USA-valg 2020

Amanda Walnum

McConnell: Ingen riksrett før Biden blir president:

Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, har gitt ut en uttalelse etter avstemningen i Representantenes hus. Huset stemte for å stille president Donald Trump for riksrett, og dermed sendes saken nå til Senatet.

Han bekrefter at prosessen i Senatet vil begynne ved deres første vanlige møte. Tidligere onsdag opplyste McConnells talsmann at han ikke vil fremskynde behandlingen av en riksrettssak i Senatet, som først trer sammen 19. januar.

- Med tanke på reglene og prosedyrene er det ingen sjanse for at en rettferdig eller seriøs behandling av saken kan konkludere før Joe Bidens innsettelse neste uke. Senatet har hatt tre riksrettssaker mot presidenter: De har vart i henholdsvis 83, 37 og 21 dager, sier McConnell i uttalelsen.

Senatets ledende demokrat, Chuck Schumer, sier at prosessen kan starte umiddelbart, med godkjennelse fra senatets majoritetsleder om å samle senatet for et krisemøte, eller etter 19. januar. Det skriver The Guardian.

- Uansett vil det være en riksrettssak i USA, lover han.

- Til tross for Trumps innsats og voldelige opprørere, er ikke Amerika et diktatur. Vi har vært og vil alltid være et demokrati som respekterer loven, sier Schumer videre.

I forkant har McConnell sagt at han ikke har bestemt seg for hva han vil stemme i en riksrettssak mot Donald Trump. Les mer her:

USA-valg 2020 - McConnell har ikke bestemt seg

USA-valg 2020 - McConnell har ikke bestemt seg

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Bloomberg: Samlet inn rekordsum fra anonyme donasjoner:

USAs president Joe Biden samlet inn 145 millioner dollar i «dark-money-donasjer».

Det melder avisa Bloomberg, som skriver at donasjonene er en type pengeinnsamling demokratene tidligere har kritisert.

Ifølge avisa kommer de anonyme donorer fra grupper på utsiden som støtter Biden, og er donasjoner som offentligheten ikke får vite hvor kommer fra.

145 millioner dollar er langt mer enn USAs tidligere president Donald Trump fikk i «dark-money-donasjer». Han fikk omtrent 28,4 millioner dollar.

Foto: Reuters/NTB

Siktet for draptrusler mot AOC:

Garrett Miller, som var med på angrepet på Kongressen, er siktet for dødstrusler mot Alexandria Ocasio-Cortez. Det skriver CNN lørdag kveld.

«AOC» er en demokratisk representant i Kongressen.

Miller skal ha postet dødstrusler på nett. Han er totalt siktet for fem forhold, og ble pågrepet onsdag.

Millers advokat sier til CNN at han angrer på det han har gjort.

- Han gjorde det i støtte til Donald Trump, men angrer, sier advokaten.

Foto: NTB

Biden har ringt til naboene:

Canadas statsminister og Mexicos president var de to første utenlandske lederne som USAs president Joe Biden ringte til fredag.

Samtalen med Canadas statsminister Justin Trudeau dreide seg blant annet om stans av byggingen av oljerørledningen Keystone XL fra Canada til USA. Biden skrev ut en presidentordre bare timer etter presidentinnsettelsen der han skrinla prosjektet.

Trudeau sa til Biden at han er skuffet over beslutningen, skriver statsministerens kontor i en uttalelse som ble sendt ut etterpå.

De snakket også om en rekke andre saker, som coronapandemien, miljø, økonomi og styrking av forholdet mellom de to naboene.

Etter at samtalen var over, kunngjorde Ottawa at Trudeau og Biden skal møtes ansikt til ansikt i februar.

- De to lederne er enige om å møtes i neste måned for å fremme viktig arbeid som skal fornye det dype og varige vennskapet mellom Canada og USA, het det i en uttalelse fra Trudeaus kontor.

I samtalen med Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador var temaene blant annet coronaviruset og innvandring. Etter samtalen sendte presidentkontoret i Mexico by ut en uttalelse der det het at samtalen var vennskapelig og respektfull.

(NTB)

CNN: Nasjonalgarden kan bli til mars:

Deler av Nasjonalgarden som har vært i Washington D.C. i forbindelse med innsettelsen av Joe Biden som USAs president blir trolig værende i byen til mars.

Det skriver CNN, som viser til to kilder som er kjent med saken.

Ifølge kanalen diskuteres det om man skal holde Nasjonalgarden i Washington fram til mars i påvente av riksrettssaken mot USAs tidligere president Donald Trump.

Ifølge kanalen er det frykt for ny uro i forbindelse med riksrettssaken som gjør at dette nå diskuteres.

Riksrettssaken starter 8. februar:

Riksrettssaken mot USAs tidligere president Donald Trump vil begynne i uke seks, altså fra og med 8. februar.

Det kunngjorde flertallsleder Chuck Schumer fredag, melder Washington Post og CNN.

Representantenes hus stemte tidligere i januar for å stille Trump for riksrett. Den tidligere presidenten er anklaget for å ha oppildnet til de voldelige opptøyene i Kongressen, der fem personer mistet livet.

