USA-valg 2020

Ingunn Dorholt

Fire har testet positivt etter stormingen av Kongressen:

Et fjerde medlem av Representantenes hus har testet positivt for coronaviruset etter stormingen av Kongressen forrige uke, skriver The Guardian.

Det skal dreie seg om demokraten Adriano Espaillat fra New York, som søkte dekning under opptøyene sammen med flere av sine kollegaer.

Det bekrefter han selv på Twitter.

Han skriver også at han mottok den andre dosen av coronavaksinen forrige uke, men den rakk altså ikke å gi effekt før han ble smittet av viruset.

Fra før har Bonnie Watson Coleman, Pramila Jayapal og Brad Schneider testet positivt for viruset etter opptøyene.

Demokraten Adriano Espaillat har testet positivt for coronaviruset etter at han søkte tilflukt under opptøyene i Kongressen. Foto: Ron Adar / Shutterstock / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Biden beholder FBI-sjefen:

USAs president Joe Biden beholder Chris Wray som FBI-sjef, opplyser Det hvite hus. Wray ble utnevnt av Bidens forgjenger Donald Trump.

- President Biden har til hensikt å beholde FBI-sjef Wray og har tillit til jobben som Wray gjør, uttaler Det hvite hus' pressetalskvinne Jen Psaki.

FBI-sjefer velges for ti år av gangen. Et unntak var da Trump sparket James Comey i 2017. Comey var FBI-sjef i fire år.

Wray ble utnevnt i 2017 og har fortsatt seks år igjen av perioden.

Den demokratiske kongressrepresentanten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus, er glad for at Biden beholder Wray.

- Christopher Wray ble FBI-sjef på et tidspunkt med store omveltninger i FBI og landet, og han har tjenestegjort med stor profesjonalitet og integritet, sier Schiff.

(NTB)

Vil utsette riksrettssaken:

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, vil utsette riksrettssaken mot Donald Trump. Det skriver Washington Post torsdag kveld.

Grunnen er at han skal ønske å gi Trumps forsvarsteam bedre tid til å forberede seg. Også Politico skriver dette.

Trump er anklaget for å ha oppildnet til voldelig opprør 6. januar.

Lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sa imidlertid tidligere torsdag at hun ville ha saken gjennomført så fort som mulig.

Foto: NTB

Møter pressen:

Joe Bidens pressesekretær Jen Psaki møter pressen torsdag kveld. Der møter epidemiolog Anthony Fauci, en av Joe Bidens nærmeste rådgivere i kampen mot coronaviruset.

- Vi er fortsatt i en alvorlig situasjon. Det er fortsatt høyt smittetrøkk, sier Fauci.

Han sier at det er tegn til at smittekurven flater ut, men ber likevel folk være forsiktige.

- Jeg sto her for mindre enn ett år siden og snakket om økningen i smittetilfeller, da New York var episenteret. Jeg må bare forberede dere på at det vil gå opp og ned, sier Fauci.

Han snakker videre om mutantene, som også er kjent her i Norge. Fauci sier at den britiske varianten blant annet er oppdaget i 20 stater.

- Virus muterer hele tida. Noen ganger endrer de seg på en måte som endrer viruset. Det vi har erfart, er at den britiske varianten kan være så mye som dobbelt så smittsom som den opprinnelige, sier Fauci.

Han nevner også den sørafrikanske og brasilianske varianten. Fauci sier de følger nøye med.

Fauci forventer at store deler av vaksineringen er gjort innen vi er halvveis inne i 2021, og forventer at man kan leve tilnærmet normalt mot høsten.

Dagbladet følger saken.

Foto: NTB

- Tragisk feilslått:

USAs president Joe Biden møter pressen torsdag kveld for å orientere om coronasituasjonen. Biden skulle etter planen møte klokka 20.00. Først 50 minutter seinere dukker han opp.

Biden har varslet en større offensiv for å bekjempe coronaviruset.

