- LETTERE Å SNAKKE OM KREFT: Kvinnen (56), som Dagbladet har snakket med, forteller at hun ikke skjønner hvorfor hun ventet så lenge med operasjon. Foto: Christian Roth Christensen
- LETTERE Å SNAKKE OM KREFT: Kvinnen (56), som Dagbladet har snakket med, forteller at hun ikke skjønner hvorfor hun ventet så lenge med operasjon. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

1 av 3 kvinner rammes av tabu-lidelsen: - Opplever skam

Lidelsen kan ha store konsekvenser for livskvaliteten, men det er mulig å få hjelp.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): - Det er en skjult plage. Jeg tror ikke det er mange kvinner som snakker om dette. Det er lettere å snakke om kreft eller tannproblemer, sier Annetine Staff, professor ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo, og forskningsleder og overlege ved Kvinneklinikken på Oslo Universitetssykehus.

En stor andel kvinner i befolkningen rammes av underlivsprolaps, også kalt framfall. Lidelsen er svært vanlig, likevel snakkes det lite om den. Kvinnene som rammes kan blant annet få problemer med urinlekkasje, vanskeligheter med å late vannet, gjentatte urinveisinfeksjoner og problemer med å ha sex.

Symptomer: prolaps i underlivet Tyngdefølelse og nedtrykksfølelse i underlivet.Vannlatingsplager.Avføringsplager.Ubehag ved samleie.I alvorlige tilfeller kan man få plager med sår, utflood og blødninger.Vanligst at det er kvinner i 50-60 års alderen som får lidelsen, men også yngre kvinner kan oppleve dette.

Kilder: Anne Eskild professor ved Universitetet i Oslo, Marie Ellstrøm Engh, overlege ved kvinneklinikken på Ahus, Annetine Staff, forskningsleder og overlege ved Kvinneklinikken på Oslo Universitetssykehus.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn