Valg 2021

Marthe S. Lien

Ropstad møter pressen:

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad møter pressen klokka 11.30 i Regjeringskvartalet.

Tidligere denne måneden kunne at Aftenposten avsløre at Ropstad fra 2009 og fram til i fjor var folkeregistrert hos foreldrene i Evje og fikk gratis pendlerbolig fra Stortinget. I perioden leide han ut en tomannsbolig familien eier på Lillestrøm.

Torsdag vedgikk Ropstad overfor avisa at han gjorde aktive grep for å unngå skatt på penderboligen han har som statsråd. Ropstad oppga til Statsministerens kontor for skatteåret 2019 at han ikke hadde utgifter til hjemmeboligen på Sørlandet. For 2020 oppga han derimot at han hadde utgifter i foreldrenes bolig. Dermed unngikk han skatt for fjoråret.

- Jeg gjorde en dårlig vurdering i 2020. Det vil jeg beklage, sier han.

Han opplyser at han er i dialog med skatteetaten og at han vil betale det han skal betale.

Ifølge Aftenposten skulle Ropstad ha betalt 175 000 kroner i skatt.

Studioet fortsetter under annonsen

Bastholm møter Støre på Sognsvann:

MDG-leder Une Aina Bastholm møter Ap-leder Jonas Gahr Støre til en spasertur på Sognsvann i Oslo i morgen klokka 10.

Dette opplyser MDG til Dagbladet.

Da har Støre møtt med alle partilederne som ønsker et regjeringsskifte.

Støre møtte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til middag hjemme hos seg i går, og hadde SV-leder Audun Lysbakken på formiddagskaffe i dag. Like etterpå møtte han Rødts leder Bjørnar Moxnes til samtaler på Stortinget.

Støre har kategorisk avvist at MDG kan ha noen plass i en regjering ledet av ham og Ap.

Det var nettopp på en spasertur med Jens Stoltenberg rundt Sognsvann at Jonas Gahr Støre ble overbevist om å stille som ny Ap-leder da valgnederlaget var et faktum i 2013.

Vedum møter pressen :

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum møter pressen etter sentralstyremøte.

- Stemningen på møtet var selvfølgelig god og glad, og når vi diskuterte veien videre har jeg som partileder fått alle de fullmakter jeg trenger for å jobbe videre. Vi skal bruke tida på en god konstruktiv måte, sier Vedum.

- Vi kommer til bruke dagene og tida framover for å finne de løsningene vi mener er best, med bakgrunn av det mandatet vi har fått fra velgere rundt omkring i Norge.

Sp-lederen står fast på at den beste løsningen for hans parti er en regjering mellom Ap og Sp.

På spørsmål om han har fått ja til å starte sonderinger med SV, svarer han:

- Jeg har de fullmaktene som jeg trenger, og jeg hadde samtaler med Jonas i går og kommer til å ha løpende dialog med ham også framover.

- Kan du sitte i regjering med SV?

- Poenget er at nå skal vi bruke tida godt, og vi vil skifte ut dagens regjering og ha en regjering mellom Sp og Ap. Sp er opptatt av politiske gjennomslag.

- Betyr det at du har fullmakter til å ha samtaler med SV?

- Det betyr at jeg har de fullmaktene jeg har hatt hele tida. Det er en stor fordel i Sp at vi vet hvor vi vil, og hva som trengs for å få gjennomslag. Så skal vi være konstruktive og ha en veldig hyggelig og god dialog med Støre.

Lysbakken utfordrer Vedum:

SV-leder satt i over to timer og diskuterte regjeringssamarbeid sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre i dag.

- Vi er i gang med å snakke sammen og det har vi gjort i en veldig åpen og tillitsfull tone, sier Lysbakken til Dagbladet etter møtet hjemme hos Støre.

- Vi snakket om politikk, oppsummerer han.

Om signalet fra Senterpartiet, som ikke vil sitte i regjering med SV, sier Lysbakken følgende:

- Dette må Senterpartiet finne ut av selv, jeg har respekt for deres meninger. Nå må Sp si hvordan de vil forholde seg til valgresulatet, sier Lysbakken.

