USA-valg 2020

Amanda Walnum

10 republikanere stemte for riksrett:

Etter en lang og opphetet debatt i Representantenes hus var det klart for avstemning. Rett før klokka 22.30 norsk tid ble det klart at Huset bikket 218 stemmer for riksrett, som er flertallet de trenger for å stille president Donald Trump for riksrett.

Avstemningen i Representantenes hus endte med 232 for riksrett og 197 mot, erklærer Nancy Pelosi.

10 republikanere blant de 232 representantene som stemte for å stille president Trump for riksrett.

Flere republikanere sa i debatten at de holder Trump ansvarlig for hendelsene i forrige uke da tusener av Trump-tilhengere stormet Kongressen, men at det likevel er å gå for langt å stille ham for riksrett.

Blant republikanerne som stemte for riksrettstiltalen, var tidligere visepresident Dick Cheneys datter Liz Cheney fra Wyoming, som er tredje høyest rangerte i repubikanerenes parlamentsgruppe. Også Adam Kinzinger og John Katko stemte for.

(Dagbladet/NTB)

Disse stemte for riksrett

Disse stemte for riksrett

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Riksrettssaken starter 8. februar:

Riksrettssaken mot USAs tidligere president Donald Trump vil begynne i uke seks, altså fra og med 8. februar.

Det kunngjorde flertallsleder Chuck Schumer fredag, melder Washington Post og CNN.

Representantenes hus stemte tidligere i januar for å stille Trump for riksrett. Den tidligere presidenten er anklaget for å ha oppildnet til de voldelige opptøyene i Kongressen, der fem personer mistet livet.

Saken vil videre bli behandlet i Senatet, og fredag sa senatsleder Chuck Schumer til NBC at Nancy Pelosi, lederen for Representantenes hus, sender riksrettstiltalen dit førstkommende mandag.

Foto: NTB
Bidens Trump-stikk

Bidens Trump-stikk

dagbladet

Stoltenberg ringte til Lloyd Austin:

Nato-sjef Jens Stoltenberg gratulerer Lloyd Austin som USAs nye forsvarsminister. Partene ser fram til å styrke båndet mellom alliansen og USA.

- Vi hadde en flott samtale om verdiene vi deler og utfordringene vi står overfor. Jeg ser fram til å samarbeide tett med ham for å styrke båndet mellom Europa og Nord-Amerika via Nato, skrev Stoltenberg på Twitter fredag kveld.

- Kjempemessig å snakke med Jens Stoltenberg i dag, den første telefonsamtalen jeg hadde i den nye jobben, skrev Austin etterpå i en melding på Twitter.

- Jeg gjentok USAs faste forpliktelse overfor Nato-alliansen og vår verdsettelse for samarbeidet og relevansen som våre allierte tar med seg på oppdrag verden rundt, skrev Austin.

Onsdag ringte Stoltenberg for å gratulere Joe Biden med presidentinnsettelsen.

(NTB)

Austin godkjent som forsvarsminister:

Lloyd Austin er godkjent som USAs nye forsvarsminister. Det gjør ham til den første svarte forsvarsministeren i USAs historie.

Austin har en 41 år lang militærkarriere bak seg, og han har blant annet vært øverstkommanderende for den amerikanske sentralkommandoen, skriver NTB.

Foto: AP/NTB

Stenger falsk konto etter Trump-trussel:

Reuters skriver fredag ettermiddag at Irans øverste leder Ali Khamenei er utestengt fra Twitter etter det som skal ha framstått som trusler mot USAs tidligere president Donald Trump.

Seinere korrigerer Reuters til at det skal deie seg om en falsk konto.

Det skal ha blitt postet et bilde av en golfer, som lignet den tidligere presidenten, som et mål for en drone. Samtidig skal han ha kommet med en lovnad om å hevne drapet på den iranske generalen Qasem Solemani, skriver Reuters.

Khamenei har flere ganger slengt med leppa mot Trump, blant annet i forbindelse med valget.

En talsmann for Twitter opplyser ifølge NTB at Khameneis konto er stengt for godt, både for brudd på selskapets forbud mot oppfordring til voldelig atferd og for brudd på reglene mot «manipulering og spam».

Skjermdump

NBC: Pelosi sender riksrettstiltalen mandag:

Det melder NBC.

Det var i forrige uke Representantenes hus stemte for å stille USAs tidligere president Donald Trump for riksrett. Trump er anklaget for å ha oppildnet til de voldelige opptøyene i Kongressen, der fem personer mistet livet.

Saken skal så behandles videre i Senatet. Nå sier altså senatsleder Chuck Schumer til NBC altså at Nancy Pelosi, lederen for Representantenes hus, sender riksrettstiltalen dit mandag.

Det vil gjøre at saken kommer i gang relativt raskt.

Trump er den første amerikanske president som blir stilt for riksrett to ganger. Han blir den første som stilles for riksrett etter at han har forlatt Det hvite hus.

Foto: Reuters/NTB

Mistenkt for å ha stjålet Pelosis PC - løslatt:

En 22 år gammel kvinne, som ble pågrepet etter angrepet på kongressen i Washington, USA, mistenkt for å ha bidratt til å stjele Nancy Pelosis laptop, er nå løslatt. Det skriver The Guardian.

Kvinnen, Riley June Williams, deltok i kongresstormingen 6. januar og stjal datamaskinen til speaker Nancy Pelosi. Hun ble siden etterlyst av amerikanske føderale myndigheter.

Kvinnen skal ha ønsket å selge Pelosis datamaskin, som er en av USAs mektigste politikere, til russisk etterretning, het det i et rettsdokument fra søndag kveld.

