Annonse
Storavis: - I hastemøte
Foto: Pa Photos

Storavis: - I hastemøte

Innledningen på VM i Qatar har vært preget av politikk, spesielt knyttet til det mye omdiskuterte regnbue-kapteinbindet, som FIFA tilsynelatende nektet flere VM-nasjoner å ta i bruk under kamp.

Ifølge The Guardian har FIFA og Qatar tirsdag vært i hastemøter, der FIFA skal ha minnet vertsnasjonen på budskapet de frontet før mesterskapet.

Qatar uttalte at alle er velkomne til landet, og at regnbueflagg ville være tillatt under VM.

The Guardian hevder også at FIFA spesielt skal ha rettet bekymring mot en video som sirkulerer på sosiale medier, der en walisisk supporter ble nektet å bringe en regnbuefarged hatt inn på kampen mellom USA og Wales.

Det er ventet at Supreme Committee, organisasjonen med det overordnede ansvaret for turneringen, vil komme med en pressemelding innen 24 timer, hevder The Guardian. Der vil de tilsynelatende adressere den ferske kritikken mot VM-landet.

I FIFAs reglement heter det at politiske uttalelser på skjorter eller utstyr ikke er lov for lagene som deltar i VM.

Les hele saken

Vil ikke bruke regnbue-bind

Overraskende melding etter sjokkscenene
Foto: NTB

Overraskende melding etter sjokkscenene

Det vekket stor oppsikt da Lionel Messi (35) ble ikledd en svart kappe i sekundene før han skulle løfte VM-trofeet etter finaleseieren mot Frankrike.

Argentineren fikk overrakt en bisht, en tradisjonell herrekappe som har blitt brukt i den arabiske verden i tusenvis av år.

Reaksjonene haglet, og nå har saken tatt en overraskende vending. For nå ønsker advokat og parlamentsmedlem i Oman, Ahmed Al Barwani, å kjøpe plagget.

- Fra sultanet i Oman vil jeg sende deg lykkeønskninger. Den arabiske bisht er et symbol på ridderlighet og visdpm. Jeg tilbyr deg èn millioner dollar (9,8 millioner kroner) for bishten, skriver Al Barwani på Twitter.

Ifølge den franske avisa L`Equipe eksploderte salget av plagget i dagene etter VM-finalen. Storavisa hevdet at det ble solgt omlag ti eksemplarer av kappen til daglig, men at det i dagene etter stuntet ble solgt 150 eksemplarer.

Tre av salgene skal ha vært kapper som er identiske med den Messi fikk.


Les hele saken

VM i Qatar - Skaper reaksjoner: - Latterlig

Skremmende kritikk
Foto: NTB/Reuters

Skremmende kritikk

Den tyske landslagsspissen Niclas Füllkrug feller en hard dom over behandlingen det tyske fotballandslaget har fått i befolkningen etter VM-exiten i Qatar.

I et intervju med avisen Bild onsdag sier Füllkrug at han er skremt over hvor mye negativitet landslaget har fått av det tyske fotballpublikummet etter Japan-kampen og også etter exiten fra gruppespillet.

- Jeg synes det er ekstremt uheldig, sier målscoreren.

Tyskland innledet Qatar-VM med 1-2-tap for Japan. Deretter fortsatte laget turneringen med 1-1 mot Spania og 4-2-seier mot Costa Rica. Det holdt ikke til avansement til utslagsrundene.

Füllkrug sier at den tyske opinionen også var veldig kritiske til laget for fire år siden. Da ble det også exit i gruppespillet under VM i Russland.

Den gang var tyskerne regjerende verdensmestere.

Füllkrug sier at han har følelsen av at folket enkelte ganger «ønsker landslagsfiasko mer enn suksess».

- Jeg vet ikke hvorfor det er sånn. Jeg kan bare si én ting: Hver spiller på banen er utrolig stolte av å ha på seg den tyske drakten, sier han.

29-åringen spiller til daglig i Werder Bremen.

