USA-valg 2020

Ingunn Dorholt

Fire har testet positivt etter stormingen av Kongressen:

Et fjerde medlem av Representantenes hus har testet positivt for coronaviruset etter stormingen av Kongressen forrige uke, skriver The Guardian.

Det skal dreie seg om demokraten Adriano Espaillat fra New York, som søkte dekning under opptøyene sammen med flere av sine kollegaer.

Det bekrefter han selv på Twitter.

Han skriver også at han mottok den andre dosen av coronavaksinen forrige uke, men den rakk altså ikke å gi effekt før han ble smittet av viruset.

Fra før har Bonnie Watson Coleman, Pramila Jayapal og Brad Schneider testet positivt for viruset etter opptøyene.

Demokraten Adriano Espaillat har testet positivt for coronaviruset etter at han søkte tilflukt under opptøyene i Kongressen. Foto: Ron Adar / Shutterstock / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Trumps farvel-tale: - Bare begynnelsen:

Det hvite hus slapp tirsdag kveld deler av Donald Trumps avskjedstale. Kort tid seinere ble hele talen tilgjengelig. Talen er på snaue 20 minutter.

- Vi begynte et oppdrag for å gjøre USA stort igjen for alle amerikanere. Jeg står foran dere, oppriktig stolt over det vi har fått til. Vi har gjort det vi kom for å gjøre, og enda mer, innleder Trump.

Han takker både familien og visepresident Mike Pence, og flere i administrasjonen.

Trump sier blant annet at USA er "forferdet" av angrepet på Kongressen 6. januar, en hendelse han selv er anklaget for å ha oppildnet til.

- Politisk vold er et angrep på alt vi verdsetter som amerikanere. Det skal aldri tolereres. Nå mer enn noensinne må vi stå sammen i våre felles verdier, og jobbe mot vår felles skjebne.

Tidligere tirsdag kom et utdrag, der Trump sier følgende til sine tilhengere:

- Nå som jeg forbereder meg på å gi makta til en ny administrasjon onsdag, vil jeg at dere skal vite at bevegelsen vi har startet så vidt er begynnelsen. Vi har skapt den største politiske bevegelsen noensinne, mener Trump.

Han fortsetter å snakke om coronaviruset, som han omtaler som "the china virus". Han skryter uhemmet av USAs utvikling av Pfizer-vaksinen mot coronaviruset.

- Det er et mirakel. En anne regjering ville brukt 3, 4, 5, kanskje ti år på å utvikle en vaksine. Vi klarte det på ni måneder, sier Trump.

Oppdateres

Foto: NTB

Pence dropper Trump-avskjed:

USAs visepresident Mike Pence er ikke ventet å delta i Donald Trumps avskjedsseremoni onsdag. Det skriver CNN. Seinere tirsdag bekrefter Pence selv at han deltar i Bidens innsettelse via sin timeplan for onsdag.

CNNs kilder opplyser at det vil være vanskelig å få til en reise til militærbasen for Trump-avskjeden og så rekke innsettelsen.

Trumps seremoni ved Andrews militærbase i Maryland skal starte klokka 14.00 norsk tid onsdag. Han skal ha invitert flere fra administrasjonen og andre støttespillere.

Forholdet mellom Pence og Trump skal ha vært noenlunde kjølig etter stormingen av Kongressen 6. januar. Dette er omtalt i flere amerikanske aviser.

Trump blir den første presidenten på minst ett århundre som ikke deltar i den kommende presidentens innsettelse.

Foto: NTB

Tårevåt avskjed:

Joe Biden tar tirsdag kveld farvel med hjembyen i delstaten Delaware i USA. Onsdag tas han i ed som USAs nye president.

Det tok Biden kort tid fra han entret scenen, til tårene rant. 78-åringen understreker hvor mye byen har betydd for ham og familien.

- Dere, jeg... Dette er emosjonelt, sier Biden.

- Dere har vært med meg gjennom både gode og dårlige stunder. Jeg vil takke dere alle på vegne av familien min hvor mye dere betyr for oss, sier Biden.

