Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

10 tegn på at du akkurat har født

At du kom til å se syv måneder gravid ut etter fødselen, var det kanskje ingen som fortalte deg.

STARTVANSKER:Mange sliter med å få igang ammingen. FOTO:Istockphoto
STARTVANSKER:Mange sliter med å få igang ammingen. FOTO:Istockphoto Vis mer

Livet blir ganske annerledes etter man har fått barn for første gang. De fleste forandringene kan du ikke forberede deg på uansett hvor mange bøker du leser om temaet. Det amerikanske nettstdet ivillage har laget en liste over de de endringene vi kanskje ikke snakker så altfor høyt om til en gravid bestevenninne.

Ser gravid ut Selv om du er overlykkelig over å få tilbake din egen kropp og selv om du trente hardt under svangerskapet, må du ikke bli overrasket hvis du får spørsmål om når du har termin etter du har født. Det tar nemlig tid før livmoren kommer tilbake til sin egen størrelse, og enda lenger tid før magen blir som før, hvis den noen gang blir det.

Redd for å gå på do Både rifter etter fødselen og forstoppelse kan gjøre at det å gå på do kan fortone seg like skummelt som å hoppe i fallskjerm.

Du må fortsatt bruke gravidklærne Selv om du nesten kaster opp av gravidklærne dine, er det stor sannsynlighet for at det er nettopp dem du må gå i noen uker eller måneder framover. Har du flaks finner du noen få antrekk i skapet fra før du var gravid som du faktisk føler deg presentabel i.

Dusjing er blitt luksus Tiden da du kunne stå opp, dusje, lese avisen og ta en kaffe i ditt eget tempo er forbi. Som nybakt mamma er du heldig hvis du får tatt en kort dusj før klokka tolv på formiddagen mellom amming, byssing og bleieskift.

Selv om en nyfødt ikke egentlig gjør så mye, tar de opp all tiden din. Ett tips kan være å sette babyen i en vippestol eller bilstol og la han eller hun se på deg idet du tar en lyndusj.

Sov mens babyen sover-teorien virker ikke Som nybakt mor får du garantert et velmenende råd om å legge deg ned og sove mens babyen sover. Men idet babyen sovner og du plutselig har to hender fri,er det et utall av tohåndsoppgaver som venter på deg.

Og idet du tenker at du er ferdig med å sette inn i oppvaskmaskinen og skal sette deg ned, da våkner babyen.

Ikke kjærlighet ved første blikk Ikke alle mødre og fedre kjenner den umiddelbare kjærligheten og tilknytningen til babyen som er kommet. Dette er helt normalt, og det kan ta uker før man er komfortabel i sin nye rolle som mamma eller pappa.

Hvis disse følelsene varer lenge, må bør man få profesjonell hjelp for å takle en eventuell fødselsdepresjon.

Amming kan være vanskelig Amming er naturlig, det beste for babyen og det du blir anbefalt å gjøre. Men det er ikke så mange gravide som er forberedt på at ammingen kan være vanskelig å få til med en gang.

Ikke la det gå utover selvfølelsen din hvis du sliter med ammingen. Søk hjelp og gå over til flaske hvis amming absolutt ikke er noe for deg.

Du møter iherdige konkurransemennesker Du er sannsynligvis ikke forberedt på at du kan møte en gjeng med nybakte foreldre som elsker å konkurrere om hvilken baby som når ulike milepæler først.

Det er alltid noen på en barselgruppe som er i overkant opptatt av å forteller om at deres egen baby, smiler, ruller, krabber før andre.

Du må absolutt ikke være med i denne kamuflerte konkurransen hvis du ikke vil. Å sammenligne ditt barn med andres så lenge du ikke er bekymret for at det er noe galt, har liten hensikt.

Du mister nøkler og lommebøker Fordi du er så opptatt av å ta vare på babyen din, blir oppmerksomheten din mot andre ting betydelig mindre. Du mister nøkler, lommebøker og sliter med å huske avtaler.

Du er inne i ammetåken, og det kan ta måneder før du er ute av den.

