. januar. Foto: NTB / AP Photo / Susan Walsh

Mike Pence tilbyr Kamala Harris sin hjelp:

Avtroppende visepresident Mike Pence skal ha ringt påtroppende visepresident Kamala Harris for å gratulere henne og for å tilby sin hjelp i forkant av innsettelsen den 20. januar.

Det melder The New York Times.

Telefonsamtalen blir beskrevet som «hyggelig» av to tjenestemenn som er kjent med samtalen, ifølge avisa. Dette skal være første gang de har pratet siden visepresident-debatten i oktober.

Avisa skriver at dette er en indikasjon på at Pence nå fyller lederskapsrollen som skal ha blitt forlatt av avtroppende president Donald Trump.

Trump har på sin side nektet å ringe påtroppende president Joe Biden etter valgseieren.

En kilde forteller til nyhetsbyrået AP at Trump kommer til å forlate Washington D.C. tidlig morgenen 20. januar, bare timer før Joe Biden blir innsatt som president.

Han har tidligere varslet at han ikke kommer til å delta på innsettelsesseremonien til Biden, selv om avtroppende presidenter tradisjonelt deltar på seremonien.

TILBYR HJELP: Avtroppende visepresident Mike Pence skal ha ringt påtroppende visepresident Kamala Harris for å tilby sin hjelp. Foto: NTB / Joe Raedle / AFP

FBI etterforsker 37 personer etter politi-dødsfall:

FBI etterforsker 37 personer etter dødsfallet på Capitol-politimannen Brian Sicknick (42).

Han døde av skadene han pådro seg etter angrepet på Kongressen.

Det melder avisa New York Times, som er i besittelse av en kopi av rapporten.

Sicknick skal ha blitt slått med et brannslukningsapparat. Kort tid etter dødfallet ble kjent, ble det åpnet en føderal drapsetterforskning.

I går ble det kjent at en pensjonert brannmann fra Pennsylvania er pågrepet, siktet for å ha kastet et brannslukningsapparat på tre politifolk under stormingen av Kongressen.

Dette skal ikke dreie seg om politibetjenten Sicknick.

Brian (42) døde etter stormingen

Brian (42) døde etter stormingen

dagbladet

Pelosi om Auschwitz-genser: - Bølle:

Speaker Nancy Pelosi holder sin ukentlige pressekonferanse.

Pressekonferansen skjer etter en turbulent uke i amerikansk politikk.

- Akkurat nå forbereder våre rådgivere seg på rettssaken som skal gå i Senatet, sier Pelosi.

Representantenes hus vedtok å stille Trump for riksrett. Nå skal saken opp i senatet.

- Om bare fem dager blir Joe Biden og Kamala Harris innsatt som president og visepresident. Det har vært en enorm mobilisering de siste dagene. Jeg vil rette min takknemmelighet til blant annet Capitol Police, som har gjort en enorm innsats, sier Pelosi.

Hun vil nå sette ned en granskningskommisjon som skal undersøke hvordan angrepet på Kongressen.

Det er en tydelig preget Pelosi som snakker.

Hun trekker blant annet fram at en av inntrengerne hadde på seg en genser med påskriften «Camp Auschwitz» og påskriften «arbeid gir frihet».

- Det var overveldende å se denne bølla med skjorta si, og sin antisemittisme, som han skryter av, sier Pelosi.

Nancy Pelosi. Foto: Stefani Reynolds / Getty / AFP / NTB

- Sekunder avgjorde da mobben angrep:

Det var snakk om avgjørende sekunder for visepresident Mike Pence da mobben stormet Kongressen.

Det forteller kilder blant livvaktene hans i Secret Service til Washington Post.

Det tok 14 minutter fra de første meldingene om inntrengere i Kongressen kom, til Pence ble flyttet til et sikkert rom i bygningen.

Politimannen Eugene Goodman lurte mobben til å følge ham opp en trapp og inn i en gang i andre etasje utenfor Kongressens kammer. Pence ble evakuert gjennom den samme gangen, og befant seg der rundt ett minutt før Trump-mobben ankom, ifølge Washington Post.

Videoer fra stedet viser at flere av inntrengerne høylytt omtaler Pence som «forræder».

Avtroppende visepresident Mike Pence. Foto: Erin Schaff / AFP / NTB
- Sto om sekunder

- Sto om sekunder

dagbladet

Justisdepartementet: Kongress-inntrengere planla å drepe folkevalgte:

Enkelte av president Donald Trumps støttespillere planla å «fange og likvidere folkevalgte», tror det amerikanske justisdepartementet.

Det kommer fram i en siktelse tatt ut sent torsdag mot Jacob Chansley fra Arizona, som ble fotografert inne i Kongressen i bar overkropp, vikinghjelm og pelslue. Han er ventet å møte i retten fredag.

- Sterke beviser, inkludert Chansleys egne ord og handlinger ved Kongressen, støtter opp om at hensikten til opprørerne var å ta til fange og likvidere folkevalgte i den amerikanske regjeringen, heter det, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Etterforskerne mener Chansley la igjen en lapp til visepresident Mike Pence der det sto «det er kun et tidsspørsmål, rettferdigheten kommer». Han ble pågrepet fordi det er en alvorlig fluktrisiko og fordi han er en fare for samfunnet, heter det.

Minst 21 nåværende eller tidligere militær- og politifolk ble observert i eller rundt Kongressen under stormingen forrige uke. En av dem er pågrepet. I tillegg er over ti soldater og politibetjenter under etterforskning, viser en gjennomgang nyhetsbyrået AP har gjort.

I flere tilfeller så det ut til at de som stormet Kongressen, brukte samme taktikk og samme type skuddsikre vester og teknologi som politiet gjorde. (NTB)

SKAL HA PLANLAGT: Trump-støttespilleren Jacob Chansley, her fotografert med vikinghorn og pelslue, skal ha planlagt å ta folkevalgte til fange og likvidere dem, ifølge det amerikanske justisdepartementet. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Politico: Bidens team utsatte planlagt øvelse:

Påtroppende president Joe Bidens overgangsteam har utsatt en planlagt øvelse før innsettelsesseremonien 20. januar som følge av sikkerhetsbekymringer.

Det opplyser kilder til Politico.

Øvelsen skulle ha vært gjennomført i Washington D.C. på søndag, ifølge kildene. Øvelsen skal nå være flyttet til mandag.

Bidens team skal også ha kansellert en planlagt tur fra Wilmington til Washington førstkommende mandag som følge av sikkerhetsbekymringer.

Bidens overgangsteam har nektet å kommentere saken overfor Politico.

Foto: AFP/NTB

Forbyr våpen i bagasjen før Bidens blir tatt i ed:

Flere amerikanske flyselskap skjerper sikkerheten før neste ukes seremoni i Washington der Joe Biden tas i ed som USAs nye president.

Passasjerer som skal reise til Washington-området får ikke lenger sjekke inn våpen i bagasjen.

Delta Air Lines var først ut med kunngjøringen torsdag, og like etter innførte United, Alaska og American Airlines samme forbud. Det trer i kraft lørdag og varer fram til 23. januar.

Tiltaket kommer som følge av at en mobb av Trump-tilhengere stormet Kongressen 6. januar og politisk motiverte konfrontasjoner blant passasjerer på enkelte flyginger.

Flyselskapet American forbyr i tillegg alkoholservering på ruter til og fra Washington-området.

(NTB)

Etterforskere vil intervjue Trump Jr.:

Justisministeren i Washington D.C. vil intervjue Donald Trump Jr. i forbindelse med etterforskningen av eventuelt misbruk av innsettelsesfond, ifølge CNN.

Intervjuforespørselen kommer etter at nye bevis angivelig skal ha kommet fram i løpet av etterforskningen.

Det var i januar at statsadvokaten i Washington DC, Karl Racine, saksøkte president Donald Trumps innvielseskomité, Trump-organisasjonen og Trump International Hotel i Washington.

Racine så på utgiftene til Trumps innvielseskomité, og spesifikt på komiteens bruk av penger på Trumps hotell i Washington DC under innvielsen av presidenten i 2017, ifølge CNN.

Statsadvokaten beskylder Trumps innvielseskomité for å «kaste bort» rundt en million dollar på arrangementer på Trump-hotellet knyttet til Trumps-innvielse i 2017.

Racine hevder at innvielseskomiteen var klar over at de betalte langt over markedsprisene for bruk av hotellet, og at det «aldri ble vurdert rimeligere alternativer». Statsadvokaten hevder at dette ble gjort på en måte som beriket Trump-familien, ifølge mediene.

Ivanka Trump ble avhørt under ed i over fem timer i desember.

Foto: NTB / Reuters / Joshua Roberts

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars