USA-valg 2020

Amanda Walnum

Videouttalelse fra Trump:

Det hvite hus' Twitter-konto har nettopp publisert en videoutalelse fra Trump.

Den er fem minutter lang.

- Mine medamerikanere. Jeg vil snakke med dere om de foruroligende hendelsene forrige uke. Som jeg har sagt, stormingen av The Capitol -hjertet av vår republikk - forårsaket sinne and forferdet millioner av amerikanere på tvers av det politiske spekteret. Jeg vil være veldig tydelig. Jeg fordømmer volden vi så forrige uke. Vold og vandalisme har ingen plass i vårt land og vår bevegelse.

Les mer her:

Videouttalelse fra Trump

Videouttalelse fra Trump

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Vil utsette riksrettssaken:

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, vil utsette riksrettssaken mot Donald Trump. Det skriver Washington Post torsdag kveld.

Grunnen er at han skal ønske å gi Trumps forsvarsteam bedre tid til å forberede seg. Også Politico skriver dette.

Trump er anklaget for å ha oppildnet til voldelig opprør 6. januar.

Lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sa imidlertid tidligere torsdag at hun ville ha saken gjennomført så fort som mulig.

Foto: NTB

Møter pressen:

Joe Bidens pressesekretær Jen Psaki møter pressen torsdag kveld. Der møter epidemiolog Anthony Fauci, en av Joe Bidens nærmeste rådgivere i kampen mot coronaviruset.

- Vi er fortsatt i en alvorlig situasjon. Det er fortsatt høyt smittetrøkk, sier Fauci.

Han sier at det er tegn til at smittekurven flater ut, men ber likevel folk være forsiktige.

- Jeg sto her for mindre enn ett år siden og snakket om økningen i smittetilfeller, da New York var episenteret. Jeg må bare forberede dere på at det vil gå opp og ned, sier Fauci.

Han snakker videre om mutantene, som også er kjent her i Norge. Fauci sier at den britiske varianten blant annet er oppdaget i 20 stater.

- Virus muterer hele tida. Noen ganger endrer de seg på en måte som endrer viruset. Det vi har erfart, er at den britiske varianten kan være så mye som dobbelt så smittsom som den opprinnelige, sier Fauci.

Han nevner også den sørafrikanske og brasilianske varianten. Fauci sier de følger nøye med.

Fauci forventer at store deler av vaksineringen er gjort innen vi er halvveis inne i 2021, og forventer at man kan leve tilnærmet normalt mot høsten.

Dagbladet følger saken.

Foto: NTB

- Tragisk feilslått:

USAs president Joe Biden møter pressen torsdag kveld for å orientere om coronasituasjonen. Biden skulle etter planen møte klokka 20.00. Først 50 minutter seinere dukker han opp.

Biden har varslet en større offensiv for å bekjempe coronaviruset.

Epidemiolog Anthony Fauci er også til stede. Han er utnevnt som Bidens øverste medisinske rådgiver i sistnevntes nye administrasjon. Biden presenterer alle i helseteamet aller først.

400 000 amerikanere har dødd med eller av coronaviruset.

- Det siste året, har vi ikke kunnet stole på regjeringen til å håndtere dette ordentlig. Det har vært tragisk feilslått, sier Biden.

Biden svartmaler også utrullingen av vaksinene i USA.

- Jeg skjønner frustrasjonen dere føler. Jeg forstår hvorfor mange føler at de er overlatt til seg selv, uten en nasjonal plan, sier Biden.

Han er imidlertid klar på at viruset skal overvinnes. Hjelpen er på vei, sier Biden. Han kommer i dag med en nasjonal strategi for å håndtere viruset.

- Denne er basert på forskning. Dette er basert på sannhet, ikke fornektelse, sier Biden.

Han sier at vaksiner nå blant annet skal bli tilgjengelig for flere. Han vil også legge en plan for at man kan nå behovene med tanke på kapasitet. Han kommer også til å sette nasjonalgarden inn på stedene det trengs hjelp til å håndtere viruset.

- Vi må ta grep for å stanse spredningen. Jeg kommer med en 100-dagers utfordring, der amerikanere skal bruke munnbind i 100 dager, sier Biden.

Han innfører også karantenetid og et krav om at alle reisende til USA skal testes.

Han sier at målet også er å bekjempe konspirasjoner og feilinformasjon om viruset og vaksinen.

Dagbladet følger saken.

Foto: AP/NTB

Washington Post: Biden vil forlenge atomavtale med Russland:

President Joe Biden vil forlenge atomnedrustningsavtalen med Russland med fem år, sier to høytstående kilder til Washington Post.

Den såkalte Ny Start-avtalen er den siste store atomnedrustningsavtalen mellom USA og Russland. Den trådte i kraft i 2011 og utløper 5. februar.

Få timer etter at Biden var tatt i ed som president onsdag, tilbød Russland seg «betingelsesløst» å forlenge avtalen med fem år.

To høytstående kilder i Biden-administrasjonen sier til Washington Post at Biden også ønsker å forlenge avtalen med fem år.

(NTB)

Foto: Reuters/NTB

- Trump oppfordret til lovløshet:

Lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, møter pressen torsdag ettermiddag. Det er første gang etter at hennes partifelle Joe Biden ble innsatt som president onsdag.

- For en annerledes dag. Var ikke det en vakker innsettelse? Temaet "et forent USA" var så perfekt, etter mitt synspunkt, sier Pelosi.

Hun nevner også det etter hvert mye omtalte diktet framført av Amanda Gormand, som hun mener representerer alt som bør jobbes med framover.

- Med Biden/Harris-administrasjonen på plass og et demokratisk flertall i Senatet, kan vi prøve å komme oss etter pandemien og begynne arbeidet for å bli sterkere.

- Vi vet i dag at Trump-administrasjonen ikke hadde noen som helst plan for distribuering av vaksinen. Det er forferdelig og lite effektiv håndtering. Vi vet at de ikke en gang hadde en plan. Vi ser nå at Biden umiddelbart har lagt en plan for å knekke viruset, sier Pelosi.

Pelosi forteller videre hva som skal skje i Kongressen torsdag. Hun sier at hun også nettopp var i et møte for Kongress-ansatte etter angrepet 6. januar.

- Jeg er mest bekymret for skaden de gjorde på de ansatte og kollegaene våre her i USAs kongressbygninger. Det er skade som må gjøres noe med. Vi kom rett tilbake samme kveld og utførte jobben vår, sier Pelosi.

- Mange følte seg truet på livet, og det var stor usikkerhet. Dette er noe alle i landet bør vurdere - hvordan de opplevde det. Om et par dager skal vi snakke om når Senatet er klare for riksrettssak mot han som da var president, og hans rolle i angrepet på Capitol Hill, sier Pelosi.

Hun kan ikke si nøyaktig når saken blir tatt opp, men at Senatet er klare for å motta saken.

- Han oppildnet dem, han sendte dem til Capitol, han oppfordret til lovløshet, og viste veien til Capitol, der opptøyene skjedde.

- Vi er klare. Det vil skje snart, og det må gjøres, sier Pelosi.

Dagbladet følger saken.

Foto: NTB

Utlover kjempebeløp:

FBI utlover et beløp på inntill 640 000 for den som kan komme med tips som leder til pågripelsen av en person mistenkt for å ha plassert rørbomber i Washington D.C. under angrepet på Capitol Hill.

Under stormingen av Kongressen ble én politimann og én inntrenger drept. Ytterligere tre demonstranter døde av andre årsaker.

En mann som ble pågrepet, hadde med seg rifle med kikkertsikte og rundt tusen patroner. En annen ble pågrepet med elleve bensinbomber og fire håndvåpen i bilen. Totalt er flere enn 100 personer pågrepet i forbindelse med opptøyene.

Denne mannen er avbildet på overvåkningsvideoer, mistenkt altså for å ha plassert en rørbombe i Washington D.C.

Starter første arbeidsdag:

Joe Biden starter nå sin første fulle arbeidsdag som USAs 46. president. CNN har publisert hans kalender for i dag.

Han går nå i full gang med å få oversikt over coronasituasjonen, som har tatt 400 000 menneskeliv i USA.

Dette gjør han nå:

Etter at Donald Trump ankom luksuseiendommen Mar-a-Lago i Florida onsdag - kort tid før innsettelsen av Joe Biden som USAs 46. president - har det vært usedvanlig stille fra ham.

Den tidligere presidenten er utestengt fra Twitter, og det er uklart om han fulgte seremonien fra TV-stua.

På sin første dag som avgått president, skal han delta på en lunsj, skriver Politico.

Det er Trump-familien, økonomiske støttespillere og venner som arrangerer lunsjen for ham på Mar-a-Lago.

Da han ankom Florida, og ble kjørt i kortesje til eiendommen, ble han møtt av hundrevis av Trump-supportere. Han vinket og viste «tommel opp» til dem fra bilen.

I sin siste tale, på militærflyplassen Joint Base Andrews, sa Trump «at han kommer tilbake i en eller annen form».

I FLORIDA: Her er Donald Trump på vei fra flyplassen til luksuseiendommen. Foto: Lynne Sladky / AFP / NTB
USA-valg 2020 - Med stikk mot Biden

USA-valg 2020 - Med stikk mot Biden

dagbladet

Jill Biden: - Starten på et lysende nytt kapittel:

Jill Biden har holdt sin tale som førstedame, på Twitter-kontoen FLOTUS:
- Dette er starten på et lysende nytt kapittel for landet vårt. det er ei tid for oss alle til å samles som ett USA, med én regjering, som tjener oss alle, sier Biden.