Epidemiolog Anthony Fauci er også til stede. Han er utnevnt som Bidens øverste medisinske rådgiver i sistnevntes nye administrasjon. Biden presenterer alle i helseteamet aller først.

400 000 amerikanere har dødd med eller av coronaviruset.

- Det siste året, har vi ikke kunnet stole på regjeringen til å håndtere dette ordentlig. Det har vært tragisk feilslått, sier Biden.

Biden svartmaler også utrullingen av vaksinene i USA.

- Jeg skjønner frustrasjonen dere føler. Jeg forstår hvorfor mange føler at de er overlatt til seg selv, uten en nasjonal plan, sier Biden.

Han er imidlertid klar på at viruset skal overvinnes. Hjelpen er på vei, sier Biden. Han kommer i dag med en nasjonal strategi for å håndtere viruset.

- Denne er basert på forskning. Dette er basert på sannhet, ikke fornektelse, sier Biden.

Han sier at vaksiner nå blant annet skal bli tilgjengelig for flere. Han vil også legge en plan for at man kan nå behovene med tanke på kapasitet. Han kommer også til å sette nasjonalgarden inn på stedene det trengs hjelp til å håndtere viruset.

- Vi må ta grep for å stanse spredningen. Jeg kommer med en 100-dagers utfordring, der amerikanere skal bruke munnbind i 100 dager, sier Biden.

Han innfører også karantenetid og et krav om at alle reisende til USA skal testes.

Han sier at målet også er å bekjempe konspirasjoner og feilinformasjon om viruset og vaksinen.

Dagbladet følger saken.

Foto: AP/NTB

Washington Post: Biden vil forlenge atomavtale med Russland:

President Joe Biden vil forlenge atomnedrustningsavtalen med Russland med fem år, sier to høytstående kilder til Washington Post.

Den såkalte Ny Start-avtalen er den siste store atomnedrustningsavtalen mellom USA og Russland. Den trådte i kraft i 2011 og utløper 5. februar.

Få timer etter at Biden var tatt i ed som president onsdag, tilbød Russland seg «betingelsesløst» å forlenge avtalen med fem år.

To høytstående kilder i Biden-administrasjonen sier til Washington Post at Biden også ønsker å forlenge avtalen med fem år.

(NTB)

Foto: Reuters/NTB

- Trump oppfordret til lovløshet:

Lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, møter pressen torsdag ettermiddag. Det er første gang etter at hennes partifelle Joe Biden ble innsatt som president onsdag.

- For en annerledes dag. Var ikke det en vakker innsettelse? Temaet "et forent USA" var så perfekt, etter mitt synspunkt, sier Pelosi.

Hun nevner også det etter hvert mye omtalte diktet framført av Amanda Gormand, som hun mener representerer alt som bør jobbes med framover.

- Med Biden/Harris-administrasjonen på plass og et demokratisk flertall i Senatet, kan vi prøve å komme oss etter pandemien og begynne arbeidet for å bli sterkere.

- Vi vet i dag at Trump-administrasjonen ikke hadde noen som helst plan for distribuering av vaksinen. Det er forferdelig og lite effektiv håndtering. Vi vet at de ikke en gang hadde en plan. Vi ser nå at Biden umiddelbart har lagt en plan for å knekke viruset, sier Pelosi.

Pelosi forteller videre hva som skal skje i Kongressen torsdag. Hun sier at hun også nettopp var i et møte for Kongress-ansatte etter angrepet 6. januar.

- Jeg er mest bekymret for skaden de gjorde på de ansatte og kollegaene våre her i USAs kongressbygninger. Det er skade som må gjøres noe med. Vi kom rett tilbake samme kveld og utførte jobben vår, sier Pelosi.

- Mange følte seg truet på livet, og det var stor usikkerhet. Dette er noe alle i landet bør vurdere - hvordan de opplevde det. Om et par dager skal vi snakke om når Senatet er klare for riksrettssak mot han som da var president, og hans rolle i angrepet på Capitol Hill, sier Pelosi.

