Du leser nå Dagbladet Pluss

- 13.desember var skummel, da gikk man ikke ut

Hvor kommer egentlig advent- og juletradisjonene fra?

 Luciadagen:  Luciadagen er en blanding av Lussi langenatt, da man var redd for vetten Lussi, og feiringen av Lucia den hellige. Foto: NTB/SCANPIX
Luciadagen: Luciadagen er en blanding av Lussi langenatt, da man var redd for vetten Lussi, og feiringen av Lucia den hellige. Foto: NTB/SCANPIXVis mer

Nå har nedtellinga til jul begynt. Juletre og julegaver skal kjøpes, adventslys tennes hver søndag, og vi dekker huset med julepynt. Men vet du egentlig hvorfor du setter et tre i stua, hvorfor julenissen oppsto, og hvorfor han kommer gjennom pipa?

Ikke alltid kristent

Julefeiring er en gammel tradisjon som ikke alltid har vært kristen. Grisen for eksempel, som mange fortsatt spiser på julaften, var et offer for fruktbarhetsguden Frøy forteller Ellen T. Bøe, museumspedagog ved arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.

Og før kristendommen inntok landet, har man hatt andre grunner til å feire jul. - Da året var på det mørkeste, har man markert at mørketida snudde, og det gikk mot lysere tider, sier Bøe.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.