(NTB)

- Tragisk dødsfall
Foto: NTB/AFP

- Tragisk dødsfall

En ung mann i 20-årene skal ha omkommet under feiringen av Argentinas VM-gull.

Det melder avisa La Nacion.

Mannen falt angivelig ned fra et tak, og ble fraktet til sykehuset Fernández Hospital. 24-åringens liv stod likevel ikke til å redde. Han døde av hodeskade, hevder avisa.

Kaos oppstod i gatene i Buenos Aires da Argentina feiret VM-tittelen etter å ha vunnet finalen i Qatar på dramatisk vis over Frankrike søndag.

Det ble såpass heftig at Lionel Messi og de andre stjernene måtte evakueres i helikopter.

Buenos Aires har drøyt 15 millioner innbyggere. Myndighetene gjorde tirsdagen til nasjonal fridag i anledning VM-triumfen, og et stort antall mennesker inntok gatene for å feire landets tredje VM-tittel i fotball.

Nedgang
Foto: NTB

Nedgang

Bare nær halvparten av de som fulgte fotball-VM i 2018 benket seg foran skjermene i år. NRK-redaktør Espen Olsen Langfeldt vil ikke beskrive det som krise.

I snitt 926.000 TV-tittere fulgte den NRK-sendte finalen mellom Argentina og Frankrike søndag, der toppen var på 1,3 millioner. 216.000 så i gjennomsnitt på kanalens TV-sendinger i gruppespillet, mens tallet var 495.000 for kampene i cupspillet. Totalen er en nedgang på 41 prosent fra VM i 2018, men det bekymrer ikke sportsredaktør Olsen Langfeldt.

- Det blir feil å sammenligne seertallene fra VM i 2018 med VM i 2022. Det nettopp avsluttende mesterskapet ble blant annet arrangert for første gang på denne tiden av året. Så skal vi ikke se bort fra at det har hatt betydning at Qatar har vært vertskap. Det var vi forberedt på, skriver Langfeldt til Journalisten.

Qatar og Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har lenge blitt kritisert som arrangør av mesterskapet. TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen nevner i likhet med Langfeldt at en grunn kan være at det ble arrangert i Qatar på vinterstid. TV 2 hadde en total nedgang på 46 prosent.

- Tallene er svakere, utvilsomt, og det kan være mange forklaringer på det. Et fotballmesterskap på vinteren er et klart brudd på årtier med sterke og tradisjonsrike seervaner. Boikott spiller også inn, men vi er usikre på hvor mye, spesielt sett i lys av at seingen tok seg så sterkt opp utover i VM, sier han.

(NTB)

Kaos: - Hentet av helikopter
Foto: AFP

Kaos: - Hentet av helikopter

Det oppsto kaos i Buenos Aires da folket skulle hylle Lionel Messi og de andre VM-heltene. Spillerne måtte forlate bussen og hentes av helikopter.

Anslagsvis fire millioner mennesker var ute i gatene for å få et glimt av Messi og VM-trofeet. Den åpne bussen måtte endre rute fordi den ikke greide å komme fram, og det førte til ytterligere tumulter. Til slutt forlot spillerne bussen og gikk om bord i helikoptere som fløy dem vekk fra kaoset.

- Verdensmestrene flyr over paraderuten i helikoptere fordi det ble umulig å fortsette på bakken som følge av eksplosjonen av allmenn glede, tvitret Gabriela Cerruti, som er talskvinne for presidentembedet.

En video som sirkulerer på sosiale medier fra jubelscenene i den argentinske hovedstaden viser at en person hopper fra en bru til en buss, og deretter mister balansen og faller ned fra toppen av bussen. Den aktuelle bussen ser tilsynelatende ut til å være spillerbussen som landslagsspillerne kjørte rundt i.

Millioner av argentinere trengte seg sammen i hovedstadens gater for å hylle spillerne. I en åpen buss skulle VM-troppen kjøres gjennom hovedstaden. Det lå an til en lang ventetid for mange. Det var allerede ved paradens start fullt til trengsel rundt Obelisken, som er i enden av ruten.

Bussens sakte ferd gjennom gatene startet kvart på tolv lokal tid (15.45 norsk tid). Det var anslått at bussen ville bruke åtte timer på å tilbakelegge omtrent 30 kilometer, men etter drøyt fire timer var den langt etter skjema.

Buenos Aires har drøyt 15 millioner innbyggere. Myndighetene har gjort tirsdag til nasjonal fridag i anledning VM-triumfen, og et stort antall mennesker inntok gatene for å feire landets tredje VM-tittel i fotball.

Ifølge argentinske medier har tog til hovedstaden vært overfylt tirsdag, og man ble nødt til å stenge både tog- og t-banestasjoner på grunn av de store folkemengdene. Mobilnettverkene fikk også problemer med å tåle belastningen. Det anslås at minst fire millioner mennesker var ute i gatene.

Det ble tidlig kaotiske tilstander rundt bussen, som også hadde en hale av motorsykler og andre tohjulinger. Noen prøvde også å holde følge med bussen til fots.

Ettersom bussen måtte endre rute, fløy ryktene om at folk ventet på feil sted, og det førte til at mange prøvde å ta seg til andre steder. De store folkemengdene som ventet ved Obelisken fikk ikke se annet enn helikoptere som fløy høyt over dem. (Dagbladet/NTB)

Vekker oppsikt
Foto: NTB/Reuters

Vekker oppsikt

Fifa gikk mandag ut med at VM i Qatar ble sett av over 3,4 millioner mennesker på arenaene. Nå stilles det spørsmål ved om det kan stemme.

Nesten 89.000 mennesker var til stede på finalen i Lusail mellom Argentina og Frankrike søndag.

Før mesterskapet startet oppga Fifa riktignok at stadion bare hadde en kapasitet på 80.000 seter.

Tilskuertallene for de fire første VM-kampene vekker også oppsikt.

Qatar – Ecuador – 67,372 (stadionkapasitet = 60,000)
England – Iran – 45,334 (stadionkapasitet = 40,000)
Senegal – Nederland – 41,721 (stadionkapasitet = 40,000)
USA – Wales – 43,418 (stadionkapasitet = 40,000)
BBC-reporter Rachel Burden tok det opp med en Fifa-delegat og spurte hvordan det kan være mulig.

- Jeg ble akkurat kontaktet av en i Fifa som fortalte meg at kapasitetstallene er referansekapasiteten som oppfyller Fifa-kravene. Den faktiske kapasiteten under mesterskapet er høyere, skrev Burden på Twitter.

I etterkant har Fifa publisert en oppdatert kapasitetsliste for de åtte VM-stadionene. Der har blant annet kapasiteten til Lusail økt fra 80.000 til 88.966. Den nest største økningen står Al Bayt for, med 8.895 flere seter enn forbundet oppga før mesterskapet.

(NTB)

Har landet
Foto: NTB/AFP

Har landet

Flyet med det argentinske landslaget har landet i hovedstaden Buenos Aires.

Flyet landet 02:40 lokal tid.

Lionel Messi var førstemann ut av flyet, og viste umiddelbart fram beviset på lagets suksess i Qatar.

Tusenvis venter ved det argentinske forbundets treningsanlegg utenfor byen for å ta imot de nybakte verdensmesterne. Der skal spillerne tilbringe natten før morgendagens parade.

Argentina vant den spennende VM-finalen 4-2 over Frankrike på straffer. Messi scoret to av Argentinas mål og satte også VM-vinnernes første straffe.

Messi scoret sju mål i mesterskapet og var naturligvis meget utslagsgivende for at Argentina tok sitt første VM-trofé siden 1986. Etter finalen ble han kåret til VMs beste spiller.

Midtbanetalentet Enzo Fernández (21) ble kåret til den beste unge spilleren i Qatar, mens lagkamerat Emiliano Martínez ble beste målvakt.

(NTB)