1 av 2 fedre blir sjalu

Irritabel og fraværende pappa kan bety sjalusi. Her er 10 overlevelsestips som får dere gjennom den første tiden.

VÆR EN FORELDER: Delta aktivt i farsrollen og støtt mor. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
VÆR EN FORELDER: Delta aktivt i farsrollen og støtt mor. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.comVis mer

Babyen ligger godt i armkroken til mor som duller og pludrer, koser og stryker.

Mor smiler og er overlykkelig. Og der står du - nybakt pappa - og kjenner et stikk dypere enn du trodde var mulig.

Slike smil og kjærtegn er vel kun «dine»? Jo, når du kjenner etter så er du litt misunnelig på babyen som ligger der - du er sjalu på babyen.

Følelsene er sterke, skremmende og uventet.

Men denne sjalusien er helt normal, og rammer faktisk så mange som halvparten av nybakte fedre.

Fedre føler seg glemt når babyen kommer - Tegn på sjalusi kan være irritabilitet og dårlig humør. Ofte ser jeg at far trekker seg vekk og begraver seg i jobb eller andre ting, forteller Anette Buur Bangsgaard. Hun er psykolog og terapeut med parforhold som spesialfelt.

Buur Bangsgaard forteller videre til Foreldre.no at sjalusi hos fedre er svært vanlig.

- Omtrent halvparten av nybakte fedre opplever sjalusi, kan parterapeuten fastslå. Årsaken er at de føler seg i bakgrunnen, overflødige og «glemt» til fordel for barnet som nå får kvinnens oppmerksomhet og fysiske intimitet.

Sjalusien er komplisert Peder Kjøs, psykolog og forfatter av boka «God pappa», mener at man som far må erkjenne at mor er viktigst for barnet den første tiden.

- Sjalusien er en komplisert følelse som berører oss på mange plan, men når menn tar opp problemet er de gjerne frustrert over at det blir lite sex. Dette må man bare leve med. Den saklige hovedgrunnen er ammingen, men også hormonelt er både barnet og mor innstilt på et veldig tett samliv i spedbarnsperioden.

Ammingen utløser «omsorgshormonet» oxytocin hos mor, noe som gjør henne mer følsom for barnets behov, samtidig som det ofte mer eller mindre skrur av sexdriften hennes, forklarer psykologen.

- Ikke trekk deg unna farsrollen I likhet med Buur Bangsgaard tror også Kjøs at fedre tar en litt fjern rolle i spedbarnstiden, hvor de trekker seg unna med sitt.

- De føler kanskje at de kommer til kort og har lite å bidra med, eller at mor-barn-dyaden er så tett at de ikke finner seg noen plass, sier Peder Kjøs.

Men ulempen med å trekke seg unna, er at det kan være vanskelig å koble seg på igjen senere. - Du kan komme til å bli værende i den litt passive, fjerne papparollen i lang tid. Da vil både du og barnet gå glipp av en god tilknytning til hverandre, advarer han.

OPPMERKSOMHET: Far kan bli sjalu på all kosen og nærheten det nye familiemedlemmet får av mor. Thinkstockphotos.com
OPPMERKSOMHET: Far kan bli sjalu på all kosen og nærheten det nye familiemedlemmet får av mor. Thinkstockphotos.com Vis mer

Men det er ikke så lett å plutselig bli foreldre for første gang.

Her er 10 tips som gjør at dere overlever den første tiden:

1. Juster forventingene til romantikken Dere har blitt foreldre - og faktisk så er det en form for unntakstilstand dere befinner dere i. Hverdagen er snudd på hodet, dagsorden blir ikke lenger satt av dere, men av barnet. Og søvnmangel, manglende kontakt med omverden, og kanskje usikkerhet på deres nye roller setter dere i et konstant press. Derfor må dere være realistiske. Det er umulig å være 120 prosent kjærester, samtidig som at dere skal finne deres plass i deres nye liv. Erkjenn at det er greit å skru ned forventningene til hverandre og romantikken, hvert fall til ting har normalisert seg.

2. Fred parforholdet til neste år Du vil komme til å se noen nye sider av din partner etter at han ble far. På en annen side vil han lære deg å kjenne (både på godt og vondt), når du er aller mest lykkelig, presset, sårbar og usikker. Kanskje du tar deg i å tenke «hvem er det jeg har valgt å få barn med, når han kan gjøre slik?». Men på tross av de nye personlighetstrekkene som stadig dukker opp til overflaten, er din kjæreste seg selv innerst inne. Han er muligens druknet i bleier og babymos, og det samme er du - men dere blir nok dere selv igjen! Derfor er det ikke dette som er riktig tidspunkt for å ta drastiske beslutninger for framtiden. Gi hverandre hånden på at dere skal frede parforholdet til dere er ute av unntakstilstanden det første året.

3. Husk omsorgen - ikke kun for babyen Som nybakte foreldre er dere der for barnet uansett når og hva. Men husker dere også å vise omsorg for hverandre? Ja, dere har det travelt, og det er minus på overskuddskontoen, men det skal faktisk ikke så mye til for å gjenskape følelsen av at dere har et blikk på hverandres behov. Tenk hvor deilig det er å få spørsmålet: «Skal jeg lage en kopp kaffe til deg?», etter en natt hvor du har brukt mer tid på å amme og vugge, enn hva du har brukt på å sove. Kaffen varmer - men spørsmålet og følelsen av at din partner tenker på deg varmer enda mer!

4. Gi en klem - og litt til Ord kan være mangelfulle når dere er utkjørte og nesten ser hverandre over haugen med klesvask og oppvask. Berøring derimot, er en sikker vei til å skape en merkbar tilhørighet mellom to mennesker. Et kyss og en klem får dere ikke bare til å få dere til å føle at dere hører sammen, men den fysiske nærkontakten beroliger og tilfredsstiller kropp og sinn på en annen måte enn ord. Og ja, det gjelder også sex. Etter at du ble mor føler du deg kanskje fanget i omsorgsrollen hvor du hele tiden skal gi av deg selv. Barnet ditt krever din fysiske og psykiske tilstedeværelse døgnet rundt, og derfor kan din manns sexlyst virke som nok et behov som skal tilfredsstilles av deg. Det er helt naturlig at din lyst til å rulle rundt på lakenet er fraværende, men det betyr ikke at all kos er nektet. Prøv å se det seksuelle som noe man både mottar og får.

5. Respekter hverandres måte å gjøre ting på Det kan være vanskelig å akseptere at din kjæreste gjør ting på en annen måte enn deg. Følelser fra din egen barndom kan bli reaktivert, hvis han for eksempel setter seg foran TV i stedet for å leke med barnet når dere endelig er hjemme sammen alle tre. For slik hadde du jo aldri trodd skulle bli hjemme hos dere! Men vil du unngå unødvendige konflikter, er du nødt til å si til deg selv at din partner er et godt menneske og at hans måte å være på er like god som din. Og det skal du respektere - på samme måte som han respekterer din måte å gjøre tingene på.

6. Bær over med hverandre Når barnet ditt er grinete eller sutrete, unnskylder du det sikkert med at hun er trøtt, sulten eller på en annen måte i underskudd. Men hva med deg og din kjæreste? Tilbyr dere hverandre den samme romsligheten, som dere tilbyr barnet? Husk på at når dere krangler om hvem som skal stå opp om natta når minsten våkner, er det oftest en grunn til følelsesutbruddet når du kjefter «nå er det søren meg din tur!»

Noe er ute av balanse, og dette fremkaller en reaksjon - som kanskje ikke alltid er like rasjonell eller i tråd med slik dere ville reagert hvis overskuddet var større. Derfor: Vær overbærende og tilgi hverandre når en av dere har «bitt hodet" av den andre i sene nattetimer eller i andre pressete situasjoner.

7. Stol på dere selv - og få mer overskudd Som nybakte foreldre er det masse ting som skal læres. Det krever tid og energi, og det er fint at dere søker tips og råd i bøker, på nettet og hos ekspertene. Men stol på at dere er rustet til å klare oppgaven med å få et lite barn til å trives. Mediene vrimler med holdninger til hvordan man er den beste forelderen til deres barn, men lukk ørene en gang iblant. Ellers kan oppgaven med å leve opp til alle de velmenende rådene bli så store og overveldende at alt annet sklir i bakgrunnen - inkludert parforholdet.

8. Gi hverandre frihet Å bli foreldre fyller stort sett alt - men dere har begge behov for en livline tilbake til tilværelsene hvor dere kommer fra. Når du gir din kjæreste fri en gang innimellom for en spillekveld med gutta, gir du ham et pustehull og en følelse av at livet fortsatt finnes der ute. Husk også å løsrive deg fra babyen en gang innimellom. Start med å overlate ansvaret til din mann, i en time eller to om gangen hvis du har det best slik. Det viktigste er å komme i gang!

9. Bruk andre voksne Når dere tillater andre å komme tett innpå barnet deres gir dere ikke bare barnet mulighet til å bli kjent med familiemedlemmer, men dere gjør dere selv en tjeneste; Tid til å være sammen og finne tilbake til hverandre. Men en ting er tiden som tikker inn på kjærestekontoen, en annen ting er den mentale sperren som nå slippes ved å slippe andre inn i livet til dere og barnet. Om det er besteforeldre, en nær venninne eller en søster som går en tur med barnevogna, betyr ikke så mye. Det viktigste er å få etablert følelsen av at deres barn har en større krets av omsorgspersoner rundt seg enn kun dere to.

10. Husk humoren Det kan være vanskelig å komme ut av en hissig diskusjon uten å miste verdighet. For selv om du har roet deg ned, synes du kanskje at han fortsatt er en stor idiot? Heldigvis har vi humoren og selvironien som vi kan bruke som en snarvei ut av sinnet uten å tape ansikt eller å rømme fra det som er skjedd. Send han en SMS «husk å kjøpe melk», hvis du ikke orker den store forsoningen. «Og et par ørepropper til naboene hvis jeg skal skrike så høyt til deg igjen». På den måten anerkjenner du at - ja, du ble sint! Det var du i din fulle rett til. Men nå er du klar til å ta det med et smil og komme deg videre.

Les også:

Sjekk hvor mye parforholdet tåler

Slik redder du forholdet

De største sjokkene med å få baby

Så mange barn passer du til å få.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

GOD RELASJON: Trekker du deg unna papparollen, kan det være vanskelig å koble seg på igjen. Delta aktivt i foreldrerollen og skap tilknytning til barnet, anbefaler psykologen. Thinkstockphotos.com
GOD RELASJON: Trekker du deg unna papparollen, kan det være vanskelig å koble seg på igjen. Delta aktivt i foreldrerollen og skap tilknytning til barnet, anbefaler psykologen. Thinkstockphotos.com Vis mer