Du misunner de som skal på jobben Selv om permisjonen er en luksustilværelse med betalt fri for å være sammen med babyen din, kan du utrolig nok komme til å misunne dem som drar på jobben om morgenen.

De tar på seg noe fint og har en mer eller mindre intellektuelle samtale med andre voksen mennesker på jobben. Du vandrer trøtt rundt i joggebukse og snakker stort sett babyspråk store deler av dagen.

Må få ammeveiledning Særlig ammingen kan være en stor utfordring mange ikke har sett for seg, sier Beate Fossum Løland, rådgivende lege ved Nasjonalt kompetansesenter for amming ved Oslo Universitetssykehus.

- Det krever riktig teknikk for å amme nyfødte, og det er ikke lett å forstå hvordan det skal gjøres hvis ingen forteller deg og faktisk viser deg det. I dag ligger man ofte veldig kort på barselavdelingene, og kan komme hjem uten at ammingen er på plass og uten at noen har fortalt deg hvordan det skal gjøres. For det tar gjerne mange dager før melkeproduksjonen er kommet ordentlig i gang.

Hun synes alle gravide har krav på å få god veiledning og informasjon om amming på helsestasjonen der de går til svangerskapskontroll

- Gravide bør også bli motivert og fortalt hvorfor brystmelk er viktig for babyen, og de bør bli informert om at det kan kreve litt tid å få det til. Dette er grunnen til at vi har et prosjekt der vi ønsker at alle helsestasjoner i Norge skal bli mor-barn vennlige. Det vil blant annet si at det skal gis god veiledning om amming før og etter fødsel, sier Løland.

Noen mangler melk Brystspreng, tilstoppede melkeganger eller treg utdrivning kan være årsak til at nybakte mødre sliter med å amme. Dårlig sugetak kan medføre såre brystknopper og i verste fall brystbetennelse.

Det kan skyldes at barnet ikke er blitt lagt riktig til og suger feil. Kvinner som ikke får barnet opp til seg innen de to første timene når barnet er våkent og sugevillig, kan slite litt mer med å komme i gang med ammingen. Dette gjelder f.eks. kvinner som har tatt keisersnitt.

Dersom barnet er sykt eller prematurt og suger dårlig, kan dette også gjøre at mor gir opp å amme. Det er også 1-2 prosent kvinner som ikke produserer nok melk.

Det store planleggingssjokket - Det største sjokket for mange nybakte mødre er at de ikke får den babyen de hadde forberedt seg på å få. I dag er mange gravide svært godt informert. De har lest om alt på nett og i bøker og blader, og for mange er alt planlagt ned til minste detalj. Men så kommer babyen, og den er ikke slik de hadde trodd at babyen deres skulle være. Mitt inntrykk er at de som har planlagt mest ,er de som får det største sjokket, sier Grethe Groven, helsesøster og leder ved sentrum helsestasjon i Stavanger.

Eldre mødre Hun tror mange nybakte mødre i dag blir mer overrasket over at livet forandrer seg når de får barn enn mødrene deres ble. Mye skyldes mors økende alder når hun får sitt første barn.

- Kvinner på 35 er godt voksne, er mer reflekterte og har et mer strukturert liv. De er vant til å kontrollere mye og blir derfor mer overrasket over at de mister kontrollen når de får et lite nyfødt barn i huset, sier hun.

Forum om flaskemelk

SJOKK: For mange er det et lite sjokk å bli mamma for første gang. FOTO: Istockphoto
SJOKK: For mange er det et lite sjokk å bli mamma for første gang. FOTO: Istockphoto Vis mer

Pinlige plager etter fødsel

Saken ble opprinnelig skrevet av DinBaby for Klikk.no. Les her.

ALDRI UT AV MORGENKÅPA: Å få lagt fra seg babyen og tatt en dusj er luksus for nybakte mødre. FOTO: Istockphoto
ALDRI UT AV MORGENKÅPA: Å få lagt fra seg babyen og tatt en dusj er luksus for nybakte mødre. FOTO: Istockphoto Vis mer