BARNEVENNLIG: Hamburgere i barnestørrelser, små muffins og sprø ostestenger vil garantert slå an hos både barn og voksne. Og hjemmelaget is, såklart. FOTO: Geir Dokken
BARNEVENNLIG: Hamburgere i barnestørrelser, små muffins og sprø ostestenger vil garantert slå an hos både barn og voksne. Og hjemmelaget is, såklart. FOTO: Geir DokkenVis mer

11 barnevennlige oppskrifter til 17. mai

Heis flagget, pynt i rødt, hvitt og blått, og la bordet bugne av festlige retter!

Nasjonaldagen er en festdag - og ikke bare for barna. Sola skinner forhåpentligvis og gatene fylles av smilende mennesker. Det er viktig å feire, og noen må tromme samme til selskap.

Å invitere til fest trenger ikke være en krevende affære, i alle fall ikke om det planlegges godt.

Koldtbord metter mange Et koldtbord er tingen når mange munner skal mettes. Da kan all maten lages på forhånd, og festkomiteen sparer seg for beinhard jobbing på kjøkkenet når man aller helst vil feire med gjestene.

Et koldtbord passer også godt når gjestene er mange og i ulik alder. Da kan alle finne seg noe de liker, enten det er laksemousse eller linsekake.

Lag maten på forhånd Et koldtbord trenger ikke bare å være «koldt». Noen varme retter gjør seg, men sørg for å holde det enkelt. Velg mat du kan lage på forhånd, og som kun trenger oppvarming etter at gjestene har inntatt huset.

Minihamburgere og minimuffins passer perfekt i små barnehender, og begge retter trenger bare noen få minutter i ovnen for å bli varme.

Les også:

Slik takler du rampete unger

Reisetips: Ta med ungene til Italia

Nå får pappa tre uker mer foreldrepermisjon enn mamma

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Eggesalat Gul og fristende til store og små.

INGREDIENSER 12 stk egg
2 ss rømme
100 g majones
0,5 stk løk
salt
pepper

FREMGANGSMÅTE Kok eggene harde, ca. 12 minutter.
Finhakk løken og grovhakk eggene og bland sammen alle ingrediensene. Sett kaldt.
Om salaten får stå litt i fred, vil smakene sette seg bedre.

Oppskriften er hentet fra: Foreldre & Barn | Kokk: Morten Øverbye Hjemmelaget is Vi serverer denne med barnas favorittgodteri, men bruk gjerne varme bær i stedet.

INGREDIENSER 1 l fløte
8 stk eggeplomme
1,5 dl vann
250 g sukker
1 stk vaniljestang

FREMGANGSMÅTE Kok opp vann, sukker og en delt vaniljestang med utskrapte frø. La væsken koke i ca. fem minutter til den får en tykk konsistens.
Pisk fløten nesten stiv, og sett den kaldt. Pisk sammen eggeplommene til den lysner i fargen. Tilsett sukkerlaken i en stråle og pisk det helt til blandingen har romtemperatur.
Ha i den piskede fløten og vend det forsiktig sammen med en slikkepott. Ha isen i en form og sett den i fryseren.
Du kan godt røre i blandingen med jevne mellomrom for å unngå iskrystaller, men det er ikke avgjørende for smaken.
Bland isen sammen med dine og barnas favorittgodterier. Du kan enten finhakke smågodtet, eller servere dem hele. Favorittene smaker helt annerledes når de blandes med den kalde vaniljeisen.
Tips: Ønsker du sjokoladeis, smelter du bare litt kokesjokolade, enten i vannbad eller i mikrobølgeovn. Du kan også bruke bær, for eksempel jordbær, bringebær eller blåbær. Da vender du dette inn sammen med de andre ingrediensene, før du setter det hele til frysing.

Oppskriften er hentet fra: Foreldre & Barn | Kokk: Morten Øverbye Guacamole Mild, grønn og god.

INGREDIENSER 3 stk avokado
1 stk lime
1 fedd hvitløk
1 neve koriander
salt
pepper

FREMGANGSMÅTE Fjern skall og stein fra avokadoene. Mos fruktkjøttet med en gaffel.
Tilsett saften fra én lime. Saften vil, i tillegg til å gi god smak, hindre det grønne kjøttet i å miste fargen. Tilsett finhakket hvitløk og koriander. Bland sammen, smak til med salt og pepper. Sett kjølig.
Tips: Det kan også smake godt med litt finhakket chili, men vær forsiktig med de små ganene! Fjern frøene og skrap ut alt fra veggene på chilien, slik at den ikke blir så sterk.

Oppskriften er hentet fra: Foreldre & Barn | Kokk: Morten Øverbye Fargerik potetsalat Denne kan serveres som tilbehør til nesten hva som helst.

INGREDIENSER 2 kg potet
3 stk rødløk
2 stk rød paprika
4 ss kapers
2 ss dijonsennep
1 stk sitron
4 dl olivenolje
2 ss hvitvinseddik
1 bt persille

FREMGANGSMÅTE Kok potetene møre. De skal fortsatt være faste, så pass på tiden!
Bland sammen sennep, saften fra sitronen og litt salt og pepper. Tilsett olje i en tynn stråle mens du pisker hardt. Dressingen skal bli litt tykkere.
Kutt potetene i tykke skiver og bland sammen med dressingen. Bruk gjerne hendene, og sørg for at potetskivene ikke blir ødelagte.
Ha i løk i skiver, paprika i strimler, hakket persille og kapers. Vend det hele fint sammen.

Oppskriften er hentet fra: Foreldre & Barn | Kokk: Morten Øverbye Ostestenger Gylne, sprø og superenkle å lage.

INGREDIENSER 6 pl butterdeig
1 stk egg
4 dl revet ost

FREMGANGSMÅTE Kjevle ut butterdeig-platene slik at de blir litt tynnere.
Pensle platene med et sammenpisket egg og dryss over din favorittost.
Skjær platene i ca 2 cm brede remser. Vri remsene til en rørformet spiral og legg dem på et stekebrett. Utseendet er ikke så viktig, de vil endre seg i ovnen.
Stekes på 225 grader i ca. 10 minutter — eller til de er gylne.

Oppskriften er hentet fra: Foreldre & Barn | Kokk: Morten Øverbye Melonbowl Disse drikkemelonene kommer garantert til å bli en hit.

INGREDIENSER 2 porsjoner 1 stk melon
1 neve bringebær

FREMGANGSMÅTE Del melonene på midten. Skjær av litt av bunnen/toppen slik at halvmelonene står stabilt på bordet.
Skrap ut frø og melonkjøtt. La det være igjen en god kant rundt hele. Blir kantene for tynne, vil melonene kunne lekke, og det vil du helst unngå!
Hell ønsket drikke i melonene. Sitronbrus blandet med eplejuice er noe de fleste barn liker. Rød saft med skiver av lime gir både fin farge og god smak. Her er det bare å være kreativ.
Pynt kanten med friske bringebær eller frukt du vet at barna liker. Og husk sugerør!

Oppskriften er hentet fra: Foreldre & Barn | Kokk: Morten Øverbye Vaniljekake med lune bringebær
Søt vaniljekrem og friske bringebær er en uslåelig kombinasjon!

INGREDIENSER Kakebunn
250
g hvetemel
150 g smør
175 g sukker
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
2 stk eggeplomme
400 g bringebær
Vaniljekrem
4
stk eggeplomme
0,5 l fløte
100 g sukker
35 g maisenna
1 stk vaniljestang

FREMGANGSMÅTE Lag først vaniljekrem
Visp sammen eggeplommer, maisennamel og sukker i en bolle.
Ha fløte (du kan bytte ut litt eller alt av fløten med melk) i en kjele. Del vaniljestangen i to, skrap ut frøene og ha alt i kjelen. Kok opp.
Ha litt av den kokende væsken over eggeblandingen mens du rører kraftig. Ha deretter alt tilbake i kjelen, og rør kraftig til blandingen tykner.
Ha kremen over i en form med stor bunn og ta ut vaniljestangen. Avkjøl hurtig. Du må gjerne røre underveis for å få ned temperaturen.
Lag kakebunnen
Bland sammen alt det tørre. Del smøret i biter og ha det i det tørre sammen med eggeplommene. Bruk hendene og kna det sammen. Grisete, ja, men litt deilig også!
Trykk 2/3 av deigen ut i bunnen av en rund kakeform. Ha over vaniljekremen og fordel utover bunnen. Smuldre resten av kake-deigen over til slutt. Stekes på 180 grader i ca 45 minutter.
Ha bringebærene over i en ildfast form. Strø over litt melis og kanel etter eget ønske. Sett formen med bærene inn sammen med kaken de siste ti minuttene. Server gjerne kaken med is og revet sjokolade.

| Kokk: Morten Øverbye Pai med kylling Vi har brukt kylling i denne, men skinke trives like godt i dette selskapet. Du kan også lage en grønnsaksvariant med f.eks. brokkoli.

INGREDIENSER 1 stk ferdig paibunn........
3 dl crème fraîche
3 stk egg
150 g kylling
3 stk vårløk
250 g revet ost
salt
pepper
3 dl crème fraîche

FREMGANGSMÅTE Det er faktisk lov å kjøpe ferdig paibunn. Enten den ferske som du bare ruller ut, eller en av pulverposene du blander med vann. Begge er enkle å jobbe med, elastiske og smaker greit.
Kle paibunnen med deigen, og la det være én ekstra cm over kanten. Deigen vil trekke seg litt sammen under steking.
Kutt kyllingen i små biter og stek den lett i litt olje. Pisk sammen egg og crème fraîche. Smak til med salt og pepper.
Ha kylling og finhakket vårløk over paibunnen. Ha i revet ost, gjerne jarlsberg. Ostespørsmålet er selvfølgelig helt åpent, du velger din favoritt. Hell over eggeblandingen til slutt. Har du ekstra deig igjen kan du lage små figurer og legge på toppen.
Stek paien på 180 grader i ca. 45 minutter. Rist litt på formen før du tar den ut for å se at paien er fast og ferdig.

Oppskriften er hentet fra: Foreldre & Barn | Kokk: Morten Øverbye Minihamburgere Hamburgere i barnestørrelse.

INGREDIENSER Minihamburgere
1 kg kjøttdeig
1 ss dijonsennep
10 dråpe tabasco
1,5 dl vann
1 neve persille
salt
pepper
Hamburgerbrød
150
g havregryn
150 g hvetemel
2,5 dl melk
0,5 ts salt
40 g margarin
1 ss sirup
0,5 pose tørrgjær
1 stk egg

FREMGANGSMÅTE Dette blir ca. 20 stk. hamburgere med brød
Hamburgerbrød
Bland sammen alt det tørre. Smelt smør og sirup i en kjele. Tilsett melken og gjør væsken fingervarm.
Ha væsken i det tørre, og jobb deigen sammen til den slipper bollen. Tilsett mer mel om deigen blir for klissete. La deigen heve under plast i én time.
Trill først ut rundstykker, deretter trykker du brødene litt flate.  La dem etterheve i ca. 30 minutter. 
Pensle hamburgerbrødene med et sammenpisket egg. Stek dem midt i ovnen på 220 grader i ca. 15 minutter.
Hamburgere
Bland sammen alle ingrediensene. Kjør gjerne i en kjøkkenmaskin, det går raskere og gir en god farse.
Prøvestek en liten hamburger. Smak til med salt og pepper.
Form små hamburgere med hendene. Ha vann på hendene, da slipper du at farsen fester seg i håndflatene.
Husk at hamburgerne vil trekke seg litt sammen under steking, så lag dem litt større enn du vil ha dem. Stekes i 3—4 minutter på hver side.
Del hamburgerbrødene i to, legg på litt agurk, tomat, rucolasalat og hamburgere.

Oppskriften er hentet fra: Foreldre & Barn | Kokk: Morten Øverbye Laksemousse Myk mousse av fisk på små, sprøe skiver av bagett.

INGREDIENSER 400 g røkelaks
1 beger crème fraîche
1 bt dill
1 stk sitron
pepper

FREMGANGSMÅTE Kutt fisken i små biter. Bruk en stavmikser og bland fisken sammen med crème fraîche. Ha i finhakket dill, litt sitronsaft og smak til med pepper.
Skjær tynne skiver av en bagett og stek dem sprøe et par minutter i ovnen på 200 grader. Avkjøl. Ha laksemoussen på skivene, press noen dråper sitron over og server.

Oppskriften er hentet fra: Foreldre & Barn | Kokk: Morten Øverbye Minimuffins med chorizo Disse utgjør bare én munnfull hver og er perfekte som fingermat.

INGREDIENSER 5 dl hvetemel
2 stk egg
2 ts bakepulver
50 g smør
2 dl melk
0,5 ts salt
150 g chorizo

FREMGANGSMÅTE Bland sammen mel, bakepulver og salt. Smelt smør, avkjøl raskt og visp sammen med melk og egg.
Ha melkeblandingen i det tørre og bland godt. Nå kan du tilsette hakket chorizo eller annet kjøtt, om ønskelig.
Du kan også dytte en pølseskive ned i muffinsene etter at du har lagt dem i formene (da vil det også bli enkelt å fjerne dem hvis man ikke liker pølsesmaken).
Ha røra over i muffinsformer og stek på 220 grader i ca. 15 minutter. Muffinsene er fantastisk gode i flere dager.

Oppskriften er hentet fra: Foreldre & Barn | Kokk: Morten Øverbye