Saken vil videre bli behandlet i Senatet, og fredag sa senatsleder Chuck Schumer til NBC at Nancy Pelosi, lederen for Representantenes hus, sender riksrettstiltalen dit førstkommende mandag.

Foto: NTB
Bidens Trump-stikk

Bidens Trump-stikk

dagbladet

Stoltenberg ringte til Lloyd Austin:

Nato-sjef Jens Stoltenberg gratulerer Lloyd Austin som USAs nye forsvarsminister. Partene ser fram til å styrke båndet mellom alliansen og USA.

- Vi hadde en flott samtale om verdiene vi deler og utfordringene vi står overfor. Jeg ser fram til å samarbeide tett med ham for å styrke båndet mellom Europa og Nord-Amerika via Nato, skrev Stoltenberg på Twitter fredag kveld.

- Kjempemessig å snakke med Jens Stoltenberg i dag, den første telefonsamtalen jeg hadde i den nye jobben, skrev Austin etterpå i en melding på Twitter.

- Jeg gjentok USAs faste forpliktelse overfor Nato-alliansen og vår verdsettelse for samarbeidet og relevansen som våre allierte tar med seg på oppdrag verden rundt, skrev Austin.

Onsdag ringte Stoltenberg for å gratulere Joe Biden med presidentinnsettelsen.

(NTB)

Austin godkjent som forsvarsminister:

Lloyd Austin er godkjent som USAs nye forsvarsminister. Det gjør ham til den første svarte forsvarsministeren i USAs historie.

Austin har en 41 år lang militærkarriere bak seg, og han har blant annet vært øverstkommanderende for den amerikanske sentralkommandoen, skriver NTB.

Foto: AP/NTB

Stenger falsk konto etter Trump-trussel:

Reuters skriver fredag ettermiddag at Irans øverste leder Ali Khamenei er utestengt fra Twitter etter det som skal ha framstått som trusler mot USAs tidligere president Donald Trump.

Seinere korrigerer Reuters til at det skal deie seg om en falsk konto.

Det skal ha blitt postet et bilde av en golfer, som lignet den tidligere presidenten, som et mål for en drone. Samtidig skal han ha kommet med en lovnad om å hevne drapet på den iranske generalen Qasem Solemani, skriver Reuters.

Khamenei har flere ganger slengt med leppa mot Trump, blant annet i forbindelse med valget.

En talsmann for Twitter opplyser ifølge NTB at Khameneis konto er stengt for godt, både for brudd på selskapets forbud mot oppfordring til voldelig atferd og for brudd på reglene mot «manipulering og spam».

Skjermdump

NBC: Pelosi sender riksrettstiltalen mandag:

Det melder NBC.

Det var i forrige uke Representantenes hus stemte for å stille USAs tidligere president Donald Trump for riksrett. Trump er anklaget for å ha oppildnet til de voldelige opptøyene i Kongressen, der fem personer mistet livet.

Saken skal så behandles videre i Senatet. Nå sier altså senatsleder Chuck Schumer til NBC altså at Nancy Pelosi, lederen for Representantenes hus, sender riksrettstiltalen dit mandag.

Det vil gjøre at saken kommer i gang relativt raskt.

Trump er den første amerikanske president som blir stilt for riksrett to ganger. Han blir den første som stilles for riksrett etter at han har forlatt Det hvite hus.

Foto: Reuters/NTB

Mistenkt for å ha stjålet Pelosis PC - løslatt:

En 22 år gammel kvinne, som ble pågrepet etter angrepet på kongressen i Washington, USA, mistenkt for å ha bidratt til å stjele Nancy Pelosis laptop, er nå løslatt. Det skriver The Guardian.

Kvinnen, Riley June Williams, deltok i kongresstormingen 6. januar og stjal datamaskinen til speaker Nancy Pelosi. Hun ble siden etterlyst av amerikanske føderale myndigheter.

Kvinnen skal ha ønsket å selge Pelosis datamaskin, som er en av USAs mektigste politikere, til russisk etterretning, het det i et rettsdokument fra søndag kveld.

Myndighetene ble kontaktet av en ekskjæreste til kvinnen, som kjente henne igjen i TV-bilder fra stormingen, før hun ble pågrepet.

Han skal også ha sett at hun stjal den bærbare datamaskinen, og hadde sagt til ham at hun ønsket å selge datamaskinen til en venn i Russland. Derfra kunne datamaskinen gis til SVR, den sivile russiske etterretningstjenesten.

22-åringen ble løslatt med reisebegrensninger. Ifølge Washington Post var en av betingelsene for løslatelsene at hun reiser hjem til leiligheten hun deler med sin mor i Harrisburg i Pennsylvania.

Hun skal møte opp i retten igjen mandag der saken mot henne fortsetter. Hun er ikke tidligere straffedømt.

LØSLATT: Riley June Williams, siktet for å ha deltatt i kongress-stormingen, ble løslatt torsdag. Foto: Reuters

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars