10 av 16 solkremer til barn inneholder farlige stoffer

Men disse 6 kan du stole på. Sjekk testen.

GODKJENT: Bare seks av 16 solkremer i Foreldre og Barns test er fri for farlige stoffer. Foto: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
GODKJENT: Bare seks av 16 solkremer i Foreldre og Barns test er fri for farlige stoffer. Foto: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På oppdrag fra Foreldre & Barn har miljøorganisasjonen Grønn Hverdag testet innholdet i 16 solkremer, alle spesielt beregnet til barn.

- Seks av solkremene kan vi anbefale uten forbehold. Disse inneholder ingen stoffer som anses som farlige, sier Håkon Lindahl i Grønn Hverdag.

Dårlig kjemi Men 10 av solkremene i testen inneholder potensielt helseskadelige stoffer. To av disse inneholder hormonforstyrrende stoffer. Begge kremene kommer fra Nivea. Hormonforstyrrende stoffer brukes som betegnelse på stoffer som kan påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr.

- Sammenhenger mellom forstyrrelser i hormonsystemet og eksponering av kjemiske stoffer er ikke helt kartlagt for oss mennesker, sier Lindahl.

- Men det er flere hypoteser - og sterke mistanker - om redusert sædkvalitet og økt hyppighet av testikkelkreft.

Hormonforstyrrende stoffer er strengt regulert i Norge og i mange andre land. Det forskes mye på virkninger av disse stoffene.

Miljøversting Eucerin spray, La Roche-Posay sollotion samt en spray og en krem fra Soltan inneholder alle miljøbelastende stoffer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer