Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

11 spørsmål du skal stille PC-selgeren

Denne huskelappen sikrer deg et optimalt kjøp.

KRITISK: Still de riktige spørsmålene til PC-selgeren, så gjør du det beste kjøpet. iStockphoto/Yuri Arcurs
KRITISK: Still de riktige spørsmålene til PC-selgeren, så gjør du det beste kjøpet. iStockphoto/Yuri Arcurs Vis mer

Skal du kjøpe deg ny PC i høst? I tillegg til alle tingene du bør vite før du kjøper, er det også lurt å vite hvilke spørsmål man bør stille til PC-selgeren.

Har PC-en nyeste generasjon Intel prosessor? I vår lanserte Intel en ny generasjon prosessorer. Dette gjør Intel hvert år. Annethvert år skjer en stor plattformoppdatering, mens det i mellomårene er finjustering og optimalisering som står på dagsordenen.

Den nyeste Intel-plattform heter Ivy Bridge, og det du skal se etter, er at prosessoretternavnet begynner med 3 (3. generasjon Core-prosessorer), f.eks. Intel Core i5-3210M.

Har PC-en ikke nyeste plattform, bør selgeren forklare hvorfor, og kanskje det er duket for en god deal?

Kan jeg legge til mer minne? Mer internminne, også kalt RAM, er en rask, billig og enkel måte å gi en maskin mer kraft på. Du bør spørre om hvor mange minnespor PC-en har (en minnebrikke bruker ett spor) og hvor mange som er brukt. Du bør også spørre om det er lett å installere mer minne. På enkelte PC-er er dette bare å skru løs en luke på PC-ens underside, mens man på andre PC-er først må fjerne tastaturet. Her kan du se hvor lett det er å oppgradere en bærbar PC med mer minne.

Hvor lett er det å skifte harddisk? På rimelige PC-er står det normalt tradisjonelle snurredisker. Disse karakteriseres av at de har stor lagringskapasitet. Ofte fra 500 GB og oppover, selv på rimelige PC-er. Men disse er til gjengjeld tregere enn såkalte brikkedisker (SSD). En SSD er en minnebasert harddisk og er mye raskere enn tradisjonelle harddisker.

En SSD står ofte i såkalte Ultrabooks (tynne og lette bærbare). Ulempen er at de er dyrere og kan ha lavere lagringskapasitet enn de tradisjonelle harddiskene. Men, dersom det er enkelt å skifte harddisk, kan du på et seinere tidspunkt oppgradere PC-en med en større og raskere harddisk enn den som står i på kjøpstidspunktet.

Er skjermen blank eller matt? Blanke skjermer har vært populære i mange år. Det ser bra ut i butikken, og i mange tilfeller ser film og spill bedre ut på en blank versus en matt skjerm.

Ulempen med en blank skjerm er gjenskinn fra lyskilder i rommet. Det kan være alt fra taklampa til dagslys fra vinduer. Gjenskinn kan være plagsomt og forstyrrende. Spesielt om du primært bruker PC-en for å skrive, surfe på nettet og skrive e-post, så kan en matt skjerm være å foretrekke.

Hvor mange ladesykluser tåler batteriet? På mange PC-er er batteriet som brukes laget for å tåle cirka 500 ladesykluser. Med normal bruk når du dette i løpet av cirka to år.

Etter så mange ladesykluser vil ytelsen på batteriet være noe redusert og du kan oppleve at batteriet slutter å virke. Et nytt batteri koster fra noen hundre kroner til over tusen kroner for enkelte PC-modeller. Har du kjøpt en billig PC til 3000-4000 kroner, kan det i noen tilfeller være lurere å kjøpe en ny og rimelig PC heller enn å bruke mye penger på et nytt batteri til en brukt PC.

Enkelte PC-produsenter har batterier som tåler både 1000 og 1500 ladesykluser. Det gjør at du skal kunne forvente at batteriet holder bra ytelse i fire til seks år. Da slipper du trolig unna batteriproblemer i PC-ens levetid.

Produsentene gir sine langt-levende batterier navn som LongLife, Extended battery life, BatteryLife Plus og så videre. Men sjekk uansett hva det betyr, og hvor lenge batteriet på PC-en du har tenkt å kjøpe, faktisk varer.

Kan denne PC-en oppgraderes til Windows 8? Det kan være mange grunner til at du ikke skal oppgradere en Windows 7 PC til Windows 8, som lanseres i høst.

Uansett bør du spørre om PC-en inkluderes av Microsofts oppgraderingsprogram. Da kan du vente fram til 31. januar med å bestemme deg. En oppgradering koster 119 kroner. Da får du Microsoft Windows 8 Pro. Les mer om oppgraderingen her.

Hvilke garanti/returordning omfattes PC-en av? Mange butikker har angreordninger som går langt utenpå lovens krav. Målet er selvsagt å gjøre det lettere for kunden å bestemme seg. Hvem kan vel motstå argumentet: «Skulle du angre deg, er det bare å levere inn PC-en igjen før det har gått 30 dager. Uansett grunn». Da er det lett å bli fristet.

Alle slike ordninger, inkludert normale garantiordninger, bør du sjekke før du bestemmer deg. Og, ikke nøl med å bruke returretten om du er misfornøyd.

Har PC-en USB 3.0? USB 3.0 er en relativt ny USB-standard som gir høyere overføringshastighet enn tidligere versjoner. USB 3.0 brukes typisk for å overføre data til en ekstern harddisk.

Kan PC-en kobles til en TV? Den enkleste og beste måten å koble en PC til en TV på er via en HDMI-kabel. Da trenger PC-en din en HDMI-utgang (og du må ha en moderne flatskjerm). Det finnes andre alternativer, men det er HDMI du skal ha for blant annet å kunne se film i full HD, inkludert lyd, fra en kabel.

Har PC-en optisk stasjon? Trenger jeg det? DVD- eller Blu-ray spiller (og brenner) kan være kjekt å ha på en bærbar PC, men på enkelte slanke modeller er dette kuttet ut av plasshensyn, og på andre modeller kuttet ut på grunn av pris. Du bør uansett spørre deg selv før du kjøper om du virkelig trenger en optisk stasjon (DVD/Blu-ray-spiller/brenner).

Hva er oppløsningen på skjermen? På en PC med stor skjerm (15-17 tommer) kan full HD være en viktig egenskap. Det gir bedre oppløsning, men samtidig blir tekst og ikoner mindre.

På mindre skjermer vil ikke full-HD være like viktig - og i mange tilfeller bør du ikke ha det på grunn av at alt blir litt smått. Sjekk likevel oppløsningen og se eventuelt forskjellen på én med og én uten full HD-oppløsning, slik at du kan gjøre deg opp en mening.

Les også:
De beste nettbrettappene for studenter
Får du båndbredden du betaler for?
10 supertips for Gmail
Ord med C, W, Æ og Ø. Disse ordene trenger du i Wordfeud

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media