Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

11 tips til en lettstelt hage

Se hagedesignerens tips fra egen hage.

FRODIG OG TETT: Bedet er plantet tett, slik at ugresset ikke skal slippe til. For å gi øyet noe å hvile på er det også noen oppstammede busker i bedet. Foto: Vidar Askeland
FRODIG OG TETT: Bedet er plantet tett, slik at ugresset ikke skal slippe til. For å gi øyet noe å hvile på er det også noen oppstammede busker i bedet. Foto: Vidar Askeland Vis mer

De fleste hageeiere ønsker en vellykket hage.

Noen er villig til å legge ned mye arbeid, mens andre vil ha det mest mulig lettstelt.

Hagen på dette sommerstedet på Larkollen var delvis anlagt da stedet ble kjøpt i 2007. Plenen og terrassene var allerede på plass. Det samme var de store steinene som rammer inn bedet rundt terrassen. Men resten var opp til eierne, og de ønsket seg en hage uten slit.

Romantisk stil Stilen på hytta og de store steinene gjorde det naturlig å velge en litt romantisk stil på beplantningen, forteller hagedesigner Kari Mette Glømmi om hagen sin til klikk.no.

- Jeg har holdt meg til blomster i rosa, lilla og blått, både fordi jeg liker det og fordi det passer stedet og stilen. Blomster er vakre, og jeg har til enhver tid noe som står i full blomst.

Hortensia er favoritt Rhododendron er først ut på våren, så følger rosene og til slutt hortensiaen, som er en av Glømmis favoritter på grunn av den lange blomstringen. Denne fargesterke og vakre planten har en blomstring som starter i juli og varer til oktober.

Glømmi er ikke så glad i gule blomster, men har likevel beholdt noen store gullregn som allerede sto på nabogrensen.

- De gule buskene og de oransje valmuene som etter hvert viste seg rundt buskene er et overraskende moment tidlig på sommeren. Og de gule fargene er borte når alle de rosa og blå nyansene kommer i blomst resten av sesongen.

Hage uten slit Både hjemme og på hytta legger Glømmi stor vekt på at det ikke skal være et slit å holde hagen. For å unngå å bruke mye tid på luking er blant annet bedet plantet så tett at ugresset ikke slipper til.

- Jeg tar et skikkelig tak hver vår og om høsten. Resten av sommeren er det bare hyggelig pusling i hagen. Det er hyggelig å grave i jorden, men det er viktig å kunne gjøre så mye eller så lite man selv vil.

Bedet rundt terrassen er bygd opp med krypende planter i bunn. Klatrende planter er satt ned innerst mot leveggene. I tillegg er Glømmi opptatt av å ha noen blikkfang.

- Jeg har valgt noen oppstammede busker i bedet. Det er viktig å ha noe øyet blir dratt mot.

Eksotiske planter Hytta på Larkollen er et sommersted, og beplantningen er planlagt etter det.

- Hadde dette vært et helårssted hadde jeg tenkt annerledes. Da ville jeg hatt en vintergrønn basis, slik at hagen var vakker også på høsten og vinteren, sier Glømmi.

Generelt mener hun at utgangspunktet for hagen alltid må være det klima og det jordsmonnet man har.

- Men jeg ser gjerne mer eksotiske planter i hagene. Jeg synes man bør unne seg én spennende plante hvert år. Selv om den ikke overvintrer, har man glede av den hele sesongen. Og slike planter koster tross alt ikke mer enn en bukett blomster.

Selv har hun utnyttet Larkollens vennlige klima og blant annet plantet et ferskentre og druer. En palme ble satt i jorden i fjor, og hun venter i spenning på om den vil overleve. Palmen skal visstnok tåle ned mot minus 15 grader.

-Tenk så fantastisk om vi kunne fått til en ekte palme.

HVORDAN LAGE BED: Slike steiner kan du få ganske rimelig dersom du kommer over et sandtak hvor noen ønsker å bli kvitt stein. Også anleggsgartnere kan være behjelpelig med å skaffe alle typer stein. Dersom man har dårlig jord på tomten er slik oppbygde bed en god løsning. Når steinene er på plass kan man fylle på med god matjord som gir plantene gode vekstforhold. Foto: Vidar Askland
HVORDAN LAGE BED: Slike steiner kan du få ganske rimelig dersom du kommer over et sandtak hvor noen ønsker å bli kvitt stein. Også anleggsgartnere kan være behjelpelig med å skaffe alle typer stein. Dersom man har dårlig jord på tomten er slik oppbygde bed en god løsning. Når steinene er på plass kan man fylle på med god matjord som gir plantene gode vekstforhold. Foto: Vidar Askland Vis mer

Les også:
Planter som ikke krever mye arbeid
Her er hagen som steller seg selv
Få nye innredningstips i Bonytts inspirasjonsguide
De beste festivalene når barna skal være med

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FAVORITTER: Kari Mette Glømmi har plantet slik at det til enhver tid er noe som står i blomst. Fargene på blomstene er i nyanser av rosa, lilla og blått. Hortensiaen i forgrunnen er en av hennes favoritter fordi den blomstrer i mange måneder. Foto: Vidar Askeland
FAVORITTER: Kari Mette Glømmi har plantet slik at det til enhver tid er noe som står i blomst. Fargene på blomstene er i nyanser av rosa, lilla og blått. Hortensiaen i forgrunnen er en av hennes favoritter fordi den blomstrer i mange måneder. Foto: Vidar Askeland Vis mer