69-åringen framholder at hun så denne optimismen i gårsdagens innsettelsesseremoni for ektemannen Joe.

- Det var en kulminasjon av samarbeidet mellom tusenvis av mennesker for å skape noe storartet - spesielt i dette enestående vanskelige året, sier hun.

Biden trekker også fram at hun er en «National Guard mom» - ettersom den nå avdøde stesønnen Beau Biden tjenestegjorde i Nasjonalgarden (det amerikanske heimevernet) - og takker alle som sikret at innsettelsesseremonien var «en refleksjon av vår nasjons stolthet og potensial».

Den nye FLOTUS (First Lady of The United States) uttrykker også takknemlighet overfor innbyggerne i Washington, D.C., «som fikk oss til å føle oss så velkomne».

- Takk for alt dere har gjort for å gjøre innsettelsen så spesiell for Joe og meg - men først og fremst for deres medamerikanere, sier Jill Biden.

Les diktet «alle» snakker om:

Onsdag ble Joe Biden innsatt som president i USA, og Kamala Harris som den første kvinnelige visepresident i landet.

22 år gamle Amanda Gorman stjal imidlertid showet, som den yngste personen til å framføre dikt under en presidentinnsettelsen i USA.

Gorman ble superstjerne over natta, og diktet - og framførelsen - hylles blant annet av Hillary Clinton.

- Hun lovet meg å stille som president i 2036, og jeg klarer nesten ikke vente, skriver Clinton om Gorman.

Også Oprah Winfrey tok seg tid til å hylle den unge poeten.

- Jeg har aldri vært stoltere av å se en ny, ung kvinne hevde seg. Bravo, bravo, skrev TV-stjernen på Twitter.

Her er hele diktet, som har titelen «The Hill We Climb»:

«When day comes we ask ourselves,
where can we find light in this never-ending shade?
The loss we carry,
a sea we must wade
We've braved the belly of the beast
We've learned that quiet isn't always peace
And the norms and notions
of what just is
Isn't always just-ice
And yet the dawn is ours
before we knew it
Somehow we do it
Somehow we've weathered and witnessed
a nation that isn't broken
but simply unfinished
We the successors of a country and a time
Where a skinny Black girl
descended from slaves and raised by a single mother
can dream of becoming president
only to find herself reciting for one
And yes we are far from polished
far from pristine
but that doesn't mean we are
striving to form a union that is perfect
We are striving to forge a union with purpose
To compose a country committed to all cultures, colors, characters and
conditions of man
And so we lift our gazes not to what stands between us
but what stands before us
We close the divide because we know, to put our future first,
we must first put our differences aside
We lay down our arms
so we can reach out our arms
to one another
We seek harm to none and harmony for all
Let the globe, if nothing else, say this is true:
That even as we grieved, we grew
That even as we hurt, we hoped
That even as we tired, we tried
That we'll forever be tied together, victorious
Not because we will never again know defeat
but because we will never again sow division
Scripture tells us to envision
that everyone shall sit under their own vine and fig tree
And no one shall make them afraid
If we're to live up to our own time
Then victory won't lie in the blade
But in all the bridges we've made
That is the promise to glade
The hill we climb
If only we dare
It's because being American is more than a pride we inherit,
it's the past we step into
and how we repair it
We've seen a force that would shatter our nation
rather than share it
Would destroy our country if it meant delaying democracy
And this effort very nearly succeeded
But while democracy can be periodically delayed
it can never be permanently defeated
In this truth
in this faith we trust
For while we have our eyes on the future
history has its eyes on us
This is the era of just redemption
We feared at its inception
We did not feel prepared to be the heirs
of such a terrifying hour
but within it we found the power
to author a new chapter
To offer hope and laughter to ourselves
So while once we asked,
how could we possibly prevail over catastrophe?
Now we assert
How could catastrophe possibly prevail over us?
We will not march back to what was
but move to what shall be
A country that is bruised but whole,
benevolent but bold,
fierce and free
We will not be turned around
or interrupted by intimidation
because we know our inaction and inertia
will be the inheritance of the next generation
Our blunders become their burdens
But one thing is certain:
If we merge mercy with might,
and might with right,
then love becomes our legacy
and change our children's birthright
So let us leave behind a country
better than the one we were left with
Every breath from my bronze-pounded chest,
we will raise this wounded world into a wondrous one
We will rise from the gold-limbed hills of the west,
we will rise from the windswept northeast
where our forefathers first realized revolution
We will rise from the lake-rimmed cities of the midwestern states,
we will rise from the sunbaked south
We will rebuild, reconcile and recover
and every known nook of our nation and
every corner called our country,
our people diverse and beautiful will emerge,
battered and beautiful
When day comes we step out of the shade,
aflame and unafraid
The new dawn blooms as we free it
For there is always light,
if only we're brave enough to see it
If only we're brave enough to be it»

Dette er Amanda Gorman

Dette er Amanda Gorman

dagbladet

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars