Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

12 huskeregler for fotballforeldre

Unngå å miste hodet når barnet spiller fotball.

FOR OPPTATT AV RESULTATET: For idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard er det et paradoks å se hvor resultatfokusert barneidretten kan være. Blant toppidrettsutøvere øker nemlig prestasjonene når det er lite fokus på resultat.  Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
FOR OPPTATT AV RESULTATET: For idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard er det et paradoks å se hvor resultatfokusert barneidretten kan være. Blant toppidrettsutøvere øker nemlig prestasjonene når det er lite fokus på resultat. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Det er en utfordring med foreldre som kjefter på dommeren og bare fokuserer på resultatet, mener Anne Marte Pensgaard, fagansvarlig idrettspsykolog i Olympiatoppen.

Hun får mange oppgitte kommentarer fra kollegaer og venner som har barn på fotballbanen.

- For unger er foreldre, og seinere trenere, de viktigste rollemodellene de har. Det foreldre gjør er fasiten til barna, sier Pensgaard til Foreldre & Barn.

Idrettspsykologen mener derfor det er særdeles viktig at de voksne oppfører seg under kamper.

Det er mange grunner til at foreldre blir fotballpøbler.

Tap eller vinn er ikke viktigst Fokuseres det bare på tap eller vinn, blir barn veldig endimensjonale.

Sluttresultatet sier egentlig ingenting om prestasjonene. Det eneste som egentlig teller, er om du og laget ditt blir litt bedre for hver gang, understreker idrettspsykologen.

- Spesielt i aldersbestemte klasser blir det tull å bare fokusere på vinn/tap. Noe så enkelt som fødselsdato, om barnet er født tidlig eller seint på året, kan avgjøre hvor langt det er kommet i utvikling. De som er født tidlig, har et fortrinn. Vi må bli mye dyktigere på å vurdere prestasjoner. Parameter nummer én er: Hadde du det moro?

Idrettspsykologen framhever viktigheten av å heie fram også andres barn. Vi må bli inspirert av andre, ikke bli misunnelige og engstelige.

- Toppidrettsutøvere unner hverandre suksess! Hvis vi ikke klarer det på barnetrinnet, forstår jeg ingenting, sier idrettspsykologen til Foreldre & Barn.

For mye fokus på resultatet av kampen kan faktisk virke mot sin hensikt.

- Blant toppidrettsutøvere ser vi at prestasjonene øker når det er lite fokus på resultat og mye fokus på utvikling. For meg som jobber i toppidretten i det daglige, er det et paradoks å se hvor overivrige mange som jobber i barneidretten kan bli med å ha fokus på resultater. Konkurranse og kamper er noe av det morsomste med idrett og finnes ikke "farlig"! Det er hvordan vi voksne tolker resultatene som er potensielt problematisk, sier Anne Marte Pensgaard.

Ikke skap stress for ungene Det er naturlig at engasjementet blir større jo viktigere turneringen er. I forbindelse med større turneringer er det ofte flere foreldre som er tilskuere enn på en vanlig trening eller kamp. I tillegg er det større engasjement, fordi det er en "viktig" turnering, som man har gledet seg lenge til. Det kan nok derfor oppleves som om foreldreengasjementet, både det positive og det negative, er større i forbindelse med større turneringer.

- Klart det er ekstra stas med Norway Cup! Som voksne skal vi selvsagt også glede oss ekstra til det, men vi behøver ikke skape ekstra stress for ungene, sier Anne Marte Pensgaard.

TA BALLEN! Foreldre blir fort ivrige på sidelinja. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
TA BALLEN! Foreldre blir fort ivrige på sidelinja. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

I store turneringer er det ekstra nyttig å ha fokus på utvikling og innsats. Ungene vet svært godt at det er ekstra gøy å vinne - de behøver ikke minnes på det.


Veldig sjelden noen bli bortvist - Det er foreldre som ikke tar hensyn til foreldrevettreglene, og derfor må vi fortsette holdningsarbeidet med bevisstgjøring rundt Fair Play og foreldrevettregler. Men de fleste foreldre tar heldigvis hensyn til dommer og trener. Heldigvis hender det veldig sjelden at foreldre blir bortvist fra banen. Jeg kan ikke huske sist jeg opplevde det, sier Anders Eggen.

Han har vært forbundsstyremedlem i Norges Fotballforbund, og har i flere år vært med på forbundets stand på Norway Cup. Her har han drevet holdningsarbeid blant barn og foreldre, og delt ut tusenvis av kort med foreldrevettregler.

- Mitt klare inntrykk er at dette blir godt mottatt og det hjelper.

Den foreldrevettregelen det syndes mest mot, er etter Anders Eggens mening regel nummer én - oppmøte på kamp og trening. Det vil si at klubbens verdier ikke er godt nok forankret hos lagledere og foreldre.

- I mange tilfeller vil det føre til frafall, demotiverte barn slutter å spille fotball.
 

Fortsatt en vei å gå Det er helt avgjørende for fotballgleden at foreldre oppfører seg.

- Foreldre er rollemodeller og de skal være positive bidragsytere til barna, til motstanderne, til trener og ikke minst til dommere. Her har vi fortsatt en vei å gå, sier Anders Eggen.

Les mer:
Aktive barn er smarte barn
Stress og lite aktivitet gir barn hodepine
Disse barna vil alle være venn med
Finn riktige aktiviteter til ditt barn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling