VM i alpint - Superkombinasjonen 11.02

Endrer VM-løypa: - Jeg vet ikke hvor løypa er flytta, jeg?


ÅRE (Dagbladet): Aleksander Aamodt Kilde kjørte en nydelig utforomgang i Åre og ligger på 3. plass før slalåmdelen. Den er kuttet ned og blir dermed kortere enn normalt.

Overfor Dagbladet opplyser FIS hvorfor.

- Normalt når man kutter ned utforen, kutter vi også ned slalåmdelen for å bevare balansen mellom dispiplinene. Men denne morgenen måtte vi endre planene, forklarer Sophie Clivaz, mediekoordinator i FIS, til Dagbladet.

- Vanningssystemet fungerte ikke, fordi det ikke frøs over natta, så nå vil slalåmdelen i stedet gå i utforløypa. Slalåmdelen blir kortere enn planlagt, forklarer hun.

Med det blir den også brattere enn planlagt.

Kilde er 0,38 sekunder bak ledende Dominik Paris og foran sterke fartsnavn som Christof Innerhofer og Vincent Kriechmayr. Ned til gutta med slalåm som sin styrke, som Marco Schwarz og Alexis Pinturault, er det rundt ett sekund å gå på for Aamodt Kildes vedkommende.

- Slalåmformen var bra i går, så får vi se i dag. Jeg føler at det er alle muligheter her. Det er en forholdsvis lett slalåmdel. Den er flatere enn normalt, sier Aamodt Kilde.

- Hva tenker du om at slalåmløypa er flytta?

- Jeg vet ikke hvor løypa er flytta, jeg? spør alpinesset fra Bærum til Dagbladet.

- Den er flytta inn i utforløypa.

- Okei, den er det, ja. Da blir det kanskje mer terreng. Det er ikke fordel. Men alt er fordel Norge på en måte.

- Det blir tight, men det er mye slalåmløpere som er altfor nære. Jeg holder meg positiv.

Sebastian Foss Solevåg sier følgende om den nye slalåmdelen:

- Selv om slalåmdelen blir kortere nå, er den mer relevant for meg. Det er her vi kjører slalåm i helga også, Selv som det er en lett bakke, er det vanskelig å kjøre fort der. Det blir spennende, sier ålesunderen til Dagbladet.

I går sa Kjetil Jansrud følgende om VM-kombinasjonen:

- Det er en kombinasjon som passer fartskjørerne bra. Det er ikke en rask utforprofil, men det er vanskelig å kjøre for de som kjører lite utfor. Kulene og terrenget krever en annen type kunnskap om fartskjøringen for å være rask. Det har vært noen andre kombinasjoner hvor det var en lett utfor. Da er det bare å sette seg i hockey og kjøre. Her er det verre, du må være taktisk smart for å få med deg fartsøkningene. Det er en kombi for fartskjørerne, sier Jansrud til Dagbladet.

Han skulle veldig gjerne ha kjørt dagens kombinasjon, men det går dessverre ikke.

- Det var kjedelig, fordi de kjører utfor fra super-G start, men også fordi de (FIS) vurderer å flytte ned slalåmstarten. Det er et mirakel i FIS-historien at de gjør noe som helst sånn som det der. Jeg føler at det sto navnet mitt på kombinasjonen min før de gjorde det, og i hvert fall nå som de kanskje flytter ned slalåmen.

Jansrud var sint etter OL-kombinasjonen i 2018, fordi utforen ble forkortet, mens slalåmen ble som det var planlagt. Jansrud sa den gang at det måtte et mirakel til for at han kunne konkurrere med de beste teknikerne.

Foto: NTB Scanpix

Studioet fortsetter under annonsen

Oppgitt Kilde

Nå er det klart for Aleksander Aamodt Kilde!

Nordmannen har 1,14 sekunder til Pinturault, men taper mye tid i begynnelsen. Det er vanskelige forhold i Åre.

Kjører inn til en 20.-plass og slår oppgitt ut med armene.

Straks Kilde

Kun fem igjen på startstreken nå. En av dem er Aleksander Aamodt Kilde. Dette blir spennende!

14.-plass

Adrian Smiseth Sejersted kjører inn til en foreløpig 14.-plass i Åre.

Snøvær

Det har begynt å snø så smått i Åre og løypa blir stadig dårligere. Dette sa Windingstad til NRK etter sitt løp:

– Når det blir spor, så må man kjøre litt lenger for hver løper som går, sa han.

Leder fortsatt

Alexis Pinturault beholder ledelsen foreløpig. Bak seg har han Stefan hadalin og Marco Schwarz. Konkurrentene kommer en etter en, men klarer ikke å tukte Pinturault.

Windingstad langt bak

Nå kjører Rasmus Windingstad i Åre. Nordmannen er god i slalåm, men er i ferd med å kjøre ut. Får akkurat karet seg ned til mål, men ender langt bak.

Fransk ledelse

Alexis Pinturault tar ledelsen i Åre etter en god slalåmdel av kombinasjonen. Det blir spennende å se hvor lenge det holder. Franskmannen har spist mange plasseringer tidligere.

- Noe av det dummeste jeg har sett

Arrangørene har valgt å vanne og salte slalåmtraséen før det nært forestående rennet i Åre. Det får Kjetil Jansrud til å reagere.

- Det er noe av det dummeste jeg har sett, sa Jansrud i NRKs studio. Overfor Dagbladet utdyper han.

- Jeg kan ikke forstå hvorfor de valgte å gjøre dette. Det er mulig de har en god grunn, men sånn forholdene har vært her denne uka ser jeg ikke den. Jeg mener det er en fordel for de som kommer tidlig, men det blir spennende å se, sier han til Dagbladet.

Jansrud forklarer st snøen blir løsere og at det spruter mer når løperne kjører, slik det er nå.

- Men det kan hende de kommer ned på isen under. Hvis det ikke blir for mye spor, kan det også være fordel de seine nummerne.

Også NRKs Kjetil Andre Aamodt reagerer.

- Jeg ville ikke være for negativ i begynnelsen her, men jeg ble veldig skuffet da jeg var på besiktigelsen. For de har ødelagt løypa. Det blir kjempevanskelig for de som starter senere.

Aamodt tror også at vanningen vil gagne slalåmkjørerne.

SLalåmdelen starter 16.00

Magnus Gamlem, Thomas Haarstad ( I Åre)

Annonsørinnhold