Myndighetene ble kontaktet av en ekskjæreste til kvinnen, som kjente henne igjen i TV-bilder fra stormingen, før hun ble pågrepet.

Han skal også ha sett at hun stjal den bærbare datamaskinen, og hadde sagt til ham at hun ønsket å selge datamaskinen til en venn i Russland. Derfra kunne datamaskinen gis til SVR, den sivile russiske etterretningstjenesten.

22-åringen ble løslatt med reisebegrensninger. Ifølge Washington Post var en av betingelsene for løslatelsene at hun reiser hjem til leiligheten hun deler med sin mor i Harrisburg i Pennsylvania.

Hun skal møte opp i retten igjen mandag der saken mot henne fortsetter. Hun er ikke tidligere straffedømt.

LØSLATT: Riley June Williams, siktet for å ha deltatt i kongress-stormingen, ble løslatt torsdag. Foto: Reuters

Biden beholder FBI-sjefen:

USAs president Joe Biden beholder Chris Wray som FBI-sjef, opplyser Det hvite hus. Wray ble utnevnt av Bidens forgjenger Donald Trump.

- President Biden har til hensikt å beholde FBI-sjef Wray og har tillit til jobben som Wray gjør, uttaler Det hvite hus' pressetalskvinne Jen Psaki.

FBI-sjefer velges for ti år av gangen. Et unntak var da Trump sparket James Comey i 2017. Comey var FBI-sjef i fire år.

Wray ble utnevnt i 2017 og har fortsatt seks år igjen av perioden.

Den demokratiske kongressrepresentanten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus, er glad for at Biden beholder Wray.

- Christopher Wray ble FBI-sjef på et tidspunkt med store omveltninger i FBI og landet, og han har tjenestegjort med stor profesjonalitet og integritet, sier Schiff.

(NTB)

Vil utsette riksrettssaken:

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, vil utsette riksrettssaken mot Donald Trump. Det skriver Washington Post torsdag kveld.

Grunnen er at han skal ønske å gi Trumps forsvarsteam bedre tid til å forberede seg. Også Politico skriver dette.

Trump er anklaget for å ha oppildnet til voldelig opprør 6. januar.

Lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sa imidlertid tidligere torsdag at hun ville ha saken gjennomført så fort som mulig.

Foto: NTB

Møter pressen:

Joe Bidens pressesekretær Jen Psaki møter pressen torsdag kveld. Der møter epidemiolog Anthony Fauci, en av Joe Bidens nærmeste rådgivere i kampen mot coronaviruset.

- Vi er fortsatt i en alvorlig situasjon. Det er fortsatt høyt smittetrøkk, sier Fauci.

Han sier at det er tegn til at smittekurven flater ut, men ber likevel folk være forsiktige.

- Jeg sto her for mindre enn ett år siden og snakket om økningen i smittetilfeller, da New York var episenteret. Jeg må bare forberede dere på at det vil gå opp og ned, sier Fauci.

Han snakker videre om mutantene, som også er kjent her i Norge. Fauci sier at den britiske varianten blant annet er oppdaget i 20 stater.

- Virus muterer hele tida. Noen ganger endrer de seg på en måte som endrer viruset. Det vi har erfart, er at den britiske varianten kan være så mye som dobbelt så smittsom som den opprinnelige, sier Fauci.

Han nevner også den sørafrikanske og brasilianske varianten. Fauci sier de følger nøye med.

Fauci forventer at store deler av vaksineringen er gjort innen vi er halvveis inne i 2021, og forventer at man kan leve tilnærmet normalt mot høsten.

Dagbladet følger saken.

Foto: NTB

- Tragisk feilslått:

USAs president Joe Biden møter pressen torsdag kveld for å orientere om coronasituasjonen. Biden skulle etter planen møte klokka 20.00. Først 50 minutter seinere dukker han opp.

Biden har varslet en større offensiv for å bekjempe coronaviruset.

Epidemiolog Anthony Fauci er også til stede. Han er utnevnt som Bidens øverste medisinske rådgiver i sistnevntes nye administrasjon. Biden presenterer alle i helseteamet aller først.

400 000 amerikanere har dødd med eller av coronaviruset.

- Det siste året, har vi ikke kunnet stole på regjeringen til å håndtere dette ordentlig. Det har vært tragisk feilslått, sier Biden.

Biden svartmaler også utrullingen av vaksinene i USA.

- Jeg skjønner frustrasjonen dere føler. Jeg forstår hvorfor mange føler at de er overlatt til seg selv, uten en nasjonal plan, sier Biden.

Han er imidlertid klar på at viruset skal overvinnes. Hjelpen er på vei, sier Biden. Han kommer i dag med en nasjonal strategi for å håndtere viruset.

- Denne er basert på forskning. Dette er basert på sannhet, ikke fornektelse, sier Biden.

Han sier at vaksiner nå blant annet skal bli tilgjengelig for flere. Han vil også legge en plan for at man kan nå behovene med tanke på kapasitet. Han kommer også til å sette nasjonalgarden inn på stedene det trengs hjelp til å håndtere viruset.

- Vi må ta grep for å stanse spredningen. Jeg kommer med en 100-dagers utfordring, der amerikanere skal bruke munnbind i 100 dager, sier Biden.

Han innfører også karantenetid og et krav om at alle reisende til USA skal testes.

Han sier at målet også er å bekjempe konspirasjoner og feilinformasjon om viruset og vaksinen.

Dagbladet følger saken.

Foto: AP/NTB

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars