Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

10 vanlige komplikasjoner etter fødselen

Hvorfor du skal ta med hårføner på do og andre etter fødselen-råd.

FORELSKA I BABYEN: Noen nybakte mødre blir så sterkt knyttet til den lille at det faktisk minner mer om forelskelse enn vanlig morskjærlighet. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
FORELSKA I BABYEN: Noen nybakte mødre blir så sterkt knyttet til den lille at det faktisk minner mer om forelskelse enn vanlig morskjærlighet. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle vet at å føde barn er en stor påkjenning for kroppen, både psykisk og fysisk. For å takle fødselssmertene, finnes det en rekke smertestillende medikamenter, ja, det er til og med mulig å øve seg på få føde med en ballong.

Det mange ikke er like godt forberedt på, er alle komplikasjonene du kan bli utsatt for når barnet endelig er ute.

10 TING DU KAN VENTE DEG ETTER FØDSELEN:

1. Etter-rier Etter-rier er etterveer kommer etter fødselen, når livmoren trekker seg sammen til sin opprinnelige størrelse. Etterriene varer gjerne to-tre dager, er særlig sterke hos flergangsfødende, og forsterkes ved amming. Når du sitter og ammer med den lille bylten i armene, er det ikke noe koselig å måtte puste seg gjennom rier. Som om du ikke hadde hatt nok smerte under selve fødselen.

- Du vil bli fortvilet over hvor vondt det er. Følg de samme rådene du ble gitt under fødselen: pust rolig, slapp av i kroppen og tenk at det snart går over. Noen tar smertestillende en liten stund før de skal amme, sier jordmor Tonje W. Rummelhoff til Foreldre & Barn.

Hun påpeker at etter-rier er et nødvendig onde fordi det betyr at livmoren trekker seg sammen og samtidig komprimerer såret etter livmoren, slik at du blør minst mulig.

2. Vondt i stingene Mange kvinner blir sydd nedentil etter fødsel, fordi de får rifter. Å gå rundt med sting kan for noen være ubehagelig, både når du går, sitter og løfter.

At stingene strammer og blir hovne, er helt normalt. Det finnes flere øvelser du kan gjøre på forhånd for å unngå rifter og ubehag.

- Et godt tips for å få mindre vondt er å sitte rett ned på rumpa. Ikke løft den ene halvdelen, men sitt slik at trykket blir jevnt. Hvis det er hovent, får du et jevnt mottrykk, og selv om det gjør vondt med en gang, gir det seg gjerne etter en stund, sier jordmoren.

Hun anbefaler også at du er forsiktig med papir når du tørker deg etter toalettbesøk, og at du holder underlivet så tørt du kan. Det er ikke alltid like lett, fordi du blør en del. Et godt tips er å ta med en liten hårføner og føne seg nedentil etter toalettbesøk og dusj. Det gjør huden tørr, myk og elastisk. Mange blir overrasket over hvor effektivt det er.

3. Du må jobbe for å få melk i puppene Når barnet fødes, er det ikke sultent, men har likevel et sugebehov. Den første melken er full av fett og antistoffer, og derfor er det lurt å legge babyen til brystet slik at den kan suge i seg denne verdifulle råmelken. Når barnet suger, setter det også i gang melkeproduksjonen.

Får barnet i seg den første råmelken, kan det hende det sovner og ikke vil suge på et døgn. Deretter våkner sugelysten opp igjen og sugingen er i gang, ofte hver andre time.

- Det er nå du og babyen skal samarbeide for å få en god melkeproduksjon, forklarer jordmor Rummelhoff.

Hun anbefaler at du setter deg godt inn i hvordan amming og selvregulering fungerer. Mange mødre sliter nemlig med vond og ubehagelig amming, som i verste fall kan føre til at ammingen rett og slett går skeis.

- Puppen er ingen flaske, og den blir ikke tom. Så når barnet suger og kanskje ikke svelger, må du ikke tenke at det ikke er mer melk og putte i en smokk. Det er nå barnet øker produksjonen, men det er først den tredje eller fjerde dagen du har fått så store mengder melk at du merker at barnet svelger, understreker Tonje Rummelhoff.

4. Forelsket i babyen Som gravid gleder du deg til å se det lille vidunderet som har bodd i magen din i ni måneder.Men er du egentlig forberedt på at du kan bli fullstendig trollbundet av din egen baby? Eller kjenner du på frykt over å ha blitt mamma, slik mange førstegangsfødende gjør?

- Den lille babyen er så hjelpeløs og nydelig og trenger deg fullt og helt. Derfor er det helt normalt å bli oppslukt. Du kan til og med bli forelsket i den, sier Tonje W. Rummelhoff.

Men dessverre er det ikke alle som har denne lykkefølelsen.

RIER ETTER FØDSELEN: Etterriene varer gjerne to-tre dager og er særlig sterke hos flergangsfødende. De forsterkes når du ammer. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
RIER ETTER FØDSELEN: Etterriene varer gjerne to-tre dager og er særlig sterke hos flergangsfødende. De forsterkes når du ammer. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com Vis mer

- Gi det litt tid, bli kjent med babyen og finn ut av dine egne følelser, anbefaler hun.