Foto: NTB

McConnell ut mot Trump:

Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell beskylder avtroppende president Donald Trump for å ha framprovosert Trump-tilhengerne som stormet Kongressen 6. januar, ifølge The Washington Post.

Det sier han idet nasjonalforsamlingen er samlet for høringer om flere av Joe Bidens nominerte til ministerposisjoner.

- Mobben ble fôret med løgner, sier McConnell og fortsetter:

- De ble provosert av presidenten og andre mektige mennesker, og de forsøkte å bruke frykt og vold for å stanse en bestemt prosess i den første statsmakt som de ikke satte pris på. Men vi fortsatte. Vi sto sammen, og sa at en rasende mobb ikke ville få vetomakt i vårt land, ikke engang den ene kvelden, sier McConnell.

Det er første gang McConnell direkte peker på Donald Trump som medansvarlig for stormingen av Kongressen 6. januar.

Han sier også at Biden går inn i Det hvite hus uten «et mandat for omfattende ideologiske endringer», og kalte ham «en presidentkandidat som har sagt at han skal representere alle».

Som leder for Republikanerne i Senatet kan McConnell være med og bestemme utfallet av riksrettssaken mot Trump. Han sa imidlertid onsdag at han fortsatt ikke hadde bestemt seg for om han kommer til å stemme for å dømme Trump.

Foto: AP Photo/Susan Walsh

Anklager Kina for å begå folkemord:

USAs utenriksdepartement anklager Kinas regjering for å begå folkemord og forbrytelser mot menneskerettighetene i Xinjiang-provinsen.

- Jeg tror dette er et pågående folkemord, og jeg tror vi ser et systematisk forsøk på ødelegge uigurene som den kinesiske ettpartistaten står bak, sier utenriksminister Mike Pompeo i en uttalelse, ifølge New York Times.

Uttalelsen er den skarpeste fra offisielt amerikansk hold så langt, og følger en lignende uttalelse fra påtroppende president Joe Biden under valgkampen i 2020.

Flere vestlige land og menneskerettighetsorganisasjoner har anklaget Kina for å ha internert minst 1 million uigurer og andre muslimer i store leirer i omskoleringsleirer i Xinjiang-regionen.

Kinesiske myndigheter har hele tiden avvist anklagene. (NTB)

Foto: Andrew Harnik/REUTERS

To fra Nasjonalgarden knyttet til militsgruppe:

To soldater i den amerikanske nasjonalgarden er blitt fjernet fra oppdraget med å sikre innsettelsen av Joe Biden som USAs president den 20. januar.

Bakgrunnen er at de to har koblinger til høyreekstreme militsgrupper, sier to anonyme kilder i det amerikanske forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået AP.

Nasjonalgarden selv ønsket ikke å kommentere saken og henviste til Secret Service, som har det overordnede ansvaret for sikkerheten rundt presidentinnsettelsen.

Det har tidligere blitt bestemt at det skal foretas en ekstra bakgrunnssjekk av Nasjonalgarde-medlemmene som skal holde vakt når Biden innsettes, «for å sikre at de utkommanderte medlemmene ikke sympatiserer med hjemlige terrorister».

Det kom fram av utskriften av en samtale mellom demokratrepresentanten Jason Crow og McCarthy, som er publisert av førstnevnte på Twitter og omtalt på sida Military.com.

«McCarthy ga uttrykk for at forsvarsdepartementet er klar over en mulig trussel fra potensielle terrorister i dagene før og på innsettelsesdagen, og jobber med lokale og føderale politistyrker for å koordinere sikkerhetstiltak», lyder det i Crows utskrift.

Foto: David Ryder / Getty / AP / NTB
Frykter terrorister blant vaktene

Frykter terrorister blant vaktene

dagbladet

Første transperson i regjering:

Joe Biden har annonsert at han tar Rachel Levine inn i regjeringen som assisterende helseminister. Det gjør Levine til den første transpersonen i en amerikansk regjering, skriver CNN.