Han sier gjennomslag er viktig for SV nå.

- Jeg har tro på at det går an å finne enighet om politikken, men vi skal ha resultater på det som er viktig for oss.

Taper kamp om SV-krav

Taper kamp om SV-krav

dagbladet

Støre møter Moxnes klokka 15 i dag:

MDG-leder Une Aina Bastholm møter Jonas Gahr Støre til sonderingssamtaler i morgen klokka 10.

I motsetning til samtalene med Vedum og Lysbakken, skal ikke Bastholm og Støre møtes hjemme hos sistnevnte.

- Une skal ikke hjem til meg, vi skal finne på noe litt annet, sier Støre.

Dagbladet får bekreftet at også Rødt-leder Bjørnar Moxnes skal møte hos Støre til samtaler, litt seinere på dagen i dag.

Disse samtalene finner sted klokka 15 på Stortinget.

Moxnes og Støre skal der forsøke å avklare hvordan samarbeidsforholdet mellom Rødt og en Ap-ledet regjering vil utarte seg.

Rødt ønsker ikke å sitte i Støres regjering, og følelsen er gjensidig: Støre har vært klar på at Moxnes og Rødt ikke blir å finne ved kongens bord i en Ap-regjering.

Bastholm møter Støre fredag:

Dagbladet er kjent med at MDG-leder Une Bastholm møter Ap-leder Jonas Gahr Støre hjemme hos Støre fredag klokken 10.

Trygve Slagsvold Vedum var på middag hos Støre i går, mens SV-leder Audun Lysbakken møtte til kaffekopp og regjeringssonderinger i dag.

- Jeg ser fram til samtalene. For oss vil et sentralt tema være at mange dette valget har stemt for klima og natur - og hvordan vi og Norges neste regjering følger opp dette på en god måte, sier Bastholm til Dagbladet.

- Hyggelige og konstruktive samtaler:

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum har i kveld møtt Ap-leder Jonas Gahr Støre, hjemme hos sistnevnte.

Klokka 20.30 kom Vedum ut fra Støres hjem og sa til pressen som ventet utenfor at "de selvfølgelig har snakket om valgkampen og valgresultatet og det mandatet det gir til Senterpartiet og Arbeiderpartiet".

- Vi har hatt hyggelige og konstruktive samtaler - og delt litt mat, sier Vedum.

- Vi har snakket hyggelig sammen og løftet fram ulike problemstillinger, og det er det vi har brukt kvelden til, sier han videre.

Han legger også til at "så snakkes vi sikkert mer i morgen".

Litt senere kom Ap-nestleder Hadia Tajik ut fra Støres bolig.

- Vi har hatt gode samtaler, sier hun.

Vedum opplyste tidligere i dag til NRK at han hadde besøk av Senterparti-kollega og parlamentarisk leder Marit Arnstad hjemme hos seg selv onsdag ettermiddag.

På spørsmål om hva han og Arnstad snakket om, svarte Vedum:

- Det er selvfølgelig hvordan vi skal forvalte tilliten vi har fått i valget, og det ansvaret vi har fått, sa Vedum til kanalen før han satte seg i bilen og kjørte av gårde for å møte Støre.

Arnstad ble også med til møtet hos Støre. NRK møtte de to utenfor døra før de gikk inn.

- Nå skal vi snakke om valget og hvordan vi skal forvalte ansvaret, sa Vedum da.

Han sa at Støre, Arnstad og ham selv "skulle ha en hyggelig samtale".

Litt senere på kvelden ankom også Ap-nestleder Hadia Tajik Støres bolig. Hun sa til de oppmøtte journalistene at hun tror samtalene blir fine, og at hun er spent på både maten og hva de skal snakke om.

SV-leder Audun Lysbakken skal møte Støre torsdag, har nestleder i partiet, Torgeir Knag Fylkesnes, bekreftet overfor NRK.

Han sier målet med møtet er å finne ut om det er mulig å danne en flertallsregjering.

- Vårt utgangspunkt er at dersom vi klarer å danne et flertall som kan redusere sosiale forskjeller vesentlig, og få til et skikkelig grønt skifte, så vil det være interessant for oss, sier Fylkesnes.

Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet

Anslår at 1 av 500 ville dødd av corona:

Washington Post skriver i dag at 1 av 500 amerikanere på et tidspunkt vil ha mistet livet av corona.

- Snakker jevnlig med Jonas:

Onsdag ettermiddag møtte tidligere statsminister og nåværende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, pressen i Oslo.

Anledningen var bisettelsen av tidligere byrådsleder og Ap-politiker Rune Gerhardsen, men Stoltenberg fikk også spørsmål om resultatet av valget og jobben Jonas Gahr Støre nå har foran seg.

- Jeg har gratulert Jonas med valget og jeg ser fram til å samarbeide med han. Han kjenner NATO godt og kan internasjonal politikk. Så jeg ser fram til å samarbeide med han som statsminister i Norge. Jeg har også takket Erna Solberg for det fine samarbeidet i årene hun har vært statsminister, sa Stoltenberg til pressen.

Han understreket at han foreløpig ikke har snakket ordentlig med Støre, men at han har truffet både Støre og andre tidligere partikollegaer i dagens bisettelse.

På spørsmål om han vil stille seg til rådighet, dersom Støre ønsker råd, svarer Stoltenberg følgende:

- Jeg snakker med Jonas jevnlig, men altfor sjelden, vil jeg si. Coronaen har gjort det vanskelig å komme til Norge. Men jeg håper vi får tid til noen samtaler, enten i Norge eller på telefon.

Han ønsker ikke å komme med noen åpne råd til Støre i forbindelse med de kommende regjeringsforhandlingene.

- Jeg er helt sikker på at han greier seg fint uten mine råd. Dessuten har jeg bestemt meg for at jeg ikke skal bli en del av norsk politikk, sa Stoltenberg.

Han ville heller ikke kommentere hvorvidt han mener Støre bør prøve å få til en flertallskonstellasjon med de andre rødgrønne partiene.

Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg etter Rune Gerhardsens bisettelse i Samfunnssalen i Oslo onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Dansk avis til Støre: - Kan ikke dere, kan ingen:

- Kjære Norge, hvis ikke dere som har et oljefond på 12.000 milliarder kan gjennomføre et raskt grønt skifte, så kan ingen, skriver Information på sin forside.

I en lederartikkel onsdag skriver den danske avisa at Norge i dette stortingsvalget hadde sjansen til å ta et stort ansvar på sine brede skuldrer og vise oljeland verden over at det er mulig å skifte kurs i tide.

- Men slik gikk det ikke. Sjansen for å foreta sterkt nødvendige og markante endringer i norsk klimapolitikk synes å være forbi. Seierherren Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet blir ikke avhengig av verken Rødt eller Miljøpartiet, skriver avisa.

De mener dette betyr at de mest vidtgående kravene om klimahandling er bremset, og at Norge nå risikerer å sette sitt «ellers velfortjente gode renommé i verden» på spill.

Avisa mener argumentet med at Norge bare står for 2 prosent av verdens olje framstår hyklersk når Norge roper om klimakamp i internasjonale fora. De har en klar oppfordring til Støre:

- Kjære Jonas Gahr Støre: Norge har ikke bare alle de riktige forutsetninger, men også en forpliktelse til å gå fremst i den grønne omstillingen. Det er en vanskelig oppgave, det vet vi. Men hvis ikke Norge kan, hvem kan da?

Dagbladet Information beskriver seg som partipolitisk uavhengig, men plasseres av de fleste på sentrum-venstresiden i det politiske landskapet. Opprinnelig var den en pressetjeneste for den danske motstandsbevegelsen under den tyske okkupasjonen av Danmark.

(NTB)

Foto: Information / NTB