5. Ammetåke Noen vil kalle det ammetåke, andre vil bare si at du er blitt utrolig glemsk. Men at du er i din egen verden rett etter fødselen, er det liten tvil om. Kanskje blir du en av dem som går i butikken i bare tøfler, eller legger mobilen i kjøleskapet? Ikke blir fortvilet eller irritert. Dette er helt normale tegn på at du er nybakt mamma.

- I tiden etter fødselen er skal den nybakte mor slappe av og kose seg med babyen, sier jordmoren.

6. Melkespreng og tårer Kanskje lengter du etter en venninnekveld ute av huset og la parteren ta seg av det lille nurket noen timer? Bli ikke forundret dersom kvelden blir noe helt annet enn hva du hadde tenkt.

- Savnet av babyen kan overraskende fort føre til full melkespreng og hormonutbrudd i form av tårer. Det eneste du vil er å dra hjem igjen til den lille - du trekkes mot babyen din, og det er helt naturlig. Men langt ifra alle er forberedt på det, sier jordmor Tonje W. Rummelhoff.

7. Tomt for rent tøy Ja, du er kanskje forberedt på at en baby innebærer mer klesvask, men hadde du trodd at det var så kolossale mengder? Leder for forbrukerservice i Lilleborg og ekspert på Plusstid.no, Malin Skaar, tror mange foreldre får seg et sjokk når de ser hvor fort klær hoper seg opp i skittentøykurven tiden etter en fødsel.

- Lag et system for sortering, hvor dere legger hvitvask for seg og farget tøy for seg. Ha eventuelt en egen kurv til håndklær og sengetøy. Vurder også om klær kan brukes en ekstra dag før vask, mange kaster tøy i skittentøyet selv om det ikke er skittent, sier Skaar til Foreldre & Barn.

Et godt råd er å sjekke om det er flekker på klærne før du vasker dem. Ta litt vaskemiddel direkte på flekkene før du legger dem i maskinen, så slipper du kanskje vaske plagget på nytt igjen.

8. Lite nærhet og kos Mens mor får all den kosen hun trenger fra babyen de første ukene etter fødselen, må far kanskje kjenne på savnet etter nærhet og kos fra kjæresten.

Parterapeut og sexolog Rikke Thuesen mener at det er svært viktig at nybakte foreldre er forberedt på at et barn er en belastning for parforholdet.

- Det er jo som regel en lykkelig tid å få en liten en i familien, men mange er ikke forberedt på hvor store konsekvenser det kan få. Mange par går fra hverandre i løpet av barnets første leveår, og de som overlever det første året, gir ofte opp etter fire år, forteller Rikke Thuesen til Foreldre & Barn.

- Vær oppmerksom på å bevare nærhet og fysisk kontakt - dere trenger ikke å ha sex. Ha gode samtaler og prioriter kjærestetid selv om dere har fått en baby. Det er bedre å prioritere forholdet enn oppvasken, understreker Thuesen.

9. Bekkenplager Slet du med bekkenplager under svangerskapet? Ifølge fysioterapeut Britt Stuge er det helt normalt at bekken- og ryggplagene vedvarer.

- Omtrent 20 prosent har rygg eller bekkenleddsmerter etter fødselen, men heldigvis har ikke dette noen sammenheng med fødselens varighet eller eventuelle komplikasjoner under fødselen. Heller ikke hvis du har tatt keisersnitt.

- Mange av dem som sliter med bekkenet etterpå, hadde også slitt med ryggplager før graviditeten, forteller Britt Stuge til Foreldre & Barn.

10. De ekstra kiloene En feil mange gjør, er at de prøver å gjøre så mye hele tiden i starten. Slapp heller litt av etter fødselen og lytt til kroppen. Start med å bygge opp grunnmuskulaturen i mage, sete og rygg, anbefaler Helle G. Bornstein, som er eier og daglig leder av Smart Trening i Oslo.

Hun anbefaler nybakte mødre å være tålmodige med slanking og resten av jobben for å få tilbake kroppen de hadde før fødselen.

- Du har fått litt ekstra på kroppen for å kunne gi barnet mat. Derfor er det viktig å gi det tid, og være nøye med kostholdet - slik at både mor og baby får i seg nok næring, sier hun.

Les også:

Mange får tynt og pistrete hår etter fødsel

Slik unngår du hengepupper

SKITTENTØYVASK: Å vaske tøy er neppe det første du tenker på etter en fødsel. Men du verden så fort de rene klærne tar slutt! ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
SKITTENTØYVASK: Å vaske tøy er neppe det første du tenker på etter en fødsel. Men du verden så fort de rene klærne tar slutt! ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com Vis mer

Opererer underlivet på plass etter fødselen

Deilig sex etter fødselen?

Slik får du slutt på nattammingen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

HÅRFØNER I VESKA: Etter fødselen kommer hårføneren til å bli din beste venn.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
HÅRFØNER I VESKA: Etter fødselen kommer hårføneren til å bli din beste venn. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!