Hun kan ikke si nøyaktig når saken blir tatt opp, men at Senatet er klare for å motta saken.

- Han oppildnet dem, han sendte dem til Capitol, han oppfordret til lovløshet, og viste veien til Capitol, der opptøyene skjedde.

- Vi er klare. Det vil skje snart, og det må gjøres, sier Pelosi.

Dagbladet følger saken.

Foto: NTB

Utlover kjempebeløp:

FBI utlover et beløp på inntill 640 000 for den som kan komme med tips som leder til pågripelsen av en person mistenkt for å ha plassert rørbomber i Washington D.C. under angrepet på Capitol Hill.

Under stormingen av Kongressen ble én politimann og én inntrenger drept. Ytterligere tre demonstranter døde av andre årsaker.

En mann som ble pågrepet, hadde med seg rifle med kikkertsikte og rundt tusen patroner. En annen ble pågrepet med elleve bensinbomber og fire håndvåpen i bilen. Totalt er flere enn 100 personer pågrepet i forbindelse med opptøyene.

Denne mannen er avbildet på overvåkningsvideoer, mistenkt altså for å ha plassert en rørbombe i Washington D.C.

Starter første arbeidsdag:

Joe Biden starter nå sin første fulle arbeidsdag som USAs 46. president. CNN har publisert hans kalender for i dag.

Han går nå i full gang med å få oversikt over coronasituasjonen, som har tatt 400 000 menneskeliv i USA.

Dette gjør han nå:

Etter at Donald Trump ankom luksuseiendommen Mar-a-Lago i Florida onsdag - kort tid før innsettelsen av Joe Biden som USAs 46. president - har det vært usedvanlig stille fra ham.

Den tidligere presidenten er utestengt fra Twitter, og det er uklart om han fulgte seremonien fra TV-stua.

På sin første dag som avgått president, skal han delta på en lunsj, skriver Politico.

Det er Trump-familien, økonomiske støttespillere og venner som arrangerer lunsjen for ham på Mar-a-Lago.

Da han ankom Florida, og ble kjørt i kortesje til eiendommen, ble han møtt av hundrevis av Trump-supportere. Han vinket og viste «tommel opp» til dem fra bilen.

I sin siste tale, på militærflyplassen Joint Base Andrews, sa Trump «at han kommer tilbake i en eller annen form».

I FLORIDA: Her er Donald Trump på vei fra flyplassen til luksuseiendommen. Foto: Lynne Sladky / AFP / NTB
USA-valg 2020 - Med stikk mot Biden

USA-valg 2020 - Med stikk mot Biden

dagbladet

Jill Biden: - Starten på et lysende nytt kapittel:

Jill Biden har holdt sin tale som førstedame, på Twitter-kontoen FLOTUS:
- Dette er starten på et lysende nytt kapittel for landet vårt. det er ei tid for oss alle til å samles som ett USA, med én regjering, som tjener oss alle, sier Biden.

69-åringen framholder at hun så denne optimismen i gårsdagens innsettelsesseremoni for ektemannen Joe.

- Det var en kulminasjon av samarbeidet mellom tusenvis av mennesker for å skape noe storartet - spesielt i dette enestående vanskelige året, sier hun.

Biden trekker også fram at hun er en «National Guard mom» - ettersom den nå avdøde stesønnen Beau Biden tjenestegjorde i Nasjonalgarden (det amerikanske heimevernet) - og takker alle som sikret at innsettelsesseremonien var «en refleksjon av vår nasjons stolthet og potensial».

Den nye FLOTUS (First Lady of The United States) uttrykker også takknemlighet overfor innbyggerne i Washington, D.C., «som fikk oss til å føle oss så velkomne».

- Takk for alt dere har gjort for å gjøre innsettelsen så spesiell for Joe og meg - men først og fremst for deres medamerikanere, sier Jill Biden.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars