10 gode svigermor-regler

Vaskefella er en av tabbene du må unngå.

DOKTORGRAD OM SVIGERMOR: Gjertrud Sæter skrevet ned råd til svigermødre basert på intervjuer hun gjorde med 20 svigerdøtre og svigersønner i forbindelse med hennes doktoravhandling. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
DOKTORGRAD OM SVIGERMOR: Gjertrud Sæter skrevet ned råd til svigermødre basert på intervjuer hun gjorde med 20 svigerdøtre og svigersønner i forbindelse med hennes doktoravhandling. ILLUSTRASJONSFOTO: ColourboxVis mer

Å være svigermor er ikke alltid like lett, og det kan være lurt å ha noen forhåndsregler for å unngå konflikter.

- Du skal hverken være vaskedame eller konfliktløser, mener ekspertene.

Signe Saxe Jessen er konfliktmegler og mindfulness-trener i Danmark.

Hun skriver om konfliktløsninger på goderelationer.dk. Jessen er også partner i ledende nettverk for livskvalitet og personlig utvikling i Lev Lykkeligt.


Ny familie - Aksepter at din sønn eller datter bygger en ny familie, sier Jessen.

For å få ekteskapet til å fungere godt er det viktig at din sønn eller datter har fokus på sin nye familie.

- Dette kan bety at den gamle familien er ikke lenger det primære, men kommer på andreplass.

UNNGÅ KONFLIKTER: Vis forståelse, men ikke bland deg inn i konflikten til sønnen eller datteren din og partneren. Dette gjør det vanligvis bare verre. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
UNNGÅ KONFLIKTER: Vis forståelse, men ikke bland deg inn i konflikten til sønnen eller datteren din og partneren. Dette gjør det vanligvis bare verre. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Vis mer

Du bør ikke prøve å forhindre dette.

Ikke vær vaskedame Du bør aldri forvente at det er ønskelig at du vasker klær eller rengjør for andre. Dette gjelder selv om du kommer og bor der i noen dager.

- Er du i tvil om dette er greit eller ikke, bør du spørre. Ikke gjett eller ta sjanser, sier Jessen.

- Noen ser det som en indirekte kritikk av at de ikke holde huset rent nok. Fortell heller at du bare liker å gjøre rent og synes det er vanskelig å sitte stille, sier Jessen.

Gi plass og vis respekt - Respekter at din sønn eller datter nå er gift med noen som kan være helt forskjellig fra deg, sier Jenssen.

De kan ha helt forskjellige verdier, tradisjoner og fokusere på andre ting enn det du er vant til.

- Husk at din sønn eller datter har valgt akkurat denne personen å dele livet sitt med, sier Jessen.

EKSPERTENE: Gjertrud Sæter ved Norsk Folkemuseum har skrevet doktorgrad om svigermor. Signe Saxe Jessen er konfliktmegler og mindfulness-trener i Danmark. Hun skriver om konfliktløsninger på goderelationer.dk. Jessen er også partner i ledende nettverk for livskvalitet og personlig utvikling i Lev Lykkeligt. FOTO: Anne-Lise Reinsfelt (Gjertrud Sæter) og Elisabeth Dahlberg (Signe Saxe Jessen)
EKSPERTENE: Gjertrud Sæter ved Norsk Folkemuseum har skrevet doktorgrad om svigermor. Signe Saxe Jessen er konfliktmegler og mindfulness-trener i Danmark. Hun skriver om konfliktløsninger på goderelationer.dk. Jessen er også partner i ledende nettverk for livskvalitet og personlig utvikling i Lev Lykkeligt. FOTO: Anne-Lise Reinsfelt (Gjertrud Sæter) og Elisabeth Dahlberg (Signe Saxe Jessen) Vis mer

Det kan være vanskelig å håndtere noen med et annet temperament enn deg.

- Det beste du kan gjøre er å være nysgjerrig og å akseptere, sier hun.

Ikke diskuter følelser Det er viktig å respektere andres følelser, og behov kan ikke diskuteres.

- Alle opplever ting annerledes. Forsøk å vise forståelse og respekt, sier Jessen.

Vik unna deres samlivsproblemer Selv om du kanskje merker at sønnen eller datteren din har samlivsproblemer, ikke overanalyser eller bland deg inn.

- Vis forståelse, men ikke bland deg inn i konflikten. Dette gjør det vanligvis bare verre, sier Jessen.

Jenssen råder deg til å bare vise at du er en tilgjengelig støtte hvis det er behov for det.

- Merker du at det en konflikt mellom dem, prøv alltid å se på det fra den andre siden også, sier Jessen.

Åpner du ørene for kun den ene, hører du bare halve historien.

- Lojalitet og støtte til bare den ene parten skaper ofte konflikter, sier Jessen.

Som en tredjepart kan du alltids spørre: Hvordan tror du den andre parten har det? Hva tror du at han eller hun trenger? Hva vil gjøre det lettere for han eller hun?

Doktorgrad om svigermor Gjertrud Sæter ved Norsk Folkemuseum har skrevet doktorgrad om svigermor.

Under har Sæter skrevet ned 10 råd til svigermor basert på intervjuer hun gjorde med 20 svigerdøtre og svigersønner i forbindelse med sin doktoravhandling.

- Punktene er ikke satt opp i noen prioritert rekkefølge, men alle disse tingene ble det snakket en hel del om, sier hun.

Sæter har tatt utgangspunkt i relasjoner der svigermor er i sin "mest potente" svigermoralder.

- Det vil si at svigermor ikke er alderdomssvekket, syk eller på annen måte pleietrengende, men at svigermor er en oppegående dame, sier hun.

Her er noen regler for svigermødre som ønsker å ha et godt forhold til svigerdøtrene og svigersønnene sine:
• Husk at kjærlighet ikke er noen konkurranseidrett. At andre er glad i sønnen eller datteren din viser bare at du har gjort en god jobb som mor. Slipp dem til! Du vil aldri vinne hvis du forsøker å skvise eller fryse ut ditt barns utkårede. • Sett aldri barnet ditt i en situasjon der det må velge mellom deg og hans eller hennes partner. • I husholdningen til barna dine er det de som bestemmer. Hvis ingen ber deg om gode råd, så skal du heller ikke komme med noen! Det kan lett oppfattes som kritikk. Noe det egentlig er, du sier du jo indirekte: «Dette kan du gjøre bedre på denne måten. » • Hold kommentarene for deg selv. • Ikke gjør husarbeid hos barn og svigerbarn dersom de ikke har bedt deg om det. Å begynne å vaske badet eller støvsuge og vaske stua sender bare et negativt budskap: «Dere trenger hjelp til å holde huset i orden.» • Ikke «overrask» de unge med å overøse dem med gaver eller mat du har kjøpt eller laget. Det kan føles påtrengende eller invaderende. Si heller for eksempel «Det blir mye plommer i høst, så si fra hvis dere vil ha syltetøy». • Husk hvordan det var for deg selv å være svigerdatter da du var ung. • Ikke konkurrer om småbarnas gunst. Selv om det er lov å skjemme bort barnebarn, så er det viktig å respektere foreldrenes grenser og verdier. • Vis at du vil være en støtte for familien. Ta hensyn til at barnefamilier i dag som oftest har krevende dager med tettpakket program. Ikke krev eller forvent besøk. De kommer på besøk når de har overskudd til det. • Mange har såre minner fra barnedåp. Ikke forvent at barnet skal bære dåpskjolen som har vært brukt i din slekts familie i generasjoner. Overlat til de unge å velge. LES OGSÅ:
Derfor er du en premenstruell møkkakjerring
Disse flausene vil du unngå foran kjæresten
Det kan være en tabbe å signere ektepakt
Så lett blir det ubalanse i forholdet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.