FORSIKTIG: Scarlett Johansson har lov til å sprute champagne i fotostudio, men du skal åpne den litt mer distingvert. PLANET PHOTOS
FORSIKTIG: Scarlett Johansson har lov til å sprute champagne i fotostudio, men du skal åpne den litt mer distingvert. PLANET PHOTOSVis mer

10 ting du ikke visste om å skjenke sjampis

Jada. Alle klarer å få den opp. Men få gjør det rett.

La oss bare innrømme det med en gang. Champagne er veldig godt, men nordmenn flest kan ikke så veldig mye om det.

Heldigvis har vi testet champagne for deg, slik at du bare kan gå på polet og bestille den beste.

Men når du skal nyte flasken, er det mange som gjør feil. Eller, det vil si dersom du skal følge boka, er det lett å gjøre feil.


2. Hold på korken når du åpner flasken

Veldig kult når korken skyter i taket og alle hyler. Men farlig og ikke stilig. Champagneekspert Richard Julin viser deg hvordan du skal holde på korken i denne videoen. Ta av folien. Legg en finger på korken mens du holder flasken med samme hånd. Sett flasken på bordet. Vri metalltråden seks ganger rundt slik at den åpnes. Og lirk korken ut inn i håndflaten din. Du skal høre et lite sukk fra flasken, ikke et smell.

I denne saken har vi samlet ti tips som champagneeksperter vi har snakket med synes er viktig å tenke på.

1. Du skal ikke riste flasken Dersom du vinner VM, OL eller Formel 1 skal du riste så mye du klarer før du åpner flasken.

UNNGÅ SØL: Felipe Massa,  Kimi Raikkonen og Fernando Alonso fra McLaren Mercedes har lov til å sprute champagne når de vinner. Det har ikke du. FOTO: Cilesiz Oktay/Stella
UNNGÅ SØL: Felipe Massa, Kimi Raikkonen og Fernando Alonso fra McLaren Mercedes har lov til å sprute champagne når de vinner. Det har ikke du. FOTO: Cilesiz Oktay/Stella Vis mer

Da vil det meste sprute ut og det som er igjen i flasken vil bli ødelagt.


3. Du skal ikke helle champagnen rett ned i glasset

Du skal ikke helle sjampisen slik du skjenker hvitvin. Da mister du en masse bobler i prosessen. Om du vinkler glasset slik bartenderen tapper en halvliter, unngår du dette. Da bevarer champagnen dobbelt så mye karbondioksyd, altså bobler.

4. Du skal helle i to omganger

Glass som materiale er teknisk sett ikke helt glatt. Dermed blir sjampagnen rotet til når du heller den ned i bunnen av glasset. Selv om du vinkler det. Dette løser du slik: Fyll opp litt champagne i bunnen av glasset. La det bruse opp og så roe seg. Deretter fyller du glasset slik beskrevet i punktet ovenfor.

5. Skal du sablere, må du treffe i skjøten på flaska

Sablering er utrolig kult. Men ikke spesielt lurt seint på kvelden. Det kan gå med en finger, du kan skjære deg på glasskår og du kan treffe andre med tuppen (med glass). Men til velkomst-sjampisen er det jo veldig kult. Her er trikset du må kunne om du gir deg i kast:

- Du må inspisere flasken for å finne det svakeste punktet. Champagneflasker er limt sammen av to deler, og du finner derfor to sømmer som går langs flasken fra bunn til topp, og det er der hvor sømmene møter leppen på tuten at flasken har sitt svakeste punkt. Det er her sabelen skal treffe, skriver vår vinekspert Arnie Stalheim i denne artikkelen om hvordan du sablerer champagne.

6. Du kan sablere med kjøkkenkniv, øks eller stetten på glasset (ja, faktisk)

Ikke så mange som har sabel kanskje. Sverd er ikke helt tingen. Men baksiden på en kjøkkenkniv går greit. Men du kan også bruke øks (du trenger ikke bruke testvinnerøksa). Faktisk fungerer det også med stetten av glasset, men før du kyler til med glasset, bør du studere hvordan Joachim S. Knutsen gjør det i denne videoen om sablering for viderekommende.

Det blir dødskule bilder av dette. Dersom du ikke har vunnet noe, lar du være å riste flasken.

Les heller videre i denne artikkelen for å finne andre kule måter å imponere vennene dine på.

(Ok. Ett unntak til. Dersom du er Scarlett Johansson og skal ta slike bilder)7. Du skal ikke holde rundt flasken når du skjenker

Du holder i bunnen av flasken. Du putter tommelen inn i den dype gropen i bunnen av flasken. Bruk gjerne et kjøkkenhåndkle (hvitt for pokker) og la flasken hvile mot den, slik at den fortsatt er frisk og kald.

8. Ikke hell opp i glasset med en gang

Champagneekspert Richard Julin anbefaler at du venter fire - fem minutter før du heller champagnen opp i glassene. Perfekt for den stressede vert (eller butler). Da får den luftet seg litt.

9. La gjestene smake før du skåler

Ja, helt riktig. La gjestene få putte nesen opp i glasset, slenge, smake og smatte. Når de har gjort det, kan du utbringe velkomstskålen. Da har de fått smake de edle dråpenes aroma først. Ingen, hverken vineksperter eller oss vanlige, klarer begge deler.

10. Ikke server supersjampisen ved midnatt

Når du skal feire nyttårsaften serverer du den beste sjampisen du har som velkomstdrink. Da får gjestene smakt, kost seg og blir blide. Ved midnatt kan du servere noe ordinært men godt. Da er folk beruset og er dessuten opptatt av helt andre ting enn slike detaljer denne saken handler om.

Les også:
Her er den beste nyttårs-champagnen
Slik åpner du en ølflaske med et papirark
Vi har funnet den beste konjakken
Suveren erstatning for dyr champagne

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.