Seks døde - uvær i retning Madrid :

Seks personer er omkommet i uværet som har rammet Spania de siste dagene. Byer og veier langs middelhavskysten er blitt oversvømt av regnvannet.

Spanske myndigheter opplyste fredag at flere byer har meldt inn de største nedbørsmengdene siden de begynte å føre statistikk i 19117.

Fredag var fire konstatert omkommet, og fredag kveld og lørdag ble det meldt om ytterligere to døde. Den ene var en 58 år gammel mann som ble tatt av vannmassene etter å ha kjørt seg fast med bilen sin i landsbyen Redován, den andre 41 år gammel mann som omkom da elven Segura gikk over sine bredder i byen Orihuela, 50 kilometer sørvest for Alicante.

Redningsarbeidere reddet fredag ut tusenvis av mennesker fra flomområdene sørøst i Spania.

Lørdag besøkte fungerende statsminister Pedro Sánchez de rammede områdene. D Uværet har gitt sge sørøst i Spania mot Middelhavet, og sndag er det ventet folk i hovedstaden Madrid vil merke uvanlig regnvær.

(NTB-AP).

KATASTROFEVÆR: En bil funnet på en mur langt utenfor en vei i Orihuela lørdag ettermiddag, 50 kilometer sørvest for Alicante. En mann omkom i flomvannet i Orihuela. Foto: Reuters/NTB Scanpix.
Studioet fortsetter under annonsen

Motorsykkelulykke i Halden:

Øst politidistrikt meldte lørdag ettermiddag om en trafikkulykke i Halden. Det ble opplyst at en politibil og motorsykkel hadde kollidert i Remmendalen.

Like etter klokka 16 oppdaterer politiet med ny informasjon. Politibilen skal likevel ikke ha vært involvert i kollisjonen.

- Kjøretøy i motgående kjøreretning har stanset opp og en motorsyklist med en passasjer har kjørt inn i bilen som stanset. Politibilen har ikke vært innblandet i sammenstøtet, melder politiet på Twitter.

Operasjonsleder Tom Sandberg sier til Dagbladet at motorsykkelføreren ser ut til å ha kommet fra hendelsen med mindre skader.

Bekrefter at Jonas blir Norges yngste ordfører:

Jonas Andersen Sayed (21) blir Norges yngste ordfører. Det melder NRK.

21-åringen blir ordfører i hjemkommunen Sokndal i Rogaland.

- Fantastisk kjekt, sier KrF-politikeren til NRK.

Sayed var bare 17 år da han ble valgt inn i kommunestyret for første gang. Han er bosatt i Stavanger, der han studerer statsvitenskap, men sier ifølge NRK at han vil flytte hjem om han blir ordfører.

Jonas (21) blir tidenes yngste ordfører

Jonas (21) blir tidenes yngste ordfører

dagbladet

Nordkapp: Ap-ordfører glapp etter 74 år:

Arbeiderpartiet har hatt ordføreren i Nordkapp kommune sammenhengende i 74 år siden annen verdenskrig var slutt i 1945. Etter mandagens kommunevalg overtar SVs Jan Olsen som ordfører med støtte fra Senterpartiet, melder flere nordnorske medier.

Framtidig drift av den store turistattraksjonen Nordkapplatået var den store enkeltsaken som dominerte. SV og Sp gikk inn for kommunal drift - Ap støttet at private aktører skal få fortsatt kontrakt.

Nordkapp ble kommunen i hele landet med størst SV-oppslutning. Partiet fikk 37,0 prosent av stemmene mot 16,1 prosent for fire år siden. Arbeiderpartiet raste fra 54,7 prosent i 2015 til 17,8 prosent nå.

Senterpartiet fikk 29,7 prosent av stemmene i Nordkapp kommune med 3 180 innbyggere, ifølge Statistisk Sentralbyrås tall for andre kvartal i år.

Sør-Varanger: Meldte seg ut av Frp, fikk flest stemmer:

Frp-veteranen Staal Nilsen, med 12 år i kommunestyret i Sør-Varanger og 16 år i fylkestinget i Finnmark, skulle trappe ned foran dette valgET og sto som "listefyll" på 12. plass på Frps liste til kommunevalget.

Kvelden før valgdagen mandag meldte han seg imidlertid ut av sitt gamle parti. Ifølge Sør-Varanger Avis var årsaken protest mot måten partimedlemmer advarte i sosiale medier mot Aps sittende ordfører Rune Rafaelsen og Sps ordførerkandidat Knut Wiken.

Frp fikk bare beholde en av partiets to plasser i kommunestyret, og opptellingen viser at Staal Nilsen fikk flest enkeltstemmer.

Dermed kan han bli uavhengig representant valgt inn som den eneste fra Frps liste.Den kumulerte listetoppen, tidligere stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen, har ifølge Sør-Varanger Avis varslet at han ville søke fritak av helsemessige årsaker dersom han ble valgt. I så fall rykker ikke-kumulerte Staal Nilsen inn som uavhengig representant.

UTMELDT STEMMEVINNER: Staal Nilsen fikk fleste personlige stemmer på kommunevalglista til Frp i Sør-Varanger - tilo tross for at han sto på 12. plass og meldte seg ut av partiet kvelden før valgdagen. Foto: Finnmark fylkeskommune.

Sjokk i Gjøvik: Over for Ap etter 97 år:

Etter 97 år er det klart at Arbeiderpatiet har mistet Gjøvik. Det melder NRK tirsdag kveld.

