<strong>FILTERET KAN BRUKES TIL MYE MER ENN DU TROR:</strong> Første trinn er å bytte ut brune kaffefilter med hvite, derettter får du 12 smarte ting du kan gjøre med de filtrene som er til overs.  Foto: ØYVIND PAULSEN / DINSIDE.NO
FILTERET KAN BRUKES TIL MYE MER ENN DU TROR: Første trinn er å bytte ut brune kaffefilter med hvite, derettter får du 12 smarte ting du kan gjøre med de filtrene som er til overs. Foto: ØYVIND PAULSEN / DINSIDE.NO Vis mer

12 ting du kan gjøre med kaffefilteret

Duger til mer enn bare morgenkaffen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DinSide.no: Det er ikke noe i veien for å bare bruke kaffefilter til kaffebrygging. Men når de likevel står der lett tilgjengelig, kan det være greit å vite at de har mer enn bare ett bruksområde.

Her har vi samlet noen av dem.

Tett, men ikke helt tett Vi og mange med oss bruker flittig nettet når vi leter etter oppskrifter, eventuelt utenlandske kokebøker. Det hender ikke sjelden at oppskriftene krever en «cheese cloth».

En cheese cloth er et løstvevd bomullsstoff som gjerne ble brukt til ysting av ost. Et slikt ysteklede var vanligere å ha i husholdningene før, men kan i dag være vanskelig å få fatt i.

Vi bruker derfor et kaffefilter i stedet. For eksempel når vi skal:

• Sile av yoghurt til en tykkere yoghurtmasse. Her kan man også bruke et kjøkkenhåndkle, men det er da ekstremt viktig at det blir skylt godt og vasket med én gang etterpå. Kaffefilteret har reddet tzatzikien på hytte uten vaskemaskin flere ganger.

• Ha rundt krydder når du lager gryteretter eller koker kraft. Som regel når vi lager mat, lar vi krydderet være i. Men ikke alt krydder er like godt å få i munnen, og noe kan være direkte skadelig for både unge og gamle tanngarder, for eksempel kanelstenger, nellikspiker eller stjerneanis. Binder du slike krydder opp i et ysteklede, gjerne kalt bouquet garni, koker du ut smaken av krydderet, samtidig som det er lett å fjerne alt på en gang. Har du ikke ysteklede? Ta et kaffefilter.

God oppsugingsevne Glad i potteplanter? Potteskjulere med hull i bunnen kommer gjerne i kombinasjon med en skål. Her har jorda en lei tendens til å kravle ut av hullet og legge seg på skålen.

Har du derimot et kaffefilter i bunnen av potta før du har i jord, unngår du dette sølet. Kaffefilter er også mildt oppsugende, men ønsker du å gjøre om potta til en selvvanningspotte, anbefaler vi heller at du går for bleietrikset.

Kaffefilterets oppsugingsevne kan du imidlertid benytte deg av på kjøkkenet. Sløve nordmenn er nemlig i ferd med å tette igjen avløpsrør, fordi litervis med fett skylles av gryter og panner og rett i avløpet. Her kan du se hvordan det arter seg.

Rådet fra rørleggerne er uansett klart: Kast fettet. Ikke i toalettet, men i søppelet. En smart måte å gjøre det på mens fettet fortsatt er flytende, er å la litt tørkepapir suge opp fettet først, og kaste det. Har du ikke tørkerull? Bruk et kaffefilter.

Loer ikke En annen av kaffefilterets gode egenskaper er at det ikke loer. Det gjør det genialt å ty til i flere sammenhenger. For eksempel om du er tom for tørkerull. Det vil si, tom for tørkerull som ikke loer. Det er ikke så farlig om tørkerullen loer om du skal tørke opp litt søl på benken, men det er viktig om du skal tørke av kjøtt eller fisk. Så neste gang du er tom for lofri tørkeruller, bruk kaffefilteret isteden.

Kaffefilterets lofrie egenskap er også nyttig når du skal vaske eller pusse over blanke overflater som speil og vinduer. Det beste er selvsagt et pusseskinn, men er det ikke tilgjengelig eller har du skikkelig dårlig tid? Spray på glassbordet, tørk av med kaffefilteret.

Flere smarte bruksområder • Har du sårbart porselen du er redd for? Legg kaffefilter mellom tallerknene, så skåner du mønsteret. • Flere teflonpanner? Legg kaffefilter mellom dem, for å unngå at de riper hverandre opp. • Finner du ikke te-silen? Bruk et kaffefilter. • Sprakk korken da du åpnet vinen? Altså, ikke korket vin, bare korksøl? Sil vinen gjennom kaffefilteret. • Blir det alltid søl når familien skal spise burger til middag? Server den i et kaffefilter, og spis med hendene. • Lei av å vaske innsiden av mikrobølgeovnen? Bruk kaffefilter som sprutdeksel over små boller og kopper.
Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

<strong>ANVENDELIG:</strong> Duger til langt mer enn bare morgenkaffen. Foto: PantherMedia / Ewa Brozek
ANVENDELIG: Duger til langt mer enn bare morgenkaffen. Foto: PantherMedia / Ewa Brozek Vis mer

Sjekk også ut følgende saker:
Smart gjenbruk av kaffegrut
Slik vasker du mikroen uten å skrubbe

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer