10 tabber som gjør reisene dine unødvendig kostbare


Slik reiser du litt smartere og mye billigere neste gang

Dersom du kan disse tipsene vil du kunne spare mange penger allerede på din neste reise. Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector
Dersom du kan disse tipsene vil du kunne spare mange penger allerede på din neste reise. Foto: Odd Roar Lange/ThetravelinspectorVis mer

Vi reiser mer, opplever mer og vi kjøper flere flybilletter enn noen gang tidligere. Men det er lett å gå i en av de mange reisefellene. Dersom du kjenner triksene vil du kunne spare tusenlapper på hver eneste reise. Penger du heller kan bruke på andre ting. Her er noen smarte tips som gjør at du reiser billigere og sikrere neste gang.

1. Bestill reisen med eget kort

Det er praktisk å bestille vennereiser sammen og å betale det hele med ett kredittkort. Men husk at den innebygde reiseforsikringen i kredittkortene ikke gjelder for andre enn dem som er i kortholderens husstand.

2. Unngå dyre ekstraforsikringer

Både flyselskap og pakkereiseselskap frister deg til å kjøpe ekstra avbestillingsforsikring og tilleggsforsikringer. Dette er unødvendig dersom du har en ordinær reiseforsikring og har betalt med kredittkort. Da er både reisen og avbestillingsforsikring sikret allerede.

3. Du sjekket bare den ene flyplassen

De fleste ønsker å fly på raskest og billigst måte. Husk å sjekke flere alternative ankomstflyplasser. Husk at lavprisselskapene (særlig Ryanair) er kjent for å gi flyplasser navn på byer som ligger langt unna der du faktisk lander. Dermed kan de bli fordyrende og forsinkende reiser inn til storbyen du skal besøke.

Hvis du havner på "feil flyplass" blir det fort mye ventetid og dyre restaurantbesøk. Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector
Hvis du havner på "feil flyplass" blir det fort mye ventetid og dyre restaurantbesøk.
Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector Vis mer

4. Sjekk flyselskapets egen nettside

Det er fristende å lete etter reiser via ulike søkemotorer. Google Flight er en god en, men før du bestiller reiser via andre søkemotorer skal du huske å sjekke med flyselskapets egen nettside - som ofte er billigst. Husk også å melde deg på flyselskapenes nyhetsbrev som varsler om spesielle kampanjer.

5. Reis til feil tid

De billige reisene er ofte på litt ugunstige tider på døgnet. Men hvis du velger utreise midt på dagen på en torsdag og hjemreise på en søndag morgen vil du kunne mer enn halvere billettprisen i forhold til utreise torsdag kveld og hjemreise søndag ettermiddag. Utreise lørdag og hjemreise tirsdag er også ofte svært rimelig for deg som vil på storbyferie.

6. Husk riktig navn

Sjekk navnet ditt (og de du bestiller sammen med) nøye før du bekrefter selve nettbestillingen. Skriver du feil navn og trenger å endre dette etterpå vil du ofte måtte ut med ekstra gebyr. Og det kan bli dyrt. Et smart tips er å legge inn alle opplysninger i en personlig profil på flyselskapets nettside allerede i dag. Sjekk nøye - og lagre dette før du bestiller neste gang. Så slipper du hastverksfeil ved neste bestilling.

7. Du har skiftet navn

Husk at navnet på billetten og navnet i passet må være det samme. Dersom du har giftet deg (eller skilt deg) og skiftet navn, men glemt å bestille nytt pass så må du huske å bestille billetter i det gamle navnet ditt - det som fortsatt står i passet.
Dersom tabben allerede er gjort, og du oppdager det i siste liten, har du muligheter til å søke om nødpass.

8. Husk riktig dato

Ja, det er viktig å sjekke datoene før du trykker på bestill. Det er utrolig fort gjort å bestille på feil dato. Og - dette kan bli svært dyrt å rette opp i. Dersom du står på flyplassen med feil billett må du kjøpe ny der og da. Og - tror du at disse billettene er billige?

9. Reiseforsikringen gjelder ikke

Når barn flytter hjemmefra for å studere kan de fortsatt ha folkeregistrert adresse hjemme hos foreldrene - og da slipper de egen innboforsikring. Men husk at foreldrenes reiseforsikring ikke alltid gjelder for barn som har flyttet på hybel eller i annen leilighet. Flere selskaper krever at de har sin egen. Sjekk med ditt selskap.

Noen flyselskap lar deg ta med bagasje gratis. Men hvis håndbagasjen er for stor/tung må du allikevel ut med penger. Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector
Noen flyselskap lar deg ta med bagasje gratis. Men hvis håndbagasjen er for stor/tung må du allikevel ut med penger. Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector Vis mer

10. Kostbar bagasje

De billigste flyselskapene skal også tjene penger. Og de gjør det gjerne ved å ta en rekke gebyrer. Særlig for innsjekket bagasje. Husk å bestille for slik bagasje på forhånd. Dersom du må gjøre det på flyplassen er gebyrene ofte blitt dobbelt så dyre. Få med deg at SAS har strammet inn reglene for håndbagasje og har startet med kontroller ved gaten.