SØSKENKJÆRLIGHET: Bøker om å få søsken kan være til god hjelp for en fersk storebror eller storesøster. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
SØSKENKJÆRLIGHET: Bøker om å få søsken kan være til god hjelp for en fersk storebror eller storesøster. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.comVis mer

10 bøker for storesøsken

Sjalusi. Mange foreldres store skrekk når en lillesøster eller lillebror er på vei. Bøker om å få søsken kan være til hjelp.

|||Mamma har en baby i magen. Babyen kommer til en storesøster eller storebror. Eller begge deler. Det kan bli en ekstra prøvelse for foreldrene å få kontroll på sjalusien, som kan komme med et nytt barn i familien, i tillegg til bleieskift, babygråt og nattevåk.

Men bøker om å få søsken kan være en døråpner for forståelse hos de små.

Kan være forebyggende Om du tror at søskensjalusi kan forsvinne med et trylleslag, ved å lese bøker om å få søsken for den vordende bror eller søster, blir du nok skuffet. Men bøker om temaet kan være til god hjelp for å hindre at sjalusien tar fullstendig av.

- For de som er usikre kan en slik bok normalisere søskensjalusi, og samtidig gi gode råd om hvordan de kan forebygge, sier psykolog Knut Halfdan Svendsen, til foreldre.no.

Sjalusi: En naturlig reaksjon Svendsen har psykologpraksis i Telemark, og er blant annet kjent fra tv-serien I de beste familier, hvor han gir råd om barneoppdragelse.

Han understreker at det ikke må være et mål i seg selv å unngå søskensjalusi helt, fordi det er en naturlig reaksjon. Poenget er å hindre at søskensjalusien kommer ut av kontroll der det skjer.

Mange bøker å velge i Det har etterhvert blitt et relativt godt utvalg av barnebøker for småsøsken, som i bilder, illustrasjoner og tekst, handler om at mamma har et barn i magen, og om hva som skjer når barnet kommer ut.

Noen av disse bøkene tar også opp temaet sjalusi, slik som boken «Emma og lillebror» av Gunilla Wolde - Emma blir storesøster, og noen ganger har hun lyst til å gi bort lillebror som hun synes stjeler litt for mye av oppmerksomheten.

Ett av sju tips Noen av bøkene er skrevet av norske forfattere, men mange er oversatt til norsk. Og slike bøker om å få søsken kan være til god hjelp for å forebygge svært negative reaksjoner fra barn som er blitt storesøsken.

På det britiske nettstedet Ask A Mum, omtales sju tips for å forebygge sjalusi. Her er det å lese bøker om få søsken løftet frem som et av knepene.

- Forsøk å finne en som er morsom, men realistisk, med bilder av babyen som gråter eller mamma som ser sliten ut, foreslår Laura Freeman, mor til to.

- Ikke nødvendig for alle Det er ikke alle som har behov for å bruke bøker om å få søsken, for å forberede storesøsken på at det kommer et nytt barn i familien, eller for å forebygge sjalusi. Men man skal ta med seg det hyggelige og positive rundt det å lese bøker sammen med barna sine.

- Det er helt greit å bruke bøker til dette formålet, men ikke alle trenger det. Mange foreldre som er usikre snakker med hverandre, venner og familie om det, mener Svendsen.

Vent med å fortelle om babyen Det kan være fristende, å fortelle storesøsken om at mamma har en baby i magen med det samme. Men kan man vente, er det det beste.

- Jeg ville ventet til 3-4 måneder når babyen sitter «godt fast»! Drypp det inn, men informer med måte, sier Svendsen.

Men når storebror eller storesøster selv tar opp temaet, er psykolog Svendsen krystallklar:

- Da gjelder det å være der. Legg fra deg det du har der og da! oppfordrer han.

Forberedelsene kan vekke uro Psykolog Knut Halfdan Svendsen tror ikke forberedelsene i seg selv kan føre til at sjalusi vil bli et problem, men det finnes noen unntak.

- Det kan være hvis det snakkes veldig mye om det til storebror eller storesøster når de ikke er interessert, eller har oppmerksomheten sin et annet sted, sier han.

Han trekker også frem tilfeller hvor det i familien fra før av er anstrengte forhold, eller et vanskelig samspill mellom en eller begge foreldrene, og storebror eller storesøster.

- Da kan mye snakk om babyen, som skal komme, vekke uro hos barnet, sier Svendsen.

- Det finnes ingen trylletriks Foreldre.no spurte psykolog Knut Halfdan Svendsen om han kunne presentere sine trylletriks for å forebygge sjalusi fra storesøsken. Beskjeden var at triksene ikke finnes, men at han har fire god råd:

1. Informer storebror/søster om at det vokser et barn i mammas mage - tegn og forklar.

2. Ta med barnet i de praktiske forberedelsene fram mot fødselen - innkjøp av utstyr, innredning av rommet osv.

3. Nå lillebror eller lillesøster er født, er det lurt å si noe av dette, gjerne før de begynner å reagere på noe: «Nå er du størst. Vi er glad i deg. Vi er like glad i dere begge. Nå kommer vi til å spørre deg om litt hjelp av og til. Jeg synes du er en flott storbror/søster!»

4. Sett av egentid bare for storesøsknene, ikke minst uten at de har prøvd å få kontakt med deg.

Hva er dine erfaringer med å lese bøker om å få søsken? Del dine erfaringer i kommentarfeltet!

Les også:

10 bøker for gravide kvinner

Pappabøkene du må lese

Søskensjalusi kan vare hele livet

Perfekt timing for søsken

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.