- 13.desember var skummel, da gikk man ikke ut

Hvor kommer egentlig advent- og juletradisjonene fra?

<strong> Luciadagen:</strong>  Luciadagen er en blanding av Lussi langenatt, da man var redd for vetten Lussi, og feiringen av Lucia den hellige. Foto: NTB/SCANPIX
Luciadagen: Luciadagen er en blanding av Lussi langenatt, da man var redd for vetten Lussi, og feiringen av Lucia den hellige. Foto: NTB/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nå har nedtellinga til jul begynt. Juletre og julegaver skal kjøpes, adventslys tennes hver søndag, og vi dekker huset med julepynt. Men vet du egentlig hvorfor du setter et tre i stua, hvorfor julenissen oppsto, og hvorfor han kommer gjennom pipa?

Ikke alltid kristent

Julefeiring er en gammel tradisjon som ikke alltid har vært kristen. Grisen for eksempel, som mange fortsatt spiser på julaften, var et offer for fruktbarhetsguden Frøy forteller Ellen T. Bøe, museumspedagog ved arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.

Du kan nå betale med

PRØV PLUSS FOR 1 KR

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.PRØV PLUSS

1 UKE

1 kr

(Fornyes til 55,-/uke)

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes til 99,-/måned)

3 MÅNEDER

249 kr

(Fornyes til 249,-/3måneder)

  • Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer