13 giftstoffer du finner på barnerommet

Det vrimler av miljøgifter der barna er mest. Her er oversikten.

GIFTBOMBE: Barnerom kan inneholde en rekke giftstoffer, også de såkalte verstingstoffene. Vinylgulv kan for eksempel inneholde bly, arsen og ftalater. FOTO: iStockphoto
GIFTBOMBE: Barnerom kan inneholde en rekke giftstoffer, også de såkalte verstingstoffene. Vinylgulv kan for eksempel inneholde bly, arsen og ftalater. FOTO: iStockphoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alle stoffene nedenfor er påvist i klær og andre produkter for barn. En enkel måte å unngå disse stoffene på, er å velge miljømerkede produkter.

Dette er de 13 miljøgiftene Arsen er et giftig og mulig kreftfremkallende stoff som blant annet brukes til impregnering av trevirke, i elektronikk og i glassvarer.

Bisfenol A er et allergifremkallende og hormonforstyrrende stoff som brukes i smokker, tåteflasker, elektriske apparater og cd-plater.

Bly er et giftig stoff som kan skade hjerneutviklingen til fostre og små barn. Finnes blant annet i maling, veker til stearinlys og batteriladere.

Bromerte flammehemmere kan lagres og hope seg opp i menneskekroppen og gi en rekke helseplager. Bromerte flammehemmere er en fellesbetegnelse på stoff som tilsettes for å gjøre et materiale mindre brennbart. Brukes blant annet i tekstiler og isopor.

Ftalat (DEHP) er giftig og kan skade evnen til å få barn og føre til skader på fosteret. Finnes i plast, primært PVC, gummi, maling og lim.

Klorparafiner kan overføres til barnet via morsmelk og blant annet gi nedsatt vekst og påvirke utviklingen av hjernen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer