USA-valg 2020

Brage Lie Jor

McConnell har ikke bestemt seg:

Senatets republikanske leder Mitch McConnell sier at han ikke har bestemt seg for hva han vil stemme i en riksrettssak mot Donald Trump.

Det er i et brev til sine republikanske kolleger onsdag kveld at McConnell ikke utelukker at han vil stemme for å kjenne Trump skyldig.

Representantenes hus ventes å tiltale Trump for å oppildne til opprør. Saken blir deretter oversendt Senatet, som fungerer som domstol i riksrettssaker.

Skal Trump bli dømt og avsatt, trengs to tredels flertall i Senatet.

Det forutsetter at 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene, noe som ikke er ventet om ikke McConnell selv gjør det.

– Selv om pressen har vært full av spekulasjoner, har jeg ennå ikke tatt en endelig beslutning om hvordan jeg vil stemme, og jeg har til hensikt å lytte til de juridiske argumentene når de legges fram i Senatet, skriver McConnell.

Tidligere onsdag opplyste McConnells talsmann at han ikke vil fremskynde behandlingen av en riksrettssak i Senatet, som først trer sammen 19. januar.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

NÅ: Fauci om coronasituasjonen:

Epidemiolog Anthony Fauci holder pressekonferanse om coronasituasjonen i USA.

- Jeg er her for å representre vitenskapsfolk, helsevesenet og alle helsearbeidere, som det siste året har kjempet heroisk mot covid-19, sier han via videolink fra et i kontor.

- For et år siden bekreftet vi det første tilfellet av SARS-CoV-2 i Washington. I dag har vi mer enn 90 millioner tilfeller i verden. Et knusende tall, som fortsetter å vokse, sier han.

Fauci hyller Verdens helseorganisasjon for rollen de har spilt i dn globale responsen mot pandemien.

Følg pressekonferansen direkte på Dagbladet TV.

Bloomberg: Secret Service pågrep tre personer:

Secret Service pågrep bare tre personer på dagen av innsettelsen av Joe Biden som USAs 46. president, melder Bloomberg-reporter Emma Kinery på Twitter.
To av dem ble pågrepet for uregistrert besittelse av ammunisjon, mens den siste ble pågrepet med en luftpistol, ifølge reporteren.

Hva deres hensikter var, eller hva slags ammunisjon det er snakk om, er foreløpig ikke kjent.

Takker Trump for straffereduksjon:

Rapperen Kodak Black, som fikk redusert straffen sin av Donald Trump i dag, takker nå Trump for straffereduksjonen.

- Jeg vil takke president Donald Trump for hans forpliktelse overfor reformer i justisvesenet, og for å ha forkortet straffen min. Jeg vil takke alle for støtten og kjærligheten, skriver rapperen på Twitter.

Black, hvis navn egentlig er Bill Kapri, blir ikke fullt benådet, men får straffen sin omgjort av den tidligere presidenten. Rapperen ble dømt til 46 måneders fengsel for å ha gitt en falsk uttalelse på et føderalt dokument, og har sonet nesten halve straffen.

Ble benådet av Trump

Ble benådet av Trump

dagbladet

Signerer 17 presidentordrer:

Joe Biden er i gang som president. Noe av det aller første han gjør, er å signere hele 17 presidentordrer.

- Det er like greit å starte i dag. Vi har en lang vei å gå, sier Joe Biden.

Dette betyr blant annet at Biden signerer Parisavtalen, som Donald Trump trakk USA ut av. Avtalen forplikter verdens land til å bidra i kampen mot klimaendringene. Han skal også beordre byggingen av den mye omtalte grensemuren mot Mexico, stanset.

Han kommer også til å melde USA tilbake inn i Verdens helseorganisasjon (WHO), som også Trump meldte USA ut av.

Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Biden om Trumps brev: - Veldig sjenerøst :

USAs president Joe Biden sier at avtroppende president Donald Trump etterlot «et veldig sjenerøst brev» til ham.

Det sa Biden under et pressemøte på Det ovale kontor onsdag kveld.

- Fordi det er privat vil jeg ikke prate om det før jeg prater med ham. Men det var sjenerøst, sier Biden om Trump-brevet.

Tidligere i dag ble det kjent at Donald Trump hadde etterlatt et brev i Det ovale kontor. Det er tradisjon at den avtroppende presidenten skriver et brev til den påtroppende presidenten med råd og lykkeønskninger.

Innholdet i brevet er foreløpig ikke kjent.

Ifølge CNN har også Melania Trump lagt igjen et brev til den nye førstedamen Jill Biden.

Foto: AFP/NTB
USA-valg 2020 - Trump skrev brev til Biden

USA-valg 2020 - Trump skrev brev til Biden

dagbladet

Demokratene har kontroll over Senatet:

Visepresident Kamala Harris' første handling som visepresident var å ta i ed de to vinnerne av senatsvalget i Georgia, samt hennes egen erstatter i California.

Georgias Jon Ossoff og Ralph Warnock og Californias Alex Padilla er alle tre demokrater, hvilket betyr at partiet nå har kontroll i Senatet.

Demokratene og Republikanerne har 50 senatorer hver. Harris er som visepresident også senatets president, og avgjør ved stemmelikhet. Demokratene har også flertallet i Representantenes hus.

Alle de tre nye senatorene skriver historie. Ossoff og Warnock er henholdsvis den første jøden og den første afroamerikaneren som representerer Georgia, mens Padilla er den første latinamerikaneren som representerer California.

(NTB)

Foto: Reuters/NTB

Kontroversielt Trump-valg sparket:

Sommeren 2020 godkjente Senatet daværende president Donald Trumps valg til å lede Voice of America og andre internasjonale kringkastere som er finansiert av myndighetene.

Michael Pack fikk lederjobben i U.S Agency for Global Media, et uavhengig føderalt byrå som ifølge sin nettside "har ansvar for media som gir upartiske nyheter og informasjon i land der pressen er begrenset". Her finner man Voice of America og andre kringkastere.

Biden-administrasjonen har bedt Trumps valg til jobben om å trekke seg. Ifølge NBC News sier Pack at hans oppsigelse var gyldig fra klokka 14 lokal tid, to timer etter Biden ble USAs 46. president.

Dette kommer etter en urolig tid for Pack, preget av beskyldninger om at han undergravde redaksjonenes uavhengighet. Han har blitt kritisert for en rekke beslutninger som kritikere mener var gjort for å gjøre kringkasterne om til talerør for Trump-administrasjonen, skriver NBC News.

Ifølge et nylig varsel skal Pack angivelig ha brukt to millioner dollar av skattebetalernes penger til etterforskninger av ansatte han ønsket å fjerne.

Stjal showet - fikk gave av Oprah:

Amanda Gorman (22) stjal showet under innsettelsesseremonien til Joe Biden onsdag kveld.

Hun hylles for å ha lest opp diktet «The Hill We Climb» under innsettelsen, og følgertallene hennes på Twitter har de siste timene eksplodert.

22-åringen har også fått oppmerksomhet for antrekket sitt. I kledd en gul kåpe fra den italienske designeren Miuccia Prada og et rødt Prada-pannebånd skilte Gorman seg fra de andre oppmøtte.

I et intervju med Vouge avslører Gorman at kåpa var et hint til USAs førstedame Jill Biden, som ba 22-åringen prate på innvielsen, og som har rost Gorman for å bruke gult ved en tidligere anledning, ifølge
CNN.

Heller ikke smykkene Gorman hadde på seg var tilfeldige. Smykkene var gaver fra uavhengige designere. Noen av smykkene har 22-åringen fått fra talkshow-dronninga Oprah Winfrey, som er fan av Gorman.

Winfrey ga 22-åringen en ring i form av en burfugl fra merket Rare Origin, og et par gull-øredobber fra den greske designeren Nikos Koulis som Gorman hadde på seg under innsettelsen, ifølge CNN.

STJAL SHOWET: Amanda Gorman (22) stjal showet med sin diktoplesning. Foto: AP/NTB

- Trump viderefører grep:

Donald Trump har utvidet sikkerhetsbeskyttelsen til flere av sine familiemedlemmer.

Det melder den amerikanske storavisa Washington Post, som viser til tre personer som skal være kjent med grepet.

I dagene før Trump forlot Det hvite hus skal han ha bestemt at 13 medlemmer av familien hans skal få Secret service-beskyttelse også de neste seks månedene.

Ifølge føderal lov har Trump og kona Melania Trump rett på beskyttelse livet ut. Deres 14 år gamle sønn Baron William Trump har rett på beskyttelse til han fyller 16 år.

Tidligere visepresident Mike Pence og kona Karen Pence vil fortsette å motta sikkerhetsbeskyttelse de neste seks månedene.

Det hadde imidlertid ikke resten av hans familie, og Trump skal derfor ha endret dette.

Ifølge Washington Post vil Trumps datter Ivanka Trump, hennes ektemann Jared Kushner, og ders tre barn få utvidet sikkerhetsbeskyttelsen sin med seks måneder. Det samme gjelder for sønnen Donald Trump Jr. og hans fire barn, samt sønnen Eric Trump og hans kone Lara. I tillegg til Trumps datter Tiffany Trump.

Avisa skriver at en president kan bestille hemmelig sikkerhetsbeskyttelse til den dem vil, men at det er svært uvanlig at en president gir døgnbemannet sikkerhet til et så stort antall familiemedlemmer, og at så mange av dem er voksne mennesker.

En tidligere talsperson for Trump-administrasjonen nektet å kommentere saken overfor avisa. En talsperson for Secret Service ville heller ikke kommentere saken, og sa at de ikke svarte på hvem som får hemmelig beskyttelse. En talsperson for Department of Homeland Security svarte heller ikke på henvendelsen til storavisa.

Her er ekteparet Ivanka Trump og Jared Kushner i november. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

«Hemmelig» beskjed fra Biden og Harris:

Joe Biden og Kamala Harris ble i kveld tatt i ed og er nå henholdsvis USAs 46. president og 49. visepresident. På Det hvite hus' fornyede nettside kan man finne en «hemmelig» beskjed fra administrasjonen, skriver Reuters.

Gjemt i nettsidens HTML-kode finner man denne beskjeden:

!-- Hvis du leser dette, vi trenger din hjelp «building back better».

Vedlagt er en lenke til U.S. Digital Service sin søknadsside, en teknologienhet i Det hvite hus. USDS, grunnlagt av president Barack Obama i 2014, jobber for å levere bedre tjenester til det amerikanske folket gjennom teknologi og design.

Foto: Skjermdump

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars