13 giftstoffer du finner på barnerommet

Det vrimler av miljøgifter der barna er mest. Her er oversikten.

GIFTBOMBE: Barnerom kan inneholde en rekke giftstoffer, også de såkalte verstingstoffene. Vinylgulv kan for eksempel inneholde bly, arsen og ftalater. FOTO: iStockphoto
GIFTBOMBE: Barnerom kan inneholde en rekke giftstoffer, også de såkalte verstingstoffene. Vinylgulv kan for eksempel inneholde bly, arsen og ftalater. FOTO: iStockphoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alle stoffene nedenfor er påvist i klær og andre produkter for barn. En enkel måte å unngå disse stoffene på, er å velge miljømerkede produkter.

Dette er de 13 miljøgiftene Arsen er et giftig og mulig kreftfremkallende stoff som blant annet brukes til impregnering av trevirke, i elektronikk og i glassvarer.

Bisfenol A er et allergifremkallende og hormonforstyrrende stoff som brukes i smokker, tåteflasker, elektriske apparater og cd-plater.

Bly er et giftig stoff som kan skade hjerneutviklingen til fostre og små barn. Finnes blant annet i maling, veker til stearinlys og batteriladere.

Bromerte flammehemmere kan lagres og hope seg opp i menneskekroppen og gi en rekke helseplager. Bromerte flammehemmere er en fellesbetegnelse på stoff som tilsettes for å gjøre et materiale mindre brennbart. Brukes blant annet i tekstiler og isopor.

Ftalat (DEHP) er giftig og kan skade evnen til å få barn og føre til skader på fosteret. Finnes i plast, primært PVC, gummi, maling og lim.

Klorparafiner kan overføres til barnet via morsmelk og blant annet gi nedsatt vekst og påvirke utviklingen av hjernen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.