ENKEL BLOMST: Orkideer er overraskende enkle å få til for en som glemmer å vanne. Gi et eggeglass med vann i uka eller litt mer om du har glemt det over lengre tid - men ikke for mye!   FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet
ENKEL BLOMST: Orkideer er overraskende enkle å få til for en som glemmer å vanne. Gi et eggeglass med vann i uka eller litt mer om du har glemt det over lengre tid - men ikke for mye! FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, DagbladetVis mer

10 planter som overlever «alt»

Disse plantene passer for deg uten grønne fingre.

Tidligere har vi skrevet om hageplanter som (nesten) klarer seg selv, som er sneglefrie, og gitt enkle tips til potteplantestell. Men er du en som ikke er velsignet med grønne fingere, er det kanskje litt drøyt å prøve å potte plantene opp ned eller styre med de siste motene innen gjennomsiktige potter.

Derfor har vi nå laget en liste over planter som elsker å bli oversett, glemt og husket på sånn av og til - og som til gjengjeld fyller stua med grønn trivsel.

Triks og tips

- Vil man ha planter som tåler mye, kan man se på tykkelsen på bladene: Tykke blader indikerer at planten sparer på vannet, forteller Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter til Klikk.no.

- Et annet råd, er å se på plantens farge. Er den mørk grønn, vokser den sannsynligvis opprinnelig et sted der det er lite lys - som på skogbunnen i jungelen. Har planten spettete blader, trenger den litt mer lys, forteller Bergh.

Du skal ikke tro at alle planter som setter blomster er skjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Orkideer er sparsomme, liker sol, og krever lite vann. Det samme gjelder ildtopp, forteller Bergh.

1. Paraplytre

Plasseres lyst, tåler direkte sol. Tåler ikke for mye vann, og skal tørke ut mellom vanningene.

2. Dragetre/Dracaena

Flere varianter brukes som stueplanter i Norge, som bånddracaena, duftdracaena, kantdracaena dragetre (bildet). De to første tåler ikke direkte sol, og vil helst stå i halvskygge. Kantdracaena kan stå i full sol, men tåler også å stå mørkt i perioder.

Om sommeren må dracaena vannes godt, men la den tørke lett ut mellom vanningene. Tåler ikke for mye vann, og jo mørkere planten står, desto mindre vann.

3. Hengefiken

Trives best i et litt kjølig rom, for eksempel soverommet eller hagestuen. Utrolig hardfør potteplante.

Vannes regelmessig, men tåler godt å tørke helt ut. En perfekt plante for de som er ”sløve” med vanningen, eller er mye bortreist. Har underjordiske knoller som holder på vannet. Tåler helt ned i 8-10 grader.

4. Eføy

Klatreplante som trives både hengende, stående og klatrende. Liker ikke for høye temperaturer eller direkte sol. Finnes i mange ulike bladvarianter, mørk grønn, lys grønn, broket med innslag av hvitt eller gult.

Viktig å passe på at den ikke får for mye vann. La den tørke lett ut mellom hver vanning. Svak gjødselblanding jevnlig i vekstsesongen, ingen gjødsling resten av året. Kan beskjæres hele året.

5. Ildtopp

Mørkegrønne, blanke blader som brekker lett. Finnes i mange farger, men er mest vanlig røde og oransje. Bør stå lyst, gjerne i direkte sol. Ildtopp er en kortdagsplante, hvilket betyr at den blomstrer naturlig i februar-mars.

Tåler kraftig uttørking, og er en svært enkel stueplante å få til. Men tåler ikke å få for mye vann, spesielt ikke om vinteren.

6. Elefantfot

En tøffing både når det gjelder mye sol og lite vann. Dersom planten står kjølig om vinteren, kan den klare seg helt uten vann, men i stuetemperatur må den få en skvett av og til. Kan stå ute om sommeren, fortrinnsvis på en plass under tak for å unngå at det blir for vått.

7. Kristi tornekrone

Er i slekt med julestjerne, men mye mer hardfør og tørkesterk. Skal tørke godt ut mellom hver vanning. Kan stå lenge uten vann, men vil miste både blad og blomster. De kommer tilbake når vanningen gjenopptas. Vil stå lyst og solrikt hele året, men unngå sørvendte vinduer når sola steker som verst.

8. Blankblad

Kalles også garderobeplante. Tåler store variasjoner i forhold til plassering, både skygge og lys. Unngå stekende sol, da kan planten få svarte brennmerker på bladene. På de mest skyggefulle steder kan stenglene bli lange og slengete. La den tørke godt ut mellom hver vanning. Vil også tåle å stå tørr en lengre periode, spesielt vinterstid om temperaturen også er litt lavere. Vil med årene kunne bli en omfangsrik plante.

9. Aloe Vera

Stelles som en kaktus, da den er en sukkulente. Det vil si at den lagrer vann i bladene sine. Liker sandholdig jord, mye lys og lite vann.

10. Svigermors tunge

Svigermors tunge er en sukkulente med stive, tykke, sverdformede blad som kan bli over en meter lange. Bladene er i noen grad i stand til å lagre vann. Kan stå i alt fra lite til mye lys, også sol. Vanning: Vær sparsom med vann, spesielt om vinteren. Tåler godt å stå i rom med lav luftfuktighet.

Kilder: BoGrønt , Planteservice , Opplysningskontoret for blomster og planter.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

ENKEL: Eføy er en plante som trives under trange kår. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter
ENKEL: Eføy er en plante som trives under trange kår. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter Vis mer
PARAPLYTRE: En plante som trives med å bli glemt. Foto: Wikipedia.no
PARAPLYTRE: En plante som trives med å bli glemt. Foto: Wikipedia.no Vis mer
LIKER TØRKE: Dragetrær tilhører det tørre element, og dør med for mye vann. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter
LIKER TØRKE: Dragetrær tilhører det tørre element, og dør med for mye vann. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter Vis mer