Den rødgrønne alliansen AP, SV, Rødt og MDG i Gjøvik får til sammen 20 av 41 mandater i kommunestyret, og blir dermed mindretall, opplyser valgstyret ifølge kanalen. Torvild Sveen fra Senterpartiet blir kommunens nye ordfører.

Ap-nestleder støtter Støre: - Folk får mene hva de vil:

Tidligere fylkesordfører i Finnmark, Arne Pedersen, krever i dag Ap-ledelsens avgang.

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran understreker at Støre har hans fulle støtte:

- Folk får mene det de vil. Jonas har vært veldig tydelig på at han skal fortsette, og har min full støtte. Vi har hatt en valgkampstrategi som partiledelsen har tungt ansvar for, og gjennomføringen av den har hatt stor støtte i partiorganisasjonen, det er det vi tar med oss videre, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran i Dagbladets valgbod.

Han understreker at partiet, som i dag skal ha sentralstyremøte, allerede nå starter med utvikling av partipolitikken videre.

Om noen uker skal også landsstyret i Ap møtes.

Skjæran avviser at det blir oppvaskmøte.

- I Ap har vi tradisjon for at vi går oppoverbakker i lag og nedoverbakker i lag, og vi klarer å snakke med innestemme. Vi fester nok raskt blikket på 2021.

Ap-nestleder beskylder Sp for å gå for langt:

Stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl sier at distriktsopprøret som har gitt Sp rekordoppslutning kanskje ikke ville eksistert hvis Ap ikke hadde stemt for flere av regjeringens reformer.

- Vi hadde for eksempel ikke hadde hatt problemer med sentralisering av politiet hvis Ap ikke hadde vært med på politireformen, sier Enger Mehl i Dagbladets valgbod.

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran synes det er å gå litt for langt, og mener historiefortellingen til Sp ikke er riktig.

Blant annet mener han at Ap ikke har skyld for bråket om politireformen, men at det er regjeringens reform som har utviklet seg til noe annet enn Ap stemte for.

- Sp har gått fram, til sammen utgjør vi nå en kraftig motmakt mot den sittende regjeringa. Så blir det spennende å se hvordan Sp innretter seg i forskjellige kommuner og fylker. I nordnorge kan vi danne flertall i lag, Ap er klare for det, så får vi se hva Sp velger.

Dagbladets valgbod: Ap-topp om krisevalget:

Ap har gjort et historisk dårlig kommunevalg. Ap-nestleder Bjørnar Skjæran kommer i valgboden til Dagbladet tirsdag for å snakke om det dårlige resultatet på landsbasis, og i nord.

Partiet har allerede varslet omfattende selvransakelser etter valget.

– Det er åpenbart at vi ikke har snakket høyt nok om det distriktsoppgjøret vi har sett i nord, har nestleder Bjørnar Skjæran sagt til Dagsavisen.

- Vi har nok vært for opptatt om å snakke løsningene, og vært for lite på den diskusjonen, sier Skjæran om distriktsopprøret i Dagbladets valgbod.

Han sier han har blandede følelser i dag.

- Det er en dag med blandede følelser. Ja, vi har gjort et dårlig valg som ligger langt under Aps ambisjonsnivå, sier Skjæran.

- Men det er også mange lyspunkter. Vi ser at vi ligger an til å ta posisjoner i mange andre kommuner, sier nestlederen.

Og viser til at det overordnede bildet er at rødgrønne partier går fram samlet sett, mens regjeringspartiene taper terreng.

- At det norske folk har snudd ryggen til Høyre-politikken er vi veldig glad for, sier Skjæran.

Senterpartiets stortingsrepresentant Emilie Enger-Mehl kommer også i valgboden til Dagbladet for å snakke om framgangen Senterpartiet opplever, med en dobling i oppslutning fra sist kommunevalg i 2015.

Tajik: Avviser MDG-regjeringssamarbeid:

Ap-nestleder Hadia Tajik gir MDG en kald skulder. Hun sier til Dagsavisen at det mest naturlige er å styre med Senterpartiet og SV om to år.

Valgresultatet tirsdag morgen viser at Arbeiderpartiet får 24,8 prosent av stemmene på landsbasis, et fall på 8,3 prosentpoeng siden lokalvalget for fire år siden. Det er det dårligste valgresultatet for Ap i et kommune- og fylkestingsvalg noen gang.

Ap-nestleder Hadia Tajik sier til Dagsavisen at hun vil gjenreise partiet ved å gjøre trygg økonomisk styring trendy igjen. På spørsmål om hva hun mener om Espen Barth Eides utspill om å styre med MDG nasjonalt, sier Tajik at det mest naturlige er å styre med Senterpartiet og SV.

– Det er ikke en aktuell problemstilling nå. Det er to år til stortingsvalget, og det mest naturlige er at vi samarbeider med Senterpartiet og SV, sier Tajik.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er langt fra fornøyd.

– Samtidig er det gledelig at vi i Oslo for første gang siden 1971 får gjenvalg av et Ap-styrt byråd sier Gabrielsen til avisen.

Resultatene viser at Ap får 20,1 prosent i Oslo, ned 11,9 prosentpoeng, mens MDG får 15,8 prosent, en vekst på 7 prosentpoeng. SV går fram 3,6 prosentpoeng til 9,1 prosent.

– Arbeiderpartiet får ikke nok kred for den politikken som føres i Oslo. MDG får uttelling for miljøpolitikken og SV for den utjevnende politikken, sier LO-lederen.

(NTB)