Levine er helsebyråd i Pennsylvania, og professor på medisinstudiet ved universitetet Penn. Hun har også vært helsesjef for delstaten Pennsylvania.

- Levine tar inn stødig lederskap og den ekspertisen vi trenger til å ta folket gjennom pandemien - uavhengig av bosted, rase, religion, seksuell legning, kjønnsidentitet eller funksjonshemming - og møte det vi trenger i et kritisk øyeblikk, sier Joe Biden i en uttalelse.

- Hun er et historisk og veldig kvalifisert valg til å lede administrasjonen vår, sier han videre.

Joe Biden har utpekt kjente veteraner fra Obama-admministrasjonen og andre erfarne politikere i sin regjering. Han har også valgt en mangfoldig regjering.

Foto: NTB

Trump opphever innreiseforbud - Biden stritter imot:

President Donald Trump opphever innreiseforbudet for ikke-amerikanske borgere som har vært i Brasil og store deler av Europa, blant annet Schengen-landene og derav Norge, fra og med 26. januar, skriver Reuters og AFP.

Dette skal ifølge Reuters skje samtidig som en coronatest blir obligatorisk for alle internasjonale reisende ved ankomst til USA.

Opphevelsen vil imidlertid ikke Joe Bidens administrasjon ha noe av. Biden-talskvinne Jen Psaki tvitrer at restriksjonene ikke skal fjernes.

- Etter råd fra medisinske eksperter, har administrasjonen ikke plan om å lette disse restriksjonene fra 26. januar. Faktisk vil vi styrke folkehelsetiltak knyttet til internasjonale reiser, skriver Psaki.

Biden hadde ikke tatt stilling til reiserestriksjonene offentlig før Trump offentliggjorde at de vil bli fjernet.

Luftfartsmyndighetene har allerede varslet at USA fra 26. januar vil kreve negativt testresultat for alle som vil inn i landet.

(Dagbladet/NTB)

Har fått 200 000 tips:

200.000 tips med digital dokumentering av opptøyene og volden under stormingen av kongressbygningen 6. januar er blitt sendt inn til FBI.

Det hevder FBIs feltkontor i Washington D.C., ifølge CNN.

FBI ber fortsatt alle som har informasjon eller dokumentasjon som kan være relevant for etterforskningen av angrepet om å sende inn det de har.

Etterforskningen av kongressangrepet er blitt gjort langt enklere for amerikanske myndigheter av at mange av inntrengerne ikke bar munnbind under coronapandemien, samt at mange selv la ut videoer og bilder av stormingen på sosiale medier. (NTB)

Melania med avskjed:

USAs førstedame Melania Trump har mandag postet en avskjed på Twitter. Onsdag tas Joe Biden i ed som USAs neste president, og kona Jill blir dermed landets førstedame.

I den flere minutter lange videohilsenen beskriver Melania tida i Det hvite hus som «uforglemmelig».

Hun fortalte både om hvordan unge soldater ofrer seg og hvordan mange har kjempet hardt gjennom coronapandemien.

Hun mente også man i løpet av denne tida har sett «det beste av USA». Hun takker videre alle som har bidratt under coronapandemien.

- Vi sørger for de som har mistet en de er glad i på grunn av pandemien. Hvert eneste liv er verdifullt. Jeg ber dere være forsiktige og fornuftige for å beskytte de sårbare, sier Trump.

- Vær lidenskapelig i alt du gjør, men vold er aldri svaret og vil aldri bli rettferdiggjort, sier Melania.

- Mens jeg sier farvel, håper jeg at alle amerikanere gjør sin del for å vise barna hva det vil si å være best. Vi må være et eksempel og vise at vi bryr oss om alle i samfunnet. Bruk enhver mulighet til å vise omtanke for andre, og bygg gode vaner i livet.

Hun avslutter med en oppfordring:

- Velg alltid fred over vold, kjærlighet framfor hat, og sett andre foran deg selv. Som en stor familie kan vi være et glimt av håp for kommende generasjoner, og løfte oss til nye høyder, sier Trump.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

red stars
red stars
red stars